Familienstammbaum Holman » Elisabeth) Dirck Henrick Aert die Leege (Slegen) (1500-1560)

Persönliche Daten Elisabeth) Dirck Henrick Aert die Leege (Slegen) 


Familie von Elisabeth) Dirck Henrick Aert die Leege (Slegen)

(1) Sie ist verheiratet mit Jan (Joannes) Leemans.

Sie haben geheiratet im Jahr 1520 in Oirschot, sie war 20 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Jenneke Jan Leemans  1520-> 1607 
  2. Dirk Jan Leemans  1482-1561


(2) Sie ist verheiratet mit Adam Marcelis Weijlaerts.

Die Berechtigung zur Ehe wurde am vor 17. Mai 1549 erteilt.

Sie haben in der Kirche geheiratet vor 1531 in Oirschot.


Notizen bei Elisabeth) Dirck Henrick Aert die Leege (Slegen)

=================143====================
Jan zoon wijlen Aert Jacop Smollers heeft beloofd om aan Adam Weijlaerts, ten behoeve van diens vrouw Elisabeth eerder weduwe van Jan Leemans, en ten behoeve van het wettige kind van deze Jan en Elisabeth daarvan het erfrecht, die een jaarlijkse rente van 2 gulden te gaan betalen, op onderpand van een akker gelegen in de Aerlesche akkers, groot 9 en een halve lopenzaad, b.p. Denis Leegen, Jan Gerits, Jan Henrick Corstens, Joffrouw van Os.
Datum 7 april 1531, getuigen Laeck en After.

De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 36 gouden guldens.
Datum 7 april 1531, getuigen Laeck en After.

=================333====================
Adam Marcelis Weijlaerts als wettige man van Elisabeth dochter van wijlen Dirck Leegen en nog Elisabeth ook dochter van genoemde Dirck Leegen met haar voogd Gijsbrecht Peters hebben aan Henrick Peters die een akker verkocht genoemd de Scoebraeck, met recht van overpad zoals gebruikelijk, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Geerlack Peters, Katalijn weduwe van Peter Gijben, Gerart Willems, een straatje waar overpad over is. De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen, behalve 4 lopen rogge per jaar, maat van Den Bosch en in Den Bosch te leveren aan de H. Geest daar en een blank als Hinckaertse chijns steeds per Maria Lichtmisdag en voor de eerste per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar.
Datum 4 december 1534, getuigen Meijen en Hoppenbrouwers.

