Familienstammbaum Eras » Hermannus "Herman / Manus" Eras (1797-1869)

Persönliche Daten Hermannus "Herman / Manus" Eras 


Familie von Hermannus "Herman / Manus" Eras

Er ist verheiratet mit Maria Jacoba Brouwers.

Sie haben geheiratet am 2. Mai 1825 in Tilburg, Noord-Brabant, Nederland, er war 27 Jahre alt.Quelle 9

https://hdl.handle.net/21.12103/104bf4ac-3861-11e0-bcd1-8edf61960649
Saillant detail: Het huwelijk tussen Jan Norbert DONDERS en haar zuster Adriana Maria BROUWERS werd ter zelfder tijd gesloten als het huwelijk tussen Hermanus ERAS en Maria Jacoba BROUWERS. De huwelijksakten van de gezusters Brouwers hebben opeenvolgende nummers.

Toen Hermannus Eras, de kleermaker, in het huwelijk 1825 trad kreeg hij naast een zakenvrouw, Maria Brouwers, ook twee zwagers (Brouwers en Donders) die als fabrikant in wollenstoffen hun sporen aan het verdienen waren.
Broer Jacobus Eras startte al in 1827 een droogscheerderij gevolgd door een fabriek die groeide doch afbrak door zijn vroegtijdig overlijden. Het lijkt of Hermannus vanuit zijn kleermakerij ook handelde in wollenstoffen waarbij hij diverse productiebewerkingen door derden liet uitvoeren.
Bij gelegenheid van de overname in 1854 van de blauwververij van Janssens aan het Goirke, die korte tijd in bezit van Buesch geweest was, richtte Hermannus samen met zijn oudste zoon Cornelis de firma H. Eras en Zoon op. Cornelis Eras had het vak bij zijn oom (Brouwers) geleerd en hij was getrouwd met de fabrikanten dochter Anna Donders. Mogelijk was Cornelis al voor de start van H. Eras & Zoon zelf een fabriek begonnen. Cornelis sprak zelf van 1844 als startjaar als fabrikant.
Vanaf het begin was 'Wefke' Eras (M.J. Eras-Brouwers) bij het bedrijf betrokken. Zij hield de centen bij elkaar en bleef tot op hoge leeftijd actief betrokken. Na de dood van haar man stond ze zelfs als Fabrikante in het adresboek. De firma H. Eras en Zoon werd met het toetreden van de overige zonen in 185(6) omgezet in H. Eras & Zonen. De firma groeide voorspoedig mede door het vergroten de fabriek aan het Goirke en de groei van de vestiging in Broekhoven, waar spinnerij voorbereidingen plaatsvonden. Verder werden activiteiten van derden overgenomen, met name huisnijverheid.

Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Eras_%26_Zn.,_H. met dank aan George J.W.M. Eras

Kind(er):

  1. Jacobus Eras  1827-1905 
  2. Jan Baptist Eras  1831-1906 
  3. Nono Eras  1833
  4. Hendrikus Eras  1836-1913 
  5. Maria Cornelia Eras  1839-1859
  6. Johanna Maria Eras  1845-1851


Notizen bei Hermannus "Herman / Manus" Eras

Miltieregister https://hdl.handle.net/21.12103/388900cc-212f-a616-b559-6535f2d3e890

zie https://wikimiddenbrabant.nl/Eras_Brouwers,_H._(Gezinskaart) en
https://wikimiddenbrabant.nl/Eras_%26_Zn.,_H.
https://perfinclubnederland.nl/wp-content/uploads/2019/07/EZ-De-geschiedenis-van-Eras-Zonen_19-2_pp129.pdf
Hermannus Eras was (mede) oprichter van de wollenstoffenfabriek H. Eras & Zonen, Goirkestraat 27 Tilburg. Hij wordt in zijn doopregistratie met dubbel N vermeld, maar verder vrijwel overal met 1 n: Hermanus.

