Familienstammbaum Poort » Hubrecht van Vianen (± 1255-1319)

Persönliche Daten Hubrecht van Vianen 


Familie von Hubrecht van Vianen

(1) Er ist verheiratet mit Agniesje van Uten Goye.

Sie haben geheiratet.


Kind(er):

  1. Zweder van Vianen  ????-1333 


(2) Er ist verheiratet mit Margaretha van Voorne.

Sie haben geheiratet


Notizen bei Hubrecht van Vianen

Hij wordt vermeld van 1277- 1318. Heer Hubrecht van Vianen ridder was deoudste zoon van hee r Sweder van Bosinchem ende Vianen ridder en van eendochter van Dns. Jacobus Johannis, schep en van Utrecht, wiens nazatenzich Lichtenberg hebben genoemd. Hubrecht is geboren omstreek s 1255 enoverleed 25 Mei 1318 of 1319.
Uit de oorkonde van 18 jli 1306 blijkt, dat Hubrecht van Vyanen, ridder,en Ayniese, vrouwe v an Vyanen, van het Convent van Oistbroick inlijfpacht nemen den "Vuthoff" (hofstede gelege n buiten de ommuring vanhet klooster), benevens het goed van Hulsdingen, gelegen ten zuide n vande Lek, westelijk van Vianen. Hun borgen waren heer Gijssbrecht de heereVuytfen Goye , een volle neef van zijn vrouw, heer Hubrecht vanSconauwen, een neef van hem, heer Steven v an den Waele (van Bosinchem),een volle neef van hem, allen ridder en voorts de knapen Swede r vanApcoude, Johan van Boesenkem, een achterneef van hem, zoon van de eenviertal maanden t e voren overleden heer Hubertus dictus Schenck deBosinchem, verder Johan Vijffen Goye, een t ante-zegger van haar entenslotte de Utrechtsche burgers Willem en Vrederiek van Roedenborch .Dat ver Ayniese de dochter was van Walterus ex Goye volgt uit het bijhem besproken rouwbor d uit den Dom.
Nog als knaap verkoopt hij op 1 april 1288 aan het kapittel van St.Pieter te Utrecht een hoe ve land tussen de Gaspa en de Haga-weteringeen neemt dit land daarop weder in pacht. Hij bez egelt de oorkonde meteen zegel in groene was, dat als wapen drie zuilen vertoont, met randschrift: + S HUBERTI. DE. VIANEN. FAMULI. Als medezegelaars treden op zijnneef Dns. Hubertu s de Bosinchem Pincerna (= schenker van de bisschop,bezitter van het Schenkambt, een Cuyck s leen), wiens zegel echterverloren is gegaan, verder de broeder van de Pincerna, Dns. Splin terus,miles, wiens zegel in groene was een gothisch schild vertoont, waarindrie zuilen, me t randschrift: + S SPLINTERI MILITIS DE BOSINCHEM en tenslotte Dns. Jacobus, die door hee r Hubrecht van Vyanen oom wordtgenoemd, en in groene was zegelt met een scepterrad en randsc hrift: +SJACOB1 FIL. JACOBI CIVIS TRAIECT. Dit is de latere Utrechtseerfschepen, die zic h nà 1290 noemde "van Lichtenberch" en met hetaannemen van deze naam ook een ander wapen gin g voeren, nl. in rooddrie gouden lelies met een geschulpten schildzoom van zilver.
Dns. Hubertus de Vianen, thans ridder en zoon genoemd van wijlen Dns.Swederus de Bosinchem m iles, krijgt op 19 oktober 1289 van graafFlorens voor 236 pond en 15 stuivers het gehele dag elijkse gerecht inVresewijck in pand. Op 24 juli 1324 wordt het hoge gerecht vanVriesewijc k op scheidsrechtelijke uitspraak van Reynout, de zoon van degraaf van Gelre, toegewezen aa n de bisschop van Utrecht (Jan van Diest)en tevens ook het dagelijkse gerecht van Vreeswijc k en Nyervaert, datheer Sweder van Vianen ridder, de zoon van heer Hubertus, in onderpandha d gehad, terwijl de door deze gezette gruit wordt afgeschaft.
Op 10 november 1327 verpandt dan de bisschop de gerechten van Vriesewikeen van der Niervaer t weer voor 500 pond aan Willaem van Duvenvoirde ofals deze overleden is aan zijn broeder Ja n van Polanen, waarbij degraaf van Holland borg blijft voor de bisschop. Hubertus de Viane nmiles blijft op 23 juli 1292 mede-borg voor Arnoldus de Ercle (=Arkel),heer van Noordeloos , ridder jegens het kapittel van St. Marie teUtrecht bij de pacht van de helft van het gerec ht, den tins en de groveen smalle tienden van twaalf hoeven land tussen Ameyde en Merkercke .Hupertus dominus de Vianen belooft op 6 december 1294 aan zijn heerRenhaldus graaf van Gel re niet zonder diens toestemming op de Veluwe tezullen jagen. Heer Hubertus zegelt nu met he t door hem als riddergebruikte zegel. Dit vertoont een zeer eigenaardig lang en smal gothisch schild met de drie zuilen, ter weerszijden vergezeld van eenbijschildje. Het rechtsche ver toont een wapen: geschuinbalkt van zesstukken (Beusichem? Everdingen?), het linker idem, maa r daar overheentwee dwarsbalken: het rand-schrift luidt: + S HUBERTI. DE. VIANEN.MILITIS . Een zelfde zegel met de beide bijschildjes, echtergeschuinbalkt van acht stukken, gebruikt e ook zijn vader, Swederus deBusinchem miles, 24 Juli 1279.
