Stamboom Hans Mestrum » Theodora Antony (Dorothea) van den Broek (1764-1813)

Persönliche Daten Theodora Antony (Dorothea) van den Broek 

Quellen 1, 2, 3, 4

Familie von Theodora Antony (Dorothea) van den Broek

(1) Sie war verwandt mit NN NN.


Kind(er):

  1. Petrus van der Sloot  1808-1871 


(2) Sie war verwandt mit Antonie Dijkmans.


Kind(er):


Ereignis (Relatie).


(3) Sie ist verheiratet mit Mathijs Johannesse Coppens.

Sie haben geheiratet am 1. Juli 1792 in Oirschot, Gemeente Oirschot, Noord Brabant, Nederland, sie war 28 Jahre alt.Quelle 4


Transcripties:

Op heden den zestiende Juni 1700 twee en negentig zo zijn voor de magistraat alhier in ondertrouw opgenomen Matthijs Johannes Coppens weduwnaar van wijlen Cornelia Johanna van Mierlo ende Theodora Anthony van den Broek meerjarige dochter beide geboortig en woonachtig binnen de vrijheid en heerlijkheid van Oirschot etc.
Coram heeren meester de Jongh en Cornelis Kemps Schepenen te Oirschot.

B de Jongh C.G. Kemps

Op heden den eersten juli 1700 twee en negentig, zo zijn voor de magistraat alhier in ondertrouw bovengenoemde personen na drie behoorlijke proclamaties waren gegaan uitwijzend het relaas van den vorster daarvan in den heiligen echten Staat bevestigd.
Coram de heeren Meester Bernard de Jongh en Cornelis Kemps Schepenen te Oirschot

B De

Kind(er):

  1. Cornelius Coppens  1793-????
  2. Antonius Coppens  1795-1808
  3. Ursula Coppens  1798-1854
  4. Maria Coppens  1801-????
  5. Petrus Coppens  1804-????


Notizen bei Theodora Antony (Dorothea) van den Broek


Datum ondertrouw: 16-06-1792

In het boek van Ton van den Hurk: "Een zeker geluit in eenen sloot" wordt melding gemaakt dat volgens de volkstelling in 1810 in Boxtel Theodora van den Broek 40 jaar zou zijn en gedoopt op 8 mei 1770 in Best. Er is echter (nog) geen enkele aanwijzing in de geboorteregisters te vinden in zowel Best als Oirschot van een Theodora van den Broek op die datum. Dus het is de vraag of deze datum klopt. Wel is ze op het moment van de volkstelling wel degelijk in Boxtel. Ze verblijft dan bij broer Piet (Petrus). Hij is nl ook een zoon van Antonius Petrus van de Broek is door onderzoek van doop- en overlijdensakte gebleken.
In hetzelfde boek is een overlijdensakte te vinden van Theodora waarin staat dat Theodora op 08 juli 1813 op 40 jarige leeftijd overleden is. Dit is niet te rijmen met de genoemde volksregistratie in 1810 waarin ze ook 40 jaar zou zijn.
Ook lijkt de geboorteplaats van Theodora niet corrrect te zijn in de overlijdensakte. Er staat dat ze in Oirschot geboren is maar haar vader en moeder komen uit Best. In het bevolkingsregister staat wel Best als geboorteplaats. Theodora is wel in Oirschot getrouwd met Mathijs Coppens.
Het enige aanknopingspunt wat correct is, is waarschijnlijk dus de vader en de moeder.
Als we Antonius/Anthonij van den Broek en Maria van der Velde volgen dan komen we die in Best tegen en zijn daar ook diverse kinderen van te vinden in het doopregister in Best. Er is ook een akte te vinden in Best op 27 juni 1764 van ene Dorothea. Deze naam komen we ook tegen bij een geboorte van de zonen Antonius en Petrus Coppens (zie geboorte-aktes bij Antonius en Petrus) van Theodora met beiden dezelfde vader als de andere kinderen, nl Mathijs Coppens, waar Theodora/Dorothea getrouwd is.
Op een fiche uit het doopregister van Best staan de achternamen van vader en Dorothea geschreven als van den Broock of van den Broeck in een gebrekking handschrift. Dat schept ook verwarring. We komen ze dus ook als van den Broock en van den Broeck tegen.
Op het genoemde fiche uit het doopregister staat ook Dorothea met dezelfde doopdatum als in een doopakte. We gaan er dus vanuit dat Dorothea en Theodora dezelfde mensen zijn.
Dit wordt nog verder versterkt door de pagina uit het begraafregister van Boxtel van 1813. Daar is te lezen dat op 10 juli Door Thijs Coppens is begraven. We mogen dit interpreteren dat Door van Thijs Coppens begraven is. Dit bevestigt dat Dorothea ook haar naam was en dat ze in Boxtel is overleden, waardoor ook de overlijdensakte van 9 juli 1913 aan haar toegeschreven mag worden.
Als we alle gevonden gegevens nu met elkaar in verband brengen, nl vader en moeder vermeld in doopakte en overlijdensakte, haar naam Dorothea uit het begraafregister, de doopaktes van enkele kinderen van haar en een doopakte van Dorothea in Best met de correcte namen van de vader en moeder zoals in haar overlijdensregister dan kunnen we aannemen dat de geboortedatum van Dorothea/Theodora 27 juni 1764 moet zijn geweest. De doopakte en de pagina uit het begraafregister hebben we bijgevoegd in de media en de bronnen.

