Familienstammbaum Lars Werner » Cornelis EKDOM (1831-1890)

Persönliche Daten Cornelis EKDOM 

  • Er wurde geboren am 29. Juli 1831 in De Bilt (Utrecht, The Netherlands).
  • Beruf: @N8029@.
  • Er ist verstorben am 2. Juni 1890 in Zeist (Utrecht, The Netherlands), er war 58 Jahre alt.
  • Ein Kind von Willem EKDOM und Adriana GROOTENHUIZEN
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 9. Juni 2015.

Familie von Cornelis EKDOM

Er ist verheiratet mit Anthonia WESTENEND.

Sie haben geheiratet am 18. August 1858 in Utrecht (Utrecht, The Netherlands), er war 27 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Willem EKDOM  1859-1936 
  2. Cornelis EKDOM  1862-1915 
  3. Gerebranda EKDOM  1864-1893
  4. Jan EKDOM  1866-1900 
  5. Adriana EKDOM  1868-1945
  6. Stephanus EKDOM  1874-1957 
  7. Anthonie EKDOM  1872-1902


Notizen bei Cornelis EKDOM


Certificaatvan de Nationale Militie.
In het jaar 1850 binnen de gemeente van Bildt voor de Nationale Militie ingeschreven, dat aan hem vervolgens bij loting is ten deel gevallen het nummer 15 hetwelk tot heden niet opgeroepen zijnde, hem tot geene dienst heeft verplicht.
Lengte 1,74, aangezigt ovaal, voorhoofd rond, oogen blauw, neus groot, mond idem, kin spits, haar blond, wenkbrauwen idem, merkbare tekenen pokdalig.

Bron: De Biltse Grift - september 1997 - Schippers in de Bilt door Lies Haan-Beerends.
Waarom het zo lang geduurd heeft, voordat Jacob Harskamp officieel als schipper benoemd werd is
onduidelijk. Wel blijkt uit de archieven dat het toen ook in De Bilt roerige tijden waren. In de gerechtsnotulen werd de inkwartiering van soldaten meermalen vermeld. Zo ook alle ongemakken die dat tot gevolg had. Pas op 9 januari 1804 vergaderde het gerecht over de opvolging van Wulfert van Tammelen: ìNog is in Deliberatie genomen hoe ten aanzien van de vacante Schippersplaats te handelen en daarop gedelibereerd zijnde is beslooten bij meerderheid van de Schepenen (willende den Schout hierin geene stem uitbrengen, tenzij Schepenen wilde besluiten de aanstelling van de Schipper aan den Ambagtsheer wierde overgelaten) dat Jacob Harskamp als schipper van hier op Utrecht en vice versa zal worden aangesteld, zooals dezelve aangesteld word bij deze; en zal aan hem eene behoorlijke Acte van aanstelling daarvan worden ter hand gesteld.î
Het meningsverschil, dat kennelijk bij schout en schepenen bestond betreffende het aanstellingsrecht, heeft deze vertraging wellicht veroorzaakt. Het is zeer waarschijnlijk, dat Dirkje na het overlijden van haar eerste man het schippersambt officieus heeft bekleed. Zij overleed eind 1803.
Daardoor moest er toen in ieder geval een beslissing genomen worden betreffende de aanstelling van een beurtschipper. Jacob was slechts korte tijd officieel als schipper werkzaam. Op 30 juni 1804 overleed ook hij en in de gerechtsvergadering van 30 juli 1804 werd met algemene stemmen besloten om Willem van Tammelen, een zoon van voornoemde Wulfert en Dirkje, tot schipper te benoemen.
Bijna dertig jaar heeft Willem het schippersambt bekleed. In de raadsvergadering van 19 september 1832 werd melding gemaakt van het overlijden van Willem van Tammelen. Met algemene stemmen werd
besloten Willem van Ekdom, reeds schipper zijnde, tot officiële schipper van De Bilt te benoemen. Deze Willem was een zoon van Comelis van Ekdom, die op zijn beurt weer een zoon was van Willem Cornelisz.van Ekdom, de vader van de eerdergenoemde Dirkje en broer van Ernst
van Ekdom. Blijkens de gemeenteverslagen van De Bilt voer er nog steeds ìeen vaste veer- of vragschuit
tweemaal per week van hier op Utrechtî.
Tijdens de raadsvergadering van 13 november 1848 werd melding gemaakt van het overlijden van Willem van Ekdom. Besloten werd, dat zijn weduwe, Adriana Grootenhuis, het schippersambt voorlopig mocht waarnemen. In de raadsvergadering van 7 mei 1849 kreeg zij een officiële benoeming, daar ze gedurende de waarneming volgens de mening van de raad getoond had volkomen voor deze betrekking berekend te zijn. Met algemene stemmen was dan ook tot haar aanstelling besloten.
Zoals blijkt uit de gemeenteverslagen voer de dorpsschuit van De Bilt ook toen nog tweemaal per week naar Utrecht en terug en kwam de Zeister schuit dagelijks door de Biltse Grift. Nog altijd werden er alleen goederen per schuit vervoerd. Personen moesten gebruik maken van de door het dorp rijdende diligences.
Blijkens de √¨Nominatieve staat der bevolkingâˆšÆ uit 1857 waren niet alleen de weduwe van Willem van Ekdom en haar zoon Cornelis als schipper werkzaam, maar ook Jacob van Amerongen, Hendrik van Ekdom, Steven van Ekdom en Willem Peereboom, de laatste als turfschipper aangeduid.
In de raadsvergadering van 13 april 1859 kwam ter tafel, dat Adriana Grootenhuis te kennen had
gegeven met haar ambt te willen stoppen. Zij vroeg de raad haar zoon Cornelis aan te stellen, hetgeen tijdens de raadsvergadering van 29 april 1859 daadwerkelijk werd besloten. Cornelis van Ekdom kreeg een akte van aanstelling uitgereikt. Zijn inkomsten uit genoemde betrekking werden begroot op f 250,-. Vond Cornelis dit bedrag aan de lage kant? Hoopte hij meer te kunnen verdienen? Hij deed daar in ieder geval een poging toe. Hij diende een verzoek in om de vrachttarieven te herzien, maar in de raadsnotulen
van 17 augustus 1859 stond te lezen, dat deze poging mislukte. De raad besloot, na overleg met
de gemeentesecretaris van Utrecht, de tarieven onveranderd te laten en wel ìop grond van de vele
moeijelijkhedenâˆšÆ aan zo·Äòn tariefsverhoging verbonden. Cornelis van Ekdom is, voor zover is na te gaan,
de laatste officieel benoemde beurtschipper van De Bilt geweest. Al zijn er tot het midden van deze eeuw nog schippers in De Bilt werkzaam geweest, een officiële aanstelling is niet gevonden.
Cornelis was in 1880 met zijn gezin naar Zeist verhuisd, waar hij blijkens een advertentie op 1 oktober 1879 de √¨schippersaffaireâˆšÆ van de weduwe G.van Arkel-Pruijser had overgenomen. In het gemeenteverslag van De Bilt over dat jaar stond betreffende het goederenvervoer te water vermeld, dat er √¨eene schuit in geregelde dienst op UtrechtâˆšÆ voer. Of dat de schuit van Comelis, dan wel een schuit van een Biltse schipper was werd in het verslag niet vermeld.

