Familienstammbaum Holman » Michiel Henrick Philip van de Schoot (1515-1570)

Persönliche Daten Michiel Henrick Philip van de Schoot 


Familie von Michiel Henrick Philip van de Schoot

Er hat eine Beziehung mit Yke dr Geerlick van de Melcroth.

Die Beziehung begann im Jahr 1545 in Oirschot, Noord-Brabant, er war 30 Jahre alt.

Sch. v. O. d.d.: 2-6-1573 (081,082) en 16-7-1580 (209,210) en 18-8-1588 (151/153) Kinderen: Jenneken, Henrickske, Lijsken, Geerlich, Henrick, Jacop, Margriet, Anna, Dircksken.

Kind(er):



Notizen bei Michiel Henrick Philip van de Schoot

==================081=======================
Iken dochter van wijlen Geerlicks van den Melkroth weduwe van wijlen Michiel Henricks van den Schoot met Niclaes zoon van wijlen Niclaes Vierlesch haar wettige man en voogd, voor wat betreft een helft, verder Antonis zoon wijlen Henrick Huijskens als man van Jenneken, verder Willem Gerarts van Bilzen als man van Henrieksken, Henrick zoon wijlen Dielen Dircks als man van Lijskenen, nog Geerlijck, Henrick, Jacop, Margriet, Anna en Dirksken alle wettige minderjarige kinderen van wijlen Michiel en genoemde Iken, met Peter Henricks van de Schoot en Geerlick int Melckroth hun voogden, voor de andere helft, hebben een boedelverdeling gemaakt inzake de goederen die ze hebben geerfd vanwege het overlijden van genoemde Michiel.
Bij deze verdeling krijgt Iken voor wat betreft het recht van vruchtgebruik en haar kinderen voor wat beterft het erfrecht, het huis met tuin, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. heer Laureijs Rosen, Joest Aerts de Leeuw. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald aan het St. Jorisaltaar in Oirschot, nog een half mudde rogge per jaar aan het O.L. Vrouwealtaar, nog een half mudde rogge per jaar aan het kapittel te Oirschot en de grondchijns. Ook krijgt zij een akker groot ca. 6 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, genoemd de Heer Joostenakker, b.p. het Hertogenland, de Hedelse pad. Uit dit erfdeel moet jaarlijks drie en een half oort grondchijns worden betaald. Verder krijgt ze een beemd, gelegen in Oirschot herdgang Hedel, b.p. de gemeenschappelijke straat, Henrick Aelbrecht Goijaerts. Verder krijgt ze nog een huis met tuin etc. gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest genoemd het Malcroth, b.p. de weduwe Mechteld Verheijden, de gemeijnte. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een Bosch mudde rogge worden betaald en in Den Bosch te leveren aan de kapelanen van Esch en ook nog 7 stuivers aan dezelfde kapelanen. Nog .. lopen rogge per jaar, Oirschotse maat aan de kapelanen van de St. Odulphuskerk te Best, nog 10 lopen rogge per jaar aan Baetken Beelaerts, nog 2 gouden peters per jaar aan een persoon te Veghel en de grondchijns. Verder krijgt ze een akkertje groot ca. 1 lopenzaad ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de genoemde weduwe, de gemeijnte. Uit dit akkertje moet jaarlijks 3 gulden worden betaald aan diverse personen. Verder krijgt ze een jaarlijkse rente van 1 gulden te ontvangen van Jan van Esch, nog 32 en een halve stuiver te ontvangen van Libbert van Hertsrode, nog twee en een halve stuiver per jaar te ontvangen van Willemen Cl... te Best en nog een half mudde rogge te ontvangen van de weduwe An Smolders.