Dorothea is getuige bij de doop van Gerardus van den Broek, zoon van broer Piet (Petrus) in 1785. Ze was toen 21 (geboortedatum 1764). Dat is aannemelijker dan de gesuggereerde geboortedatum vanuit de Volksregistratie in Boxtel van 1770 waarbij Dorothea dus als getuige 15 zou zijn.

In de doopregisters van Best komen we Theodora van den Broek ook tegen met een ontwettig kind van Antonie Dijkmans, nl. Martha, gedoopt op 22 mei 1807, ruim een jaar na het overlijden van Mathijs Coppens. In 1808 wordt Petrus geboren en te vondeling gelegd door haar waarvan de vader niet bekend is. Wellicht is deze Antonie Dijkmans ook de vader van vondeling Petrus?

Doopgetuigen zijn Jacobi Petri van der Velden en Elisabetha Jacobi van den Broek.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Theodora Antony (Dorothea) van den Broek?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Theodora Antony (Dorothea) van den Broek

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Theodora Antony (Dorothea) van den Broek

Vorfahren (und Nachkommen) von Theodora Antony (Dorothea) van den Broek

Theodora Antony (Dorothea) van den Broek
1764-1813

(1) 

NN NN
????-

(2) 
(3) 1792
Maria Coppens
1801-????

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. OV 18130807 Theodora van den Broek / Brabants Historisch Informatie Centrum Es gibt verknüpfte Bilder
  2. 1810 Volkstelling Boxtel Theodora van den Broek bij broer Petrus van den Broek NL-HtBHIC_1792_241_0151/2 / Brabants Historisch Informatie Centrum Es gibt verknüpfte Bilder
  3. DP 17642706 van den Broo(e)ck Dorothea in Best vader Antonii van den Broo(e)ck moeder Maria Jacobi van der Velden / FamilySearch Es gibt verknüpfte Bilder
  4. HUW 17920107 Theodora Anthony van den Broek

    / Regionaal Historisch Centrum Eindhoven Es gibt verknüpfte Bilder
  5. 18131009 Begraven Boxtel Door Thijs Coppens / Brabants Historisch Informatie Centrum Es gibt verknüpfte Bilder

