Stamboom Huijsman » Bernardus Henricus Pelk (1774-1827)

Persönliche Daten Bernardus Henricus Pelk 

  • Er wurde geboren am 1. November 1774 in Altenberge Münsterland.
    (Bernardus Spelk, Bernardus Pellik)
  • Er wurde getauft am 21. August 1780 in Altenberge (Duitsland).
  • Er ist verstorben am 22. Februar 1827 in Zaandijk, er war 52 Jahre alt.
    Zaandijk nr 178
    Overlijdensadvertentie in CBG:
    Heden overleed mijn waarde Man, Bernardus Pelk, in den ouderdom van 45 jaren, mij nalatende vijf kinderen, welke wij met zijn dood beweenen; God sterke ons in dit smartelijke verlies!
    Zaandijk, Maartje Steens,de 22 Februarij 1827. Wed B. Pelk
    De schoenmakers-Affaire, zal provisioneel door de Wed voortgezet worden.
    Tijdstip: 12:30
  • Ein Kind von Joan Bernt Pelck und Maria Elisabetha Geerling (Gerling, Geijlink)
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 12. Januar 2024.

Familie von Bernardus Henricus Pelk

Er ist verheiratet mit Anna Maria Steins (Steen).

Die Berechtigung zur Ehe wurde am 21. Juli 1805 erteilt.

Sie haben geheiratet am 21. Juli 1805 in Zaandijk, er war 30 Jahre alt.

Jammer genoeg geeft de stamboomtabel uit Altenberge niet de beroepen van onze voorouders aldaar weer.
Wel is het een feit dat de ons oudst bekende voorvader Bernarfdus Bernardusz Pelk,\, geboren op 21 augustus 1780 in Altenberge - Munsterland - Duitsland en zoon van Joannes Bernardus Pelck, die zich registreren liet in Nederland rond 1800, schoenmaker van beroep was:
Bernardus huwde met Maartje Steen en gezamenlijk voerden zij een schoenmakeriju op 't Kalf.
De bakkerij op de Haalderbroek/ 't Kalf was medio jaren 1700 in handen van de familie Woudenberg. wat uit het dagboek van Gerrit Michielsz Woudenberg te lezen is.
Na het overlijden van Bernardus, zette zijn vrouw tezamen met haar zoon Bernardus de schoenmakerij voort.
Wel kam het bakkersgebeuren met de kinderen van Bernardus en Maartje Steen in de familie Pelk. Zoon Hendrik had als beroep broodbakker en met zijn vrouw Alida Groot voerde hij de bakkerij.

Frappant is ook te vernemen dat via een dochter van Bernardus en Maarfje Steen, Elisabeth, gehuwd dmet Klaas Pruijm, de dochter van deze laatste beiden met een Woudenberg - beroep broodbakker - getrouwd is.
Het geschrift van Gerrit Michielsz Woudenberg verteld ook erover dat ene Klitsie tijdelijk de bakkerij op het Haaldersbroek in bezit had.
Frappant ook hier is dat op latere datum Hendrik Pelk.gehuwd was met Maartje Klitsie, later met Geertje Veerman.
Hoe kort kunnen lijnen zijn?!

Het is een gegeven feit dat het brood bakken en bakkersberoep de Pelken in het bloed zat.
Zoon Frans uit de relatie van Hendrik met Alida Groot, gaf in grote mate het bakkersberoep door aan zijn kinderen, waarvan zoon Jacob, gehuwd met Aleida Schouten de laatsten in de rij zijn voor zover op dit moment - januari 2019 - geregistreerd en bekend.

In de mannelijke lijn van de familie Pelk kwamen ook wel enkele andere beroepen voor, maar dit in duidelijk mindere mate als bakker/broodbakker.
O.a.: zoon Hendrik van Christiaan Pelk met Johanna Glandorf was schippersknecht,; zoon Christiaan was rijstpeller en werkman. Hendrik, zoon van Hendrik met Antje de Goede was vishandelaar.
Cornelis, zoon van Hendrik Pelk met Geertje Veerman was zeeman, Zoon Gerardus winkelier en Thomas, werkman.

Kind(er):

  1. Bernardus Pelk  1807-± 1812
  2. Catharina Pelk  1821-1822


Notizen bei Bernardus Henricus Pelk

Opmerking: in Nederlandse registers en registraties staat vermeld dat Bernardus van Oldenburg, Bergen of Munstersche (Katerstede) herkomstig zou zijn. Echter, Bernardus is geboren in Altenberge/Münsterland. In het register van Zaandijk staat als zijn geboorteplaats Oldenburg vermeld.Misschien om duistere reden, hij zou zijn gedeserteerd uit het Franse leger van Napolein vanuit Rusland.
https://data.matricula-online.eu/de/deutschland/muenster/altenberge-st-johannes/KB005_1/?pg=25
Bij het zich registreren in het Bevolkingsregister te Zaandam (Saenredam), is aan te nemen dat de griffier nauwelijks of geen Duits sprak, laat staan het dialect (platt) waarmee Bernardus zich meldde. Ongetwijfeld heeft Bernardus de betiteling Oldenberge gebruikt, wat een plek nabij het huidige centrum van Altenberge rondom de St. Johanniskirche is:
" Altenberge was één van de in totaal 15 kerkspelen, die bij Münster hoorden. In 1181 wordt Altenberge voor het eerst als parochie opgenoemd.