Gratis ingevolge bewijs van onvermogen afgegeven door den Heer Burgemeester van de Bilt, den negenden Augustus 1800 acht en vijftig.
In het jaar eenduizend achthonderd acht en vijftig den twaalfden Augustus, zijn voor ons Mr. Alexander Hendrik Metelerkamp Regter in het eerste kanton, eerste arrondissement der provincie Utrecht bijgestaan door den griffier Mr. Herman Wallen verschenen:
1. Stephanus EKDOM, oud 64 jaren, schipper
2. Nicolaas GROOTENHUIZEN, oud 71 jaren, arbeider
3. Pieter NIEZEN, oud 45 jaren, schoenmaker, wonende aan de Bilt
4. Cornelis DONSELAAR, oud 38 jaren, metselaar, wonende te Utrecht
welke comparanten ten verzoeke van Cornelis EKDOM, schipper, wonende aan de Bilt, van voornemens zijnde zich ten huwelijk te begeven, verklaarden daartoe voor openlijke bekenden dat hij is de zoon van wijlen Willem EKDOM en Adriana GROOTENHUIZEN, zijnde nagelaten weduwe en dat hij uit hun huwelijk op den negenentwintigsten July 1800 eenendertig onder de gemeente de Bilt is geboren.
Dat echter gebleken is dat de voornaam zijnen moeder in de geboorteakte, alsmede de geslachtsnaam van zijnen vader in de akte van overlijden, niet juist zijn vermeld, doch dat de aldaar voorkomende Jaantje GROOTENHUIZEN en Willem VAN EKDOM √©âˆš©n en dezelfden personen zijn als de ouders van den requirant genaamd Willem EKDOM en Adriana GROOTENHUIZEN.
Genoemde comparanten voor redenen van wetenschap te weten de eerste dat hij is oom van vaderszijde, de tweede oom van moederszijde, de derde behuwdbroeder en de vierde goede bekende van den requirant, door welke onderscheidene betrekking zijn van de waarheid van het voorschrevene volkomen kennis dragen.
Van welke verklaringen voor openlijke bekendheid deze akte is opgemaakt, ten einde den requirant te dienen tot de voltrekking van zijn voorgenomen huwelijk dewelke akte door de beide eerste comparanten met ons en den Griffier na gedane voorlezing geteekend ten dage en jare voorschrevenen verklarende de beide eerste comparanten niet te kunnen schrijven.

