Familienstammbaum Holman » Joost Michiel Joost van der Waerden (1570-1639)

Persönliche Daten Joost Michiel Joost van der Waerden 


Familie von Joost Michiel Joost van der Waerden

Er hat eine Beziehung mit Mechtildis (Metken) (Mechteld) Henrick Laureijs Brants.

Die Beziehung begann


Kind(er):



Notizen bei Joost Michiel Joost van der Waerden

==================434=======================
Joost zoon Michiels van der Waerden verkoopt de helft van ca. 70 roeden akkerland uit een akker genoemd de waterlaten, gelegen in Oirschot, herdgang Naastenbest, b.p. Jan Jan Joosten, Daniel Gerarts, Jan Adriaens van de Hovel, Aleidt weduwe en kinderen van Henrick Spierincks, zoals hem dat eerder op 17 februari j.l. te deel is gevallen. Het wordt nu verkocht aan genoemde Jan Jan Joost Michiels. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen behalve de grondchijns en de dorpslasten.
Datum 29 december 1595, getuigen D. Hoppenbrouwer en Ven.

==================435=======================
Michiel zoon Henrick Joost Michiels van der Waerden verkoopt de helft van 70 roeden akkerland, uit een akker genoemd de Waterlaat zoals hij dat heeft verkregen op 17 februari j.l., gelegen in Oirschot, herdgang Naastenbest, b.p. Danel Geritssn., Jan Ariens van de Sande, Aleidt weduwe en kinderen Henrick Spierincks. Hij verkoopt dit perceel nu aan Jan Jan Joost Michiels van der Waerden en belooft alle lasten van zijn kant af te handelen behalve de dorpslasten.
Datum 29 december 1595, getuigen D. Hoppenbrouwer en Ven.

==================436=======================
De koopsom van dit perceel is 34 gulden die genoemde Michiel verklaart te hebben ontvangen en deze zit in grote nood en kan daarmee zijn schulden betalen.
Datum 29 december 1595, getuigen D. Hoppenbrouwer en Ven.

==================200=======================
Joost zoon Michiel Joosten van der Waerden heeft als schuldenaar beloofd om aan Jan Antonissen van Vessem een bedrag van 100 gulden te betalen per a.s. 1 april over twee jaar en elk jaar ondertussen 8 gulden rente, waarvan de eerste termijn vervalt op 1 april a.s.
Datum 15 april 1597, getuigen Gestel en Keijmps.
In marge :
Met instemming van partijen doorgehaald, datum 4 november 1608, quod attestor, J. de Kelst, secretaris.

==================221=======================
Joost zoon Michiel Joosten heeft verklaard dat de kinderen en weduwe van Jan Thomas van der Ameijden aan hem een rente van 2 gulden per jaar hebben afgelost die hij heeft geerfd van Jenneke Joost Michiels en welke rente Jan Thomas van der Ameijden eerder had beloofd aan Willem Vos ten behoeven van Jan Corsten Lanen. De rente vervalt elk jaar op Maria Lichtmisdag en wordt betaald op onderpand van een huis etc., groot 18 lopenzaad gelegen in Oirschot, herdgang Spoordonk, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 1 juni 1576. Joost geeft hiervoor volledige kwijting en belooft geen enkele aanspraak meer te zullen hebben inzake deze rente.
Datum 24 april 1597, getuigen als boven.

==================071===================
Joost zoon wijlen Michiel Joosten van der Waerden als man van Mechtelden dochter van Henrick Laureijs Brants, Geertruit dochter van genoemde Henrick Brants bijna 24 jaar oud zijnde geassisteerd door haar hierbij gekozen voogd Henrick Gijsbert Goert Hoppenbrouwers, verder Henrick Aelbrechts en Jan Aert Joirdens de Metser als voogden over Willem, Iken en Henrick minderjarige kinderen van genoemde Henrick Brants verwekt bij Margriet dochter van wijlen Joirden de Metser, hebben een boedelscheiding gemaakt vanwege de nalatenschap van hun ouders.

