Familienstammbaum Grietens-Mertens » Simon WOUTERS (1734-1792)

Persönliche Daten Simon WOUTERS 


Familie von Simon WOUTERS


Notizen bei Simon WOUTERS

Op 17 oltober 1755 trd Simon binnen in de abdij van 't Park te Heverlee, waar hij op 13 augustus 1757 zijn kloostergeloften uitsprak. Hij werd tot priester gewijd op 23 december 1758 door Pieter Lodewijk Jaquet, bisschop van Hippone, hulpbisschop van Luik.
Hij zette zijn studies verder aan de universiteit van Leuven en haalde er de graad van baccalaureaat in de godgeleerdheid in 1762. Deze titel bezorgde hem datzelfde jaar het ambt van professor theologie in de abdij van 't Park. Op 29 april 1769 werd hij aangesteld als geestelijk bestuurder van de abdij van Groot-Bijgaarden.
Na de dood van abt Franciscus Generé, op 12 september 1778, wordt Simon, bij stemming tot abt van de abdij van 't Park verkozen op 23 okotber 1778. Hij krijgt 49 van de 52 stemmen achter zijn naam.Op 21 maart 1779 werd hij officieel geinstalleerd door de aartsbisschop van Mechelen: Jan Hendrik Graaf van Frankenberg.
Een van dee eerste bekommernissen die abt Wouters had, was de bouw van een parochiekerk voor acht gehuchten over de Laak te Tremelo. Reeds meer dan honderd jaar vroegen de inwoners van zijn geboorteplaats ernaar, want in de winter en in tijd van overstroming was het voor hen een hele karwei of zelfs onmogelijk om in Werchter naar de mis te gaan.
In het begin van zijn ambtsperiode als abt, liet Simon het oud refugehuis van Park te Brussel afbreken. Er werd een nieuw gebouwd in Lodewijk XVIe stijl, naar de plannen van Guimard op het einde van de Hertogstraat, tussen het paleizenplein en het Troonplein. Later werd het omgebouwd tot Hotel Belle Vue. Op het protret, dat Frans Jacquin (1756-1826) schilderde van abt Wouters en dat in de abdij van Park bewaard wordt, staat de abt-bouwer afgebeeld met het plan van dit gebouw op de schoot.
Hoe belangrijk de figuur van Simon Wouters wel was,kan men afleiden uit zijn lidmaatschap van de Staten-Generaal van Brabant. Tweemaal werd hij verkozen : een eerste keer op 5 mei 1784 en opnieuw op 1 juni 1790.
Prelaat Wouters zou zijn abdij slechts enkele jaren in vrede kunnen besturen. Hij had heel wat te lijden onder Jozef II. De Bemoeizuchtige hervormingen van de keizer-koster, die vanaf 1781 werden opgedrongen, zorgden voor heel wat moeilijkheden. Het kwam zelfs zo ver dat de abdij opgeheven werd .
De keizer had immers op 16 oktober 1786 beslist dat de theologische opleiding van de priesters zou geschieden in een door de staat ingericht en gecontroleerd seminarie te Leuven; Op vele plaatsen rees verzet maar om erger te voorkomen maande abt Wouters zijn kloosterlingen aan dit bevel op te volgen . Toen dezen echter spoedig vaststelden, dat de gedoceerde stof niet strookte met de traditionele leer weigerden ze nog langer dit seminarie te bezoeken . Daarop werd op 23 november 1789 de abdij met opheffing bedreigd. Wouters slaagde erin de religieuzen naar het verplicht seminarie te laten terugkeren.
Op 4 maart werd de abdij dan officieel opgeheven wegens wederspannigheid. De kloosterlingen moest vertrekken op 31 maart en de inboedel werd geconfiskeerd en verkocht . Ook op de smeekbede, die prelaat Wouters en zijn kanunniken hadden opgesteld, en waarin ze de keizer omwille van de zeven eeuwen oude rol die de premonstratenzers op godsdienstig en sociaal gebied hadden gespeeld, vroegen om clementie, was niet ingegaan.
Een eerste maal kon de abt met zijn kloosterbroeders terugkeren op 16 februari 1790. Om de ledige abdij weer te bemeubelen en te herstellen moest de prelaat een lening aangaan van 20.000 gulden. Maar de Oostenrijkers kwamen weer terug en ten tweede maal werden de paters uit hun woonstede gezet . Opnieuw liep de abdij veel schade op . Op 17 januari 1791 mocht men naar de abdij terugkeren . Abt Wouters begon moedig en geduldig met zijn herstellingswerken, alhoewel hij nieuwe leningen moest aangaan.
Al die zware tegenslagen deden geen goed aan het gestel van prelaat Wouters. Ondermijnd daardoor overleed hij op 24 november 1792 om 8 uur 's avonds in het abdijhuis te Brussel . Hij was pas 58 jaar .
Hij werd begraven in de abdij van Park. Jan Peter Van Winkel, doctor in de godgeleerdheid en provinciaal overste van de orde van de H.Augustinus, hield de lijkrede .
Het wapenschild dat abt Wouters voerde en waarvan we een afbeelding aantreffen boven de deur van het gemeentehuis van Trmelo, vroegere pastorie, wordt als volgt beschreven :"In 't blauw (azuur) drie sterren van goud geplaatst twee en één, met in het hart een schild van zilver beladen met vijf lelies van blauw, geplaatst twee,één,twee"
Zijn leuze was :"Luce et candore", Uit licht en de heerlijkheid. (Bron: Van Meldert)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Simon WOUTERS?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Simon WOUTERS