Bij deze verdeling krijgen de kinderen van Michiel samen het huis met tuin en alle houtopstand en alle gronden die erbij horen, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck te Boterwijck. Uit dit bezit moet jaarlijks twee Bossche mudde rogge worden geleverd te Oirschot aan het gasthuis te Oirschot, nog een mudde rogge en een half mudde gerst per jaar Bossche maat en nog 3 gulden en 6 blancken per jaar aan de tafel van de H. Geest te Oirschot, nog een half mudde rogge en 20 stuivers per jaar aan Jonker Oeffalis te Luik, nog 7 lopen rogge en 3 oort per jaar aan Antonis Peter Schoots, nog 8 lopen rogge per jaar aan het St. Annen altaar te Oirschot, nog 6 lopen rogge per jaar aan Goijaerden Henrick Goijaerts, nog 6 lopen bierkoren per jaar aan de heer van Oirschot, nog 2 gulden en twee stuivers per jaar aan Ghijsbrechten Pels, nog 35 stuivers per jaar aan Wolfen in de Verwerstraat te Den Bosch, nog 14 stuivers per jaar aan het gasthuis in Den Bosch, nog de helft van 3 pond paijment aan het kapittel te Oirschot en de grondchijns. Verder krijgen de kinderen een weiland genoemd den Bijvink gelegen aan het Maerselaer, b.p. de gemeijnte. Verder krijgen ze een pacht van 3 lopen rogge per jaar te ontvangen van Corsten Dielis, nog 10 lopen rogge per jaar te ontvangen van de weduwe van Jans van Cuijck, nog 7 lopen rogge per jaar te ontvangen van Jan van Esch, nog 20 stuivers per jaar te ontvangen van Dirck Henrick Hoppenbrouwers ofwel op het Maerselaer.

De genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen blijven doen.
Datum 2 juni 1573, getuigen Vleuten en Brouwer die het aandroegen.

==================082=======================
Antonis zoon wijlen Henrick Huijskens als man van
Jenneken, Willem Gerarts van Bilsen als man van Henrieksken, Henrik zoon wijlen Dielen Dircks als man van Lijsken, verder Geerlick, Henrick, Jacop, Margriet, Anneken en Dirkskenen, allen wettige kinderen van wijlen Michiel Henricks van de Schoot verwekt bij Iken dochter van Geerlicks van den Melcroth, waarbij genoemde minderjarige kinderen worden geassisteerd door Peter Henricks van de Schoot, Geerlicken van den Melckroth, en ... van de Schoot als hun voogden, hebben een boedelverdeling gemaakt inzake de helft van alle bezit dat door het overlijden van genoemde Michiel van de Schoot door hen is geerfd, waarvan de andere helft nog qua vruchtgebruik in handen is van genoemde Iken.

Bij deze verdeling krijgen Antonis Henrick Huijskens en Henrick Dielen Dircks vanwege hun vrouwen, samen een huis met tuin etc. gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck te Boterwijk, b.p. de gemeenschappelijke straat, de weduwe van Joerden Jan Lipkens, een akker genoemd den Timmer waarvan het is afgedeeld. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 7 lopen rogge worden betaald en nog 3 oort aan Antonis Peter Schoots, nog een mudde rogge per jaar aan de tafel van de H. Geest te Oirschot, nog 2 lopen bierkoren per jaar aan de Heer van Oirschot, nog 2 gulden en 2 stuivers per jaar aan Pelsen in den Bosch.

Bij deze verdeling krijgen Willem Gerarts van Bilsen en Peter van de Schoot in hun hoedanigheid vanwege genoemde Margriet samen een beemd genoemd het Henrickslaer, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, b.p. Adriaen Mathijssen, een pad genoemd het Grietensteegje, b.p. genoemde Peter Henricks van den Schoot. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 6 lopen rogge worden betaald aan Jonker Oeffalis te Luik. Verder krijgen ze de helft van een akker genoemd de Straatakker zijnde het noordelijke stuk, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck te Boterwijk, b.p. de gemeenschappelijke straat, Jan Gerart Goessens. Uit dit bezit moet jaarlijks 6 lopen rogge worden betaald aan Goijaert Henrick Goijaerts en de grondchijns. Verder krijgen ze een akker genoemd de Vorstebocht en nog een akker genoemd het Streepken bij elkaar gelegen met de halve straat die erbij hoort, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de gemeenschappelijke straat, Jan Erven, het erf van Henrick Dielen Dircks waarvan het is afgedeeld. Uit dit bezit moet jaarlijks de grondchijns worden betaald.

