Familienstammbaum familie Niesten Kennemerland » Pepijn II (de Dikke) "Pepijn II" van Herstal Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië (650-714)

Persönliche Daten Pepijn II (de Dikke) "Pepijn II" van Herstal Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië 


Familie von Pepijn II (de Dikke) "Pepijn II" van Herstal Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië

(1) Er ist verheiratet mit Alpais.

Sie haben geheiratet


Kind(er):



(2) Er ist verheiratet mit Plectrude van Austrasië.

Sie haben geheiratet im Jahr 675, er war 25 Jahre alt.Quelle 1


Kind(er):



Notizen bei Pepijn II (de Dikke) "Pepijn II" van Herstal Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië

Frankisch hofmeier
Zoals de Frankische cultuur zich geleidelijk uit de laat-romeinse ontwikkelde, zo ging zij op haar beurt in de Karolingische over.
De late periode van de Frankische cultuur, die men naar het toenmaals heersende vorstengeslacht de Merovingische noemde, werd gekenmerkt door het uitgroeien naar een meer centraal en autoritair gezag.
Dit werd nog bevorderd door het feit dat de macht van de koningen in de afzonderlijke deelstaten van het Frankische rijk geleidelijk, met of zonder geweld, overging op de hofmeiers, hoge staatsbeambten die in feite de regering voerden en de ware autoriteit vertegenwoordigden.
In Austrasie, het gebied tussen de Maas en Rijn, kwam deze waardigheid, na de dood van koning Dagobert I, in 639 aan het geslacht der Arnulfingers of Pippiniden, de voorzaten van Karel de Grote, waarna het erfelijk werd.
De strijd tussen de hofmeiers van Austrasie en Neustrie, het gewest ten westen van de Maas en in een gedeelte van Noord-Frankrijk, werd in 687 door de slag van Tertry beslist in het voordeel van eerstgenoemde, de Arnulfinger Pippijn.
Deze versloeg de Friese koning Radboud in 689 bij Dorestad.
Dit leidde tot het ontstaan van een eenheidsstaat, waardoor de weg geopend werd voor de kerstening van het nog heidense noorden door de Angelsaksers Willibrord (overleden 739) en Bonifatius (overleden 754).

Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië, noemde zich "dux Austrasiorum", versloeg in 687 bij Tetry in Picardië de hofmeier van Neustrië. Tegen het einde van de 7de eeuw trokken de Franken opnieuw tegen de Friezen op. Hun leider was Pippijn II, een hofmeier, maar in feite de eerste machthebber in het Frankische rijk. Kort na 690 veroverde hij Utrecht op de Friese koning Redbad die iets voor 688 Aldgillis was opgevolgd. De slag vond plaats bij het toen zeer belangrijke handelscentrum Dorestad (gelegen bij het huidige Wijk bij Duurstede). Pippijns veldtocht vond plaats tussen 688 en 695 en men neemt aan dat hij daarbij het midden en zuidwesten van ons land veroverde. Hij drong dus niet door tot het noordelijke deel van het Friese rijk waarvan de heersers in de Frankische geschriften steeds dux, dat is hertog worden genoemd maar in het Angelsaksische rex: is koning. Zo zou Pippijn wel Zeeland en het gebied ten zuiden van de Rijn hebben veroverd, maar niet de Vechtstreek, althans niet in haar geheel. Op zichzelf lijkt de vraag hoever Pippijns machtsbereik zich na 695 uitstrekte, minder. Toen in 714 Pippijn stierf, ontstond er in het Frankische rijk een periode van regeringsloosheid, zoals vaker wanneer de opvolging niet door duidelijke regels van erfrecht is verzekerd. Daar kwam bij Pippijns zoon pas in Luik door een Fries was vermoord. Aan de grenzen benutten de Saksen in het oosten en Friezen in het noorden hun kans. Redbad heroverde Utrecht en nam wraak voor de rond 690 geleden nederlaag. In 716 bedreigde hij zelfs met zijn vloot de stad Keulen. Even leek het alsof het grote Friese rijk weer in zijn volle vroegere omvang zou opbloeien, maar in het Frankische rijk stond een nieuwe heerser op, niet minder geducht dan zijn voorganger; de bastaardzoon van Pippijn, Karel., x(geen huwelijk maar een buitenechtelijke relatie) :

Hofmeier van Bourgondië (687)
Hertog van Austrasië; Hertog van Herstal
Hofmeier van Neustrië en Austrsië
vanaf 687: Hofmeier va het hele Frankische Rijk

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pepijn II (de Dikke) "Pepijn II" van Herstal Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pepijn II (de Dikke) "Pepijn II" van Herstal Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Pepijn II (de Dikke) van Herstal Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. West-Europese adel, genealogie online

    Über den Familiennamen Van Herstal Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië


    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Henk Niesten, "Familienstammbaum familie Niesten Kennemerland", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-niesten/I8384.php : abgerufen 8. Juni 2024), "Pepijn II (de Dikke) "Pepijn II" van Herstal Hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië (650-714)".