Familienstammbaum Goossens x Van der Heijden » Theodorick De Grote Koning van de Ostrogoten (451-526)

Persönliche Daten Theodorick De Grote Koning van de Ostrogoten 


Familie von Theodorick De Grote Koning van de Ostrogoten

(1) Er hat eine Beziehung mit Conqubine van Moesia.

Die Beziehung begann im Jahr 467, er war 16 Jahre alt.

In dit jaar veroverde hij Moesia.

Kind(er):



(2) Er hat eine Beziehung mit Alboflede (Andelflida) (Blanchefleur) der Merovingen.

Die Beziehung begann im Jahr 490, er war 39 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Theodorick De Grote Koning van de Ostrogoten

Theodorik de Grote
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theodorik de Grote (Pannonie, ca. 451 - Ravenna, 30 augustus 526) was koning van de Ostrogoten. Hij volgde zijn vader Theodemir op in 474 en regeerde tot aan zijn dood. Keizer Zeno benoemde hem tot consul in 484, en aldus heerste hij over een gedeelte van Italie. Hij trachtte de Romeinse bevolking te assimileren in zijn eigen van oorsprong Germaanse volk, maar dit mislukte omdat de Romeinen ver in de meerderheid waren ten opzichte van de kleine bovenlaag Gotische heersers. Hij was ook bekend onder de naam Diederik van Bern.

Jonge jaren
Een gedeelte van zijn jeugd bracht Theodorik door als gijzelaar aan het hof in Constantinopel. Dit werd gedaan om de Oost-Romeinse keizer Leo I een garantie te geven dat zijn vader het verdrag met de keizer zou respecteren. Tijdens deze periode leerde hij veel over de Romeinse gebruiken en krijgskunst. Als jongeman was Theoderik aanwezig bij de verschillende veldtochten die zijn vader voerde. In 469 behaalde deze een overwinning op de Gepiden in de Karpaten aan de Bolia. Moesia werd in 471 bezet en Theoderik zelf leidde een aantal gevechten tegen Theodorik de Oudere. Verder viel Theoderik later als generaal van het Oost-Romeinse Rijk een aantal malen Italie binnen.

De Ostrogoten veroveren Italie
Veldslagen van Theodorik de Grote
Slag aan de Bolia - Slag aan de Isonzo - Slag aan de Ulca - Slag bij Verona - Slag aan de Adda

In 476 had het Germaanse stamhoofd Odoaker de laatste West-Romeinse keizer afgezet, wiens West-Romeinse Rijk alleen nog bestond uit de oude kernprovincie Italia, en zichzelf uitgeroepen tot koning van Italie. Odoaker zond de keizerlijke regalia naarZeno in Constantinopel, waarmee Odoaker zichzelf onderwierp aan Zeno. Het West-Romeinse Rijk kreeg geen nieuwe keizer en hield op te bestaan.

De relatie tussen Odoaker en Zeno verslechterde echter snel en Zeno ondernam pogingen Odoaker af te zetten. Hij gaf in 488 Theodorik opdracht om met zijn Ostrogoten Italie binnen te vallen. Theodorik probeerde dit verschillende malen, maar werd steeds terug gedreven door de legers van Odoaker. Uiteindelijk kreeg hij vaste voet in Italie. Hij versloeg de troepen van Odoaker, eerst in augustus, aan de Isonzo, en daarna, in september bij Verona. Uiteindelijk veroverde Theodorik in 493 Ravenna en maakte het tot hoofdstad van zijn rijk. Hij bracht Odoaker persoonlijk om het leven. Het Ostrogotische rijk strekte zich nu uit van Sicilie tot Dalmatie. Ondanks zijn Germaanse wortels werd Theodorik door zowel Romeinen als Goten als koning erkend. In Theodoriks rijk leefde ieder volk onder diens eigen wetten.

