Familienstammbaum Holman » Gielis Gielis Crijns (1412-1480)

Persönliche Daten Gielis Gielis Crijns 


Familie von Gielis Gielis Crijns

(1) Er ist verheiratet mit Agnees dr Jan Gielen van den Snepscheut.

Sie haben in der Kirche geheiratet im Jahr 1435 in Oirschot, Noord-Brabant, er war 23 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Henricke Gielis Crijns  1440-< 1494


(2) Er ist verheiratet mit Mechteld Jan Gielen van den Snepschuet.

Sie haben in der Kirche geheiratet im Jahr 1432 in Oirschot, er war 20 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Jan Gielis Crijns  1432-< 1464


Notizen bei Gielis Gielis Crijns

Naam ook Carijns.
Kinderen niet alle zeker.
Woont herdgang Straten; Ameijden (Erdbruggen, Snepschuet). Aan de Snepschuet vandaar de alias: Gielis Gielis van den Snepschuet.

===========================================
BP 1211 (Best) okt 1440 – sept 1441 folio 86r
(Aerle)
Aert Buc
Dirck Peterss van den Schoet
Gielis Karijns zoon wijlen Gielis Karijns
Peter Dirx van den Stadeacker

===========================================
BP 1217 (Best) okt 1446 – sept 1447 folio 296r
(Aerle)
Dirck Peterss van den Schoet
Henrick van Arkel, overleden
Gielis Karijns zoon wijlen Gielis Karijns
Wouter en Jan zoons van wijlen Henrick Jan Henrix van Aerle

===========================================
BP 1219 (Oirschot) okt 1448 – sept 1449 folio 130r
Gielis natuurlijke zoon van Gielis Karijns
Jan Goijart Louwerss
Dirck Gijsbertss die Hoppenbrouwer

==================103====================
Verschenen is Jan de Wit en en heeft beloofd om voortaan aan Jan natuurlijke zoon van Gielis Crijns die deze Gielis heeft verwekt bij Mechteld dochter van Jan Gielen van den Snepschuet, die voortaan een jaarlijkse pacht van een mud rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds vervallendop Maria Lichtmisdag, op onderpand van een stuk land genoemd de Tiendelozen akker, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Dirck Cuijpers, de gemeenschappelijke straat, Jan Daniels van den Dijck, het erf van Jan de Wit zelf. Jan belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Indien Jan Gielis Crijns komt te overlijden, dan versterft de pacht weer op genoemde Jan de Wit of op diens erfgenamen.
Datum15 april 1464, getuigen Claes en Jan die Wolf.

===========================================
BP 1236 (Best) okt 1466 – sept 1467 folio 288v
(Aerle)
Gielis Gielis Akarijns
Lijsbeth Henrick Hantschoenmeker alias Knaep

=========================================
ORA Oirschot (Toirkens 123a fol 158 nos 179-80 dd 8 en 12-4-1472) Komen is Gerard Jan Coppens als man van Heijlwig wettige dochter van wijlen Henrick van der Bocht en verkoopt aan Korstiaen Gielis Crijns en diens zusters Lijsken, Agnees en Heijlwig een stuk land genoemd de Aelmissen, groot een half lopenzaad gelegen onder Ameijden, b.p. Gielis Crijns, Jan Bruijstens, de gemeenschappelijke straat. (…) (Idem 180) Komen is Gielis Jan Rogielen, onze medeschpen die voor hemzelf handelt en voor zijn broer Rutger en verkopen aan Korstiaen Gielis Crijns en stukje land van 22 roedes gelegen onder Ameijden, b.p. Margriet Rogielen, Marie van den Mortsel en haar kinderen. (…).

=================154====================
Verschenen is Gielis zoon wijlen Gielis Crijns als man van Agnees dochter van wijlen Jan Gielis van den Snepschuet en doet afstand van zijn aanspraken en rechten ten behoeve van Jan, Gijsbrecht, Joerden en Henrick, broers en kinderen van wijlen Gijsbrecht Hoppenbrouwers en ten behoeve vanWouter Maes Beckers als man van Lisbeth dochter ook van genoemde Gijsbrecht. Dat betreft de helft van een stuk beemd genoemd de Mortel gelegen inherdgang Straten, nog een stuk beemd genoemd de Zwartvoort gelegen onderde Notel, nog een stuk beemd genoemd de Lijedonk (?) gelegen in herdgangStraten, nog een stuk beemd genoemd de Pullenhage gelegen in de zelfde herdgang, nog drie stukken land genoemd het Pollenland en een ´geloekt´ (=omheind perceel, JT) ter zelfder plaatse als hiervoor.
Datum …. November 1474, getuigen Vlierden en Ven.

