Familienstammbaum Holman » Henrick Henrick van Best (1450-1520)

Persönliche Daten Henrick Henrick van Best 


Familie von Henrick Henrick van Best

Er hat eine Beziehung mit Elisabeth Dr Gerard Jan Jacops (Coppens).

Die Beziehung begann im Jahr 1480 in Oirschot, Noord-Brabant, er war 30 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Henrick Henrick van Best

392.56 Index schepenprotocol Boxtel (392.56)Schepenakte 543

Henrick zoon wijlen Henrick van Best als man van Lijsbeth wettige dochter van Gerit Jan Jacops verkoopt aan zijn zwager Gerit wettige zoon van Gerit Jan Jacops een stuk land genoemd´t Hopvelt, gelegen aan het Hecken te Cleijner Lijemdt, b.p. de Heerstraat, Peter Jan Coppens, de erfgenamen van Henrick Nennen. De verkoper belooft de verkoop gestand te doen en alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de grondchijns.
Datering:00-00-1486 Pagina:76v Soort akte: Verkoop Plaats:Boxtel

=================293====================
Eerder had Henrick Henricks van Best in zijn leven vanwege huwelijkse voorwaardes met diens dochter Heijlwig aan Heijmerick Jan Schepens beloofd die voortaan jaarlijks een pacht van 2 mud rogge te betalen. Voor ons zijn hier nu verschenen Gerit en Henrick, broers en kinderen van genoemde Henrick van Best, verder Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers als man van Elisabeth, Gijsbrecht Peter Gijsbrechts als man van Barbara, alle wettige kinderen van genoemde Henrick Henricks van Best, voor henzelf handelend envoor hun zusters Kathelijn en Ida en beloven aan hun zwager Heijmerick Jan Schepens die voortaan steeds met Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag een pacht van 2 mud rogge te gaan betalen, maat van Oirschot, zolang Elisabeth weduwe van Henrick van Best in leven is en niet langer. Met deze nieuwe belofte komt de eerder huwelijksvoorwaardenovereenkomst te vervallen die eerder tussen Heijmerick en diens vrouw was gemaakt. (akte is doorgestreept en er zijn geen datum of getuigen vermeld, mogelijk is Elisabeth kort daarop al overleden, JT)
Datum 28 maart 1522, hetuigen Karolus en Andries

=================294====================
Heijmerick Jan Schepens als man van Heijliwich dochter van Henrick van Best verklaart volledig te zijn voldaan voor alle roerend bezit etc. dat Henrick Henricks van Best en diens vrouw Elisabeth tijdens hun leven hebben bezeten en dat door Henrick na diens dood is nagelaten. Hij belooft nimmermeer tijdens het leven van Elisabeth als weduwe en ook niet na haar dood enige aanspraken op het roerend bezit te maken, hetzij met rechtsmiddelen of op andere wijze, maar staat aan de weduwe en haar 6 andere kinderen toe dat roerend bezit te mogen blijven gebruiken ten hunne profijte, zonder dat hij daar bezwaar tegen zal maken, maar ze zullen geen eikenhout mogen omkappen.
Datum 28 maart 1522, hetuigen Karolus en Andries

=================================================
ORA Oirschot (Toirkens 129b fol 326v no 208 dd 15-9-1523) Heijmerick Jan Schepens als man van Heijlwig dochter van wijlen Henrick van best, verkoopt aan Gijsbrecht Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers ten behoeve van hem en ten behoeve van de andere kinderen van Henrick van Best, zijn deel van het bezit dat zijn vrouw heeft geerfd na de dood van Jan Gerits, welk bezit is gelegen in de gemeente Boxtel en nog het bezit dat hij namens zijn vrouw zal erven na de dood van Lisbeth, weduwe van Henrick van Best, zijnde de moeder van zijn vrouw.