==================357=======================
Elisabeth wettige dochter van wijlen Dirck Legen ziek bij het vuur zittend, maar zoals het scheen wel in het bezit van haar verstandelijke vermogens, heeft haar tetament opgemaakt. Ze beveelt haar ziel zodra ze is komen te overlijden aan bij God en wil dat haar lichaam in gewijde grond wordt begraven. Voor eventuele begane onrechtvaardigheden vermaakt ze aan de fabriek van de St. Lambrechtskerk te Luik twee stuivers eens en de 4 biddende ordes die in Oirschot zijn vertegenwoordigd, elk 5 stuivers eens. Verder vermaakt ze aan de fabriek van de St. Peterskerk ter reparatie van de buik van deze kerk 10 gulden eens, aan de fabriek van St. Odulphus te Best 20 gulden eens, het altaar van St. Katharinen twee stuiver eens, het altaar van St. Barbara twee stuivers, alles ter reparatie van hun altaren.
Verder vermaakt Elisabeth als aalmoes aan de tafel van de H. Geest te Oirschot ten behoeve van de armen een jaarlijkse rente van 10 stuivers op onderpand van een akker genoemd dat Cleijn Bruinsel, gelegen in herdgang Aerle, welke rente men zal mogen aflossen met 8 gulden eens en de achterstallige termijnen. Verder vermaakt Elisabeth ook puur als gift ten behoeve van de peperkoekuitdeling die men doet op Dinsdags van de Goede week in de St. Odulphuskapel aan diegenen die daar het H. Sacrament bezoeken, en wel op onderpand van het huis en grond etc. gelegen onder herdgang Aerle, waar zij nu zelf in woont, een jaarlijkse rente van een stuiver, die ook kan worden afgelost tegen betaling van 16 stuivers ineens samen met de achterstallige rente aan diegenen die daar het beheer over voert. Verder vermaakt Elisabeth als testatrice al haar roerende en onroerende bezit dat ze na haar dood zal nalaten aan Adam Marcelis Weijlaerts en daarnaast ook alle bezit dat deze Adam die bij haar woont ook gekocht en verkregen mag hebben. Daarvoor is Adam verplicht al haar schulden, haar legaten, de kosten van de uitvaart en de kerkerechten te betalen en aan iedere arme tijdens de voedseluitdeling die een halve stuiver te geven. Verder vermaakt Elisabeth voorafgaand aan de erfenis aan Jenneken dochter van Jan Leemans haar bed waar ze op slaapt met toebehoren, een koe en ook het genoemde perceel dat Cleijn Bruijnsel, welk perceel ze kan aanvaarden na de dood van haar moeder Libbeken, die dit perceel zolang ze leeft zal mogen bliven bezitten. Verder vermaakt Elisabeth als testatrice haar erfdeel van het huis waar ze nu in woont en grond etc. aan haar zuster Libbeken die daarvan zolang die leeft het vruchtgebruik krijgt met de lasten die daar op drukken. Verder vermaakt ze al haar verdere onroerende andere bezittingen waarvan hier nog geen melding is gemaakt aan haar wettige naaste erfgenamen waarbij de dode partij met de levende moet delen, waarbij dus de kinderen van haar zusters in de plaats komen van hun moeder. Verder vermaakt Elisabeth aan ieder van de dienstbodes die in haar huis wonen en dienen, die elk 10 stuivers eens. Genoemde Elisabet testatrice verklaart dat dit haar testament is en wil het als zodanig uitgevoerd hebben volgens de statuten van de H. Kerk danwel anders ook al zou het in tegenspraak zijn met de bepalingen van het erfrecht etc. Ze behoudt zich het recht voor om dit testament later geheel of ten dele te herzien en wil dat er een of meer schepenbrieven van dit testament worden gemaakt voor eenieder die dat nu of in de toekomst nodig zal hebben.
Opgemaakt einde september 1548 's-morgens omstreeks 9 uur, getuigen Vlueten en Best als schepenen.

==================241=======================
Adam Marcelis Weijlaerts als man van Elisabeth dochter van wijlen Dirck die Lege, eerder weduwe van Jan Leemans, verder Jan zoon wijlen Jan Aerts als man van Jenneken dochter van dochter van genoemde Jan Lemans en Elisabeth, verder Jan Henrick Dielissen verwekt bij genoemde Henrick Dielissen en Aleijt dochter van wijlen Dirck die Leege, nog Ansem Willem Eliaeszoon als man van Annen dochter van wijlen genoemde Henrick en Aleijt, nog Dirck, Goijaert en Willem, gebroeders en wettige kinderen van Martens de Gruijter verwekt bij deze Marten en bij Gijsberten dochter van wijlen Dirk die Leege, waarbij deze Marten ook optreedt voor Jan Goijaert Janssen als man van Covegonden dochter van genoemde Marten de Gruijter, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd en waarover een minnelijk akkoord is gemaakt en afkomstig is vanwege de dood van Elisabeth Dircks Slegen.