Bij deze verdeling krijgen Philips Henricks van de Schoot en Geerlick van den Melckroth in hun hoedanigheid vanwege Geerlijk, Henrick, Anneken en Dircksken de minderjarige kinderen, samen de nieuwe grote schuur, het bakhuis, een akker en een weiland samen aaneen gelegen te Oirschot herdgang Spoordonck te Boterwijk, b.p. Margriet Geverts weduwe van Joerden Jan Lipkens, Dick Vrancken, het erf van Henrick Dielen waarvan het is afgedeeld. Verder krijgen ze een akker genoemd den Backenleeuwen ter zelfder plaatse gelegen, b.p. het erf dat Wouter van Hout nu in gebruik heeft, heer Joerden Toerkens, de gemeenschappelijke straat. Ook krijgen ze een akker genoemd het Papenhoefken, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Jan Gerart Goessens, Henrick Dielen Dircks, de gemeenschappelijke straat. Ook krijgen ze een akker genoemd den Pad met een bosje houtwas erop ter zelfder plaatse gelegen, b.p. heer Joerdaen Toerkens, de gemeenschappelijke straat. Ook krijgen ze een akker genoemd den Belsdonck, een akker genoemd het Buchtken en een akker genoemd het Lopenzaad samen aan elkaar gelegen, ter zelfder plaatse, b.p. het erf dat nu gebruikt wordt door Wouter van Hout, de gemeenschappelijke straat, Jan Erven. Ook krijgen ze een beemd genoemd het Loeijsen Broek, gelegen herdgang Spoordonk aan de rivier de Aa, b.p. Zebrecht van Cuijck waarvan het nog niet is afgedeeld, Danel Schellekens, Peter Henricks van de Schoot, de rivier de Aa, het erf van de abt van Tongerloo. Ook krijgen ze een beemd genoemd het Rommelseijksken ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Niclaes Alaerts Claessen, de Pauweter, de gemeijnte. Nog krijgen ze een weiland genoemd den Bijvinck gelegen herdgang Aerle aan het Maerselaer, b.p. de gemeijnte, Gijsbrecht van den Huevel, Henrick Quants. Uit deze percelen moet jaarlijks twee Bossche mudde rogge worden betaald te Oirschot te leveren aan het Gasthuis aldaar, nog 8 lopen rogge per jaar aan het St. Annen altaar, nog 5 lopen rogge bierkoren aan de heer van Oirschot, nog 6 lopen gerst en 3 gulden per jaar en nog 6 blanken per jaar aan de tafel van de H. Geest te Oirschot, nog twee ponden paijment aan het Gasthuis in Den Bosch, nog de helft van 3 ponden paijment aan het kapittel van Oirschot, nog een gulden per jaar aan Jonker Oeffalise te Luik en de grondchijns. Verder krijgen ze nog een jaarlijkse pacht van 10 lopen rogge te ontvangen van de weduwe van Jan van Cuijck, nog 20 stuivers per jaar te ontvangen van Aert Henricks van Roode op het Maerselaer.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Peter Henricks vanwege Jacop als minderjarig kind, de helft van een akker genoemd den Straatakker zijnde het zuidelijke stuk, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck te Boterwijk, b.p. de gemeenschappelijke straat, Jan Gerart Goessens, het erf van Willem Geverts waarvan het is afgedeeld, Henrick Geverts van Ostaden. Ook krijgt hij een beemd genoemd de Posdonck gelegen herdgang Spoordonck, b.p. de H. Geest van Oirschot, Jonker Jan Moninck.(Volgt doorgehaald deel, zie hieronder voetnoot 2 ). Verder krijgt hij een pacht van 3 lopen rogge per jaar te ontvangen van Corstens Dijelis, nog 7 lopen per jaar te ontvangen van Jan van Esch.
In marge 1 :
Henrick Antonis Huijskens heeft verklaard dat deze 35 stuivers per jaar met de gehele achterstand is voldaan door Jacop. Datum 19 maart 1611, getuigen Crom en Aelbrechts. Getekend : Wouter de Crom en Aelbrechts.
In marge 2 :
De navolgende woorden die hierboven na de verdeling zijn doorgehaald moeten worden gehandhaafd, zijnde : 'met last hieruit jaarlijks 35 stuivers te betalen aan Wolfen in de Verwerstraat in Den Bosch', dit is per vergissing in mijn aanwezigheid gebeurd, quod attestor, J. de Kelst, secretaris.

