Familienstammbaum Hobers » Trijntje Strijk (1852-1940)

Persönliche Daten Trijntje Strijk 

Der Verfasser dieser Publikation verfügt über die Genehmigung der betreffenden Person (sofern es sich um eine lebende Person handelt) zur Weitergabe der Daten.


Familie von Trijntje Strijk

(1) Sie ist verheiratet mit Geert van Dijk.

Sie haben geheiratet am 12. Dezember 1873 in Sleen, sie war 21 Jahre alt.Quelle 3


Kind(er):

  1. Hendrik van Dijk  1874-1941


(2) Sie ist verheiratet mit Johannes Bijker.

Sie haben geheiratet am 24. Januar 1902 in Schoonebeek, sie war 50 Jahre alt.Quelle 4


Notizen bei Trijntje Strijk

Grootouders
Trijntjes grootvader (soldaat) Philip Tewis is geboren te Frankfurt omstreeks 1777. Oma Fennegien Benning(s) is geboren in Dalen, waar ze gedoopt is op 19 oktober 1777. Ze trouwen in Coevorden op 3 mei 1797. Hij ("gepensioneert soldaat") overlijdt op 68-jarige leeftijd op 4 april 1840 in Dalen.

Op den vlucht voor den "Franschen"
Eind 1813 (het geboortejaar van moeder Jantje Tewes) loopt de Franse bezetting in Nederland op zijn eind. Kozakken komen op 9 november 1813 bij Gramsbergen het land binnen om de Fransen te verdrijven en een deel daarvan gaat naar Hardenberg. Een ander deel wil Coevorden insluiten. Om erger te voorkomen werd hulp van lokale bevolking vanuit het zuiden gevraagd en zo komt ook een aantal Ommenaren te hulp om Gramsbergen te verdedigen. Hoewel de Kozakken hielpen de Fransen weg te jagen waren ze ook hongerig en proviandering was geen sinecure: ook zij plunderden.
In Coevorden echter houden de Fransen met zo’n 800 man hardnekkig stand. Op 27 december 1813 doen ze een uitval richting Ane en de andere kant uit naar Dalen. Ze verwoesten en roven alles wat op hun weg komt.

De Haarlemse Courant van 6 januari 1814 bericht daarover:

"Hardenberg 28 December. De dag van gisteren was voor de ingezetenen van deze en omliggende plaatsen zeer verschrikkelijk en treurig. Het fransche garnizoen van Coevorden, drie uren van hier gelegen, deed eene hevigen uitval tot nabij ons steedje, dat men hier, met den meesten spoed, alles in het werk stelde, om de beste goederen in te pakken en met schuiten en wagens te verzenden, en vrouwen en kinderen in haast te doen vlugten. De vijand, tot in de boerschap Aane, een groot half uur van hier, genaderd zijnde, werd hun, tuschen Aane en het Aanerveen, door de Kozakken, burgers en boeren, zulk eenen dapperen tegenstand geboden, dat hun het verder voortrukken belet werd. Ondertusschen hebben de Franschen te Anerveen en Holthone velerhande plunderingen en vernielingen aangericht; alles weggevoerd, wat zij konden, kisten, kasten, klokken en andere huismeubelen vernield, ongeveer zes runderbeesten gerooft en medegenomen, en andere, die zij niet zoo spoedig konden meevoeren, doodgeschoten. Van diezelfde bende zijn er eenigen in de Meene en op de Klokhenne, aan de Vecht, tegenover Gramsbergen, geweest; hebben aldaar dezelfde verwoestingen en roverijen aangerigt; doch ook daar werden zij in hunne verdere woede, door de Kozakken en boeren, gestuit, welke hen met zoo veel dapperheid hebben afgeslagen, dat Gramsbergen, welke een deerlijk lot te wachten stond, bevrijd gebleven is, en vier man van de Franschen gevangen genomen zijn; waarna die rooverbende met haren buit naar Coevorden is terug getrokken."

Ook de inwoners van Dalen moeten vluchten voor de Franse roversbende. Ze vluchten naar het noorden naar het buurtschap Wachtum. Onder hen is het gezin van Philip Tewis en Fennegien Benning met hun zuigeling Jantje. De paniek is dusdanig groot dat vader niet in de gelegenheid is aangifte van de geboorte van zijn dochtertje te doen. Iets wat bij haar latere huwelijk problemen zou kunnen geven, ware het niet dat een notaris als huwelijkse bijlage de volgende akte heeft opgesteld:

Een drietal getuigen verklaart ".... onder aanbod van eede ... zeer wel te kennen Philip Tewis en Fennegien Benning, Echtelieden wonende te Coevorden, van beroep dagloners ... en zeer wel te weten, dat gemelde Fennegien Benning op den vijftienden December achttien honderd en dertien te Wachtum in de gemeente Dalen is bevallen van een kind van het vrouwelijk geslagt, waaraan de ouders naderhand den naam van Jantien hebben gegeven.
Gevende de comparanten voor rede van wetenschap, dat, op den voormelden dag van geboorte, een hevige uitval van het Fransch garnizoen van Coevorden heeft plaats gehad en daarbij de ingezetenen van Dalen alle bijna naar Wachtum gevlugt waren en dat zij als toen gemelde Fennechien Benning met hare jonggeboren kind aldaar hebben gezien en naderhand bij den doop van hetzelve tegenwoordig zijn geweest.____________________________
En vermits door de onrustige tijden welke destijds beleefd wierden, van de geboorte van gemelde kind verzuimd is geworden, aangave te doen ....."


Relatie met de familie Hobers
Er zijn meerdere lijnen met de familie Hobers:

*     Trijntjes (stief)kleindochter Albertje Weggen trouwt met Jan Hobers (zoon van Albert Hobers en Trijntje Koens)

*     De kleindochter van haar zus Geesje: Fenna Lok trouwt met Albert Hobers (ook zoon van Albert Hobers en Trijntje Koens).
*     Trijntjes echtgenoot Johannes Bijker heeft ook verschillende lijnen met de familie Hobers.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Trijntje Strijk?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Trijntje Strijk

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Trijntje Strijk

Willem Strijk
1821-1907

Trijntje Strijk
1852-1940

(1) 1873
(2) 1902

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. BS Zweeloo
  2. BS Emmen
  3. BS Sleen
  4. BS Schoonebeek

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Strijk

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Strijk.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Strijk.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Strijk (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Hobers-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
W. Hobers, "Familienstammbaum Hobers", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I2521.php : abgerufen 23. September 2024), "Trijntje Strijk (1852-1940)".