Genoemde Adam als man van Elisabeth die daarvan het vruchtgebruik krijgt en haar wettige dochter Jenneken die daarvan het erfrecht krijt, wordt een huis met tuin etc. toebedeeld, gelegen in herdgang Aerle waarin deze Adam en Elisabeth nu wonen, en nog een akker genoemde de Heijthof, gelegen in hergang Aerle, b.p. Rutger Stayakkers, samen met de lasten die daar op drukken. Verder krijgt hij een akker genoemd de Conincksbraeck, gelegen in herdgang Aerle, b.p. Goijaerts van den Maerselaer. Hieruit moet jaarlijks 10 lopen rogge worden betaald aan Antonis Wouter Hermans. Verder krijgt hij een beemd genoemd de Nautenbeemd gelegen in herdgang Aerle. Nog een beemd genoemd de Grootdoncksbeemd, gelegen in herdgang Aerle, b.p. Jan Daniels, het erf dat er van wordt afgedeeld, de gemeenschappelijke straat, de hoeve van heer Amelrijck Boots. Hieruit moet jaarlijks aan Jan Stijnen 9 en een halve lopen rogge worden betaald. Verder krijgt hij een heideveld gelegen onder herdgang Naastenbest, b.p. Henrik Verhoeven. Hieruit moet jaarlijks 7 lopen rogge worden betaald aan Goessen Scepens. Verder krijgt hij de helft van een heideveld genoemd dat Ven. Uit alle percelen moet de gewinchijns worden betaald. Verder krijgt hij een jaarpacht van een mudde rogge, die wordt geheven op Peter Henrick Gijben.

Genoemde Adam als echtgenoot van Elisabeth, waarbij zijn vrouw daarvan het vruchtgebruik krijgt en haar dochter Jenneken het erfrecht, en verder Jan Henrick Dielissen en genoemde Ansem krijgen samen het huis, gelegen in herdgang Naastenbest, genoemd 't Groot Bruinsel. Hieruit moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald aan Dirck de Custer in Vugt, nog een lopen rogge per jaar aan het O.L. Vrouwealtaar te Best, nog 4 stuivers per jaar voor een peperkoek daarvan aan de St. Odulphusfabriek te Best. Verder krijgen ze samen nog de helft van een heiveld genoemd dat Ven, nog een beemd genoemd de Rondenbeemd, gelegen in herdgang Naastenbest. Ook krijgen ze de helft van een beemd genoemd de Spijkersbunder die wordt gewissseld. Uit de genoemde percelen moet jaarlijks grondchijns worden betaald en de gewinchijns van de Spijkersbunder bedraagt 8 stuivers een oort. (Ook in die tijd al was men vindingrijk in het opleggen van verschillende 'soorten' belastingen, met name hier de grondchijns en de gewinchijns, JT)

Genoemde Marten ten behoeve van zijn zwager Jan Goijaert Janssen, verder Willem en genoemde Goijaert Martens Gruijters krijgen samen het huis, grond etc. genoemd het Geloect, gelegen in herdgang Aerle. Verder krijgen ze een akker en een beemd die onafgemaakt aan elkaar zijn gelegen, genoemd De Breuckelen tussen herdgang Aerle en Straten in. Hieruit moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald, Bossche maat en in Den Bosch te leveren aan de Bonnefanten aldaar. Verder krijgen ze samen nog een akker genoemd de Aerle akker, gelegen ook in de Aerlesche akkers en ze krijgen een beemd genoemde de Meijssenbeemd, gelegen in herdgang Aerle. Uit deze percelen moet jaarlijks gewinchijns worden betaald.

Genoemde Dirck alleen voor wat betreft zijn eigen deel, krijgt een bedrag van 190 gulden die door de andere erfgenamen moeten worden betaald, waarvan per half mei a.s. 50 gulden, en het restant over een jaar met de rente tegen de epenning zestien. en wel ieder voor wat betreft diens zesde ( dat zesde deel slaat op de 7 minus 1 = 6 kinderen van de 3 erfdelen ) deel toe.

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen.
Datum 26 april 1549, getuigen Hoppenbrouwers en Ven.