Bij deze verdeling heeft genoemde Joost in zijn hoedanigheid een akker verkregen genoemd d'aerle akker, groot ca. 44 roeden gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Cornelis Aert Joirdens, Lambrecht Evert Peterssn., de kinderen van Jan Adriaens Janssn., Wouter Lodewijks Verrijt. Ook krijgt hij nog het vijf elfde deel van een beemd genoemd 't Heerbeeck, in totaal groot ca. 2 bunder gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. het godshuis van Perk, de kinderen van Jan Jan Goossens, de gemeijnte. Ook krijgt hij nog een beemdje genoemd d'Elsdonck ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Henrick de Leeuw, Jan Gerart Alarts, Jan Herberts van Wintelre, verder de
gemeijnte. Ook krijgt hij een bedrag van 10 gulden eens te ontvangen van het perceel van Henrick, genoemd D'Uijenbraeck. Uit dit erfdeel moet jaarlijks het vijf elfde deel worden betaald van een rente van 6 gulden per jaar aan de erfgenamen van Fijken Lippen en de grondchijns.

Bij deze verdeling hebben genoemde Geertruit en de voogden ten behoeve van genoemde Willemen Brants samen het oude huis gekregen met schuur, schop etc. groot ca. 5 lopenzaad gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. de weduwe van Lambert Goerts, de weduwe Dielis van de Maerselaer, Henrick Adriaen Joris, verder de gemeijnte. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 7 gulden en 15 stuivers worden betaald aan Jan van Weert in Den Bosch, nog 29 stuivers per jaar aan de tafel van de H. Geest in Oirschot en de grondchijns. Verder moet men 60 gulden betalen aan de minderjarige kinderen.

Bij deze verdeling hebben de genoemde voogden ten behoeve van genoemde Iken Brants een akker verkregen genoemd de vuijtvanck, groot ca. 3 lopenzaad ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Jan Jan Haubrakens, meester Dirck Toerkens, jonker Dirck van Os, waarover dit perceel een weg heeft, de hoeve van heer Amelrijk Boots, de kinderen van Aert Sroijen. Verder krijgen ze nog een dries of weiland genoemd 't Ven, groot ca. 6 lopenzaad ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de arme hoeve van Boots, Wouter Lodewijks Verrijt, Pauwels Henrick Haubrakens. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 3 gulden worden betaald aan het klooster van de Kruisbroeders in Den Bosch, nog 50 gulden eenmalig aan de minderjarige kinderen en de grondchijns.

Bij deze verdeling hebben de voogden ten behoeve van Henrick Brants junior een akker gekregen genoemd D'Uijenbraecken, groot ca. 5 lopenzaad ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Lambert Evert Peterssn, Adriaen Cornelis de Crom, de gemeijnte. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een mudde rogge Bossche maat, worden betaald aan heer Daniel van Emmerick in Den Bosch te betalen met ... gulden, nog twee lopen rogge per jaar aan de tafel van de H. Geest in Oirschot, nog 10 gulden eenmalig aan genoemde Joost mede erfgenaam en de grondchijns.

De genoemde erfgenamen beloven elkaar wederzijds dat ze ieder hun lasten die op de diverse percelen drukken zodanig zullen betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard zullen blijven. Indien er op enig erfdeel meer lasten drukken dan nu bekend is, dan zal dat voor gemeenschappelijke rekening zijn. Genoemde Joost, Geertruit en Willem resp. in hun hoedanigheid beloven dat ze genoemde Iken en Henrick hun jongste zuster en broer uit hun erfdelen zullen grootbrengen totdat ze bekwaam zullen zijn zelf hun kost te verdienen en wel minstens tot hun twintigste jaar, zoals dat moet volgens het testament dat hun ouders Henrick Brants en Margriet dat eerder hebben gewild.
Datum 29 maart 1604, getuigen H. Hoppenbrouwers en Nistelroij.