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 27. Juni 1764 war um die 20,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Westlich von Süden. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Besondere Wettererscheinungen: dauw. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Regent Lodewijk Ernst (Hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel) war von 1759 bis 1766 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1764: Quelle: Wikipedia
    • 15. Februar » Auf dem Gebiet der Kolonie Louisiana, die sich zu diesem Zeitpunkt unter spanischer Kontrolle befindet, wird am Zusammenfluss der beiden Flüsse Mississippi und Missouri von französischen Pelzhändlern aus einem bisherigen Handelsposten die Stadt St. Louis gegründet. Diese entwickelt sich zu einem Zentrum des Pelzhandels.
    • 27. Februar » Papst ClemensXIII. verbietet die Lektüre des unter dem Pseudonym Justinus Febronius im Jahr zuvor erschienenen Buches De statu ecclesiae et legitima potestate Romani pontificis liber singularis und setzt es auf den Index Librorum Prohibitorum. Die Verbreitung der Gedanken des Febronianismus durch mehrere Nachdrucke stoppt dies nicht. Dem Trierer Weihbischof Johann Nikolaus von Hontheim wird nach seiner Enttarnung als Autor Jahre später ein Widerruf auferlegt.
    • 30. Juni » Die Bestie des Gévaudan tötet ihr erstes bekanntes Opfer. In den folgenden drei Jahren lassen etwa 100 Franzosen, vorwiegend Frauen und Kinder, bei dieser Angriffsserie ihr Leben.
    • 7. September » Stanislaus II. August wird zum König von Polen gewählt. Er wird der letzte Herrscher über das Land sein.
    • 1. Dezember » König Karl III. bezieht mit seiner Familie den neu erbauten königlichen Palast in Madrid.
    • 26. Dezember » Die German Society of Pennsylvania wird gegründet. In ihren Anfangsjahren kümmert sie sich um Auswirkungen der Schuldknechtschaft deutscher Einwanderer.
  • Die Temperatur am 1. Juli 1792 war um die 14,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1792: Quelle: Wikipedia
    • 7. Februar » Il matrimonio segreto (Die heimliche Ehe), eine komische Oper in zwei Akten von Domenico Cimarosa, ist bei der Uraufführung am Wiener Hofburgtheater so erfolgreich, dass sie noch am selben Abend neuerlich aufgeführt werden muss.
    • 16. März » Jacob Johan Anckarström verübt bei einem Maskenball ein Attentat auf den schwedischen König GustavIII., welcher der Schussverletzung am 29. März erliegt. Das Ereignis liegt Giuseppe Verdis Oper Un ballo in maschera zugrunde.
    • 19. Mai » Die Uraufführung der Komödie Les Deux Sous-lieutenants ou Le Concert interrompu von Henri Montan Berton erfolgt an der Opéra-Comique in Paris.
    • 1. Juni » Kentucky wird 15. Bundesstaat der USA und Isaac Shelby, ein Held des Unabhängigkeitskrieges, zum ersten Gouverneur des Commonwealth.
    • 2. September » Während der Französischen Revolution beginnen die von Jean Paul Marat und Georges Jacques Danton organisierten Septembermassaker in Paris.
    • 27. Oktober » Die beiden wegen der Meuterei auf der Bounty zum Tode verurteilten britischen Seeoffiziere Peter Heywood und James Morrison werden durch Königlichen Gnadenerlass begnadigt und am gleichen Tag freigelassen.
  • Die Temperatur am 8. Juli 1813 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt regen. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1813: Quelle: Wikipedia
    • 29. Mai » Die Optische Telegrafenlinie Metz–Mainz wird von den Franzosen nach dem System Claude Chappes eröffnet. Wichtige Nachrichten werden in codierter Form über Signalstationen weitergemeldet, sofern eine vom Wetter unbeeinträchtige Sichtverbindung herrscht.
    • 10. September » Die Amerikaner besiegen während des Britisch-Amerikanischen Krieges in der Schlacht auf dem Eriesee ein britisches Flottengeschwader und zwingen die Briten damit zur Aufgabe Detroits und der gesamten Eroberungen von 1812.
    • 24. Oktober » Im Frieden von Gulistan verliert Persien weite Teile des Kaukasus an Russland.
    • 27. November » Der von Napoleon Bonaparte abgesetzte Peter Friedrich Ludwig kehrt als Herzog nach Oldenburg zurück.
    • 11. Dezember » Das napoleonische Frankreich und Spanien schließen mit dem Vertrag von Valençay Frieden im Spanischen Unabhängigkeitskrieg und vereinbaren die Rückkehr von Ferdinand VII auf den spanischen Thron.
    • 30. Dezember » Österreichische Truppen erobern das von Frankreich annektierte Genf.

Über den Familiennamen Van den Broek


Die Stamboom Hans Mestrum-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Hans Mestrum, "Stamboom Hans Mestrum", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-mestrum/I64208840.php : abgerufen 1. Juni 2024), "Theodora Antony (Dorothea) van den Broek (1764-1813)".