Familienstammbaum Goossens x Van der Heijden » Hr. Aerden Dirck Goossens (1461-1530)

Persönliche Daten Hr. Aerden Dirck Goossens 


Familie von Hr. Aerden Dirck Goossens


Kind(er):



Notizen bei Hr. Aerden Dirck Goossens

Woont herdgang Kerkhof aan de Hovel.
Was rector van het Sint Jorisaltaar in de Sint Petruskerk. (wijlen in 1539!).

Sch. v. O. d.d.: St. Katarina 1488 =================217====================

Henrick Wouters van den Dijck en Jan Janssen van Heijst verkopen aan heer Aert Dirck Goossens, priester een huis, tuin etc., groot ca. 2 en een halve lopenzaad, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Henrick als verkoper, de gemeijnte, Aleijt van Gestel en haar kinderen. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen behalve een pacht van een half mud rogge, maat van Oirschot aan Berthen van Helmond. Datum op St. Katarinadag 1488, getuigen Haest en Ansems.
=================218====================
Komen is heer Aert Dirck Goossens en belooft aan Henrick Wouters van den Dijck en aan Jan Janssen van Heijst, die tussen nu en a.s. Maria Lichtmisdag over 6 jaar een bedrag van 27 en een halve peter te betalen, in een keer of in twee keer, elke peter tegen 18 stuivers, met onderwijl steeds op Maria Lichtmisdag een rente van 10 lopen rogge, waarvan de eerste termijn per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar. Actum als boven.
=================219====================
Heer Aert Dirck Goossens belooft aan Merten Vlemmincks ten behoeve van de rector van het altaar van St. Joris nu of in de toekomst in funktie zijnde, die een pacht van 14 lopen rogge te gaan betalen, maat van Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag oponderpand van het huis etc. uit de vorige akte. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 6-3-1491 =================260====================

Merten Vlemmincks als rentmeester voor het kapittel van Oirschot en heer Willem van Petershem als gemachtigde voor de kapelaans van Oirschot, hebben met autentieke chijns- en pachtboeken waarmee ze rechtgeldig bewijs hebben, hun achterstallige vordering aangetoond inzake een rente van 2 en een halve oude schilden, voor de helft te betalen aan het kapittel en de ander helft aan de kapelaans. Die 2 oude schilden had Philips Henricks van Geldrop jaarlijks uit zijn bezit betaald, te weten huis, tuin etc., gelegen aan de Hovel hier, b.p. de straat, Peter Gielis, Jacop van Dormalen, zijn broer Henrick Henricks van Geldrop. Daarop hebben wij als schepenen namens de heer een onderpand aangewezen en daarvoor heeft Geefken (Gevert, JT) de uitwinnig verzorgd. Het bezit is daarna in een openbare herberg verkocht aan heer Aert Dirck Goossens omdat hij anders het zijne daarop zou verliezen vanwege zijn altaar zoals hij zei ( hij is de zoon van Dirck Goossen Neven de schepen, JT) omdat er verder niemand meer voor had willen bieden. Datum 6 maart 1491, getuigen Dirck Goossens en Kaerle die het aandroegen.
=================261====================
Heer Aert Dirck Goosens uit de vorige akte met de vonnisbrief ervan verkoopt het bezit weer door aan Willem Henricks van der Heijden en belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve een pacht van 13 lopen rogge te betalen aan het St. Jorisaltaar (aan heer Aert dus, JT). Datum in 1494, getuigen Joerden en Dirck die het aandroegen.