=================155====================
Verschenen zijn Jan, Gijsbrecht, Joerden en Henrick, broers en kinderen van wijlen Gijsbrecht Hoppenbrouwers en nog Wouter Claes Beckers als man van Lisbeth dochter ook van genoemde Gijsbrecht Hoppenbrouwers en dragen aan Gielis zoon wijlen Gielis Crijns als man van Agnees uit de vorige akte, die de volgende percelen over. Dat zijn de helft van een stuk beemd genoemd de halve Mortel, nog een stuk beemd genoemd de Erdbruggen in herdgang Straten. Nog betreft het een huis, tuin etc., genoemd het Snepschuet waarin Jan Gielis (van den Snepschuet, JT) is gestorven. Nog betreft hetde twee delen in het ´Loekt´ in de zelfde herdgang gelegen.
Datum …. November 1474, getuigen Vlierden en Ven.

=================156====================
Verschenen is Gielis Crijns als wettige man van van Agnees uit de vorigeakte en belooft als schuldenaar aan Gijsbrecht Hoppenbrouwers dat hij zelf een pacht van 6 Bossche zesters rogge per jaar zal betalen steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc. ter plaatse genoemd het Snepschuet zoals hiervoor vermeld.
Datum …. November 1474, getuigen Vlierden en Ven.

=================145====================
Korstiaen zoon wijlen Gielis Crijns, voor hemzelf handelend en voor Lisbeth, Agnees en Heijlwig zijnde zijn zusters, verder Daniel Heijmerick Schepens als man van Mechteld, nog Ansem Henrick Loijen als man van Henrick,zijnde alle wettige erfgenamen van Heijlwig en Katarina gezusters en dochters van wijlen Akarijn (?) en doen hierbij afstand van hun rechten inzake het bezit dat ze van deze Heijlwig en Katarina hebben geerfd ten behoeve van Gielis Jan Gielis (Crijns, JT). Hierbij is ook aanwezig Joerden Gielis Crijns en doet eveneens afstand van zijn aanspraken ten behoeve vanGielis Jan Gielis en belooft alle lasten voor zijn deel af te handelen. Het betreft twee stukken land, gelegen in herdgang Aerle, het ene stuk isgenoemd het Claemergat en het andere de Priesterakker.
Datum 12 november1479, getuigen Dormalen, Snepschuet en Bont.

=================146====================
Komen zijn genoemde Joerden (Crijns, JT) en diens vrouw Marie en verklaren dat Gielis Janssen hen geheel heeft voldaan voor het genoemde geerfdebezit uit de vorige akte.
Datum 12 november1479, getuigen Dormalen, Snepschuet en Bont.

=================147====================
Gielis Jan Gielis uit de vorige akte doet afstand van zijn aanspraken ten behoeve van Aelbrecht Henricks van de Schoot inzake een stuk land genoemd de Liedonk, (?) en ander land gelegen in herdgang Aerle, b.p. Jan van D…. , Jan van der Oerschoren, Jan Gerit Elias. Nog inzake een stuk land genoemd dat Ruet (Rot, JT) gelegen in herdgang Aerle, b.p. Wouter vanden Bogaert, Willem Gerit Elias, Joerden Stockelmans. De verkoper belooft alle lasten af te handelen.
Datum 12 november1479, getuigen Dormalen, Snepschuet en Bont.

=================031====================
Katarina dochter van Ansem Henrick Loijen met haar voogd en nog met Henrick Henrick Loijen als voogd over Jan, Agnes en Henrick nog minderjarige kinderen van genoemde Ansem, beloven aan Daniel Heijmerick Schepens die een jaarlijkse pacht van 1 mud rogge, maat van Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land groot 3 lopenzaad genoemd de Ijndakker gelegen in herdgang Straten, b.p. de kinderen van Jan Crommen, Jan Hoppenbrouwers, Claes Schepens, de straat. De schuldenaars beloven het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Datum 31 januari 1487
In marge : Is vernieuwd voor dit mud rogge op 3 maart 1488. (in dat protocol staat inderdaad een hernieuwde melding van de rogpacht, daar wordt gerefereerd aan een akte einde februari 1487, maar is dus 31 januari 1487)

=================032====================
Korstiaen Gielis Crijns belooft aan Daniel Schepens uit de vorige akte een pacht van 6 lopen rogge, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land genoemd de Gaetschen Ekker, gelegen onder Erdbruggen hier, b.p. Daniel Schepens, de kinderen van Ansem Loijen, de Heerstraat daar. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht.
31 januari 1487)