==================161=======================
Adam Weijlaerts als wettige echtgenoot van Elisabet dochter van wijlen Dircks die Lege, voor wat betreft het vruchtgebruik daarin, verder Jan zoon wijlen Jan Aert Jacops als man van Jenneken wettige dochter van wijlen Jan Leemans en genoemde Elisabeth, wat betreft het erfrecht daarvan, verder Jan Henrick Dielissen en Ansem Willem Eliaszoon als man van Anne dochter van wijlen genoemde Henrick Dielissen verwekt bij Aleijt dochter van wijlen Dirck die Lege, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze eerder in het jaar 1549 samen toebedeeld hebben gekregen in de boedelverdeling destijds.

Genoemde Adam krijgt hierbij wat betreft vruchtgebruik vanwege zijn vrouw Elisabeth en genoemde Jenneken daarvan het erfrecht, de helft van een beemd genoemd de Spijkersbunder, in totaal nog onverdeeld zijnde gelegen in Best, b.p. meester Henricks van Delft, de weduwe en kinderen van Jan Henricks. Hieruit moet jaarlijks 8 stuivers en een oort als grondchijns worden betaald. Verder krijgt hij een beemd genoemd de Rondenbeemd, gelegen in Best, rondom in de gemeijnte aldaar. Verder krijgt hij de helft van een heiveld genoemd 't Ven gelegen in herdgang Aerle, b.p. de gemeijnte, het erf dat er van is afgedeeld. Hieruit moet jaarlijks de grondchijns worden betaald die erop drukt en moet er worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen volgens oud gebruik.
Genoemde Jan en Ansem krijgen samen het huis met tuin, grond etc. gelegen in herdgang Naastenbest, genoemd 't Groot Bruinsel, b.p. de gemeijnte, Henrick Mercks, Jan Goijaerts van den Maerselaer. Hieruit moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald aan Dirck den Custer te Vught, nog een lopen rogge per jaar aan het O.L. Vrouwealtaar te Best, nog 4 stuivers per jaar voor peperkoek aan de St. Odulphusfabriek te Best. Verder moet er gezorgd worden voor onderhoud van wegen en waterlopen voor zover van toepassing.

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen.
Datum 7 maart 1550, getuigen Lauwer en Jan Henrick Gerarts.

==================374=======================
Jan zoon wijlen Jan Aerts heeft als schuldenaar beloofd om aan Adam zoon wijlen Marcelis Weijlaerts die een bedrag van 30 gulden te zullen gaan betalen en wel zodra Lijsken dochter van Dircks Slegen komt te overlijden eerder weduwe van Jan Leemans en nu echtgenote van genoemde Adam Weijlaerts, alles op onderpand van het bezit dat Adam nu samen met zijn vrouw Lijsken bezit.
Datum 12 februari 1551, getuigen Hoppenbrouwers en Huevel die het aandroegen.

==================396=======================
Adam zoon wijlen Marcelis Wijlaerts en zijn vrouw Lisbeth dochter van Dirck de Leege weduwe van Jan Leemans, verklaren hierbij dat Margriet dochter van Gijsbert Daniels weduwe van Antonis Hermans op hen en hun bezit dat is nagelaten door Dirck de Leege hun vader, jaarlijks een pacht van 10 lopen rogge heft, Oirschotse maat, welke pacht deze Dirck toendertijd en nu Lisbet steeds hebben betaald en dat dat een deugdelijke pacht is die ze steeds zullen blijven betalen.
Datum 17 februari 1556, getuigen Leenaert en Lauwer die het aandroegen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Elisabeth) Dirck Henrick Aert die Leege (Slegen)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Elisabeth) Dirck Henrick Aert die Leege (Slegen)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Elisabeth) Dirck Henrick Aert die Leege (Slegen)


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Elisabeth) Dirck Henrick Aert die Leege (Slegen)



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Die Leege (Slegen)


Die Familienstammbaum Holman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jannie van der Zanden, "Familienstammbaum Holman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091623179.php : abgerufen 27. Mai 2024), "Elisabeth) Dirck Henrick Aert die Leege (Slegen) (1500-1560)".