Sch. v. O. d.d.: 3-6-1492 =================329====================

Henrick Wouters van den Dijck voor hemzelf handelend en voor Jan van Heijst als gemachtigde heeft zijn achterstallige vordering aangetoond met schepenbrief van Oirschot inzake een pacht van 10 lopen rogge per jaar, maat van Oirschot die 2 jaar achterstallig is, welke pacht heer Aernt Dirck Goossens, priester eerder had beloofd steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., groot ca. 2 en een halve lopenzaad, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Henrick van den Dijck, de gemeijnte, Aleijt van Gestel en haar kinderen. Dat bezit hadden genoemde Henrick van den Dijck en Jan van Heijst verkocht aan genoemde heer Arnden voor een bedrag van 27 en een halve peter die binnen 6 jaar betaald moesten worden met een rente van 10 lopen rogge, volgens de brief d.d. 24 november 1488. Henrick van den Dijck heeft de uitwinning verzorgd en de koop is gegund aan Joerden de Hoppenbrouwer. Datum 3 juni 1492, getuigen Hersel en Esp.
=================330====================
Joerden de Hoppenbrouwer uit de vorige akte verkoopt het bezit weer door. Datum 30 juni 1492, getuigen Hersel en Esp.

Sch. v. O. d.d.: St. Luciadag 1503 =================308====================

Heer Aert Dirk Goossen (Neven, JT), priester heeft met schepenbrieven van Oirschot zijn achterstallige vordering aangetoond inzake een pacht van 3 mud rogge die 3 jaar achterstallig is, welke pacht Juet weduwe van Henrick van de Capellen had beloofdaan Jan Dircks van den Doren, ten behoeve van Aert Dirck Goossen Neven, steeds op Maria Lichtmisdag na de dood van Juet en niet eerder, op onderpand van een stuk land groot 3 lopenzaad, genoemd de Bittushoef met een stuk heiveld erbij dat nu tot land is gemaakt gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Henrick Meeus genoemd van Liempde, Henrick Heesters, de gemeenschappelijke straat, Jan de Cuijper. Het heiveld is b.p. de kinderen van Gijben Everaerts, Henrick Heesters, Henrick Cremers, de genoemde van Liempde. Nog op onderpand van een stuk land genoemd de Meijbraeck, groot 2 lopenzaad, b.p. Peter Francken, Wouter Rutten, Henrick Heesters, Gerard Geerlicks van de Melcroth. Nog op onderpand van een stuk land genoemd de Philipsakker, b.p. de kinderen van Gijsbrecht Erven, (Erven=Everaerts, JT), Henrick van der Capellen, genoemde Juet. Nog op onderpand van een stuk land genoemd de Hornkensakker, groot 2 lopenzaad, b.p. de erfgenamen van Jan van der Capellen, de gemeenschappelijke straat, Gijsbrecht Erven. Nog op onderpand van een huis, tuin etc. met de schuur erop, b.p. de erfgenamen van Wouter Rutten, de gemeenschapplijke straat. Nog op onderpand van een stuk land genoemd de Winkel, gelegen bij de steenoven daar, b.p. Gerard de Cuijper, de gemeenschappelijke straat, Henrick Berten. Nog op onderpand van een stuk land groot een lopenzaad, b.p. Willem Dolks, de erfgenamen van Geertruijt Gielis, Willem Haecks, de gemeenschappelijke straat. Nog op onderpand van een stuk land circaanderhalf lopenzaad groot, b.p. Wouter van den Arenest, genoemde Jueten, de Hornkensakker, de kinderen van Gijsbrecht Everaerts. Nog op onderpand van een stuk beemd in de Twaalf Bunders daar, waarin Henrick van de Laeck in het midden ligt, b.p. aanbeide zijden genoemde Juet, Jan de Cuijper, de straat, alles conform de schepenbrief d.d. 10 juni 1478. Melis (de vorster, JT) heeft de uitwinning verzorgd en de koop is gegund aan Henrick de Volder voor de pacht van 2 mud en 2 en een half mud achterstand en de kosten van de procedure. Datum op St. Luciadag 1503, getuigen Henrick Hoppenbrouwers en Wouter Verwer.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hr. Aerden Dirck Goossens?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hr. Aerden Dirck Goossens

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Hr. Aerden Dirck Goossens


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Goossens

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Goossens.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Goossens.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Goossens (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
M. Goossens, "Familienstammbaum Goossens x Van der Heijden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I18798.php : abgerufen 29. Mai 2024), "Hr. Aerden Dirck Goossens (1461-1530)".