Familienstammbaum Donders-Antonis » Antonius Norbertus Alphonsus "Anton" Donders (1925-1986)

Persönliche Daten Antonius Norbertus Alphonsus "Anton" Donders 

Quellen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Familie von Antonius Norbertus Alphonsus "Anton" Donders

Er ist verheiratet mit Agnes Constantia Maria Leonarda Antonis.Quelle 8

Sie haben geheiratet am 3. Mai 1949 in Tilburg, Noord-Brabant, Nederland, er war 23 Jahre alt.Quelle 6


Kind(er):

  1. (Nicht öffentlich)
  2. (Nicht öffentlich)
  3. (Nicht öffentlich)
  4. (Nicht öffentlich)

  • Das Paar hat gemeinsame Vorfahren.

  • Notizen bei Antonius Norbertus Alphonsus "Anton" Donders

    Zie ook de artikelen "De eerste werkzaamheden van A.N.A. Donders (...)" en "Ad, Anton en de Cartonnagebriek Gebr. Donders" op de startpagina van de Stamboom Donders-Antonis op GenealogieOnline. Hij was één van de twee oprichters van Cartonnagefabriek Gebr. Donders te Oisterwijk, en was directeur van oktober 1946 tot en met maart 1984.

    Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Antonius Norbertus Alphonsus "Anton" Donders?
    Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


    Zeitbalken Antonius Norbertus Alphonsus "Anton" Donders

      Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
    Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Antonius Norbertus Alphonsus "Anton" Donders

Vorfahren (und Nachkommen) von Antonius Norbertus Alphonsus Donders


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Antonius Norbertus Alphonsus "Anton" Donders



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Bevolkingsregister-Gezinskaart 1921-1939 Tilburg, BR000001, 27. Mai 1925 Es gibt verknüpfte Bilder
    2. Doopboek St. Petruskerk Oisterwijk, D000134 Es gibt verknüpfte Bilder
    3. Over de Cartonnagefabriek Gebr. Donders in Oisterwijk, ART000010
      AD, ANTON EN DE CARTONNAGEFABRIEK GEBR. DONDERS

      Ad (GS 495) en Anton (GS 496), zoons van Alphons Donders (GS 494), een gewone wollenstoffenwever in Tilburg, traden evenmin als hun twee andere broers in de voetsporen van hun vader. Zij verbraken de weverstraditie die sinds hun betovergrootvaders vader bestond door respectievelijk boekbinder en boekhouder te worden.

      In de periode van de wederopbouw van ons land na de oorlog kregen zij de ambitie samen iets voor zichzelf te beginnen. Ad was in 1946 reeds twee jaar bedrijfsleider van een boekbinderij, zodat hun aandacht in de eerste plaats uitging naar de boekbinderijbranche. Omdat er in Tilburg reeds veel boekbinderijen bestonden moesten zij daarvoor uitwijken naar elders. In Oisterwijk konden zij zogenaamd een deel van een pand aan de Tilburgseweg huren van een kennis. Zij hadden dit nodig om (in maart 1946) een vestigingsvergunning te kunnen aanvragen voor een boekbinderij én cartonnagefabriek. Volgens aantekeningen uit die tijd dachten zij bindwerk te gaan verrichten, alsmede fabricage van luxe dozen... "voor export". Ze hadden dus grootse plannen en kochten daarom allerlei machines voor boekbinden en cartonnage.
      Toch kregen zij géén vergunning voor de cartonnage. De "Firma Gebr. Donders" kreeg op 12 september 1946 van de minister van Economische Zaken wél een vestigingsvergunning voor een boekbinderij in Oisterwijk, die een dikke maand later daadwerkelijk startte in een gehuurd deel van een schuurtje aan de Kerkstraat. Anton miste dit echter; hij zat toen nét als soldaat op de boot naar Nederlands-Indië. Al zijn pogingen om daar onderuit te komen waren mislukt, maar in Indië werd de soldaat "tandarts-assistent" "ziek", zodat hij het bedrijf slechts een jaar hoefde te missen.

      Nog vóór Antons terugkeer was de fabriek verhuisd naar een grotere ruimte, namelijk naar een oude koperslagerij achter Bouman in de Dorpsstraat. Ook daar zaten de gebroeders slechts kort, om spoedig door te gaan naar de oude gasfabriek aan de Almystraat. De gemeente hoopte als verhuurder dat de broers het dak van de oude gasfabriek zouden repareren. Bij de geringste wind vlogen de pannen van het dak en was er het risico van waterschade. Vanwege dat slechte dak moesten Ad en Anton herhaaldelijk 's nachts hun bed uit om de boel in de gaten te houden. Maar de huur was wél laag... In 1949 werd de vennootschap onder firma een commanditaire vennootschap met Ad als beherend en Anton als commanditair vennoot. Doel hiervan was om Anton ook als vertegenwoordiger van een Groningse kartonfabriek te kunnen laten optreden. De zaak zelf leverde nog onvoldoende inkomsten op zodat alle zeilen moesten worden bijgezet. In feite veranderde er niets; Ad bleef de productie leiden en Anton bleef verkoopleider en boekhouder. In die beginjaren ging Anton op de fiets de klanten en leveranciers af. Ergens begin jaren vijftig kocht hij echter een auto, een Morris, vooral "voor de zaak".

