Familienstammbaum Jellema, Dotinga, van der Til en Visser » Gerbrant van Aytta (1519-1573)

Persönliche Daten Gerbrant van Aytta 

  • Er wurde geboren im Jahr 1519.
  • Er ist verstorben am 19. April 1573 in Swichum, er war 54 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt in Swichem.
  • Ein Kind von Folckert van Aytta und Yda Wiglesdr van Hania
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 21. April 2015.

Familie von Gerbrant van Aytta

Er ist verheiratet mit Tieth Lolckesdr van Rheen.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Bucho van Aytta  ????-1591
  2. Joostje van Aytta  ????-1634
  3. Folckert van Aytta  1546-1571
  4. Jacqueline van Aytta  1554-1632 


Notizen bei Gerbrant van Aytta

Gerbrant van Aytta, geboren 1519, overleden 19 apr 1573, begraven Swichem ,grafschrift, zoon van Folckert van Aytta en Yda Wiglesdr van Hania.

HvF 16690-235 d.d. 1552: Gerben Folckerts Aytta en zijn broer Seerp Folckerts Aytta (VI-a).
Grietman van Wymbritseradeel 1559/1570.
HEN 38-45 d.d.1559:Gerbrant Folckerts en zijn zwagers Hette Lolckes en Tjerck Hessels “verspieren” een koop door Watze Hessels.
Recesboek IDA d.d.1572:Gerbrant als broer van Wigle Ayta.
Er is een gedenksteen steen in de dorpskerk van Swichem met zijn naam en het jaar 1573 (zie bij zijn broer Wigle)
Voor de grafzerk van Gerbrant en Teth zie GJB 1992-27.
Naast zijn 10 wettige kinderen had hij nog een in 1569 geboren onwettige zoon Ferck bij Catharina Pieters.
In 1574 liet zijn broer Viglius deze zoon wettigen en Viglius bedacht hem ook in 1577 in zijn testament (GJB 2011-163)
Op 30-11-1609 procedeert deze Ferck Aytta voor 1/3 erfgenaam van zijn moeder Tryn Pieters.
Gerbrant was gehuwd met Tieth Lolckesdr van Rheen, dochter van Lolcke Hessels van Rheen en Hack van Roorda.
Uit dit huwelijk:
1 Ydt Gerbrantsdr van Aytta, geboren 1544.
Ydt is getrouwd 1560 met Feycke van Frittema, zoon van Ivo van Frittema en Tjaerteke van Donia.
Hij was raadsheer bij het Hof van Friesland.
2 Folckert van Aytta, geboren 1546, overleden Madrid 24 sep 1571
GJB 2011-162:hij vertrok in 1568 met zijn neven Bucho Seerps Aytta, Hette Seerps Aytta en Bucho Montzima en met de gebroeders Sicke en Frans Dekema naar de universiteit van Salamanca. Als de anderen voor verdere studie vertrekken naar Italië blijft Folckert in Spanje achter, waar hij op 24-9-1571 ten huize van Joachim Hopperus overlijdt.
3 Jacqueline van Aytta, geboren 1554, overleden 22 nov 1632, begraven Leeuwarden,Jacobijnerkerk ,grafschrift.
Zij liet na 1606 samen met de erfgenamen van haar overleden zuster Ida een gedenksteen plaatsen te Swichem ter ere van hun vader/grootvader.
HvF d.d.20-12-1619: als weduwe Pieter Buygers.
HvF d.d.15-7-1636:haar erfgenamen waren haar zoons Gerbrant en Viglius Buygers.
Jacqueline was gehuwd met Pieter Jans van Buygers, geboren 17 nov 1544, overleden 22 feb 1606, begraven Leeuwarden,Jacobijnerkerk ,grafschrift, zoon van Jan Jacobs van Buygers en Reynsck van Auckama.
Grietman van Wymbritseradeel.
Het Dootboeck vermeldt als sterfdatum 14-2-160
4 Edwert van Aytta.
Edwert was gehuwd met Petrus Micault.
5 Tjaertje van Aytta.
Tjaertje was gehuwd met Thomas Gramaye.
6 Bucho van Aytta, overleden 13 dec 1591.
7 Hack van Aytta.
Zij is jong overleden.
8 Hack van Aytta.
Ook zij is jong overleden.
9 Joostje van Aytta, overleden mrt 1634.
Zij was niet getrouwd.
10 Barber van Aytta
Zij is jong overleden.

woning (States en Stinzen)
De Aytta State bevond zich te Swichum, gemeente Leeuwarden.
Boekama State
Ontstaan De State komt voor het eerst in de 15e eeuw voor en heet oorspronkelijk Boekama State.
Geschiedenis In de veertiende eeuw komen we in de archieven rond Swichum ook nog "Het Spijk" tegen. Over "het Spijk" is veel geschreven en gefantaseerd, maar waarschijnlijk ging het hier om een stuk land of een boerderij, en zeker niet om de naam van een stins, die dan bewoond zou zijn door de Aytta's. Een hardnekkig misverstand dat steeds weer opduikt. De Aytta's woonden er wel op states te Barrahuis, Roordahuizum en Warga.

