Stamboom Vermeij » Berend Annes van Walta (1768-1835)

Persönliche Daten Berend Annes van Walta 


Familie von Berend Annes van Walta

(1) Er ist verheiratet mit Japke Gerbens Hoekstra.

Sie haben geheiratet am 22. Mai 1796 in Warga, er war 28 Jahre alt.Quelle 3


Kind(er):

  1. Tietje van Walta  ± 1797-1821
  2. Anne van Walta  1808-1829
  3. Steffen van Walta  1812-????


(2) Er ist verheiratet mit Ietje Eelkes de Jong.

Sie haben geheiratet am 17. Februar 1822 in Workum, FR, er war 53 Jahre alt.Quelle 4

Beerend oud 53 jaar, Ietje oud 45 jaar

Notizen bei Berend Annes van Walta

AlleFriezen: Naamsaanneming 1811, dd 2 januari 1812
Voor ons MAIRE der Gemeente van Workum, Canton Hindelopen, Arrondissement Sneek, Departement Vriesland, gecompareerd zijnde Beren Annes, wonende te Workum, heefdt dezelve verklaard, dat hij aanneemt de naam van Van Walta voor familie-naam, dat hij heeft twee zoons en wee dochters te weten Tietje oud 14, Stijntje oud 9, Gerben oud 5 en Anne oud 3 Jaren en heeft deze met ons vertekend? den tweede januarij Achtienhonderd twaalf
getekend: Bein Annes van walta

Herkomst van de naam Walta
Halverwege de 17e eeuw hadden alleen edelen en aanzienlijke burgers een achternaam. "Gewone" mensen hadden een roepnaam, aangevuld met de roepnaam van hun vader. Daaraan kwam een einde met de invoering van de burgerlijke stand. In Friesland was dat in 1811/1812. Toen moest iedereen zich met zijn bestaande achternaam aanmelden of er anders één kiezen. De Walta's waren pachtboeren, maar zij hadden toch al halverwege de 17e eeuw de naam Walta, die we voor het eerst tegen komen bij Steffen Annes die in 1698 een pachtboerderij dreef op het gebied van het voormalige Walta-slot van Tjerkwerd.

In de vroegste geschriften wordt aan het eind van de 12e eeuw al het geslacht Walta vermeld. In 1396 wordt de naam Tyarck Waltha genoemd, zijnde een aanhanger van de "grote Fries", de edelman Juw Juwinga. Deze Tyarck (Tjerk) Walt(h)a wordt door Albrecht van Beieren tot baljuw van de Grietenij Wonseradeel benoemd. In 1398 legde Tjerk na de tweede tocht van hertog Albrecht tegen Friesland, de eed van trouw af aan Willem van Oostervant, de latere graaf Willem VI van Holland. In deze tijd woedden er in Friesland bloederige twisten tussen de Vetkopers en de Schieringers (te vergelijken met de Hoekse en Kabeljauwse twisten in Holland). In 1399 wordt deze Tjerk Walta, een Vetkoper die later lid werd van de Schieringer partij, naar Den Haag afgevaardigd om te onderhandelen over een "zoenbrief" (verzoeningsverdrag). In 1400 vertoefde Tjerk in Haarlem, waar hij werd begiftigd met de heerlijkheden Tjerkwerd, Allingawier, Makkum, Exmorra, en Korwerd. In 1411 zou Tjerk Walta lid geweest zijn van de Schieringer partij, maar toen in 1422 door een aantal vooraanstaande Schieringers een verdrag werd getekend, stond zijn naam er niet bij. In Tjerkwerd stond een Walta-State, dat in het midden van de 15e eeuw (door vererving of huwelijk) in het bezit kwam van de zich vervolgens Walta noemende Tjerck Goslicks Juwinga. (Een State of Stins is een adellijk landhuis of slot). Deze State werd in 1494 verwoest, maar kennelijk weer opgebouwd, want later wordt er weer gesproken over de Walta-State in Tjerkwerd. In Friesland waren nog twee andere Walta-States: één in Wieuwerd (waar vanaf ±1450 de familie van Sybren van Walta woonde (met de volgende generaties: Agge Sybrens, P(i)eter Agges, Douwe P(i)eters, Pieter Douwes, enz) en één in Bozum (waar tot 1839 Pier Epes van Walta woonde). Deze Walta's waren grootgrondbezitters en machtige notabelen die heersten over hun gebied. De States waren het middelpunt van de veldslagen waarbij veel bloed vergoten werd. Er zijn bronnen uit 1514 die getuigen van de verwoesting van de Walta-State in Wieuwerd. In de kerk van Wieuwerd is informatie te krijgen over deze adellijke familie (van) Walta. Drie kleindochters van Pieter Douwes van Walta (Anna, Maria en Lucia van Aerssen) waren lid van de kloosterachtige geloofsgemeenschap de Labadisten ("een gereformeerde en van de wereld afgescheiden gemeente", zoals zij zichzelf omschreven), volgelingen van Jean de Labadie. Later hebben de Labadisten de Walta-State van Wieuwerd in eigendom gekregen als klooster. In de kelder van de kerk zijn nog enige mummies uit die tijd te bezichtigen. De grafkelder onder de kerk was het familiegraf van de adellijke familie Walta. Het is niet bekend wie de mummies zijn die er liggen. Misschien Walta's, misschien Labadisten.

