Stamboom Hans Mestrum » Franciscus Laurentius (Frans) Mestrom (1872-1945)

Persönliche Daten Franciscus Laurentius (Frans) Mestrom 

Quellen 1, 2

Familie von Franciscus Laurentius (Frans) Mestrom

Er ist verheiratet mit Maria Elisabeth Verhees.

Sie haben geheiratet am 6. Februar 1899 in Maasbracht, Gemeente Maasgouw, Limburg, Nederland, er war 26 Jahre alt.Quelle 2


Kind(er):



Notizen bei Franciscus Laurentius (Frans) Mestrom


Frans Mestrom had op latere leeftijd, hij was toen rond de 60 jaar, de leiding over het project bij de bouw van de kerk in Beek. Hij werkte zelf ook mee en liet de troffel zwaaien. De oude Frans heeft duizende stenen gemetseld aan het kelderwerk en de pastorie.
De boeren van de Beek maakten eeen begin met het uitgraven van de fundering van de kerk (zie foto's) en ook voor de woning van Rector J. Hendrix, de eerste parochieherder, Architect was Ir. J. Franssen uit Roermond. Aannemer G.H. Krekelberg was de aannemer en de aanneemsom bedroeg toen in 1932 f. 37.375,-

Woonde in Linne, Groote Straat 89 (bij schoonouders), later Maasbracht Dorp 35 en vanaf 1910 Beek C112.

Onderstaande beschrijving komt uit de stamboom uitgave van Frans Mestrom. Hij was de kleinzoon van Frans. Hij beschrijft dit gezin vanuit zijn perspectief en die van zijn tante Bets.

"Frans van Gratemie ofwel grootvader Franciscus, Laurentius Mestrom was het 5e kind en de 4e zoon van Gerardus Hubertus Mestrum en Maria, Anna Smeets.
Hij was een gelovig man met een stug karakter, wiens leven in hoge mate beinvloed en bepaald werd door de regels van de kerk. Zijn plaats als hoofd van het gezin werd door zijn trouwbelofte uitdrukkelijk bepaald en was dus voor hem een vanzelfsprekend tothet huwelijk behorend gegeven. Als gevolg daarvan duldde grootvader weinig of geen tegenspraak en daardoor was hij voor de gezinsleden een lang niet altijd makkelijke man en vader.
Dat hij een hard werker was, zolang zijn gezondheid dat toeliet, spreekt voor zich. Niet alleen voor zijn gezin, maar voor iedereen die hulp kon gebruiken stond hij klaar. Dat deed hij gewoon, zonder veel ophef over te maken. Tante Bets: "(Groot)vader liet soms meer het hart dan het verstand spreken!"

Grootje, met haar zacht karakter, heeft het zeker niet eenvoudig gehad. Evenals voor grootvader gold ook voor haar de trouwbelofte en dat betekende: onderderdanig zijn aan de man, kinderen ter wereld brengen en dienstbaar zijn aan het gezin. Door dit zichmoeten wegcijferen lijkt zij het 'lijdend voorwerp' te zijn. In werkelijkheid, denk ik, de 'stille, maar wel sterke kracht' van het gezin.

Hoe Grootvader en Grootje, een Linner maedje, zich hebben leren kennen, heb ik van tante Bets vernomen.
In zijn jonge jaren schijnt grootvader als koetsier bij een rijke familie in de Weerd in Roermond gewerkt te hebben. Bij feestjes van familie en standsgenoten in de stad werd het paard voor de koets gespannen en grootvader moest de heer des huizes met aanhang er naar toe brengen. Tijdens de bijeenkomst mocht hij de tijd in de keuken doorbrengen en daarbij iets nuttigen.
Bij zo'n keuken-zit moet hij grootje ontmoet hebben. Grootje werkte in die tijd immers ook als dienstmeid bij een zogehete betere familie in Roermond. Of ze elkaar daar in de keuken voor het eerst zagen is nog maar de vraag. De Beek was immers sterk op Linne georiënteerd en de kans dat ze elkaar kenden, al was het maar van gezicht, lijkt waarschijnlijker.

De eerste jaren van hun huwelijk woonde het gezin in Linne bij de ouders Verhees in. Daar zijn dan ook de eerste 3 kinderen ter wereld gekomen. In 1903 volgde de verhuizing naar Maasbracht: eerst naar de Kloosterstraat, dan naar de Kromstraat en vervolgens naar de Beek, alwaar Grootvader een boerderij(tje) annex "bakkerij" van de familie Wassenberg kocht voor fl. 1400,-. De andere kinderen zijn hier geboren. Van deze was Weiske, het 2e kind, gehandicapt ten gevolge van kinderverlamming (polio). Zij overleed in 1918 op 18-jarige leeftijd tijdens de Spaanse griep-epidemie. Het 6e kind, Betje, is jonge gestorven, nog voor haar 3e verjaardag.