Genoemde erfgenamen beloven elkaardeze boedelverdeling altijd gestand te zullen blijven doen en ieder zal de lasten op zijn erfdeel zodanig betalen dat de andere erfdelen daarvoor gevrijwaard zijn. Indien er op enig erfdeel meer lasten blijken te drukken dan nu is vermeld, dan zal dat voor gemeenschappelijke rekening zijn.
Datum 2 juni 1573, getuigen Vleuten en Brouwers die het aandroegen.

==================151=======================
Geerlick, Henrick en Jacop, broers, Henrick zoon wijlen Dielen Dirks als man van Elisabeth, Jenneken en Henriksken geassisteerd door hun voogden Dirck Jan Huijskens en Adriaen Jan Molenpas, verder Peter zoon wijlen Henricks van de Schoot als voogd over Anneken en Aerd Sgraets als voogd over Dirksken, gezusters en allen kinderen van wijlen Michiel Henricks van de Schoot verwekt bij Ijken dochter van Geerlicks van de Melcroth, hebben een boedelscheiding gemaakt vanwege de nalatenschap van genoemde Ijken die afstand van haar recht van vruchtgebruik heeft gedaan ten behoeve van haar kinderen, conform een schepenbrief van Den Boschd.d. 7 augustus j.l. zoals ons is gebleken.

Bij deze verdeling heeft genoemde Geerlick het huis met tuin etc. gekregen genoemd het Melkroth, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Lambrecht Denis, Aelbrecht Niclaes Mercx, de gemeenschappelijke straat. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een Bosch mudde rogge worden betaald aan de kerk van Esch, nog 13 lopen rogge per jaar aan de St. Odulphuskerk te Best en de grondchijns.

Bij deze verdeling heeft Henrick van de Schoot de helft verkregen van een beemd, genoemd de Baenrijt, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Niclaes Ariaens, Jan Leenmans, de gemeenschap-elijke straat. Verder krijgt hij de helft van een stukje braakland, genoemd het klein Braecxken, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de weduwe van Egon Dircks, de kinderen van Dielis Jacops. Verder krijgt hij de helft van alle opgroeiende eikebomen die hij heeft verkregen van Jacop Philips van de Schoot, staande in de Bijvinck. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de helft van 36 stuivers worden betaald aan een man te Roij en de grondchijns.

Bij deze verdeling hebben Jacop, Jenneken en Anneken samen een akker gekregen genoemd de Grote Braecke, groot in totaal ca. 8 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Danel van der Ameijden, Denis Dirck Martens, Henrick Vlemmincks. Verder krijgen ze een rente van 7 lopen rogge per jaar op onderpand van Henrick Spierincks, nog twee gulden en 5 stuivers per jaar op onderpanden van Michiel Heijmans. Uit dit bezit moet jaarlijks de grondchijns worden betaald.

Bij deze verdeling heeft dochter Henriekske een akker gekregen genoemd de Loij, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Jacop Philips van de Schoot, Jenneken Jan Aerts, de gemeenschappelijke straat. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 10 stuivers worden betaald aan Roelof Jacops de Metser en de grondchijns.

Bij deze verdeling heeft Henrick Dielen Dircks vanwege genoemde Elisabeth een akker gekregen genoemd den Noordens akker groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Pauwels van den Ecker, de H. Geest van Den Bosch, de kinderen van Dielis Jacops. Uit dit erfdeel moet jaarlijks twee gulden en tien stuivers worden betaald aan Cathelijn Gerart Lenaerts, nog 10 stuivers per jaar aan Roelof Jacops en de gronchijns.

Bij deze verdeling heeft dochter Dirckske de helft van een beemd gekregen genoemd de Baenrijt, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Niclaes Ariens, Jan Leenmans, de gemeenschap-pelijke straat. Verder krijgt ze de helft van een stuk land genoemd het Braecksken, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de weduwe Egon Dircks, de kinderen van Dielis Jacops. Verder krijgt ze de helft van alle opgroeiende eikebomen die ze heeft geeerfd van Jacop Philips van de Schoot, staande in de Bijvinck. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de helft van een rente van 36 stuivers worden betaald aan een man te Roij en de grondchijns.

De genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelscheiding altijd gestand te zullen doen en ieder hun lasten op hun erfdeel zodanig jaarlijks te betalen dat de andere erfgenamen daarvoor zullen blijven gevijwaard. Indien iemands erfdeel vanwege bepaalde lasten minder waard zou blijken te worden, dan zal dat voor gemeenschap-pelijke rekening zijn.
Datum 18 augustus 1588, getuigen Vleuten en Esch die het aandroegen.

==================160=======================
Jenneke dochter van wijlen Michiels van de Schoot, weduwe van Antonis Henrick Huijskens, verder Henriekske dochter van genoemde Michiel, weduwe van Willem Gerardts van Bilsen, zijnde beiden geassisteerd door Aerden Sgraets hun hierbij gekozen voogd, doen hierbij afstand van het recht van vruchtgebruik inzake een beemd genoemd het Henrickslaer dat zij door het overlijden van hun zuster Margriet hebben verkregen, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonk, b.p. Philips van de Schoot, Adriaen Joosten en verder de gemeijnte. Zij doen afstand ten behoeve van hun wettige kinderen. Zij beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 10 mei 1595, getuigen Hoppenbrouwers en Hoppenbrouwers.

==================209=======================
Jenneken dochter van Michiel Henricks vn de Schoot geassisteerd door Aerden Sgraets haar hierbij gekozen voogd, verder Henrick Dielen Dircks als man van Elisabeth dochter van genoemde Michiel van de Schoot, Gerard en Michiel, zonen van Willem Gerarts van Bilsen verwekt bij Henrieksken dochter van genoemde Michiel van de Schoot, die voor zichzelf optreden en ook voor Frans en Jan die aanwezig zijn en voor Aleijdt die afwezig is, allen kinderen van genoemde Willems van Bilsen, hebben verklaard dat Jacob zoon Michiels van de Schoot aan hen danwel aan genoemde Henrieksken hun erfdeel of aanspraken heeft betaald zijnde 235 gulden die al lang zijn voldaan welk bedrag deze Jacob Michiels van de Schoot eerder aan Dircksken dochter van Michiels van de Schoot op 15 juli 1596 voor schepenen van Den Bosch had beloofd. Zij geven nu kwijting aan genoemde Jacob vanwege hun rechten in de nalatenschap van deze Dirksken en men zal geen aanspraken meer stellen.
Datum 6 juli 1599, getuigen als boven.

==================029=======================
Henrick zoon wijlen Michiels van de Schoot, voor hemzelf en ook optredend voor zijn broer Jacop, verder Henrick zoon Dielen Dircks als man van Elisabeth dochter van genoemde Michiel van de Schoot, verder Jenneken dochter van genoemde Michiel van de Schoot geassisteerd door Aerden Sgraets haar hierbij gekozen voogd, verder Gerard zoon wijlen Willem van Bilsen verwekt bij Henrieksken, dochter van genoemde Michiel van de Schoot, die ook nog optreedt voor zijn broers en zusters en samen nog optreden voor W.. Huiberts als man van Anneke dochter van genoemde Michiel van de Schoot, Jan en Jan ... broers en zonen van Peters van der Hoeven, verder Jan zoon ... Dircks van Beers als man van Barbara dochter van genoemde Peters van der Hoeven, verkopen hun aanspraken en erfdelen, zijnde 9/11e gedeeltes in een jaarlijkse rente van 5 gulden en tien stuivers welke rente Goijaert Jan Goijaerts eerder beloofd had aan Philips Henricks van de Schoot. De rente vervalt op Maria Lichtmisdag en wordt betaald uit een akker genoemd het Vreijlaer met een heiveld gelegen in Oirschot, herdgang Spoordonck, b.p. Corsten van Heesterbeek, Zebert van Cuijck, de gemeijnte, Lambert Laureijssen, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 26 .... 1548. De renteaanspraken worden nu verkocht aan Geerlicken zoon wijlen Michiels Henricks van de Schoot en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 7 februari 1600, getuigen Gestel, Audenhoven, Keijmps en Vlemmincks.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Michiel Henrick Philip van de Schoot?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Michiel Henrick Philip van de Schoot

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Michiel Henrick Philip van de Schoot



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Van de Schoot


Die Familienstammbaum Holman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jannie van der Zanden, "Familienstammbaum Holman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1065369611.php : abgerufen 24. Mai 2024), "Michiel Henrick Philip van de Schoot (1515-1570)".