Maar vermoedelijk is het heel wat ouder, want sinds 1050 bestond de dochterparochie Nienberge al. Naar alle waarschijnlijkheid is aan te nemen, dat Altenberge tot de door de Hl. Ludger (744 – 809), de eerste bischop van Münster, gestichte 38 parochie's hoorde, en dat door hem of zijn opvolger een doopkerk op de Altenberger Heuvel wordt opgericht. Het „Waltruper Feld“ nabij Altenberge wordt in 800 in een „Heberolle“ opgenoemd. In de jaren 1142 – 1294 besturen de ridders van Altenberge de bischoppelijke curie (gerechtshof) te Oldenberge. Op hun bezittingen stonden de kerk en het hof.

Vanuit de boerenbevolking ontstonden beroepen zoals de bakker, de smid en andere ambachten. Zij vestigden zich in de dorpskern rondom de kerk. Zodoende ontstond de dorpsgemeente. In 1498 zijn reeds 742 personen in de gemeente geregistreerd."

https://altenberge.de/nl/door-de-geschiedenis-heen

--
Bernardus Pelk 1774-1827 zou soldaat zijn geweest in het Franse leger, dat in 1812 over de Berezina trok om Moskou in te nemen met de bedoeling om voor Keizer Napoleon het hele Rusland te veroveren. Tijdens deze tocht maakte hij kennis met twee jongens uit Zaandam, een zekere Wessaan of Wesanen en een Laan. Na enige tijd samen opgetrokken te zijn besloten zij uit het Franse leger te deserteren en land over zand, vermoedelijk vanuit Polen, naar Nederland terug te keren. Onderweg moet een van de drie, Wessaan, door de geleden ontberingen zijn omgekomen. Met z'n tweeën bereikten zij uiteindelijk Zaandam.
Laan, die de zoon was van een rijke Zaanse familie, hielp Bernardus Pelk aan de nodige financiële middelen bij het opzetten van een schoenmakerij in Zaandam.
Aan de waarheid van dit verhaal moet ernstig getwijfeld worden. Bernardus trouwde op 21 juni 1805 in Zaandam met Maartje Franse Steen; in 1812 was hij hier dus al enkele jaren woonachtig geweest. Bovendien werd in oktober 1813 een kind geboren; dat moet dus omstreeks begin januari van datzelfde jaar verwekt zijn.
In de registratie van namen van Hollanders die voor Napoleon hebben gevochten destijds, staat geen enkele Pelk. En registratie was een noodzaak als je in dit leger zat en meevocht.
Nederlandse militairen in het leger van Napoleon: http://www.archieven.nl/mi/2231/?mizig=364&miadt=2231&milang=nl&misort=last_mod|desc&miview=tbl.
Aantekening: In 1805 woonde Bernardus te Zaandijk. In 1805 woonde Maria te Westzaandam.
(Katerstede 20.11.2019)
--

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Bernardus Henricus Pelk?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Bernardus Henricus Pelk

