Familienstammbaum Hemrika-Hemrica » Broer van Belkum (1774-1851)

Persönliche Daten Broer van Belkum 


Familie von Broer van Belkum

(1) Er ist verheiratet mit Marieke/ Maria Hemrica.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 17. Oktober 1801 in Leeuwarden erhalten.

Sie haben geheiratet am 1. November 1801 in Leeuwarden, er war 27 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Aaltie van Belkum  1802-1852
  2. Claaske van Belkum  1805-????
  3. Sytske van Belkum  1812-???? 
  4. Klaas van Belkum  1817-????
  5. Albertus van Belkum  1820-????
  6. Pieter van Belkum  1822-????


(2) Er ist verheiratet mit Cornelia Willems (Nobbe).

Sie haben geheiratet am 6. Oktober 1825 in Vledder (Drenthe), er war 51 Jahre alt.

Met Cornelia krijgt Broer nog twee zonen: Jacob in 1829 en Johannes in 1827.

Wil Schackman, de schrijver van De Proefkolonie, was zo vriendelijk mij wat meer te vertellen over het huwelijk tussen Broer en Cornelia.En over allerlei achtergronden.

Op 4 juli 1825 schrijft de directeur van de kolonie (Wouter Visser) aan de permanente commissie in Den Haag dat de kolonist Broer van Belkum en de koloniste weduwe Nobbe in de gewezen kolonie N4 wensen te huwen. Hij verzoekt om toestemming. Hij vraagt ook om ontslag uit de kolonie van Hendrina, de dochter van Broer.Gewezen kolonie N4 is Wilhelminaoord; bij de herindeling van 1825 werd dat kolonie 2.

Bij het huwelijk heeft Cornelia 4 kinderen. Met de kinderen van Broer erbij dus veel kinderen in het huisje. Kinderen: Jan (7-12-1813-Amsterdam ), Jacoba Wilhelma (1-12-1815), Dirkje (14-9-1817) en Kornelis (31-10-1820). Uit stukken van de tuchtraad blijkt dat Jan in 1839 in kolonie 1, hoeve 26 woonde. Hij staat op 24 juni 1839 terecht voor het stelen van verf, met als straf een ernstige vermaning. Ook Cornelis Nobbe woonde in 1843 ergens anders: kolonie 3, hoeve 115. Ene Henderika Calvenbach staat op 16 november 1843 terecht voor grove belediging en de beledigde is Cornelis Nobbe.

Cornelia was geplaatst vanuit Amsterdam. Ze zou in 1823 in een brief aan ene mijnheer Hoogkamer geklaagd hebben over de levensomstandigheden en daarna was Wouter Visser met haar gaan praten. Hij rapporteert daarover op 9 september 1823: ze kon niet door eigen arbeid voor voldoende geld zorgen en moest daardoor schulden maken. Wouter Visser gelooft haar en stelt dat ze zich oprecht zorgen maakt over de schulden , maar niet klaagt. De plaatsing van een volwassen jongen bij haarheeft al geholpen haar inkomsten te verbeteren.

Uit de toon van de brieven blijkt dat zowel Broer als Cornelia bij de directie in een goed blaadje stonden.

Kind(er):

  1. Johannes van Belkum  1827-1915
  2. Jacob van Belkum  1829-1849


Notizen bei Broer van Belkum

Hij was meester broodbakker in 1815 en in 1811 "boulanger". Wijknummer F056, noordersectie.Later kolonist en arbeider in de kolonie Frederiksoord, gemeente Vledder.Op 12-5-1809 zet hij een advertentie in de Leeuwarder Courant: hij meldt zijn nieuwe adres, Kleine Kerkstraat, letter F, nr56. Hij continueert het bakken"als vooren"en beveelt zich in ieders gunst aan. Hij belooft een goede behandeling. Hij is dan brood- en kleinbakker.