De N.V. Wollenstoffen- en Wollendekenfabrieken H. Eras en Zonen aan de Van Hogendorpstraat werd in 1854 als H. Eras en Zoon opgericht door Hermanus Eras. In het begin van de 20e eeuw was dit de grootste wollenstoffenfabriek van Tilburg. In 1860 kwam er een stoomweverij en in 1875 een fabriek met vijf bouwlagen. Verdere uitbreidingen volgden en in 1921 waren er vijf stoommachines. In 1925 volgde elektrificatie. In 1950 werd de maximale productie bereikt.
Op 11 februari 1866 stortte een 60 ellen lang en drie verdiepingen hoog gebouw van het kort daarvoor in gebruik genomen complex om. Alleen een schoorsteen en het stoomketelgebouw bleef staan. Een deel van de reeds aangevoerde machineriën werd bedolven onder de puinhopen. De aanzienlijke schade werd geschat op fl 10.000 à fl 15.000,- De fabriek zou in april in gebruik genoemn worden (Middelburgse Courant 15-02-1866).
In 1875 en 1890 werden voor de fabriek twee vier en halve verdieping hoge fabrieksgebouwen neergezet:
"Het meest opvallend in het tweede deel van de Goirkestraat (nr 27) was echter de lakenfabriek van H. Eras en Zonen. Op het einde van de l9e eeuw was H. Eras & Zn. met ongeveer 500 werknemers de grootste fabriek van Tilburg. De fabrieksgebouwen van Eras omvatten vrijwel het gehele gebied van de Van Hogendorpstraat - Kapelstraat Wittebollestraat- Goirkestraat. Van de grote bekende fabrieken in Tilburg was Eras de eerste die in 1958 de produktie staakte."
In 1958 werden de fabrieken verkocht aan de firma W. Schoenmakers, die echter in 1965 eveneens de productie staakte.

Het voormalig fabriekscomplex is deels tot appartementen verbouwd, en nu gelegen aan de ERASPLAATS te Tilburg.
zie ook http://www.tilburgopdekaart.nl/#/textielfabrieken/h-eras-zonen/tilburg-wiki/ en

"Van waar toch die hartelijkheid, die zachtheid, die gemeenzaamheid en toch begrepen onderdanigheid?" Zo schreef de conservatief katholieke Tilburgsche Courant ter inleiding van de reportage over een feest bij H. Eras en Zonen op 26 mei 1885. Indertijd was het de grootste wollenstoffenfabriek met 380 mannen, 72 vrouwen, 18 jongens en 7 meisjes in dienst. Er stonden twee stoomwerktuigen en twee stoomketels opgesteld van 50 en 58 pk.
Met het feest (mei 1885) werd nu herdacht daÍ 25 jaar geleden de fabriek voor 't eerst door stoom in beweging werd gebracht.
Het was een uitstekende gelegenheid voor de firmanten om hun 'gemeenzaamheid' met het werkvolk te tonen. Op de feestdag werden zij door een der fimanten bedankt voor hun ijver en goede gezindheid. 's-Middags vierden de firmanten tesamen met hun werkvolk een groot feest in een kolossale houten tent. Er werd gespeeld, gegeten en goed gedronken.
En hoe gaf het werkvolk uitdrukking aan de 'toch begrepen onderdanigheid'? Zij bedacht iets, wat net in die tijd tot ontwikkeling begon te komen. Zij gaf een fotograaf de opdracht groepsportretten te maken van het fabriekspersoneel, waarbij de vrouwen gescheiden werden van de mannen. Er moest een goede indruk van de fabriek ontstaan: geen slechte kwaliteit fabriekskleren maar ieder goed in 't pak alsof ze allemaal op het kantoor werktenl Het toppunt is het groepsportret waarop de 18 jongens staan: op het werk zijn het 'stinkende vethollekens' (draadmakers), hun kleren glimmend van het vet, en hier zien we ze als goedgeklede jonge heren met een sigaar in de hand.
Apart van het personeel werden de fabrikanten gefotografeerd. De sociale afstand en onderdanigheid werd verder geïllustreerd door de wijze van groeperen van de foto's, waarbij de fabrikanten-familie centraal stond. Op de ochtend van het feest bood de heer Elbers (van het kantoor) namens het personeel de grote omlijste pentekening aan: "Op de meer dan een meter groote tekening zijn op de vier hoeken de drie fabrieken en de ouderlijke woning der firmanten aangebracht, in het midden de portretten van de heeren Eras en hunne ouders, omgeven door de photographiën van het geheele personeel in 4 groepen gerangschikt".
Vanwaar die gemeenzaamheid en toch begrepen onderdanigheid, die zo karakteristiek in de compositie van de foto's naar voren werd gebracht? Het is "de Katholieke Godsdienst, die dezen liefdebanden tusschen oversten en minderen strengelt", aldus de verslaggever van het feest. Ook de heer C. Eras spreekt in zijn dankwoord voor het geschenk van zijn werkvolk over "God's overvloedigen zegen". En pastoor Bots van 't Goirke, met kapelaans aanwezig op het feest, benadrukt de christelijke geest op de fabrieken van H. Eras en Zonen. Zij waren er niet voor niets; de band tussen geloof en fabriek werd nader aangehaald. "Uit dankbaarheid voor den zegen door God aan hare fabriekszaak geschonken", bood de firma aan de gehele kosten op zich te nemen van de beschildering van de Goirkese parochiekerk. (Zo'n gift bij een bijzondere gebeurtenis was gebruikelijk.)
Bron: de Tilburgse Courant ( Ton Wagemakers)

