genealogieonline

Stamboom Kempin Finken » Udo II van de Wetterau (± 895-949)

Persönliche Daten Udo II van de Wetterau 

Quelle 1

Vorfahren (und Nachkommen) von Udo II van de Wetterau

Udo II van de Wetterau
± 895-949Familie von Udo II van de Wetterau

Er ist verheiratet mit Cunigonde van Vermandois.

.


Kind(er):

  1. Judith van de Wettergau  ± 924-973 
  2. Herbert van de Wetterau  ± 930-± 992 


Notizen bei Udo II van de Wetterau

Udo van de Wetterau (ca. 895 - 2 december 949) was een prominente Duitse edelman uit de tiende eeuw. Hij was een zoon van Gebhard van Lotharingen.

In 914 werd Udo benoemd tot graaf van de Wetterau en stichtte een Mariakerk in Wetzlar. De Wetterau was een van de graafschappen van zijn vader Gebhard van Franconië geweest en Udo verwierf ook nog twee andere graafschappen die van hem waren geweest: de Rijngouw in 917 en de Lahngouw in 918.

Udo is vooral bekend door de slag bij Andernach op 2 oktober 939. De opstandige hertogen Giselbert II van Maasgouw en Everhard III van Franken hadden de graafschappen van Udo en zijn neef Koenraad (graaf van de Neder-Lahngouw) ten oosten van de Rijn geplunderd. Hun strijdmacht was zo groot dat Udo en Koenraad hen niet konden weerstaan. Maar toen de opstandelingen bij Andernach de Rijn weer overstaken om terug te keren naar Lotharingen hadden Udo en Koenraad een kans. Giselbert en Everhard waren nog bij hun achterhoede op de oostelijke oever toen het grootste deel van hun leger de oversteek al had gemaakt. Op dat moment vielen Udo en Koenraad aan en versloegen de troepen die nog achtergebleven waren. Everhard werd daarbij gedood en Giselbert verdronk toen hij over de Rijn probeerde te vluchten. De opstand was hiermee gebroken en koning Otto I de Grote kon eenvoudig zijn gezag herstellen. Udo werd hierdoor een gunsteling van Otto: bij de dood van Koenraad (949) werd hij ook benoemd tot graaf van de Neder-Lahngouw en Udo kreeg van Otto het recht om zijn graafschappen en andere lenen naar eigen goeddunken onder zijn zonen te verdelen.

Udo trouwde met een dochter van Herbert I van Vermandois, die vermoedelijk Cunigonde heette. Zij kregen de volgende kinderen:

Gebhard (ovl. 938), gesneuveld in de strijd tegen de opstand van Thankmar, de ouder halfbroer van koning Otto.
Herbert (ca. 930 - 992)
Otto
Udo (ovl. 26 augustus 965), 13 augustus 950 benoemd tot bisschop van Straatsburg, mogelijk dezelfde persoon als zijn broer Otto.
Judith

https://nl.wikipedia.org/wiki/Udo_van_de_Wetterau

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Udo II van de Wetterau?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Quellen

  1. Wikipedia

Zeitbalken Udo II van de Wetterau

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Über den Familiennamen Van de Wetterau


    

Die Veröffentlichung Stamboom Kempin Finken wurde zusammengestellt von (nimm Kontakt auf).
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I8761.php : abgerufen 21. September 2021), "Udo II van de Wetterau (± 895-949)".