==================221===================
Joost Michiels van der Waerden als man van Metgen dochter wijlen Henrick Brants, verkoopt een stukje land gelegen in Oirschot, herdgang Aerle, b.p. Jan Aert Joorden Smetsers, het erf van de koper, Wouter Dirks van Waelre, Wouter Lodewijk Verrijt, aan Cornelis Aert Joorden Smetsers. Genoemde Joost belooft alle lasten af te handelen behoudens de gemeentelijke belastingen. De koper moet zorgen voor het onderhoud van wegen en waterlaten.
Datum 11 september 1608, getuigen Aelbrechts en Verhoeven.

==================163===================
Joost zoon wijlen Michiel zoon Henricks Joosten van der Waerden, verder Matheeus van de Goor als man van Geertruijt en verder haar zuster Eerken, beiden wettige dochters van wijlen genoemde Michiel waarbij genoemde Eerken is vergezeld door haar voogd, verder Henrick, Aelbert en Jan, gebroeders en kinderen van Jan Goorts verwekt bij wijlen Catharina dochter van Henrik Joosten van der Waerden, verder Adriaen Gijsberts van Croonenburch als gemachtigde vanwege een machtiging daartoe d.d. 29 oktober 1632 door Aert, ook een zoon van genoemde Jan Goorts en Catharina, en in die hoedanigheid mede namens de erfgenamen van Jan Jan Joosten van der Waerden en dus ook vanwege al degene die namens hun vader menen aanspraken te hebben, verkopen hierbij alle aanspraken inzake het vaste en roerende bezit afkomstig van wijlen Jan Jan Joosten van der Waerden dat ze hebben geerfd, van welke aard dan ook en waar zich dat bezit ook bevindt.

Ze verkopen dat bezit nu aan Goijaarden Daniels van Ham, aan Arien Jan Ariens en aan Rutger Henrick Rutten, zijnde hun neven en mede erfgenamen. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 21 april 1633, getuigen A. Verhoeven en Goossens.

==================164===================
Catharina dochter van wijlen Henrick Francken, weduwe van Jan Jan Joosten van der Waerden met haar voogd, doet hierbij afstand van haar recht van vruchtgebruik waarop ze recht had vanwege het testament van wijlen haar man dat haar was vermaakt, ten behoeve van Goijaert Daniels van Ham, aan Arien Jan Ariens en Rutger Henriks Rutten. Daarbij mag deze Catharina
het gebruik houden van alle bezit dat haar door wijlen haar man Jan is vermaakt en de halve oogst die vandaag de dag op de akker staat danwel nog wordt ingezaaid. Daarvoor moet Catharina wel alle schulden betalen die door deze Jan zijn achtergelaten en de helft van de pacht die op de akker drukt voor het laatste jaar daarvan. Verder moet Catharina de helft van de tuin en het groesland nu terstond verlaten, het huis met Pinksteren en het land in de oogsttijd daarna en wel dit jaar 1633. Genoemde Goijaert, Arien en Rutger hebben beloofd om aan Catharina per a.s. Pinksteren die vanwege deze overdracht een bedrag van 425 gulden eens te zullen betalen, en nog een pattaton voor haar broer Dielis en aan haar zwager Peter Jacobs nog twee pattacons, verder nog een esseboom en twee fruitbomen.
Datum 30 maart 1633, getuigen Goossens en A. Verhoeven.

==================170===================
Heijlken dochter van Michiel Joosten van der Waerden, geassisteerd door haar voogd, machtigt hierbij haar zwager Rutger Henrick Rutten, om alhier voor schepenen van Oirschot aan Gerit Jan Goossens, aan Aert Rutgers de Leest en aan Joost Corstens van Ham, al haar aanspraken te verkopen waarop ze recht heeft inzake het nagelaten bezit van haar neef Jan Jan Joosten van der Waerden en daarbij alles te doen hetgeen volgens de gewoontes van Oirschot moet gebeuren.
Datum 12 april 1633, getuigen G. Goossens en A. Verhoeven die het aandroegen.

