Familienstammbaum Hoogland - van der Molen » Jacobus BUISING (1888-1973)

Persönliche Daten Jacobus BUISING 


Familie von Jacobus BUISING

Er ist verheiratet mit Hendrika ROZEMA.

Sie haben geheiratet am 9. Juni 1937 in Leeuwarden, er war 48 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Jelle Jacobus BUISING  1939-2013 
  2. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Jacobus BUISING


JACOBUS is in zijn jeugdjaren regelmatig ontspoord. Geboren op 13 juni 1888 is zijn vader 51 jaar en zijn moeder 42. Hij is het 12e kind in een rij van 13. Het laatste kind - Geert - wordt 7 januari 1891 geboren.

Als zijn moeder in de eerste dagen van 1905 overlijdt en zijn vader naar Amsterdam verhuist (27 mei 1905), is Jacobus bijna 17 jaar. Hij blijft eerst een aantal maanden in Leeuwarden hangen met de broers Geert en Jelle. Nog in datzelfde jaar vertrekt hij uit Friesland, woont eerst in Leiden, daarna in Amsterdam, om uiteindelijk toch weer in Leeuwarden neer te strijken in het gezin van zijn zuster Hylkje en zwager Berend Spoelstra. Als zij verhuizen verhuist hij mee.

Als Jacobus in 1919 bij zijn zuster en zwager in de Bote Bolswertstraat woont, wordt hij voor het eerst in juni van dat jaar met de justitie in Leeuwarden geconfronteerd. Het gaat dan om een poging tot diefstal van een koperen geiser uit het toenmalige Stadsziekenhuis in Leeuwarden. Of dit zijn eerste vermeende overtreding van de wet is, is niet bekend. Hoewel het proces-verbaal van de overtreding smeuiige details vermelden, wordt Jacobus toch vrijgesproken; de overtreding is niet overtuigend bewezen.

Dit gaat anders met het verduisteren en verkopen van een grote partij sigaren, die begin september 1919 in de bakkerij bij zwager Spoelstra lagen te drogen. Berend Spoelstra helpt zijn zwager zelfs bij het weghalen van de sigaren, denkende - zo verklaart hij in het getuigenverhoor - dat Jacobus handelde in opdracht van zijn patroon De Boer, de eigenaar van de sigaren. Deze diefstal wordt wel overtuigend bewezen en Jacobus gaat voor een jaar de cel in.

Vrij kort nadat hij vrij komt speelt er in febrari 1921 weer een diefstal, nu van een bos bezems, waar Jacobus samen met ene Antoon de Haan van verdacht wordt. De Haan bekent de bezems te hebben gestolen omdat hij geld nodig had en ze wilde verkopen. Jacobus Buising kon zich van de diefstal niets herinneren omdat hij beschonken was. Niettemin wordt hij tot drie maanden veroordeeld, die hij in Veenhuizen uitzit.

Vanaf juni 1921 is Jacobus weer vrij man. Het lijkt er sterk op dat zuster Hijlkje en haar man Berend Spoelstra hem niet meer binnen hun gezin opnemen en dat er ook geen mogelijkheid is voor een ander kosthuis. Het is zeer wel mogelijk dat Jacobus in die periode een zwervend bestaan lijdt. In ieder geval wordt hij in februari 1922 opgepakt wegens landloperij. Hij wordt veroordeeld tot 2 jaar opsluiting in Veenhuizen. Als hij in maart 1824 weer vrij komt is Jacobus op papier ingeschreven bij zijn zuster Hijlkje en zwager Berend Spoelstra, (dan woonachtig op de Nieuweburen 67boven),maar hij woont daar niet. Hij woont in bij zijn neef Egbert Jan Buising, chauffeur, en zijn vrouw Trijntje Dijkstra op het Oldehoofsterkerkhof 34boven. Deze Egbert Jan Buising is een zoon van zijn broer Andries Buising.

Nog maar een half jaar vrij wordt Jacobus Buising in oktober 1924 mede verdacht van verduistering van f 2,50 ten nadele van de 62-jarige straatmaker Hendrik Olcers. Deze Hendrik woont in Amsterdam, maar verblijft tijdelijk in "Logement Smidt" aan het Heer Ivostraatje 44 in Leeuwarden. Jacobus - nog steeds sigarenmaker - en medeverdachten, de losse arbeider Tennis Lang en Bote Visser, 40 jaar, metselaar en 2 getuigen worden opgeroepen. In het proces verbaal staat te lezen dat het gaat om de verduistering van een overjas, die verkocht wordt om sterke drank te kopen, die de verdachten gezamenlijk opdrinken. Een echte veroordeling volgt niet, maar Jacobus gaat wel weer naar Veenhuizen.
In 1927 volgt de laatste veroordeling tot 9 maanden na diefstal van een fiets. Dit wordt zijn laatste veroordeling. Wel zit hij daarna nog een poos in Veenhuizen, maar dan via een hulpverleningorganisatie "Praktische Hulp".

In 1932 duikt hij weer op in Lekkum en verblijft daar kort bij zus Hylkje en zwager Berend Spoelstra. Een aantal jaren daarna - in 1937 - trouwt hij met de gescheiden dan 34 jarige Henderika Rozema. Het lijkt erop dat het gezinsleven Jacobus op het rechte pad heeft gehouden.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jacobus BUISING?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jacobus BUISING

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Jacobus BUISING

Vorfahren (und Nachkommen) von Jacobus BUISING


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen BUISING

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen BUISING.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über BUISING.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen BUISING (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jan Hoogland, "Familienstammbaum Hoogland - van der Molen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hoogland-van-der-molen/I1639.php : abgerufen 4. Juni 2024), "Jacobus BUISING (1888-1973)".