==========================006======================
Peter Willem Scorten weduwnaar van zijn vrouw Katharina dochter van Henrick van Best en van diens vrouw Elisbath, heeft recht van vruchtgebruik verkregen als echtgenoot van zijn vrouw destijds, zoals Katalijn dat bij huwelijkse voorwaardes of door vererving had verkregen van genoemde Henrick en Elisabeth danwel de rechten die ze in de toekomst van deze Henricken Elisabeth zouden mogen verkrijgen. Peter doet er nu afstand van ten behoeve van Gerard, Henrick, als broers, Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwersals man van Elisabeth, Heijmerick Jan Scepens als man van Heijlwich, Gijsbrecht Peters als man van Barbara en ten behoeve van Jan Pauwels Vlemincks als man van Ijda, zijnde allen wettige kinderen van wijlen genoemde Henrick van Best en diens vrouw Elisabeth.
Datum einde december 1527, getuigen Staijekker en Aerdt.

===========================007=====================
Gerard, Henrick broers, Gijsbrecht, Heijlerick, Gijsbrecht en Jan uit devoorgaande akte, hehben beloofd om aan Peter Willem Scortten die een bedrag van 50 gouden Karolusguldens te gaan betalen,
Datum einde december 1527, JT) getuigen Staijekker en Aerdt.
In marge : Met instemming van Peter doorgehaald.

===============008====================
De hiervoor genoemde 6 kopers allen in hun vermelde hoedanigheid doen hierbij afstand ten behoeve van Peter Willem Scortten inzake alle roerende bezit, dat deze Peter als echtgenoot bezit of gebruikt en heeft behouden vanwege genoemde Katalijn, en zijn zullen daar nimmer meer aanspraken op maken.
Datum einde december 1528 (feitelijk 1527, JT) getuigen Staijekker en Aerdt.

==================================================
ORA Oirschot (Toirkens 130b fol 31v nos 112 dd 24-2-1529; doorgehaald, niet getekend) Heijmerick Jan Scepens als man van Heijlwich dochter van wijlen Henrick van Best, heeft afstand gedaan van zijn erchten samen metde huwelijske voorwaarden etc., ten gunste van Gerit en Henrick, broers en kinderen van wijlen Henrick van Best, verder ten gunste van Gijsbrecht Peters als man van Barbara, Jan Pauwels Vlemmincks als man van Yda en ten behoeve van Elisabeth dochter van Genoemde Henrick van Best die daar het vruchtgebruik van krijgt en haar wettige kinderen verwekrt bij wijlen Henrick Hoppenbrouwers het erfrecht, zijnde allen dochters en wettige kinderen van genoemde wijlen Henrick van Best verwekt bij diens vrouw Elisabeth Gerit Coppens. Hij doet afstand van alle roerende en onroerende bezit, van welke aard dan ook die Heijmerick als echtgenoot heeft geerfd of hem in huwelijkse voorwaarden zijn vermaakt door wijlen Henrick van Best en diens dochter Katalijn en nog zal erven van genoemde Elisabeth zijnde de moeder van zijn vrouw, waarvoor ze nog wel het vruchtgebruik houdt, maar met uitzondering van het bezit onder Zeelst, waarin hij zijn erchten blijft behouden. Verder is afspraak dat zolang Elisabeth van Best in leven blijft dat Heijmerick zolang geen inkomsten zal hebben uit het bezit onder Zeelst. (…) (Idem 113) Gerit en Henrick, broers uit de vorige akte, verder Gijsbrecht Peters als man van Barbara, Jan Pauwels Vlemmincks als man van Yda, wettige kinderen van wijlen Henrick van Best, verder Dirck Dielis CRemers en Gerit Henricks van best namens de weduwe van de minderjarige kinderen van (…)

=================315=======================
Gerit en Henrick, gebroeders, verder Gijsbrecht Peters als man van Barbara, Heijmerick Jan Scepens als man van Heijlwich, Jan Pauwels Vlemmincks als man van Iken, en verder Elisabeth weduwe van Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers met Dirck Dielis Cremers en Gerit Henricks van Best als haar voogd en van haar kinderen, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd van wijlen Henrick van Best en diens vrouw Elisabeth hun vader en moeder en ook het bezit dat ze hebben geerfd van wijlen Ijken dochter van Henrick van Best weduwe van Dirck Lucassen, zijnde deze Iken hun tante.

