Familienstammbaum Koolwaaij - Van Buuren » Waalko Waalkens (± 1777-1858)

Persönliche Daten Waalko Waalkens 


Familie von Waalko Waalkens

Er ist verheiratet mit Hester Jakobs.

Sie haben geheiratet am 23. Dezember 1801 in Hoogkerk en Leegkerk.

https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/54649726

Kind(er):

  1. Geertruida Waalkens  1802-???? 


Notizen bei Waalko Waalkens

Een schorsing in 1834
Op 17 december 1834 werd ds. Waalko Waalkens (1777-1858), predikant van de Nederlandse Hervormde gemeenten van de twee Groningse wierde- en kerkdorpjes, Heveskes en Weiwerd, even ten zuidoosten van Delfzijl, door het Classicaal Bestuur van Appingedam voor zes maanden geschorst, met behoud van traktement.
Wat was de kwestie die leidde tot deze kerkelijke tuchtmaatregel? Was er ook enig verband met de in december 1833 uitgesproken schorsing van Hendrik de Cock? En welke gevolgen kreeg de schorsing van ds. Waalkens, voor hem zelf en voor de gemeenten die hij diende? En heeft het ook invloed uitgeoefend op de Afscheiding in de regio Appingedam-Delfzijl?
Ds. Waalkens was op 5 juli 1777 geboren in de pastorie van Heveskes, waar zijn vader, Antonius Waalkens, predikant was van 1765 tot zijn dood in 1785. Waalko was dus 8 jaar toen zijn vader stierf. Hij kreeg na het aflopen van de Latijnse School (in Appingedam?) de gelegenheid te studeren aan de Academie in Groningen. In 1803 werd hij predikant in Opwierde, een gemeente met ruim 200 leden, in de omgeving van Appingedam. Vanaf 1809 tot zijn emeritaat in 1844 diende hij de gemeente van Heveskes c.a., met zo’n 500 leden, waarvan 70 lidmaten - terwijl hij daarbij sinds 1814 ook de gemeente van Weiwerd diende, met een kleine 300 leden waarvan zo’n 30 als lidmaat stonden ingeschreven. In zijn persoonlijk leven werd hij op 5 april 1835 getroffen door het overlijden van zijn vrouw Hester Jakobs (* 1773) met wie hij in 1801 te Hoogkerk was getrouwd.
De oorzaak van de schorsing lag in de levenswandel van deze dominee. Hij was namelijk alcoholist. En dat al jarenlang. Maar nu, in 1834, werden er maatregelen genomen. Het is heel wel mogelijk dat dit is gebeurd onder invloed van de tuchtmaatregelen tegen Hendrik de Cock. Als dominee De Cock schorsingswaardig was, dan kon men het niet maken een predikant met een schandelijke levenswandel vrij te laten. Deze geluiden zullen zeker in Opwierde, Weiwerd en Heveskes en de wijde omgeving geklonken hebben. Immers daar woonden ook meerdere aanhangers van De
Cock. In Opwierde waren dat er 24 volwassenen die zich in 1835 afscheidden, in Weiwerd waren het 24 volwassenen; van Heveskes hebben we geen cijfers tot onze beschikking. Het is goed mogelijk dat daar geen sympathisanten van De Cock woonden.
De eerste actie om het Classicaal Bestuur van Appingedam te verzoeken om maatregelen te nemen, ging uit van de kerkenraad van Weiwerd. In april 1834 deelden de ouderlingen endiakenen het kerkbestuur mee dat ze enige jaren lang de telkens weer voorkomende, verregaande dronkenschap van ds. Waalkens te Heveskes zorgvuldig hadden bedekt gehouden, in de hoop op beterschap. Maar het was er alleen maar slechter op geworden. De schriftelijke verklaringen van 13 gemeenteleden aan het kerkbestuur gaven alle hetzelfde beeld te zien. De gevolgen waren ook duidelijk merkbaar:van het geven van catechisatie kwam bijna niets meer terecht, het afleggen van huisbezoek en ‘het aansporen tot den godsdienst’ bleven bijna geheel achterwege. Een oplossing werd nu gezocht in de losmaking van de combinatie Heveskes-Weiwerd.
Het Classicaal Bestuur van Appingedam vernam bij nader onderzoek in januari 1834 dat ds. Waalkens bij het aftreden van een diaken die kennelijk over de schorsing van Hendrik de Cock een opmerking maakte, vreselijk te keer gegaan was tegen ds. De Cock. Waalkens had toen steeds meer sterke drank gebruikt, zodat hij ‘hoe langer hoe dronkender’ was geworden. Bij een kerkvisitatie enkele maanden later gaf ds. Waalkens zich weer over ‘aan zijn driften’, en toen de leden van de kerkenraad weigerden in deze toestand de tabellen van de visitatie te tekenen, had ds. Waalkens al vloekend de ondertekeningen geëist. Hij was zo dronken dat hij op het haardvuur viel, en hij zou zijn verbrand als men hem er niet snel had uitgetrokken. Daarna was het gebeurd dat de predikant bij een paar begrafenissen stomdronken was geworden.
