Familienstammbaum Helmantel » Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt (1573-1625)

Persönliche Daten Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt 

  • Er wurde geboren am 17. Januar 1573.Quelle 1
  • (Levensloop) von 1615 bis 1625.Quelle 2
    Prof. mr. dr. Marcus Lycklama à Nijeholt (1573-1625) was advocaat (1597), en professor aan en rector van de Hogeschool van Franeker van 1604 tot 1610, vervolgens curator en grietman van Ooststellingwerf en Weststellingwerf, lid Staten-Generaal, ridder in de orde van St. Marcus, Venetië; huwde in 1615 Pierkje van Goslinga; geen kinderen. Hij schijnt in 1626 als grietman te zijn opgevolgd door Rinco van Lycklama en de bouwheer van de Lycklamastate. Rinco zou geen afstammeling zijn van Lyckle Eebles en een zoon Hanso hebben gehad.

    Marcus Lycklama a Nijeholt (17.1.1573 - 9.8.1625) studeerde rechten aan de universiteit van Franeker. Hij was hoogleraar aldaar van 1604 tot 1610 en vervolgens grietman van Ooststellingwerf en lid van de Staten Generaal resp. de Raad van State. In 1623 werd hij grietman van Weststellingwerf. Vanaf 1610 was hij curator van de Franeker academie. Zijn juridische geschriften werden hoog gewaardeerd. Hij is begraven in de kerk van Nijholtpade: door de houten vloer is zijn grafsteen aan het oog onttrokken.

    Marcus Lycklama werd door Johannes Saeckma wel "mijn Antonius" genoemd: vgl. de brief die Saeckma als gymnasiast te Leeuwarden ontving van zijn neef Sabinus Odulphi Baerdt, die te Franeker studeerde (19-1-1588; Rijksarchief in Friesland, Collectie van Breughel). Dat Lycklama eenmaal het pseudoniem Antonius Mercator gebruikt heeft, is nu ook begrijpelijker: Anton. Mercatoris pro Jac. Cuiacio Operae gratuitae de condictione furtiva, adversus operas Ant. Fabro ... subsidiarias, Lugd. Batav. 1616.

    Het testament van Marcus Lycklama is bewaard gebleven. Het is opgesteld op 9 augustus 1625 door zijn beste vriend Johannes Saeckma. Uit dit testament blijkt de tot nu toe niet bekende geboortedatum van Marcus Lycklama: 17 januari (= St. Antoniusdag) 1573. Op zijn sterfbed heeft Lycklama verzocht bij stadhouder Ernst Casimir om een goede nieuwe grietman in West-Stellingwerf te vragen. Saeckma's zoons mochten elk een boek uit zijn bibliotheek uitzoeken. In de inventaris van de tussen de weduwe en de andere erfgenamen te verdelen goederen valt het zilver op, waaronder verschillende credenzen: zilveren drinkschalen op voet. Van de rijkdom van edelman Lycklama getuigen verder de onroerende goederen. Ook bezat hij een koets en een schuit.
  • Er ist verstorben am 9. August 1625 in Leeuwarden, er war 52 Jahre alt.Quelle 1
  • Er wurde beerdigt August 1625 in Nijeholtpade, Weststellingwerf, Friesland.Quelle 3
  • Ein Kind von Meyne Lijckles und Hijlck van Terwisga
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 8. August 2012.

Familie von Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt

Er ist verheiratet mit Perck Feyesdochter van Goslinga.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 1. Januar 1615 in Leeuwarden, er war 41 Jahre alt.Quelle 4

Volgens de websites http://www.andrebuwalda.nl/ghtout/gp5755.htm#head1 en het boek Van der Aa vond dit huwelijk in 1615 te Leeuwarden plaats.

Volgens het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek heeft dit huwelijk in 1609 plaatsgevonden.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt

Vorfahren (und Nachkommen) von Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt

Meyne Lijckles
± 1555-1608

Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt
1573-1625

Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt

1615

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. http://www.andrebuwalda.nl/ghtout/gp5755.htm#head1; Stamboom Lycklama à Nijeholt
  2. http://home.wanadoo.nl/mpaginae/Marcus/TestamML.htm; http://nl.wikipedia.org/wiki/Lyckle_Eebles#cite_note-15; http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Prof._mr._dr._Marcus_Lycklama_%C3%A0_Nijeholt_tot_Buckstede,_Doezum_en_Sebaldeburen.jpg
  3. http://home.wanadoo.nl/mpaginae/Marcus/TestamML.htm
  4. Stamboom Lycklama à Nijeholt

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Lycklama à Nijeholt


Die Familienstammbaum Helmantel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Familienstammbaum Helmantel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helmantel/I9157.php : abgerufen 3. Juni 2024), "Marcus Meynes Lycklama à Nijeholt (1573-1625)".