Genoemde Gerit Henricks van Best krijgt een huis, tuin etc. gelegen in de parochie Zeelst, genoemd die Veldecker aan een straat daar genoemd dat Juijpt. b.p. Dirck Gijben, Ardt Hans en meer anderen. Lasten hieruit zijn een oort stuiver als grondchijns, nog 3 blanken aan de fabriek van Zeelst, een half vuurijzer aan de fabriek van St. Severinus. Verder krijgt Gerit nog een rente van 2 stuivers 3 oort jaargeld te ontvangen van Peter Willem Happen. Nog krijgt hij een beemd genoemd die Juijpt, gelegen in Zeelst, b.p. Jan Neelen, de gemeenschappelijke straat genoemd die Juijpt, b.p. Aert die Clerk, de straat. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Henrick Henricks van Best krijgt het huis, tuin etc. gelegen in herdgang Straten, b,p. Heijmerick Claes Scepens, een pad die eigendom is van Dielis Hoppenbrouwers, Elisabeth Dirck Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. De lasten hieruit zjn een halve oude grote als grondchijns aan de hertog, nog een mud rogge per jaar aan Henrick van Ostade, of aan de houder van de brief daarvan. Verder krijgt hij een akker genoemd THertogenland, met de weg erbij ter plaatse gelegen in de Hersel ekkers (waarschijnlijk herdgang de Notel, JT) , b.p. Willem Loijen, Gerit Henrick Gerits, heer Gerart van der Schaut, de H. Geest van Oirschot. Lasten hieruit zijn een mud rogge per jaar en een mud gerst aan de hertog van Brabant. Verder krijgt hij een pacht van 5 lopen rogge te ontvangen van de kinderen van Bueijen Pauwels, nog 3 lopen rogge per jaar te ontvangen van de kinderen van Willem Janssen. Verder krijgt hij een akker genoemd dat Casterlendken, met de weg erbij etc. gelegen in herdgang Straten, b.p. Aert Switten, de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, Aert Wouter Thijs, Loijwijch Timmermans. De lasten hieruit zijn een oude grote als Hinckaertse chijns. Verder krijgt hij een eeuwsel genoemd den Blaeckenbeemd ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Peter Henrick Gerits, Jan Joerden Sbrouwers, een pad daar, Gijb Ghijsbrecht Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een akkertje genoemd dat Geroeden, ofwel het hopveld, ter zelfder plaatse als hiervoor in de Castert gelegen, b.p. de kinderen van Jan Collenberchs, een pad, Dielis Hoppenbrouwers. Men moet zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.Genoemde Gijsbrecht in zijn hoedanigheid krijgt een beemd genoemd de Barmaker, met de weg die erbij hoort, gelegen in herdgang Straten onder Ameijden, b.p. Gijb Vlemmincks junior en meer anderen, Dirck Crijns, Ardt Ghijbkens. De lasten hieruit zijn een half hoen als chijns aan de heer van Pietershem. Verder krijgt hij een beemd met de gebruikelijke weg, genoemd die Mundonck, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Gijb Vlemincks senior, de kinderen van Rutger van den Hoven, de kinderen van wijlen Willem Bierkens, Jan Goessens, wijlen Mechteld Hoppenbrouwers. De lasten hieruit zijn 2 Wilhelmus tuin per jaar aan het kapittel te Oirschot. Verder krijgt hij een akker met de gebruikelijke weg, genoemd dat Steelant, gelegen in herdgang Straten in die Castart, b.p. Willem Scorten, Jan Joerden Sbrauwers, Heijmerick Claes Scepens, Geerlack Dirck Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een akker genoemd de Streep, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Heijmerick Scepens, Goijaert Ghijbekens, Dielis Hoppenbrouwer, het erf dat wordt gebruikt door Gerart Henrick Gerarts namens de kinderen van Jan Collenberchs. De lasten hieruit zijn 3 blanken als chijns aan de hertog. Verder krijgt hij een pacht van 11 en een halve lopen rogge per jaar, maat van