=================049====================
De zelfde mag altijd aflossen tegen betaling van 14 peters, elke peter tegen 18 stuivers. Actum als boven. (dit blad is een vervolg op P 49-over een rogpacht door Korstiaen Gielis Crijns van 6 lopen te betalen aan Daniel Schepens, JT)

=================050====================
Genoemde Korstiaen (= Korstiaen Gielis Crijns, alhoewel niet als zodanigvermeld, JT) belooft aan Wouter Goijaert Keijmps die voortaan een pacht van 5 lopen rogge te gaan betalen steeds op Maria Lichtmisadg en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van de Gaetschen Ecker. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor debetaling van de pacht. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

=================051====================
De pacht uit de vorige akte is aflosbaar tegen betaling van 28 peters per mud gerekend. Datum 6 maart 1487. (geen getuigen vermeld, JT)

=================052====================
Wouter Goijaert Keijmps als man van Henrick dochter van wijlen Gielis Crijns verkoopt aan Katarina dochter van Ansem Henrick Loijen ten hare behoeve en ten behoeve van Jan, Agnes en Henrick zijnde haar broers en zus, die het bezit dat Wouter als man heeft geerfd toen zij weduwe was en toenhad geerfd van Heijlwig dochter van Gielis Crijns, zijnde haar zuster. (schoonzus van Wouter, JT). De verkoper belooft alle lasten van haar kantaf te handelen. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

=================053====================
Elisabeth dochter van Gielis Crijns met haar voogd, voor haarzelf handelend en voor haar zuster Agnese, verder Daniel Schepens als man van Mechteld en Wouter Goijaert Keijmps als man van Henrick, hebben afstand gedaanvan hun aanspraken ten behoeve van hun broer en zwager Korstiaen en ten behoeve van Katarina (ze is dochter van Ansem Loijen, JT) met haar voogden ten behoeve van Henrick Henrick Loijen als voogd over Jan, Agnes en Heijlwig kinderen van Ansem Loijen, inzake een stuk land genoemd de Gaetschen Ekker, b.p. Adriaen van den Doeren, Daniel Schepens, de kinderen van Ansem Loijen. Nog inzake een huis, tuin etc., groot 2 lopenzaad, b.p. de kinderen van der Hoeven, zijn zusters Lisbeth en Agnes, de gemeijnte, Willem Goijaert Beckers. Nog inzake een stuk land genoemd de Laet, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. Rutger Huijskens, Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers, de kinderen van Theeus van de Ven. Nog inzake een stuk beemd genoemd de Mortel, ter zelfder plaats als hiervoor, b.p. de kinderen van Willem Zuetericks, Bernaert Jacops…., de gemeijnte, het erf eerder van Gerit Rombouts en nu van Michiel Heij…ers. Korstiaen moet hieruit jaarlijkswel de grondchijns betalen, nog 2 kwarten wijn aan de kerk van Oirschot,6 zesters Bossche rogge aan Jan Heren (?) Daniels en nog anderhalf mud rogge aan Dirck van Onstaden, Bossche maat, Nog doen ze afstand inzake een zesterzaad land genoemd de Heije gelegen onder Ameijden hier, b.p. genoemde Lisbeth en Agnes, de kinderen van Ansem Loijen, de kinderen van Jan Eessen, Adriaen van den Doeren. Nog inzake een stuk land genoemd de Cremersakker, b.p. genoemde Korstiaen, de erfgenamen van Jan Bruijstens, GeritZzeelmakers, de kinderen van Ansem Loijen. Nog inzake een beemd genoemd de Erdbruggen b.p. genoemde Korstiaen, de kinderen van Gerit Jan Coppens, de kinderen van Henrick van de Maerselaer, Willem van de Schoet. Hieruit uit de Heije aan Dirck Hoppenbrouwers 3 lopen rogge te betalen en uit de Cremersakker een halve braspenning en een halve oude grote als chijns.
De kinderen van Ansem (Loijen, JT) krijgen een zesterzaad land genoemdde Heije, b.p. Daniel waarvan is afgedeeld, Henrick Wouters van de Bocht, Rutger Mathijssen, genoemde Korstiaen. Nog krijgen ze anderhalf lopenzaad land in de Cremersakker, b.p. genoemde Korstiaen, de kinderen van Aleijt Bruijstens, genoemde Daniel, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgen ze de helft van een beemd genoemd Erdbruggen, b.p. genoemde Korstiaen, de kinderen van Jan Coppen, Willem van de Schoet, de kinderen van Henrick van de Maerselaer.
Hieruit jaarlijks 3 lopen rogge te betalen aan Dirck de Hoppenbrouwer, nog de helft van een halve braspenning als chijns en een halve oude groteaan het kapittel.
Genoemde Lisbeth en Agnees krijgen een huis, tuin etc. groot ca. 5 lopenzaad, b.p. de kinderen van Jan Eessen, genoemde Korstiaen, genoemde Daniel. Nog krijgen ze een stuk beemd genoemd ….. b.p. de kinderen van Heijlwig heijmericks, Dirck Hoppenbrouwers, Dirck van Onstaden. Dirck GoijaertSeijkens. Hieruit de grondchijns te betalen van 1 negenmenneken.
Datum31 januari 1487. (geen getuigen vermeld. Het is in feite een deling, maar de bewoording in het begin is wat anders dan normaal, JT)