Ik bezocht museum De Koloniehof en uit hun bronnen (boek 6-blz 79) bleek dat Maria Hemrica niet genoemd werd. Zij stond als Hendrina met een vraagteken en zonder gegevens. Broer arriveerde op 13-5-1823 en werd geplaatst in kolonie II, hoeve 72 (Wilhelminaoord). Op 5-12-1829 naar kolonie I, Frederiksoord en van 1849 tot 1851 vrijboer. Op 25-2-1851 is de hoeve overgeschreven op zijn zoon Johannes, een zoon uit zijn tweede huwelijk. Als geboortedatum van Broer staat er 1778, maar dat moet 1774 zijn. Te vinden in de archiefstukken 1347 t/m 1353, hoevenummers 31 en 40, in het archief van Drenthe. Bij de kinderen staan vaak verkeerde geboortedatums en de oudste drie staan niet vermeld: Aaltie, Henderina en Claaske. Verder staat er ook een Pieter van Belkum uit 1822, maar zijn geboorte heb ik in Leeuwarden niet kunnen vinden. Uiteindelijk heeft het museum de naam van Maria Hemrika na bestudering van mijn gegevens geaccepteerd en ingevoerd. Maria staat nu alleen nog verkeerd vermeld bij het Drents archief, namelijk als Maria Hemlika! Het archief houdt daar aan vast, omdat men dat in de akte leest!

Net als zijn zoon Pieter, moet ook Broer 2 maal voor de Raad van Police en Tucht verschijnen: in 1840 voor dronkenschap met als straf 4 dagen strafkamer en op 14 augustus 1841 met 9 anderen voor het te laag afmaaien van rogge. Dit levert alleen een ernstige vermaning op. Zijn adres is: kolonie 1, hoeve 31.

Ook leden van het geslacht Hazelhoff (dochter Aaltie trouwde met Jacob Hazelhoff) waren kolonist.

Genie-officier Johannes van den Bosch richtte op 1-4-1818 de Maatschappij van Weldadigheid op in zijn strijd tegen de armoede. Hij richtte een verzoekschrift aan koning Willem I. Voor mensen door de economische malaise of eigen problemen zelf of met het gezin in moeilijkheden. Na een uitgebreid onderzoek naar persoon en gedrag was het voor sommigen een nieuwe start als kolonist.

Goederen vervaardigen, maar ook ontginnen en vruchtbaar maken van nog ongecultiveerde gronden. In 1818 wordt het landgoed Westerbeeksloot bij Vledder aangekocht. Men bouwt er woningen en in 1819 vestigen zich de eerste kolonisten in Kolonie I of Frederiksoord. Uitbreidingen volgen met de dorpjes Willemsoord, Wilhelmina-oord (kolonie II), Veenhuizen en Ommerschans. In de laatste 2 kolonies richt men zich niet alleen op het verzorgen van vondelingen, zwervers en vagebonden maar ook op arbeidsongeschikte bedelaars.

Kolonie I en II waren de vrije koloniën en mensen melden zich daar vrijwillig aan. In 1824 waren er al 2240 bewoners. Vanaf 1819 was onderwijs al verplicht en in 1827 was er een eigen ziekenfonds. Ook was er eigen geld tot 1859. Kolonisten die goed presteerden, kregen de status van vrijboer. (pachter) Een gezin van 5 personen moest een bestaan kunnen vinden op 3 hectaren cultuurgrond, aangevuld met huisarbeid als spinnen en weven. De totale plaatsingskosten voor een gezin bedroegen f.1700,- Een afdeling van de Maatschappij van Weldadigheid, een armenbestuur, een gemeente of een diaconie moest dat bedrag dan beschikbaar hebben.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Broer van Belkum?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Broer van Belkum