In juni 1834 werd hij opgeroepen om zich te verantwoorden voor een deputatie van het Classicaal Bestuur. Daar ontkende hij alle beschuldigingen en achtte het onmogelijk dat mensen hem dronken langs de weg hadden zien gaan. Waalkens gaf als zijn visie duidelijk te kennen dat men juist in Weiwerd zo hard oordeelde, terwijl men hem in Heveskes positief benaderde. De kerkenraad daar hield hem nogal de hand boven het hoofd. De broeders daar achtten genezing best mogelijk en meenden te moeten constateren dat er bij de leden van Weiwerd ‘veel hardheid’ bestond. Uit dat oogpunt was Heveskes ook voor een ‘scheiding’ der beide gemeenten.
Enkele maanden later lag er een ‘memorie van defensie’ van ds. Waalkens op de tafel van de classis. Hij bagatelliseerde en ontkende alle beschuldigingen. Als voorbeelden en tevens bewijzen voerde hij de volgende feiten aan: in de herfst van 1827 had hij door een van de kinderen drank laten halen. Dat was ter gelegenheid van het betalen van de huur van een stuk pastorieland. Maar het was toch gebruikelijk dat daarbij een borrel werd gedronken? En op Oudejaarsavond 1833 zou de dominee dronken zijn geweest? Dat was onmogelijk: “Hoe kan ik stapeldronken vertrekken van Weiwerd en evenwel nuchter te Heveskes aankomen?”
Ook de nalatigheden inzake catechese en huisbezoek werden door Waalkens ontkend. In Weiwerd had hij altijd al veel tegenwerking ondervonden en zoiets was in vroeger dagen ook al eens voorgevallen. Men had in 1787 een predikant zo gekweld, dat hij zijn ambt had neergelegd. Het betrof toen ds. A.N. Brontsema, die overigens wel eervol ontslag kreeg. Een ander punt was de kwestie dat veel leden in Weiwerd niet meezongen als er uit de Evangelische Gezangen werd gezongen - en dat duidt op verzet vanuit de orthodoxie. Er waren zelfs leden om die gezangen de kerk uitgelopen. Al met al kwam ook ds. Waalkens in zijn memorie tot de slotsom dat de combinatie Weiwerd-Heveskes maar verbroken moest worden.
Het Classicaal Bestuur nam hiervan kennis en moest een diepgaand verschil constateren in de manier waarop beide gemeenten met hun predikant om gingen. Maar tegelijk besloot het kerkbestuur dat ds. Waalkens wegens ergerlijk levensgedrag voor zes maanden werd geschorst - evenwel met behoud van traktement. Belangrijkste overweging van de classis was: een voorganger mocht zich niet schuldig maken aan uitspattingen en al helemaal niet in een tijd van ‘twist en woeling en van scheurmakers in vele gemeenten’. Dat laatste had duidelijk betrekking op de afgescheidenen die in het spoor van De Cock werkten aan fundamenteel herstel van de Gereformeerde Kerk in Nederland. In Weiwerd werd in 1835 door enkele tientallen gelovigen de keus gemaakt voor afscheiding - de Hervormde predikant verloor daarmee een kritisch publiek in zijn kerk. Maar hij kon na de zes maanden schorsing weer ‘gewoon’ zijn ambtelijk werk hervatten. In de periode van zijn schorsing overleed zijn vrouw. De bronnen vertellen niet of ze veel geleden heeft onder de moeiten van haar man. Ds. Waalkens bleef in Heveskes wonen tot zijn emeritaat in 1844. Daarna werd alsnog de combinatie HeveskesWeiwerd verbroken.
P.S.
Mocht u de dorpjes Heveskes en Weiwerd eens willen bezoeken, bedenk dan dat de dorpen zelf zo goed als verdwenen zijn in verband met de uitbreiding van het industriegebied van Delfzijl. Vlak langs het oude kerkje van Heveskes loopt nu een spoorlijntje. Ook van Weiwerd is door de industrialisatie van Delfzijl niet veel overgebleven; de oude kerk is in 1984 afgebroken. De kerkhistorie is daarmee echter niet verdwenen.
Drs. H. Veldman is kerkhistoricus en woont te Zuidhorn