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Simon WOUTERS

Arnoldus WOUTERS
± 1666-????

Simon WOUTERS
1734-1792


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Website Vandersloten-Verbiest
    2. Parenteel Wouters door Van Meldert
    3. Parenteel Wouters door Van Meldert

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 9. März 1734 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1734: Quelle: Wikipedia
      • 22. Februar » In London wird die Oper The tragedy of Chrononhotonthologos von Henry Carey uraufgeführt.
      • 3. März » Am Theater am Gänsemarkt in Hamburg erfolgt die Uraufführung des Pasticcios Circe von Reinhard Keiser.
      • 21. April » Der Bauer Erich Lassen entdeckt das kürzere der beiden Goldhörner von Gallehus. Sie sind die berühmtesten archäologischen Funde in Dänemark. Das längere ist ebenfalls zufällig im Jahr 1639 aufgefunden worden.
      • 19. September » Im Polnischen Thronfolgekrieg halten nahe dem Fluss Po französisch-piemontesische Truppen in der Schlacht bei Guastalla einem Angriff einer österreichischen Armee Stand.
      • 25. Dezember » In Leipzig wird die erste Kantate von Bachs Weihnachtsoratorium uraufgeführt.
      • 26. Dezember » In Leipzig wird die zweite Kantate des Weihnachtsoratoriums von Johann Sebastian Bach uraufgeführt.
    • Die Temperatur am 24. November 1792 war um die 5,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Ost-Nordost. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1792: Quelle: Wikipedia
      • 1. März » Nach dem Tod von Kaiser LeopoldII. wird sein Sohn FranzII. Regent im Heiligen Römischen Reich.
      • 25. April » Der Dieb Nicolas Jacques Pelletier wird als erster Mensch mit der während der Revolution in Frankreich eingeführten Guillotine hingerichtet. Die Hinrichtung wird durch den Scharfrichter Charles Henri Sanson auf der Pariser Place de Grève vollzogen.
      • 5. Juli » Der Habsburger Franz II. wird zum römisch-deutschen König gewählt.
      • 10. August » Der Sturm der Sansculottes auf die Tuilerien beendet die Monarchie in Frankreich. Ludwig XVI. wird gefangen genommen.
      • 2. September » Während der Französischen Revolution beginnen die von Jean Paul Marat und Georges Jacques Danton organisierten Septembermassaker in Paris.
      • 21. September » In der Französischen Revolution erklärt der Nationalkonvent König Ludwig XVI. für abgesetzt, die Erste Französische Republik beginnt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen WOUTERS

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen WOUTERS.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über WOUTERS.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen WOUTERS (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Grietens-Mertens-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jan Grietens, "Familienstammbaum Grietens-Mertens", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-grietens-mertens/I4779.php : abgerufen 23. September 2024), "Simon WOUTERS (1734-1792)".