==================171===================
Maria dochter van Michiel Joosten van der Waerden met haar voogd machtigt hierbij haar zwager Arien Jan Ariens om voor schepenen van Oirschot haar aanspraken over te dragen, zoals dat is gebeurd in de voorgaande akte.
Datum 12 april 1633, getuigen G. Goossens en A. Verhoeven

==================172===================
Michiel zoon wijlen Joost zoon wijlen Michiel Joosten van der Waerden, machtigt hierbij zijn broer Henrick om namens hem zijn aanspraken te verkopen zoals is vermeld in de voorgaande akte.
Datum 13 mei 1633, getuigen Goossens en A. Verhoven die het aandroegen.

==================173===================
Rutger zoon Henrik Rutgers die daarbij als zodanig is gemachtigd door een schepenbrief van Oirschot d.d. 21 april 1633 en daarbij ook is gemachtigd door zijn schoonmoeder Heijlken zoals het scheen, verder Goijaert Daniels van Ham die daarbij is gemachtigd middels een openbare bezegelde brief van de stad Maaseik d.d. 10 mei 1633 zoals bleek voor diens moeder Elisabeth, verder Arien Jan Ariens ook gemachtigde middels een schepenbrief van Oirschot d.d. 21 april 1633 voor zijn schoonmoeder Meriken zoals het scheen, zijnde alle drie de opdrachtgeefsters gezusters en dochters van wijlen Michiel Joosten van der Waerden en als zodanig daartoe gerechtigd zijnde en verder mede optredend namens de kinderen van wijlen Michiel en Catharina, zijnde kinderen van Henrick Joosten van der Waerden, verder optredend namens Catharina Henrik Francken weduwe van Jan Jan Joosten van der Waerden, verder vanwege Jenneken dochter van Joost Aerts, verder namens Jan Franck Janssen en Peter Driessen als man van Anneken Franck Janssen, vanwege Peter Gerits en vanwege Marten Henricks, zoals bleek uit schepenbrieven van Oirschot d.d. 21 april, van 30 maart, van 4 en van 13 mei respectievelijk, verder aanwezig Bernaert zoon wijlen Anthonis zoon wijlen Michiel Joosten van der Waerden, Henrick, Laurens en Joorden gebroeders, verder Frans Lenaerts als man van Meriken, verder Jenneken en Margriet, allen zusters en kinderen van wijlen Joost zoon wijlen Michiel Joosten van der Waerden, waarbij genoemde Henrick voor zichzelf optreedt en ook als gemachtigde voor zijn broer Michiel zoals blijkt uit een machtiging opgemaakt voor schepenen van Oirschot d.d. 13 mei 1633, en genoemde Jenneken en Margriet daarbij zijn vergezeld door hun voogden, zijnde allen wettige erfgenamen van wijlen Jan Jan Joosten van der Waerden en van wijlen diens eerste vrouw Erken Jacobs, verkopen hierbij een huis, schuur, schop, tuin, dries en akkers etc. gelegen in Oirschot, herdgang Naastenbest, ter plaatse genoemd in de Broekstraat, b.p. Goijaert Lambers met meer anderen, Dirck Driessen van Geloven, Jan Thomas van den Ecker, Jan Ariens, de gemeijnte. Verder verkopen ze een akker genoemd de Hoogen Ecker, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Thomassen, Jan Goort Dircks, Jan Aert Scheijntgens, de weduwe van Lenaert Driessen van den Sande, samen met recht van overpad over het erf van genoemde Lenaert en over de zelfde akker zoals dat van oudsher daar gebruik is. Verder verkopen ze een beemdje, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Wouter meester Aerts, Jan Thomas van den Ecker, de weduwe van Lambert Corstens van Creijelt, de weduwe van genoemde Lenaert Driessen, zoals ze verklaren. Alle genoemde bezittingen worden nu verkocht aan Gerart Jan Goossens, onze collega schepen en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve aan de kerk en aan de H. Geest van Esch twee Bossche mudden rogge per jaar, nog ca. 2 stuivers chijns te Hapert uit het huis en de aanbouw, en nog ca. 3 stuivers een oort als grondchijns aan het kapittel te Oirschot, verder de dorpslasten. De koper moet zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen. Verder moet er overpad worden verleend dan diegene die daar recht op hebben.
Datum 13 mei 1633, getuigen Ekerschot en A. Verhoven.