Dit ouderlijk huis is in 1950 (200 jaar oud) afgebroken en vervangen door 2 woningen ouder een kap. Hier op de Rector Hendrixstraat in de Beek hebben oom Sjra en oom Sjef vele jaren met hun gezin gewoond.

Grootvader heeft min of meer zijn hele leven met metselen de kost verdiend. Onder andere was hij voorman-metselaar voor onderhoudswerk op de mijnen, toen die begin 1900 in exploitatie kwamen. Blijkbaar heeft grootvader daar gezien, dat het werken in de mijn, ondanks een vast inkomen, niet zo gezond was, maar bovendien ook nog gevaarlijk. Zijn zoons zag hij er, ondanks de crisisjaren, liever niet gaan werken. Oom Harry is dus de uitzondering op de regel.
Ook heeft hij voor de fa. Krekelberg in Maasbracht gewerkt. Vele kerken en kloosters zijn hiervan nog altijd stille getuigen. Daarnaast was "boeren" voor zichzelf of helpen bij anderen e gewoonste zaak van de wereld.

Grootje had haar handen vol met het krijgen en grootbrengen van de kinderen en zorgen voor het huishouden. Daarnaast had zij er een winkeltje in huishoudelijke artikelen bij. Dit winkeltje is in de crisisjaren dichtgegaan, omdat grootje alles opschreef van gezinnen van werkelozen, maar waar later weinig of niets van betaald werd.

Er moest dus in die tijd door iedereen hard gewerkt worden om rond te komen en het gezin van grootvader maakte daarop geen uitzondering. Dit betekende ook, dat de kinderen na de lagere school al op jonge leeftijd mee moesten werken. Iedereen op zijn manier, om het gezin financieel te kunnen bijspringen of ontlasten.
De dochters moesten in het huishouden meehelpen, deden naaiwerk of werkten als huishoudelijk hulp bij anderen. De uitzondering daarop was tante Bets. Zij was lichamelijk "een veertje" en mocht op aandringen van meester Frencken, hoofd van de lagere school, maar de ULO. Oom Sjra, Sang en Sef hebben ook nog de avondschool bezocht om bouwkundig tekenen te leren. Dat was voor hun werk als metselaar en later aannemer noodzakelijk. Oom Harie, daarentegen, nam met ruim 20 jaar het besluit om, in tegenstelling tot zijn broers, mijnwerker te worden, zeer tot ongenoegen van grootvader.

Tot slot van deze gezinsschets nog twee opmerkingen:

Het tijdperk, waarin dit stukje geschiedenis zich afspeelde, verschilde in menig opzicht nogal wat met het onze, oom maatschappelijk. Daarmee zal men m.i. bij een oordeelsvorming over grootvader en grootje rekening dienen te houden.

De informatie, die voor dit verhaal nodig was, hebben mij oom Sjra en tante Bets verteld. Ik dank ze daar hartelijk voor. Zonder hun hulp zou ik niet in staat zijn geweest om deze geschiedenis te maken."

Op mijn beurt bedank ik (Hans Mestrum) Frans Mestrom voor het vastleggen van dit verhaal zodat het (nu ook in digitale vorm) beschikbaar blijft.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Franciscus Laurentius (Frans) Mestrom?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Franciscus Laurentius (Frans) Mestrom

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Franciscus Laurentius (Frans) Mestrom


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Franciscus Laurentius (Frans) Mestrom



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Bidprentje Mestrom Franciscus Laurentis 18721310 19451507 / Aezel Es gibt verknüpfte Bilder
  2. HUW 18990602 Mestrom Franciscus Laurentius en Verhees Maria Elisabeth Es gibt verknüpfte Bilder