Evenals zijn oom Alard van Bosinchem, zijn neef Dirk Sphnter vanBosinchem en zijn zoon Zwede r beloofde hij graaf Floris V op 25 okt.1294 hulp, zij herhaalden dit tezamen met andere Sti chtse Edelen, oa.de oom van Agniese, de ridder Ghysebrecht van den Goye en haar broeder,d e knaap Wouter van Langherake, en verzoent ridder Hubrecht van Vianenzich op 24 juni 1298 me t graaf Jan I van Holland (F. v. Mieris, GrootCharterboek der Graven van Holland uitg.
1753, deel 1, p. 561 en 594).
In 1299 zijn oa. de ridders Johannes de Lede en Hubertus de Vianenborgen voor de knaap Henri cus de Vechten. Hubertus de Vianen leent op13 november 1313 aan de graaf van Gelre 1000 pond , waarvoor hij devilla Lexmonde en Odike in pand krijgt. Heer Hubreght van Vyanen ridder,ma arschalk in den lande van Utrecht, noemt op 29 oktober 1303 heerGhiselbreght van Sulen, kanu nnik van Oudmunster, zijn neef. Hij pachtteop 18 juli 1306 de hofstede "Uithof" en landerije n in Helsdingen tenwesten van Vianen van het klooster Oostbroek in lijfpacht. Hubrecht is op 18 november 1306 scheidsman voor zijn achterneef Johan van Boesinchembij een geschil met R einald graaf van Gelre over de burg te Maurik eneen palus (broekland) tussen Beesd en Culenb urch. Heer Hubrecht vanVianen is op 19 oktober 1307 medeborg voor zijn meergemelden achterne efJohan van Boesinchem en van Culenburch als deze mede voor zijn zoonHubert bij (zijn eerst e vrouw) Margareta, dochter van Gerard heer vanMalderik (Maurik) belooft, dat de Burg te Mau rik, waarmede zijn zoonHubert door de graaf van Gelre beleend was, steeds voor den graaf ee nopen huis zou zijn.
In 1311 mag Meerkerk lozen door het gerecht Botersloot.
Heer Hubrecht van Vianen ridder is op 17 juli 1311 met Gijsbrecht vanNyenrode, knaap, getuig e voor Johan van Alblas ridder, die Gijsbrecht'swagher' noemt. Voor Dirck van Herlaer knap e is Haer Hubrecht vanVianen met oa. Haer Gisebrecht Uten Goy op 18 juni 1312 getuige. Wederom is heer Hubrecht van Vyanen ridder scheidsrechter met oa. de heerUitten Goye op 5 septemb er 1309 in een erfenis-geschil tussen heerDideric van Brakel, zijn broeder en suster enerzij ds en Jan van Zulenen zijn broeder, kinderen van heer Dideric (van Zulen) ter andere zijde. Hij leende op 13 nov. 1313 aan graaf Reinoud I van Gelre 1000 pond.Hubrecht van Vianen, ri dder, zegelt met de ridder Jacob vanLichtenberch op 25 mei 1315 een verklaring, dat de sta d Utrecht mettien schepenen, raden en oudermannen bezworen heeft ,dat een gegravensloot aa n de oostzijde van de Rijn, van Rijnvoerde tot den OudenGheyne, met al het land tussen gezeg de sloot en de Rijn, aan haarbehoort. Zegel als bovenvermeld met randschrift: " . . . . . er ti deVianen. militis". (Gem. Arch. Utrecht, Inv. no. 274 charter). Dns.Hubertus de Vianen m iles zegelt op 26 maart 1318 voor de knaapGhiselbertus de Ruele (Ruwiel), als deze van het k apittel van St.Pieter te Utrecht de tienden te Broeclederveen en het dagelijkse gerechtin T yenhoven voor 100 pond per jaar in pacht neemt. Zijn zegel is weerhetzelfde als bovenvermel d met de twee bijschildjes. Tenslotte zegeltHubrecht van Vianen voor het laatst op 6 mei 131 8 voor zijn neef, deridder Jacob van Lichtenberch, als deze aan de landgenoten in Wulvenrebroec en in Vechtenrebroec een kade als waterkering verkoopt in zijnaldaar gelegen gerecht. Di t is tevens de laatste vermelding van heerHubrecht; hij stierf niet lang daarna, waarschijnl ijk in 1318 of 1319en wel op 25 mei. Het wapen van Vianen is in zilver drie zwarte zuilen(e igenlijk muurankers).

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hubrecht van Vianen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hubrecht van Vianen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Hubrecht van Vianen


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse



Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Vianen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Vianen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Vianen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Vianen (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Poort-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
W.M. Poort, "Familienstammbaum Poort", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-poort/I52664.php : abgerufen 23. Juni 2024), "Hubrecht van Vianen (± 1255-1319)".