Zeelst, te onvangen van Jan Delis. Nog te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Genoemde Heijmerick krijgt een beemd genoemd de Eelsdonck gelegen in herdgang Straten, b.p. Heijmerick Scepens, de kinderen van Jan Ghijb Hoppenbrouwers, Dirck Dielis Cremers, de gemeijnte, Jan Scepens. Lasten hieruit 2 oude groten als gronchijns aan de hertog. Verder krijgt hij een beemd genoemd de Verdonck, gelegen in herdgang Straten, b.p. Dirck Dielis Cremers, de kinderen van Henrick Huijskens, de gemeijnte aldaar genoemd Waelsdonck. Verder krijgt hij een akker genoemd die Huijst, gelegen in de Aerle Akkers, b.p. Henrick Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke weg daar, Jacop Tolofs, een pad. Lasten hieruit 15 stuivers jaarrente aan het gasthuis te Oirschot. Verder krijgt hij een half mudde rogge maat van Zeelst te ontvangen van de kinderen van Reijner Gerits. Nog krijgt hij een heiveld gelegen in de heide van Oirschot bij een heiveld eigendom van de kinderen van Henrick Swolfs en aan de Eckensrijth. De lasten hieruit zijn een oude grote als chijns aan de hertog en een stuiver gebuurchijns, verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Genoemde Jan Pauwels krijgt een beemd genoemd de Cromdonck, gelegen ter Ameijden, b.p. Jacop Willem Smetsers, de gemeijnte, de kinderen van Jan van Gestel. Lasten hieruit zijn een braspenning als grondchijns aan de heer. Verder krijgt hij de helft van de Brakelsbeemd, met de gebruikelijke weg, waarvan de andere helft eigendom is van de kinderen van Dielis Lucassen, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. voor het geheel, Jan van den Ecker, Willem van Berse en meer anderen, Cornelis Danels. Lasten hieruit een stuiver grondchijns aan de hertog, nog een halve braspenning Hinckaert chijns, nog de helft van 8 stuivers jaargeld aan Jenneke Jan Reijners. Verder krijgt hij een akker genoemd de Marten, gelegen in herdgang Straten, b.p. Dielis Hoppenbrouwers, Aert van Zeelst, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij een eeuwsel genoemd dat Heijlaer, gelegen in herdgang Straten in de Castart, b.p. Jan Daniel Scepens, een pad daar, Dielis Hoppenbrouwer, de kinderen van Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Verder krijgt hij een mudde rogge maat van Eijk (Bergeijk?, JT) op de erfgenamen van wijlen Jan van Loen. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen. Genoemde Elisabeth als weduwe krijgt voor haar recht van vruchtgebruik en haar wettige kinderen het erfrecht, een beemd genoemd de Quinckert, gelegen onder Ameijden, b.p. Henrick Duijts (ook Doijts genoemd, JT), de gemeijnte daar genoemd het Quinckertse Broek. Verder krijgt ze een beemd genoemd die Clockert, ter zelfder plaatse al hiervoor gelegen, b.p. Rutger Rutgers van der Hoven, de kinderen van Jan van den Maerselaer, Peter Bierkens, de gemeijnte. Lasten hieruit zijn een braspenning als grondchijns aan de hertog,. Verder krijgt zij een akker genoemd de Weijekker, met het gebruiksrecht van een gemeenschapplijke weg daar, gelegen in herdgang Straten, b.p. Ardt Ardt Jacops, Peter Bierkens, de gemeenschappelijke weg, Wouter Peter Alaerts. De lasten hieruit zijn een half mudde rogge per jaar die werd geheven door wijlen Willem van Elsen. Verder krijgt ze nog een akker genoemd de Donck, gelegen in die Castart, b.p. Henrick Corstens, de genoemde kinderen, Goijaert Wouter Keijmps, een pad. Verder krijgt ze een mud rogge per jaar maat van Eijk, te ontvangen uit het bezit van wijlen Jan van Loen. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Genoemde verdelers beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen.