Relatie met andere Germaanse vorsten en volkeren
In 507 sneuvelde koning Alarik II van de Visigoten in de slag van Vouille tegen de Franken. Alarik werd opgevolgd door Amalarik, maar deze was nog minderjarig. Hierdoor werd Theodorik regent voor de jonge koning. Door de slag bij Vouille verloren deVisigoten Aquitanie aan de Franken. Alleen Septimanie werd door de Visigoten behouden. Dit is aan het ingrijpen van Theodorik te danken. De enige Germaanse volkeren die aan zijn invloed ontsnapten waren de Franken en de Vandalen. Theodorik stelde zijn grenzen veilig door huwelijksbanden met deze volkeren aan te gaan. Zijn zuster Amalafrida was getrouwd met Thrasamund, koning van de Vandalen en Theodorik zelf trouwde met Audofleda, de zus van koning Clovis I van de Franken

Dood en nalatenschap
Het mausoleum van Theodorik de Grote in Ravenna.Op 30 augustus 526 stierf Theodorik. Theodoriks dochter, Amalasuntha werd koningin van de Ostrogoten. Zij wist het rijk echter niet bijeen te houden en de katholieke Romeinen en de ariaanse Ostrogoten groeiden uit elkaar. Dit zette de Oost-Romeinse keizer Justinianus er toe aan de Ostrogoten de oorlog te verklaren. Rond 550 was het rijk nagenoeg vernietigd. Theodorik droeg echter wel bij tot het bewaren van de Romeinse cultuur in Italie. Zijn mausoleum is nog altijd te bezichtigen in Ravenna.

Ostrogotische Rijk: Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Algemene gegevens
Hoofdstad Ravenna
Talen Latijn, Gotisch
Religie(s) Arianisme (onder Goten), christendom (onder Romeinen)

Regering
Regeringsvorm Koninkrijk
Staatshoofd Koning

Het Ostrogotische Rijk was het rijk dat het Germaanse volk der Ostrogoten in Italie stichtten en een kortstondig bestaan doormaakte tussen 493 en 553. Onder de stichter van het rijk koning Theodorik de Grote bereikte het een hoge mate van welvaart en bloei.

Op het einde van de 4e eeuw was het eens zo machtige Romeinse Rijk uiteengevallen in twee delen. In het oosten was het Oost-Romeinse Rijk, heden beter bekend als Byzantium, zelfstandig geworden, in het westen was het West-Romeinse Rijk overspoeld door Germaanse stammen omstreeks 476 ten onder gegaan toen de laatste Romeinse keizer Romulus Augustulus was afgezet door de Germaan Odoaker, die er een eigen rijk stichtte. Theodorik de Grote, de koning van de Ostrogoten, veroverde Italie op Odoaker en maakte Ravenna tot hoofdstad van zijn rijk.

Op 30 augustus 526 stierf Theodorik. Theodoriks dochter Amalasuntha werd koningin der Ostrogoten. Zij wist het rijk echter niet bijeen te houden en de katholieke Romeinen en de ariaanse Ostrogoten groeiden uit elkaar. Dit zette de Oost-Romeinse keizer Justinianus er toe aan de Ostrogoten de oorlog te verklaren. Rond 550 was het rijk nagenoeg vernietigd.

Heersers van het Ostrogotische Rijk
Theodorik de Grote (Thiudoric) 489-526
Athalarik (Atthalaric) 526-534
Theodahad (Thiudahad) 534-536
Witiges (Wittigeis) 536-540
Ildibad (Hildibad) 540-541
Erarik de Rugische (Heraric, Ariaric) 541
Totila (Baduila) 541-552
Teia (Theia, Teja) 552-553

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Theodorick De Grote Koning van de Ostrogoten?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Theodorick De Grote Koning van de Ostrogoten

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van de Ostrogoten


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
M. Goossens, "Familienstammbaum Goossens x Van der Heijden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I38235.php : abgerufen 15. Juni 2024), "Theodorick De Grote Koning van de Ostrogoten (451-526)".