De Aytta’s komen oorspronkelijk uit Reduzum en waren rijke boeren. Veel macht hadden ze in de 15e eeuw nog niet, dat komt later. Rond 1450 vestigt Ferke Aytta, zoon van Folkert, zich op Himriksein onder Wergea. Volgens dr. Abma trouwde hij met Syts Bucho tho Hemrickend en ze vestigden zich naar het zich laat aanzien op haar ouderlijk huis. Hij legt om veiligheidsredenen rond Himriksein grachten en bouwt er een stins. Deze stins lag ongeveer 1 km ten oosten van Swichum, en hoorde tot de grietenij Idaarderadeel, nu de gemeente Boarnsterhim. Ferke en Syts kregen vier kinderen: Bucho, Gerbrant, Rintje en Sjouck. Gerbrant kwam te wonen op Aytta State te Roordahuizum. Hij trouwde met Jets Boecama, afkomstig van de gelijknamige state te Swichum. Zij kregen negen kinderen: Bucho, Fercke, Wytse, Folckert, Mints, Swobk, His, Ferck en Auck. Bucho, de oudste, ook Bernardus Bucho genoemd, was eerst pastoor maar werd later raadsman van de Hertog van Saxen en daarna van Karel V. Folckert trouwde met Ydt Wigles Hania uit Weidum. Zij woonden op Barrahuis tot dit in 1515 werd verwoest. Ze kregen acht kinderen: Gerbrant, Wigle (Viglius), Rintje, Seerp, Rints, Mints, Saapck en nog een Gerbrant.

Wigle of Viglius van Aytta was een van de belangrijkste en bekendste leden van deze familie. Hij werd in 1543 lid van de Groote Raad van Mechelen, in 1541 was hij al lid van de ‘Geheime Raad’ te Brussel. In 1549 werd hij zegelbewaarder en ridder in de Orde van het Gulden Vlies, de hoogste Bourgondisch-Habsburgse onderscheiding die er bestond. In 1562 tenslotte werd hij proost van de Sint Bavo te Gent. Hij stierf in 1577 te Brussel en is altijd Rooms Katholiek gebleven, waardoor zijn werk aan het hof in latere (protestantse) eeuwen nooit echt naar waarde is geschat.

Rond 1500 woonde Bernardus Bucho van Aytta op Aytta State te Swichum. Op 19 april 1573 stierf Gerbrant van Aytta, rentmeester van Groningen en Groninger Ommelanden en van Drenthe, grietman van Wymbritseradeel. Hij woonde vrij zeker op de state en ligt in de kerk van Swichum begraven.
Aytta State werd tot het einde van de 17e eeuw bewoond door de Aytta’s. Rond 1690 was Wiglius Ernestus van Aytta eigenaar en bewoner. Waarschijnlijk was hij de laatste van zijn geslacht, want daarna vererfde het goed op Wybrandus de Laignier die in 1698 als eigenaar wordt vermeld. In 1728 was de state eigendom van Ulbo Aylva van Burmania. In 1773 was de state in handen van de familie Van Cammingha, want in dat jaar verkocht "de heer Cammingha vele bomen van Ayttahuis". Het begin van het einde.
Het huis is waarschijnlijk aan het eind van de 18e eeuw gesloopt. Volgens Van der Aa in 1794.

Aytta State stond, zoals de meeste Friese states, op een omgracht terrein. In 1786 was de toegang tot het terrein via een dam met een hamei. Vrijwel zeker is deze dam aangelegd bij een modernisering waarbij de poort en de brug zijn verdwenen. Het huis bestond uit een rechthoekig bouwwerk van twee bouwlagen en een schilddak met hoekschoorstenen. Op de tekening van J. Gardenier Visscher uit 1786 is een gebouw te zien met een onregelmatige indeling. Het linker gedeelte heeft een onderkeldering met twee luiken aan de voorzijde en een deurnisje in de zijgevel. Boven de kelder zit een volledige verdieping met Engelse schuifvensters uit de achttiende eeuw in de voorgevel. Op de verdieping zijn aan beide zijden ramen aangebracht. Waarschijnlijk is dit deel van het huis de oorspronkelijke zaalstins.