Wonend in Zeist in 1880.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis EKDOM?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Cornelis EKDOM

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Cornelis EKDOM

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis EKDOM


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 29. Juli 1831 war um die 20,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1831: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 16. März » Victor Hugo veröffentlicht in Paris seinen historischen Roman Notre Dame de Paris (Der Glöckner von Notre-Dame).
    • 31. März » Die Mannheimer Akte regelt als internationales Abkommen die Schifffahrt auf dem Rhein. Im Jahr 1868 wird die Vereinbarung in der Mannheimer Akte revidiert.
    • 21. April » In Bremen wird die als Serienmörderin verurteilte Gesche Gottfried durch Enthauptung hingerichtet.
    • 9. Juli » Die Uraufführung der Oper Le Grand Prix ou Le Voyage à frais communs von Adolphe Adam findet an der Opéra-Comique in Paris statt.
    • 21. August » In den USA bricht ein Sklavenaufstand unter Führung von Nat Turner aus. In einem Teil Virginias töten die Sklaven zunächst ihre Besitzer und ziehen dann von Siedlung zu Siedlung. Bei dem Aufstand werden insgesamt 55 Zivilisten getötet, ehe eine Miliz den Aufstand niederschlägt.
    • 27. Dezember » Charles Darwin geht zu seiner fünfjährigen historischen Reise an Bord der HMS Beagle unter Kapitän Robert FitzRoy.
  • Die Temperatur am 18. August 1858 war um die 30,6 °C. Der Winddruck war 6 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 63%. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 1. Juli 1856 bis 18. März 1858 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van der Brugghen mit Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) als ersten Minister.
  • Von 18. März 1858 bis 23. Februar 1860 regierte in den Niederlanden die Regierung Rochussen - Van Bosse mit als erste Minister J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) und Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Im Jahr 1858: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 30. Januar » Das Hallé-Orchester hat in seiner Heimatstadt Manchester den ersten Auftritt als Sinfonieorchester.
    • 31. Januar » Nach einem vorausgegangenen missglückten Versuch am 3. November 1857 gelingt der Stapellauf des britischen Segeldampfers Great Eastern. Die Konstruktion Isambard Kingdom Brunels sollte drei Jahrzehnte lang das weltgrößte Schiff bleiben.
    • 19. April » Die Uraufführung der einaktigen Operette La chatte métamorphosée en femme (Die verwandelte Katze) von Jacques Offenbach mit dem Libretto von Eugène Scribe erfolgt am Théâtre des Bouffes-Parisiens in Paris.
    • 28. Juli » Der britische Kolonialbeamte William James Herschel verlangt erstmals von einem bengalischen Vertragspartner einen Handabdruck zusätzlich zur Unterschrift. Damit schlägt unversehens die Geburtsstunde der Daktyloskopie. Zwei Jahre später besteht er auf Fingerabdrücken bei Auszahlungen von Pensionen.
    • 2. August » Das britische Kolonialministerium proklamiert die Kolonie British Columbia.
    • 28. Oktober » Rowland Hussey Macy eröffnet mit Partnern ein Ladengeschäft in New York City. Es expandiert im Laufe der Zeit zum weltweit größten Kaufhaus Macy’s.
  • Die Temperatur am 2. Juni 1890 war um die 16,6 °C. Der Winddruck war 3 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 61%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 21. April 1888 bis 21. August 1891 regierte in den Niederlanden das Kabinett Mackay mit Mr. A. baron Mackay (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1890: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 29. März » In der auf diesen Tag datierten Ausgabe des Punch erscheint die Karikatur Dropping the Pilot, die in Deutschland als Der Lotse geht von Bord bekannt wird.
    • 12. Mai » Mit dem Spiel Gloucestershire vs. Yorkshire in Bristol beginnt das erste offizielle County Championship-Spiel um die englische Cricket-Meisterschaft. Yorkshire gewinnt das Cricket-Match mit 8/ Wickets.
    • 14. Mai » Die Typographische Gesellschaft München (tgm) wird im Rokokosaal des Hackerbräuhaus in München gegründet. Die tgm fördert Qualität und Bildung in der Kommunikationsbranche mit einem breiten Angebot an Fortbildungen.
    • 24. September » Präsident Wilford Woodruff gibt in seiner Amtlichen Erklärung Nr. 1 bekannt, dass die Mitglieder der Kirche Jesu Christi der Heiligen der Letzten Tage keine Mehrfachehe mehr praktizieren dürfen.
    • 23. November » Da nach dem Tod von König Wilhelm III. dessen Tochter Wilhelmina auf den niederländischen Thron gelangt, erlischt die Personalunion mit Luxemburg, da dort eine rein männliche Thronfolge vorgesehen ist. Luxemburg wird souveränes Großherzogtum unter Adolf I. aus dem Hause Nassau.
    • 29. Dezember » Bei Wounded Knee im Bundesstaat South Dakota massakrieren US-amerikanische Truppen mehr als 350 Indianer vom Stamm der Lakota.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen EKDOM

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen EKDOM.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über EKDOM.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen EKDOM (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Lars Werner-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Bea Werner, "Familienstammbaum Lars Werner", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lars-werner/I30999.php : abgerufen 25. Mai 2024), "Cornelis EKDOM (1831-1890)".