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 13. Oktober 1872 war um die 12,8 °C. Der Winddruck war 4 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Die relative Luftfeuchtigkeit war 66%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 4. Januar 1871 bis 6. Juli 1872 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke III mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
  • Von 6. Juli 1872 bis 27. August 1874 regierte in den Niederlanden die Regierung De Vries - Fransen van de Putte mit als erste Minister Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) und I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • Im Jahr 1872: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 17. Februar » In Manila wird das Gomburza-Trio hingerichtet, das sich für eine Modernisierung der spanischen Kolonie der Philippinen eingesetzt hat.
    • 5. März » George Westinghouse erhält auf die von ihm entwickelte Druckluftbremse für den Eisenbahnbetrieb ein Patent in den USA.
    • 21. März » Die Uraufführung der Oper Hermione von Max Bruch findet an der Hofoper in Berlin statt.
    • 12. Oktober » Am Theater an der Wien in Wien wird die Bauernkomödie mit Gesang Die Kreuzelschreiber von Ludwig Anzengruber uraufgeführt. Die Musik stammt von Adolf Müller senior.
    • 13. November » Die Ostsee wird, soweit bekannt, von der bisher schwersten Ostseesturmflut heimgesucht. Meterhohe Wellen überraschen am Morgen die schlafenden Küstenbewohner. 271 Menschen verlieren ihr Leben, über 15.000 werden obdachlos.
    • 21. Dezember » Die Challenger-Expedition bricht von Plymouth aus auf der namensgebenden Korvette zu wissenschaftlichen Untersuchungen, unter anderem zur Erforschung der Tiefsee und der Lage von Inseln, auf.
  • Die Temperatur am 6. Februar 1899 war um die -2.3 °C. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 94%. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. Juli 1897 bis 1. August 1901 regierte in den Niederlanden das Kabinett Pierson mit Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1899: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
    • 17. Januar » Die USA annektieren die Insel Wake im Pazifischen Ozean.
    • 4. Februar » Der Fußballverein Werder von 1899, heute bekannt als Werder Bremen, wird von einer Gruppe Schüler gegründet.
    • 21. März » Der Sudanvertrag zwischen Großbritannien und Frankreich legt die Grenze zwischen Französisch-Äquatorialafrika und dem Anglo-Ägyptischen Sudan fest. Damit werden die Spannungen zwischen den beiden Ländern nach der Faschoda-Krise beigelegt, jedoch führt der Vertrag zur Ersten Marokkokrise mit dem Deutschen Kaiserreich, das in Marokko mehr Mitspracherecht fordert.
    • 18. Mai » Die Erste Haager Friedenskonferenz, die neben anderen eine Konvention betreffend die Gesetze und Gebräuche des Landkriegs beschließen wird, beginnt.
    • 12. Juni » Der italienische Forschungsreisende Luigi Amedeo di Savoia-Aosta bricht von Kristiania aus mit dem Forschungsschiff Stella Polare zu einer Expedition auf, die ihn möglichst nahe an den Nordpol führen soll.
    • 21. September » Der Sportverein Stuttgarter Kickers wird gegründet.
  • Die Temperatur am 15. Juli 1945 lag zwischen 19,2 °C und 32,1 °C und war durchschnittlich 26,0 °C. Es gab 12,8 Stunden Sonnenschein (78%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Von 23. Februar 1945 bis 24. Juni 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy III mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Von 24. Juni 1945 bis 3. Juli 1946 regierte in den Niederlanden die Regierung Schermerhorn - Drees mit als erste Minister Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) und W. Drees (PvdA).
  • Im Jahr 1945: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,2 Millionen Einwohner.
    • 27. Februar » Nach erfolgreicher Rückeroberung der Philippinen aus japanischer Hand im Pazifikkrieg übergibt US-General Douglas MacArthur das Land an Präsident Sergio Osmeña.
    • 1. März » Der deutsche Testpilot Lothar Sieber kommt beim einzigen bemannten Flug des ersten senkrecht startenden Raketenflugzeugs Bachem Natter ums Leben.
    • 29. März » Die Rote Armee dringt bei Klostermarienberg erstmals auf ehemals österreichisches Gebiet vor.
    • 21. April » Das kurz vor der Befreiung durch die Rote Armee im Zweiten Weltkrieg stehende KZ Sachsenhausen wird von der SS geräumt. 33.000 Häftlinge werden auf Todesmärsche Richtung Nordwesten geschickt.
    • 2. Mai » Endphaseverbrechen: In Schwerin wird die Lehrerin Marianne Grunthal eine Stunde vor Eintreffen der US-Truppen von Angehörigen der SS gehenkt, nachdem sie ihre Erleichterung über den Tod Hitlers zum Ausdruck gebracht hat.
    • 7. September » Das Deutsche Theater Berlin wird mit Lessings Nathan der Weise eröffnet.

Über den Familiennamen Mestrom

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Mestrom.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Mestrom.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Mestrom (unter)sucht.

Die Stamboom Hans Mestrum-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Hans Mestrum, "Stamboom Hans Mestrum", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-mestrum/I98205598.php : abgerufen 11. Juni 2024), "Franciscus Laurentius (Frans) Mestrom (1872-1945)".