=============278========================
Henrick, Laurens, Joorden en Michiel, gebroeders, verder Frans Lenaerts als man van Merieken, Franck Dielis Roeffen als man van Jenneken en nog Margriets hun zuster, zijnde allen kinderen van wijlen Joost zoon wijlen Michiels van der Waerden verwekt door deze Joost bij wijlen diens vrouw Metken dochter van wijlen Henrick Brants, waarbij deze Margriet is vergezeld door haar voogd en oom Willem Henrick Brants, hebben verklaard hierbij een boedelverdeling te hebben gemaakt van het bezit dat ze bij de dood van hun ouders hebben geerfd zoals ze verklaarden.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Joorden het huis met hofstad en de halve aanliggende tuin, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Raas Lenaerts dat ervan is afgedeeld, Jan Jan Henricks, de gemeijnte aldaar. Hieruit moet een oort grondchijns worden betaald aan de hertog van Brabant en verder de dorpslasten. Aan genoemde Margriet een bedrag van 50 gulden et voldoen en wel per eerstkomende gelegenheid, danwel per a.s. meimarkt.
In marge :
Deze 50 gulden zijn betaald door de voogden en met instemming der partijen. Datum 4 november 1647, in aanwezigheid van schepenen Niclaes Jacops en Jan Aerts Legius.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Frans ten behoeve van zijn vrouw Marieken, de schuur die moet worden afgebroken, op verzoek van Joorden, en Joorden moet deze schuur ook mee helpe verzetten voor de helft van de kosten die daarmee zijn gemoeid en moet de schuur ook op het erf van Franck zetten. Verder krijgt hij de helft van de Bocht land, achter de schuur, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. genoemde Joorden dat ervan is afgedeeld, de gemeijnte daar, Jan Jan Henricks. Hieruit de dorpslasten te moeten betalen.

Bij deze verdeling krijgt Margriet de voorste helft van een stuk land genoemd de Camp, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Reijnder Francken, Laurens Joosten dat ervan is afgedeeld, Abraham Dircks, Marten Willem Olieslager. Verder krijgt ze 50 gulden eens van Joorden te ontvangen per a.s. meimarkt en nog 30 gulden eens van Franck ook zelfde tijd. Uit dit erfdeel moeten dorpslasten worden betaald en te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Laurens de achterste helft van het hiervoor genoemde Camp, b.p. genoemde Margriet dat ervan is afgedeeld, Bernaert Antonissen zijnde secretaris te St. Michielsgestel, Meriken Gielissen, Abraham Dircks, Marten Willem Olieslagers. Verder krijgt hij 40 gulden eens van genoemde Franck per a.s. meimarkt. Uit dit bezit de dorpslasten te moeten betalen en te zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Franck een hooibeemd genoemd het Herebeeck, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Geraert Jan Goossens, Cornelis Aerts, het erf dat hoort tot de hoeve van Heerbeeck, de gemeijnte aldaar. Hieruit jaarlijks een rente van 2 gulden 18 stuivers te betalen aan Peter Cornelissen te Son, nog een oude grote als grondchijns aan de hertog van Brabant, verder de dorpslasten te betalen en te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen. Verder moet hij 50 gulden betalen aan Margriet en nog 40 gulden aan Laurens en wel per a.s. meimarkt. Bij deze verdeling krijgt genoemde Michiel de voorste helft van een stuk akkerland genoemd de Hooge Akker, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. genoemde Henrick dat ervan is afgedeeld, Corsten Lamberts en anderen, Andries Lenaerts van de Sande, Abraham Dircks. Hieruit jaarlijks de helft van 3 gulden te voldoen aan Jan Stockelmans en nog 4 lopen rogge aan de tafel van de H. Geest in Den Bosch, nog de dorpslasten te voldoen en te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Henrik de helft van de hiervoor genoemde Hoogakker, ter zelfder plaatse als hiervoor gekegen, b.p. genoemde Michiel dat ervan is afgedeeld, Peter Henricks, Andries Lenaerts, Antonis Dircks. Hieruit de zelfde lasten te betalen als in het voorgaande erfdeel.