==========================================
ORA Oirschot (Toirkens 125a fol 52 no 53 dd 31-1-1487) Elisabeth dochter van Gielis Crijns met haar voogd, voor haarzelf handelend en voor haar zuster Agnese, verder Daniel Schepens als man van Mechteld en Wouter Goijaert Keijmps als man van Henrick, hebben afstand gedaan van hun aanspraken ten behoeve van hun broer en zwager Korstiaen en ten behoeve van Katarina met haar voogd en ten behoeve van Henrick Henrick Loijen als voogd over Jan, Agnes en Heijlwig kinderen van Ansem Loijen, inzake een stuk land genoemd de Gaetschen Ekker, (…) een huis, tuin etc., groot 2 lopenzaad, (…) een stuk land genoemd de Laet, (…) een stuk beemd genoemd de Mortel (…) een zesterzaad land genoemd de Heije gelegen onder Ameijden hier (…) een stuk land genoemd de Cremersakker, (…) een beemd genoemd de Erdbruggen (…). De kinderen van Ansem (Loijen, JT) krijgen een zesterzaad land genoemd de Heije, b.p. Daniel waarvan is afgedeeld, Henrick Wouters van de Bocht, Rutger Mathijssen, genoemde Korstiaen. Nog krijgen ze anderhalf lopenzaad land in de Cremersakker, b.p. genoemde Korstiaen, de kinderen van Aleijt Bruijstens, genoemde Daniel, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgen ze de helft van een beemd genoemd Erdbruggen, b.p. genoemde Korstiaen, de kinderen van Jan Coppen, Willem van de Schoet, de kinderen van Henrick van de Maerselaer. (…) Genoemde Lisbeth en Agnees krijgen een huis, tuin etc. groot ca. 5 lopenzaad, b.p. de kinderen van Jan Eessen, genoemde Korstiaen, genoemde Daniel. Nog krijgen ze een stuk beemd genoemd (…).

==========================================
ORA Oirschot (Toirkens 127a fol 4 nos 19-22 ff dd 28-1-1505 e.v.) Willem Michiel Spoermekers als man van Agnees en Aert Willems van Esch als man van Katarijn, Pauwels Aerts van Seelst als man van Henrick, Goijaert Wouter Keijmps voor hemzelf handelend en voor zijn zuster Heijlwich, nog Gielis Corsten Gielis en Aert Corsten Gielis en deze Gielis en Corsten ook nog voor hun zusters en broer, verkopen samen aan Daniel Heijmerick Schepens die een beemd genoemd de Berendonk, zoals ze die hebben geerfd van Lisbeth Gielis Crijns en van haar zuster Agnees, gelegen tussen herdgang Straten en de Notel, b.p. Rutger Cluijstermans en diens erfgenamen, de kinderen van Dirck van Onstaden, Peter Bierkens, de kinderen van Dirck Dirck Hoppenbrouwers.

==========================================
ORA Oirschot (Toirkens 133b fol 121v no 384 dd 7-10-1539) Jenneken wettige dochter van wijlen Corsten Gielis (Crijns) met mij als haar voogd, verkoopt hierbij een jaarlijkse rente van 2 gouden Karolusguldens met de lopende termijn, waarbij ze de vervallen termijnen voor zichzelf reserveert, welke rente Corstiaen zoon wijlen Gielis Corstiaens voor hemzelf handelend en voor zijn zusters Margriet en Agneese aan genoemde Jenneken had beloofd, steeds vervallend op St. Petrusdag op onderpand van een huis, grond etc. gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Henrick Mortels, Goijaert Hoppenbrouwers, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 26 juli 1535. Ze verkoopt deze rente nu aan Adam Marcelis Weijlaerts en de verkoopster belooft alle lasten hierin van haar kant af te handelen, behalve wat betreft de aflossing ervan.

================================================

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gielis Gielis Crijns?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gielis Gielis Crijns

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Gielis Gielis Crijns



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Crijns

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Crijns.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Crijns.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Crijns (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Holman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jannie van der Zanden, "Familienstammbaum Holman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091631583.php : abgerufen 24. September 2024), "Gielis Gielis Crijns (1412-1480)".