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Broer van Belkum


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 28. August 1774 war um die 16,0 °C. Es gab 44 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: regen. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1774: Quelle: Wikipedia
    • 1. Juni » Als englische Reaktion auf die Boston Tea Party tritt die in den Intolerable Acts verfügte Sperre des Hafens von Boston in Kraft.
    • 2. Juni » Das britische Parlament beschließt den zweiten Quartering Act, wonach die Siedler der amerikanischen Kolonien verpflichtet sind, britische Soldaten zu beherbergen. Das Gesetz wird von diesen als einer der Intolerable Acts angesehen, die zum Ausbruch des Amerikanischen Unabhängigkeitskrieges und zur Einberufung des ersten Kontinentalkongresses führen.
    • 1. September » Auf eine Handstreich britischer Truppen reagieren amerikanische Milizen mit dem Powder-Alarm.
    • 14. Oktober » In Kaiserslautern wird die Hohe Kameral-Schule zu Lautern, die älteste kameralistische Fachhochschule Europas, eröffnet.
    • 26. Oktober » Der Erste Kontinentalkongress in Philadelphia, Pennsylvania, geht zu Ende.
    • 4. November » In Mannheim findet die Uraufführung der Oper Lucius Sulla von Johann Christian Bach statt.
  • Die Temperatur am 6. Oktober 1825 war um die 16,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: omtrent betrokken . Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1825: Quelle: Wikipedia
    • 4. Februar » Die Februarflut, auch als Halligflut bezeichnete Sturmflut, verursacht schwere Schäden an der gesamten Nordseeküste und kostet rund 800 Menschen das Leben. Teile Sylts werden ins Meer gerissen, das nördliche Jütland zur Insel.
    • 9. Februar » Das US-Repräsentantenhaus wählt – nachdem keiner der Kandidaten bei der Präsidentschaftswahl eine absolute Mehrheit der Wahlmänner-Stimmen hat erreichen können – überraschend John Quincy Adams zum Präsidenten, und nicht Andrew Jackson, der ursprünglich mehr Stimmen gehabt hat.
    • 3. Mai » Die Oper Le maçon (Maurer und Schlosser) von Daniel-François-Esprit Auber hat ihre Uraufführung an der Opéra-Comique in Paris. Das Libretto stammt von Eugène Scribe und Germain Delavigne.
    • 10. Juni » Die Uraufführung der Oper Pharamond von Henri Montan Berton findet an der Opéra-Comique in Paris statt.
    • 14. November » In Dublin wird die Prokathedrale der Unbefleckten Empfängnis der Hl. Jungfrau Maria eingeweiht. Der Sakralbau wird erster römisch-katholischer Bischofssitz im Vereinigten Königreich nach der Reformation.
    • 15. November » Portugals König Johann VI. erkennt die Unabhängigkeit Brasiliens an.
  • Die Temperatur am 28. September 1851 war um die 11,8 °C. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 85%. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 1. November 1849 bis 19. April 1853 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke I mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1851: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 1. Februar » Das Handelshaus Gebrüder Volkart wird mit Sitz in Winterthur und in Bombay gegründet. Es entwickelt sich zu einem der über Jahrzehnte hinweg weltweit größten Baumwollhändler.
    • 11. März » Giuseppe Verdis Oper Rigoletto mit dem Libretto von Francesco Maria Piave nach dem Drama Le roi s’amuse von Victor Hugo wird in Venedig uraufgeführt. Die Oper wird ein großer Erfolg.
    • 15. Oktober » Die von David Hansemann gegründete Disconto-Gesellschaft, in der Folge Deutschlands bedeutendstes Kreditinstitut, nimmt den Geschäftsbetrieb auf.
    • 18. November » Nach dem Tod von König Ernst August I. übernimmt sein Sohn Georg V. die Regentschaft im Königreich Hannover.
    • 2. Dezember » Ein Staatsstreich des französischen Präsidenten Charles-Louis-Napoléon Bonaparte läutet das Ende der Zweiten Republik ein.
    • 27. Dezember » Um den atlantischen Sklavenhandel zu unterbinden, nehmen britische Truppen die Stadt Lagos im Königreich Benin ein.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Belkum

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Belkum.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Belkum.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Belkum (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Hemrika-Hemrica-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Bert Hemrika, "Familienstammbaum Hemrika-Hemrica", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hemrika-hemrica/I2116.php : abgerufen 22. Juni 2024), "Broer van Belkum (1774-1851)".