genealogieonline

Stamboom Kempin Finken » Beatrix van Capet (± 915-> 1003)

Persönliche Daten Beatrix van Capet 

Quelle 1

Vorfahren (und Nachkommen) von Beatrix van Capet

Roger van Maine
± 855-± 900
Judith van Maine
± 895-????

Beatrix van Capet
± 915-> 1003Familie von Beatrix van Capet

Sie ist verheiratet mit Frederik I van Lotharingen.

.


Kind(er):

  1. Nn van Bar le Duc  ± 937-978 
  2. Diederik I van Lotharingen  ± 965-1027 


Notizen bei Beatrix van Capet

Beatrix Capet (938 - na 1003), was echtgenote van Frederik I van Lotharingen. Na zijn dood was zij vanaf 978 tien jaar lang regentes van Opper-Lotharingen. Zij speelde een actieve rol in de politiek van het Heilige Roomse Rijk en West-Francië.

Beatrix was een dochter van Hugo de Grote (de machtigste edelman van West-Francië) en van Hedwig van Saksen (zuster van keizer Otto I de Grote). Een van haar broers was Hugo Capet, die koning van Frankrijk zou worden. Ze hoorde dus tot de hoogste adel van West-Europa. In 951 werd ze verloofd met Frederik, die als belangrijke edelman in Opper-Lotharingen een waardevolle alliantie voor haar vader was. Ze trouwden in 954 of 955 toen Beatrix meerderjarig werd. Als bruidsschat bracht ze de Lotharingse bezittingen (onder andere Saint-Mihiel) van de abdij van Saint-Denis in Parijs mee. Dit vormde de kern van het latere graafschap Bar.

Na het sneuvelen van haar man in 976 tegen Lotharius van Frankrijk was ze regentes voor haar minderjarige zoon Diederik en noemt zichzelf "dux" (hertog). Ze koos partij tegen Lotharius en voor de keizerin-weduwe Theophanu en keizerin-moeder Adelheid. Daardoor werd ze automatisch tegenstander van hertog Hendrik II van Beieren. Haar steun aan Otto III was doorslaggevend voor zijn keuze tot koning. Als tegenprestatie werd haar zoon Adalbero tot bisschop van Metz benoemd. Beatrix voerde een actieve diplomatie naar het keizerlijk hof en West-Francië en speelde een belangrijke rol in de vreedzame oplossing van de opstand van Hendrik van Beieren (die zijn hertogdom behield) en de oorlog met Lotharius. In 985 bereikt ze via haar broer Hugo de vrijlating van haar zoon Diederik die in Verdun gevangen was genomen. In 987 trad ze terug als regentes en werd Diederik hertog van Opper-Lotharingen. In de praktijk hield ze nog veel macht in handen en hierdoor ontstond een conflict met haar zoon, Diederik. Die heeft haar zelfs opgesloten in een abdij om zo de werkelijke overdracht af te dwingen, maar onder druk van de paus moest hij haar weer vrijlaten.

Beatrix voerde een correspondentie met Gerbert van Auriallac, een bekende wetenschapper en geestelijke, die later als Silvester II paus zou worden. Naast Diederik en Adalbero kregen Frederik en Beatrix nog een zoon Hendrik, die ca. 975 is overleden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beatrix_Capet

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Beatrix van Capet?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Quellen

  1. Wikipedia

Zeitbalken Beatrix van Capet

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Über den Familiennamen Van Capet

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Capet.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Capet.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Capet (unter)sucht.

    

Die Veröffentlichung Stamboom Kempin Finken wurde zusammengestellt von (nimm Kontakt auf).
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I6118.php : abgerufen 1. August 2021), "Beatrix van Capet (± 915-> 1003)".