Uiteindelijk zijn de adellijke families Walta uitgestorven en de States waren verwoest of gingen in andere handen over. De Walta-State van Tjerkwerd ging over op de families Herema en Cammingha (Kamminga) "heeren van Ameland", tot ook dit geslacht uitstierf. Later werden de boerderijen op deze landgoederen verpacht. In 1698 woonde Steffen Annes op zo'n pachtboerderij, in Dedgum, met zijn vrouw Stijntje Beens (Berends) en 8 kinderen. Omdat de boerderij op het vroegere gebied van de Walta-State Tjerkwerd lag, werd dit gezin door omwonenden aangeduid als "Van Walta". Zo zijn ze al in de 17e eeuw aan hun achternaam gekomen, die pas in 1811 bij de invoering van de burgerlijke stand in Friesland, officieel werd.

Tekst: Ineke Cornelissen

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Berend Annes van Walta?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Berend Annes van Walta

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Berend Annes van Walta


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. huw.akte dochter 1822
  2. AlleFriezen Burgerlijke Stand Workum - Tresoar, Bron: boek, Deel: 3004, Periode: 1835, Workum, archief 30-43, inventaris≡num≡mer 3004, 26 januari 1835, Overlijdensregister 1835, akte 6
  3. AlleFriezen Trouwregister Gerecht Idaarderadeel DTB invent.nr. 0419 periode 1796-1807, akte 133
  4. AlleFriezen Burgerlijke Stand Workum - Tresoar, Bron: boek, Deel: 2002, Periode: 1822, Workum, archief 30-43, inventaris≡num≡mer 2002, 17 februari 1822, Huwelijksregister 1822, aktenummer 4, akte 4

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 15. Mai 1768 war um die 9,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Besondere Wettererscheinungen: rijp. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1768: Quelle: Wikipedia
    • 5. März » Ein Stummer Sejm, der Repnin-Sejm, entscheidet sich für Russland als Schutzmacht für bestimmte Rechte in Polen. Kritiker der antirussischen Konföderation von Bar sind von den Beratungen ferngehalten.
    • 15. Mai » Durch den Vertrag von Versailles wechselt die seit 1284 zur Republik Genua gehörende Insel Korsika in die Suzeränität Frankreichs.
    • 22. Mai » Der erste französische Weltumsegler, Graf Louis Antoine de Bougainville, entdeckt auf seiner Reise mit der Fregatte La Boudeuse die später von James Cook benannte Pentecost-Insel in der Südsee.
    • 19. November » Nahe Mauerkirchen ereignet sich ein Meteoritenfall.
    • 7. Dezember » In Wien wird die Waisenhauskirche eingeweiht. Für die überlieferte Schilderung, Wolfgang Amadeus Mozart habe hierfür seine Waisenhausmesse komponiert, fehlen jedoch Beweise.
    • 31. Dezember » Das umstrittene Strafgesetzbuch Constitutio Criminalis Theresiana wird in der Habsburgermonarchie, ausgenommen in Ungarn, in Kraft gesetzt.
  • Die Temperatur am 17. Februar 1822 war um die 10,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: winderig betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1822: Quelle: Wikipedia
    • 9. März » Für Zahnersatz wird das erste Patent bewilligt. Der New Yorker Charles M. Graham erhält es für den von ihm erfundenen verbesserten Aufbau künstlicher Zähne.
    • 11. April » Eine osmanische Flotte landet auf der Insel Chios im Ägäischen Meer und richtet ein Massaker unter den griechischen Einwohnern an. Der größere Teil der Bewohner wird in die Sklaverei verschleppt. Die einzigen, die vorläufig verschont werden, sind die Mastix-Bauern. Das Massaker ist eine Reaktion auf den Unabhängigkeitskampf aller Griechen.
    • 26. Mai » Beim Brand der Stabkirche im norwegischen Grue sterben am ersten Pfingsttag mindestens 113 Menschen.
    • 7. September » Brasilien erklärt seine Unabhängigkeit von Portugal.
    • 27. September » Der französische Gelehrte Jean-François Champollion gibt bekannt, dass er mit Hilfe des Steins von Rosetta das Geheimnis der altägyptischen Schrift, der Hieroglyphen, gelüftet habe.
    • 12. Oktober » Kronprinz Peter von Portugal wird zum ersten Kaiser von Brasilien ausgerufen.
  • Die Temperatur am 26. Januar 1835 war um die 7,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken regen mist. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1835: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 30. Januar » Richard Lawrence verübt das erste Attentat auf einen US-Präsidenten: Andrew Jackson bleibt jedoch unverletzt, da beide Pistolen des Schützen sich nicht abfeuern lassen.
    • 4. April » Gründungstag der Vereinigung des Katholischen Apostolates: von Vincenzo Pallotti gegründet, wurde sie an diesem Tag vom Carlo Odescalchi, dem Kardinalvikar von Rom, anerkannt.
    • 6. Mai » In New York City gibt James Gordon Bennett senior die erste Ausgabe des New York Herald heraus. Der Herald gilt als das erste Massenblatt der Geschichte und kostet nur einen Cent.
    • 28. Juli » Am Jahrestag der Julirevolution verübt Joseph Fieschi mit Mitverschworenen ein Attentat auf Frankreichs König Louis-Philippe mittels einer Höllenmaschine. Der Regent wird dabei leicht verletzt, doch 12 Personen aus seinem Gefolge sterben. Weitere Tote und Verletzte gibt es in den Zuschauerreihen auf dem Pariser Boulevard du Temple.
    • 3. August » Die sogenannte Feuerwerksrevolution in Berlin bricht aus.
    • 3. Oktober » Der Zuckerbäcker Wilhelm Felsche eröffnet auf dem Augustusplatz in Leipzig das Café Français mit angeschlossenem Verkaufsraum.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Walta

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Walta.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Walta.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Walta (unter)sucht.

Die Stamboom Vermeij-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Truus Vermeij, "Stamboom Vermeij", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-vermeij/I31328.php : abgerufen 23. Mai 2024), "Berend Annes van Walta (1768-1835)".