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Waalko Waalkens?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Waalko Waalkens

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Waalko Waalkens


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 23. Dezember 1801 war um die 0,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: betrokken sneeuw. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1801: Quelle: Wikipedia
      • 1. Januar » Der italienische Astronom Giuseppe Piazzi entdeckt mit Ceres den ersten Asteroiden. Das größte Objekt im Asteroidengürtel wird heute als Zwergplanet eingestuft.
      • 1. Januar » Die Königreiche Großbritannien und Irland werden mit dem Inkrafttreten des Act of Union 1800 zum Vereinigten Königreich von Großbritannien und Irland vereinigt.
      • 27. Februar » In Paris findet die Uraufführung der Oper Flaminius à Corinthe von Rodolphe Kreutzer statt.
      • 6. März » Der Schriftsteller Donatien Alphonse François de Sade wird unter dem Verdacht verhaftet, Urheber des anonym erschienenen Romans Die neue Justine oder Das Unglück der Tugend zu sein.
      • 6. Juni » Der Friede von Badajoz beendet den kurzen Orangen-Krieg, den Spanien und Frankreich gegen Portugal führten. Es muss nun seine Häfen für britische Schiffe schließen, einigen Besitz an die Sieger abtreten und eine Kriegsentschädigung zahlen.
      • 24. August » Im Vertrag von Paris erhält Bayern die Zusage Napoleon Bonapartes, für den Verlust seiner linksrheinischen Besitzungen in naher Zukunft entschädigt zu werden. Der Vertrag ist ein Ausfluss der machtpolitischen Annäherung Bayerns an Frankreich.
    • Die Temperatur am 22. September 1858 war um die 22,0 °C. Der Winddruck war 7 kgf/m2 und kam überwiegend aus Ost-Südost. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 57%. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 1. Juli 1856 bis 18. März 1858 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van der Brugghen mit Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) als ersten Minister.
    • Von 18. März 1858 bis 23. Februar 1860 regierte in den Niederlanden die Regierung Rochussen - Van Bosse mit als erste Minister J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) und Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
    • Im Jahr 1858: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
      • 21. Februar » Ein Erdbeben zerstört die griechische Stadt Korinth. Sie wird danach sechs Kilometer entfernt wieder aufgebaut.
      • 28. Mai » Der Vertrag von Aigun regelt den Grenzverlauf am Amur zwischen Russland und China.
      • 1. Juli » Erstmals wird die bis heute gültige Theorie zur Entstehung der Arten öffentlich vorgetragen: Gemeinsam mit einem Auszug aus Darwins Manuskript Natural Selection wird das Ternate-Manuskript von Alfred Russel Wallace vor der Linnean Society of London verlesen.
      • 11. August » Der Eigergipfel wird von den Grindelwalder Bergführern Christian Almer und Peter Bohren zusammen mit einem irischen Gast zum ersten Mal bestiegen.
      • 16. August » US-Präsident James Buchanan und die britische Königin Victoria tauschen Grußbotschaften über das erste transatlantische Telegraphenkabel aus.
      • 21. Oktober » Am Théâtre des Bouffes-Parisiens in Paris erfolgt die Uraufführung der Operette Orpheus in der Unterwelt von Jacques Offenbach. Offenbachs erstes abendfüllendes Werk mit einem Libretto von Hector Crémieux wird ein sensationeller Erfolg.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Waalkens

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Waalkens.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Waalkens.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Waalkens (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Johan Koolwaaij, "Familienstammbaum Koolwaaij - Van Buuren", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-koolwaaij-van-buuren/I23820.php : abgerufen 21. Mai 2024), "Waalko Waalkens (± 1777-1858)".