Het rechter gedeelte lijkt niet onderkelderd te zijn en heeft op de benedenverdieping vier kruisvensters van ongelijke breedte van een 16e eeuws model. De verdieping daarboven heeft vrij hoge ramen, waardoor een sterke indruk ontstaat dat dit gedeelte later tegen het rechter gedeelte aan gebouwd is. Door de grote dakkapel in het midden krijgt het huis toch een beetje symmetrie. Achter het huis zijn schuur- en stalachtige gebouwen aangebouwd.
Op de tekening is al het beginnende verval te zien. De strook grond aan de voor- en zijkant van het huis is met hoog gras begroeid, terwijl daar oorspronkelijk bestrating zal zijn geweest en een lage kademuur die ondertussen zijn verdwenen. De deur in de zijgevel heeft door de hoogte vanaf de (drassige) grond zichtbaar geen functie meer. Ook lijken er in de zijkant gaten in het dak te zitten en het ooievaarsnest op de rechter schoorsteen duidt erop dat er in dat deel van de state al lang niet meer gestookt werd.

Op het terrein tegenover de kerk staat tegenwoordig een kop-hals-romp boerderij die in 1847/1848 gebouwd is. De overwelfde kelder van de oude state zou bij de bouw gehandhaafd zijn. Op de luchtfoto kan men nog duidelijke de vroegere grachten herkennen.

Bij de huidige boerderij groeien nog steeds stinzenplanten en het winterakonietje heeft zelfs in het Fries zijn naam de danken aan de Aytta State: het Ayttablomke. Rond 1975 kwam de heer Dijkstra op het spoor van 4 gebrandschilderde raampjes, die in bezit waren van een timmermansfamilie. Binnen deze familie waren de raampjes al van vader op zoon overgeërfd en waren in bezit gekomen van deze familie, doordat een voorvader had geholpen bij de afbraak van Ayttastate in de 18e eeuw!!!!!
De raampjes zijn gerestaureerd en bevinden zich nu in het zuidelijke koorvenster van de Hervormde Kerk te Swichum. Ze zijn aangekocht door de Ottema-Kingma Stichting en deze heeft ze in bruikleen aan Swichum gegeven. Op de rampjes zien we een kleurige papegaai, een tulp, een narcis en een glaasje met 'Jr. Aytta van Swichem A 1626'. Deze uiterst zeldzame glaasjes uit het begin van de 17e eeuw zijn niet gesigneerd en we weten dus niet wie ze heeft vervaardigd.
Vermoedelijk werden ze gemaakt door een lid uit de kunstenaarsfamilie De Heer uit Leeuwarden. Margareta de Heer (geboren kort na 1600) heeft tientallen prachtige schilderijtjes op paneel en perkament vervaardigd en haar vader Arjen Willems en haar broer Gerrit Arjens oefenden het beroep van glasschilder uit. Van haar vader en broer is geen enkel werk bewaard gebleven, maar de tekeningen op de glaasjes hebben dezelfde stijl als haar schilderijtjes.
Bewoners 15e - eind 17e eeuw famile Aytta
rond 1500 Bernardus Bucho van Aytta
- 1573 Gerbrant van Aytta
rond 1690 Wiglius Ernestus van Aytta
1698 Wybrandus de Laignier
1728 Ulbo Aylva van Burmania
1773 familie Van Cammingha

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerbrant van Aytta?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerbrant van Aytta

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) war von 1555 bis 1581 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1573: Quelle: Wikipedia
    • 28. Januar » Die Konföderation von Warschau gewährt Minderheitskonfessionen in Polen volle Religionsfreiheit. In dem unter dem Eindruck der Bartholomäusnacht in Frankreich entstandenen Toleranzedikt wird erstmals der Begriff Dissident verwendet.
    • 11. Februar » Die von König Karl IX. angeordnete Belagerung von La Rochelle beginnt. Die katholische Seite will im Vierten Hugenottenkrieg die den Hugenotten überlassene Stadt als Hort des französischen Protestantismus niederwerfen und erhofft sich im Erfolgsfall einen Dominoeffekt auf andere Orte.
    • 7. März » Die Eroberung Zyperns durch die Osmanen 1570/71 wird von der Republik Venedig im Vertrag von Konstantinopel anerkannt. Der fünfte venezianische Türkenkrieg geht mit diesem Separatfrieden zu Ende.
    • 30. April » Der zu jener Zeit mit 150m Höhe größte Kirchturm Europas stürzt ein und beschädigt dabei Chor und Querschiff der Kathedrale von Beauvais erheblich. Der weitere Kirchenbau bleibt daraufhin aus Geldmangel unvollendet.
    • 11. Mai » Der französische Herzog Heinrich von Valois wird in Kamion zum ersten König des 1569 zur Realunion zusammengeschlossenen Polen-Litauen gewählt. Für seine Wahl muss er den Fürsten der Adelsrepublik in den Articuli Henriciani weitgehende Zugeständnisse machen.
    • 26. Juni » Die Belagerung von La Rochelle durch den Herzog von Anjou im französischen Religionsstreit zwischen Katholiken und Protestanten wird aufgegeben.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Aytta

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Aytta.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Aytta.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Aytta (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Theo Jellema, "Familienstammbaum Jellema, Dotinga, van der Til en Visser", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema-dotinga-en-visser/I4504.php : abgerufen 24. Juni 2024), "Gerbrant van Aytta (1519-1573)".