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 1. November 1774 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Osten bis Süden. Charakterisierung des Wetters: geheel betrokken. Besondere Wettererscheinungen: dauw. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1774: Quelle: Wikipedia
    • 12. April » Inszeniert von Heinrich Gottfried Koch wird am Berliner Comödienhaus das Sturm-und-Drang-Drama Götz von Berlichingen von Johann Wolfgang von Goethe uraufgeführt.
    • 19. April » Die Oper Iphigénie en Aulide von Christoph Willibald Gluck wird an der Académie Royale in Paris unter der Leitung des Komponisten uraufgeführt.
    • 1. Juni » Als englische Reaktion auf die Boston Tea Party tritt die in den Intolerable Acts verfügte Sperre des Hafens von Boston in Kraft.
    • 26. Oktober » Der Erste Kontinentalkongress in Philadelphia, Pennsylvania, geht zu Ende.
    • 1. Dezember » In den dreizehn Kolonien in Nordamerika beginnt der Boykott von britischen Waren, den der erste Kontinentalkongress beschlossen hat.
    • 6. Dezember » Das Bildungssystem in Österreich wird von Kaiserin Maria Theresia neu gestaltet. Sie erlässt die von Johann Ignaz von Felbiger konzipierte Allgemeine Schulordnung, die eine sechsjährige Unterrichtspflicht in der Volksschule, einheitliche Lehrbücher und eine geregelte Lehreraus- und Fortbildung festlegt.
  • Die Temperatur am 21. August 1780 war um die 21,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken regen. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1780: Quelle: Wikipedia
    • 8. Januar » Täbris und die umgebende Region werden von einem schweren Erdbeben völlig verwüstet. Mindestens 50.000 Menschen sterben durch die Naturgewalt.
    • 12. Januar » In Zürich gibt Salomon Gessner die erste Ausgabe der Zürcher Zeitung heraus.
    • 29. Mai » Im Waxhaw-Massaker besiegen britische Kavalleristen unter dem Befehl von Banastre Tarleton eine Einheit der Kontinentalarmee Virginias.
    • 7. Oktober » Im Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg setzen sich in der Schlacht am Kings Mountain die Kolonisten gegen einen Großverband der britischen Truppen durch.
    • 10. Oktober » Der bisher schlimmste atlantische Hurrikan, der Große Hurrikan von 1780, beginnt seinen Zug über die karibischen Inseln, der bis zum 16. Oktober dauern wird und dem rund 22.000 Menschen zum Opfer fallen.
    • 16. Oktober » Der Große Hurrikan von 1780, der seinen Zug über die Karibik am 10. Oktober begonnen hat, kostet über 22.000 Menschen das Leben und wird daher als der bisher schlimmste atlantische Hurrikan betrachtet.
  • Die Temperatur am 21. Juli 1805 war um die 16,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: regen winderig. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1805: Quelle: Wikipedia
    • 5. Februar » Der britische Ostindienfahrer Earl of Abergavenny sinkt vor Weymouth, England, nachdem er zuvor durch die Strandung auf einer Sandbank beschädigt wurde. 261 der 405 Menschen an Bord sterben, darunter der Kapitän John Wordsworth, ein Bruder des Dichters William Wordsworth.
    • 19. April » Die von Joseph-Marie Jacquard verbesserte Webmaschine, der so genannte Jacquardwebstuhl, lässt das automatisierte Weben groß gemusterter Stoffe zu.
    • 9. August » Österreich, Großbritannien, Russland, Schweden und das stark dezimierte Königreich Sardinien-Piemont bilden die dritte Koalition gegen Frankreich.
    • 25. September » Im Bogenhausener Vertrag gestattet das Kurfürstentum Bayern den Einmarsch französischer Truppen und gibt damit sein Bündnis mit dem Kaisertum Österreich und Russland auf. Bayern unterstützt vertragsgemäß Napoleon Bonaparte mit Truppen.
    • 25. September » Im Dritten Koalitionskrieg zieht Napoleon Bonaparte gegen Österreich und überquert mit seiner Armee den Rhein.
    • 16. November » In der Schlacht bei Hollabrunn und Schöngrabern misslingt der Versuch der französischen Armee unter Marschall Joachim Murat, eine Vereinigung russischer und österreichischer Truppen im Dritten Koalitionskrieg zu unterbinden. In der danach folgenden Schlacht von Austerlitz kämpfen die Verbündeten vereint.
  • Die Temperatur am 22. Februar 1827 war um die 1,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1827: Quelle: Wikipedia
    • 11. Januar » Die Stadt Bremen kauft vom Königreich Hannover Gelände nördlich der Geestemündung und legte in den Folgejahren dort einen Seehafen und die Stadt Bremerhaven an.
    • 15. März » Auf Initiative des anglikanischen Bischofs von Toronto, John Strachan, wird die University of Toronto unter dem Namen King’s College at York gegründet.
    • 29. April » Wegen dessen Antwort zum Schuldenproblem verabreicht der algerische Herrscher Hussein Dey dem französischen Konsul Pierre Deval bei einem Empfang in Algier drei Schläge mit einem Fliegenwedel. Der Vorgang führt drei Jahre später zur Anlandung französischer Truppen und Besetzung Algeriens.
    • 6. Juli » Im Londoner Vertrag verlangen die Großmächte Großbritannien, Frankreich und Russland das Einstellen der durch die Griechische Revolution ausgelösten Feindseligkeiten zwischen Griechen und dem Osmanischen Reich. Sie bieten ihre Vermittlung bei der Schaffung eines unabhängigen griechischen Staates an.
    • 3. November » Die Uraufführung der komischen Oper Le Roi et le batelier von Jacques Fromental Halévy findet an der Opéra-Comique in Paris statt.
    • 28. Dezember » Am Théâtre du Gymnase in Paris findet die Uraufführung der Operette Le Mal du pays ou La Bâtelière de Brientz von Adolphe Adam statt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Pelk

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Pelk.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Pelk.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Pelk (unter)sucht.

Die Stamboom Huijsman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
A.H. Huijsman, "Stamboom Huijsman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-huijsman/I608.php : abgerufen 26. September 2024), "Bernardus Henricus Pelk (1774-1827)".