"Krant: Tilburgsche Courant : Datum: 28-5-1885
Artikel:
Bij de firma H. Eras & Zn. herdacht men dat 25 jaar geleden het eerste stoom werktuig in hun fabriek werd geplaatst. In de kerk van 't Goirke begon de feestdag met een H.H. Mis. Daarna vergaderde men in de zaal van de harmonie Orpheus waar de werklieden een feestzang geschreven door frater Hosemans met muziek van Louis D'Helft ten gehore brachten. De heer J. Hobbelen had een prachtige calligraphie vervaardigd en de heer Vincent Stalpers een meesterstukje weefkunst voorstellende het Wapen van Tilburg op een zwarte ondergrond met huldebetoon aan de Familie Eras
Krant: NTC

In 1895 werd het bedrijf voortgezet als Naamloze Vennootschap:
27-5-1895 Regionaal Archief Tilburg, inv. nr. 548/134
Akte van vennootschap tussen 1) Cornelis Eras, 2) Jacobus Eras, 3) Hubertus Eras, 4) Johannes Hermanus Eras, Jacobuszoon en 5) Arnoldus Quirinus Eras, Jacobuszoon, allen fabrikanten te Tilburg onder de naam H. Eras en Zonen.
(4 en 5: de 2 oudste zonen van Jacobus ERAS-BELJAARS).

Op 11 juli 1938 haalde de fa. H. Eras de krant omdat van een geldloper Van H. uit zijn tas een bedrag van Hfl 5.000,- werd gestolen. De geldloper en 3 medeverdachten, waaronder de zwager van de geldloper ene A., werden aangehouden. Er werd nog slechts hfl 1500,- bij de daders teruggevonden.

Datum: 28-11-1957
De Wollenstoffenfabriek H. Eras & Zn. staakt per 1 Januari 1958 haar werkzaamheden. De gebouwen en machineriën zijn overgenomen door de firma Schoenmakers. Het personeel wordt niet overgenomen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hermannus "Herman / Manus" Eras?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hermannus "Herman / Manus" Eras

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Hermannus "Herman / Manus" Eras



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. RAT - DTB Tilburg, RK parochie Sint-Dionysius ('t Goirke) doopboek 1775-1810 (bk11-12) Archief 15, inv.nr. 11, pg122
  2. Tilburg - Geboorteregister 1827 akte 254 code TB_G_1827
  3. Tilburg - Overlijdensregister 1859 akte 262 code TLB_O_1859
  4. RAT - Inv. nr. 548/134
  5. Tilburg - overlijdensregister 1833 akte 211 code TLB_O_1833
  6. bevolkingsregister Tilburg 1849-1859, deel 12, Veldhoven pagina 298
  7. RAT- BS Tilburg - Overlijdensregister 1869 akte 373 code TLB_O_1869
  8. /www.online-begraafplaatsen.nl/graf/1114401/1677899/Hermanus-Eras-1798-1869 & bidprentje collectie L.A.C.A.M. van Rijckevorsel
  9. RAT - TB_H_1825 - Tilburg - Huwelijksregister 1825 akte 37

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:
  • Stamboom Helmich, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt
  • Stamboom Van Dijk, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt

Über den Familiennamen Eras

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Eras.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Eras.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Eras (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Eras-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
D.M.J.M. Eras, "Familienstammbaum Eras", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-eras/I28.php : abgerufen 21. Mai 2024), "Hermannus "Herman / Manus" Eras (1797-1869)".