Datum 28 november 1530, getuigen Schoet en Hoppenbouwer.

==================================================
ORA Oirschot (Toirkens 131a fol 33v no 124 dd21-3-1531) Gerit Henricks van Best, voor hemzelf handelend en als voogd over de wettige kinderen van wijlen Gijsbrecht Henrik Hoppenbrouwers verwekt bij Lisbeth Henrick van Best, verder Henrick Henricks van Best, Heijmerick Jan Schepens als man van Heijlwich dochter van genoemde Henrik van Best, verder Gijsbrecht Peters als man van Barbara dochter van Henrik van Best en nog Jan Pauwels Vlemmincks als man van Ijken ook dochter van Henrik van Best verkopen hierbij aan Dirck Hoppenbrouwers als fabriekmeester van de kerk te Oirschot die de helft van een jaarlijkse rente van 40 schillingen met een lopende termijn, welke ze als verkopers hadden geerfd van Ijken dochter van wijlen Henrick van Best, weduwe van Dirck Lucassen en welke rente Faes Bierkens vandaag de dag betaalt. De rente was eerder door Henrick Henrick Hanscoemakers van Best beloofd steeds vervallend op St. Maartensdag op onderpand van een stuk land genoemd de Colenhof, welke bezit Henrik Blieck had verkocht aan Henrick Henrick Hanscoemakers voor die rente van 40 schillingen, b.p. Henrick Vos van Straten, de kinderen van Jan Peter Smeets. De rente van 20 schillingen is altijd aflosbaar op St. Maartensdag tegen betaling van 6 gulden.

=========================212=======================
Henrick zoon wijlen Henricks van Best verkoopt hierbij een akker genoemd de Marten, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Jan Dirk Sijckens, Frans Shaesten, Jan Dielis Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. Ook verkoopt hij een akker genoemd 't Gerueckten met recht van overpad aldaar over een pad, zijnde een driehoekig perceel ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Dielis Hoppenbrouwers. Hij verkoopt deze percelen nu aan Jan Dirck Sijckens en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de dorpslasten en behale de bijdrage in
de geleende gelden van de gemeente Oirschot.
Datum 31 mei 1542, getuigen Scoet en Meijen.

==================281=======================
Henrick, Dirck, Willem en Peter, broers, verder Henrick Janssoen als man van Lisbeth en verder Ijken met haar voogd Gerit Henricks van Best, gezusters en allen wettige kinderen van Henrick Henricks van Best verwekt bij wijlen Lisbetten dochter van Peter Meeus Scrommen partij ter ener zijde en Beerta dochter van genoemde Peter Meeus Scrommen weduwe van Henrick Gijsbrechts Meliszoon, met haar voogd Jan Aerts Sceijntkens partij ter andere zijde, hebben een boedelverdeling gemaakt vanwege het bezit dat ze door het overlijden van genoemde Peter Meeus Scrommen hebben geerfd.

Bij deze verdeling krijgen de kinderen van Henrick Henricks van Best samen een akker genoemd de Aftersten Harden beemd, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. de kinderen van Jan Huijskens, de kinderen van Dirck Martens Gruijters, Lambrecht Jan Gijsbrechts. Verder krijgen ze een akker genoemd het Hagelaer, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Lisbet Jan Houbraken, de kinderen van Jan Lambrechts, Peter Dircks van Dormaelen.

Bij deze verdeling krijgt Beertram een akker genoemd de Voorste Hardenbeemd samen met de houtopstand, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Thomaes Janssoen van den Ecker, de kinderen van Jan Huijskens, Lambrecht Janssoen, de gemeijnte. Uit dit bezit moet jaarlijks drie en een halve stuiver worden betaald aan het klooster van der Donck en moet overpad worden verleend. Verder krijgt ze een beemd genoemd de Verdonck, gelegen onder Liempde, b.p. Joorden Willem Goijaerts, Huibert Janssen, Henrick Hulsens, de gemeijnte. Uit dit bezit moet jaarlijks twee stuivers een oort grondchijns worden betaald aan de heer van Boxtel. Verder krijgt ze een lopen rogge per jaar te ontvangen van Joordens die Metsere.

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen.
Datum 31 mei 1557, getuigen Schoet en Schoet.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Henrick Henrick van Best?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Henrick Henrick van Best

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Henrick Henrick van Best



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van Best

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Best.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Best.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Best (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Holman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jannie van der Zanden, "Familienstammbaum Holman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091623551.php : abgerufen 16. Juni 2024), "Henrick Henrick van Best (1450-1520)".