Genoemde erfgenamen doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en ze beloven deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen. Indien later zou blijken dat iemands erfdeel minder waard wordt of dat er meer lasten op blijken te drukken dan nu bekend is, dan zullen ze die samen betalen, ieder daarin voor een zevende deel. Verder zal ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig betalen, dat de erfdelen van de anderen daarvoor zijn gevrijwaard. Nog zal men elkaar overpad verlenen met de minste overlast voor elkaar. De achterstallige lasten zullen ze samen afhandelen tot aan een vervallen en de lopende termijn ervan.
Datum 19 oktober 1639, getuigen Stockelmans en Francken.

=================279==================
Odulphus zoon Lambert Corstens van Creijelt heeft hierbij beloofd aan Margriet dochter van Joost Michiels van der Waerden dat hij zijn kinderen die hij bij haar heeft verwekt binnen nu en drie dagen bij zich zal nemen en bij iemand anders uitbesteden en als hij dat niet zou doen, dan moet hij aan Margriet die een jaar lang in het levensonderhoud een bedrag van 25 gulden per kind geven. Odulphus verbindt hiertoe zijn persoon en bezit. Datum 28 juni 1639, getuigen Francken en Verhoeven die het aandroegen. ( ongetrouwd waarschijnlijk, zie boedelverdeling blz. 328 e.v. en Margriet wil blijkbaar nu ofwel geld zien van vaderskant of van haar moederschap worden verlost, JT )
<19-10-1639

=================280====================
De boedelverdelers uit de voorgaande boedelverdeling ( zie 353, familie van Joosten van der Waerden, JT ) hebben beloofd om aan hun broer Joorden en aan hun zuster Margriet, vanwege hetgene dat hun moeder zaliger hen in haar testament had beloofd, die een bedrag van 80 gulden te betalen.
Datum 19 oktober 1639, getuigen Stockelmans en Francken

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Joost Michiel Joost van der Waerden?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Joost Michiel Joost van der Waerden

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Joost Michiel Joost van der Waerden



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1639: Quelle: Wikipedia
    • 24. Januar » In Venedig findet die Uraufführung der Oper Le nozze di Teti e di Peleo von Francesco Cavalli statt.
    • 14. April » In der Schlacht von Chemnitz bringen die Schweden unter Johan Banér im Dreißigjährigen Krieg den kaiserlichen Truppen unter Matthias Gallas eine Niederlage bei.
    • 7. Juni » In der Schlacht bei Diedenhofen bezwingen im Dreißigjährigen Krieg die kaiserlichen Truppen unter Octavio Piccolomini die von Manassès de Pas befehligten Franzosen.
    • 20. Juli » Die Klöpplerin Kirsten Svendsdatter entdeckt das längere der beiden Goldhörner von Gallehus. Sie sind die berühmtesten archäologischen Funde in Dänemark. Das kürzere wird im Jahr 1734 ebenfalls zufällig aufgefunden.
    • 3. September » Die jahrelangen Bündner Wirren finden ein Ende im Mailänder Kapitulat.
    • 31. Oktober » In der Seeschlacht bei den Downs im Ärmelkanal gelingt im Achtzigjährigen Krieg der Flotte aus der Republik der Sieben Vereinigten Niederlande ein Sieg über spanisch-portugiesische Kriegsschiffe.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van der Waerden


Die Familienstammbaum Holman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jannie van der Zanden, "Familienstammbaum Holman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091623280.php : abgerufen 13. Juni 2024), "Joost Michiel Joost van der Waerden (1570-1639)".