      Ondertussen waren de broers zich ook gaan bezighouden met de productie en de verkoop van doosjes, zoals zij reeds in 1946 van plan waren. Bij de aankoop van een stansmachine, een machine om doosjes uit een plaat karton te drukken, bleek dat daartoe een vestigingsvergunning voor het voeren van een cartonnagebedrijf vereist was. Met het argument dat in het verleden reeds een exportvergunning voor een paar duizend doosjes naar Antwerpen was verleend, kon het ministerie van Economische Zaken toestemming niet meer weigeren.

      Het cartonnagegedeelte ging al spoedig het boekbinderijgedeelte overvleugelen. Dit bleek ook uit de naam die in 1949 veranderde van "Firma Gebr. Donders Boekbinderij en Cartonnagebedrijf" in "Gebr. Donders Cartonnagebedrijf en Boekbinderij c.v.", die op oudejaarsdag 1954 uitmondde in de naamloze vennootschap "Cartonnagefabriek Gebr. Donders N.V.", die begin jaren zeventig een B.V. werd. Na enige twijfel over de vraag of zij een groothandel in dozen of een goed ingerichte cartonnagefabriek zouden voortzetten, kozen Ad en Anton voor de cartonnage.

      Daartoe kocht de firma het oude wasserijgebouw van Groenland aan de Rode Brugstraat waarheen de fabriek verhuisde. Dit gebouw lag aan de Voorste Stroom, die eind jaren zestig gekanaliseerd en verlegd werd. Tot die tijd was er regelmatig sprake van overstromingen, waardoor er water achterin de fabriek stond. De broers stonden dan ook regelmatig te hozen, en er werd menige keer waterschade aan het karton en de dozen geleden.
      De cartonnagefabriek floreerde in die jaren. In 1958 en 1960 werden er uitbreidingen gepleegd, enerzijds door een expeditieruimte onder de nieuw gebouwde "directeurswoning", en anderzijds door de voorgevel van de oude fabriek over de gehele lengte en hoogte naar voren te trekken.

      Amper vijf jaar later begon een hoop gedonder. Op 17 juni 1964 liet de gemeente per brief weten dat zij de fabriek wilde aankopen op grond van een uitbreidingsplan. Ze wilde op die grond woningen realiseren, en wilde de fabriek daarom verplaatsen naar het industrieterrein. Ze verzocht daartoe medewerking om zodoende een onteigening te voorkomen.
      De broers moesten daarom met als het ware het mes op de keel onderhandelen. Zij wisten een goed resultaat te boeken. De Gemeenteraad stemde na ampele overwegingen met het voorlopig koopcontract van 10 augustus 1964 in, maar Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant verleenden geen toestemming. Zij vonden de prijs te hoog en de aankoop te vroeg, daar het bestemmingsplan nog slechts in ontwerp was. Vervolgens kwam in juli 1967 een bestemmingsplan tot stand waarin een nieuwe weg (de Baerdijk, die de Hoogstraat met de Kerkstraat en de bossen zou gaan verbinden) dóór de oude fabriek heen werd geprojecteerd. De fabriek moest en zou verplaatst worden. Onderhandelingen tussen de gemeente en de broers leidden tot een nieuwe overeenkomst, waarbij de prijs ƒ 12.000,- lager uitkwam. Het was ondertussen begin 1969. Maar toen stemde de Gemeenteraad tegen het voorstel van Burgemeester en Wethouders. De aankoopprijs van ƒ 200,- per vierkante meter voor een te slopen gebouw was te hoog.

      In die jaren steeg de nood bij Ad en Anton, omdat zij dringend uitbreiding nodig hadden. Gelukkig kwamen B. en W. de broers tegemoet, door spoedig daarna een grondruil van 88 vierkante meter voor te stellen, waarbij aan de vóórkant van de fabriek een uitbreiding tot stand zou kunnen komen en aan de achterkant een nieuwe weg zou kunnen worden gerealiseerd. De Gemeenteraad morde wel wat over het toestaan van een uitbreiding aan een fabriek in strijd met het bestemmingsplan, maar ging toch akkoord. De burgemeester schreef blij te zijn; eindelijk "geen gedonder meer met Donders". Het gevolg is dat tot op heden de Cartonnage Donders in het centrum van Oisterwijk ligt.

      In 1970 werd uiteindelijk een nieuw magazijn aan de fabriek gebouwd, juist vóór het zilveren jubileum. Dat was ook nog juist voor de grote opkomst van Italiaanse schoenen en de vele sluitingen van schoenenfabrieken in onze streek. In 1973/1974 gingen enkele grote klanten failliet, waarbij niet zozeer de grote verliezen als wel de beperking van de afzet het grootste gevaar voor het voortbestaan van de zaak was. Enkele regionaal bekende afnemers waren Avang, Berkelmans, Van Kemmeren en Renata.
      Ad en Anton zochten naar een uitweg door bijvoorbeeld luxe doosjes voor Unilever en dozen met gaatjes voor friet te gaan maken. Ook werden een tijdlang eenvoudige kinderpuzzels geproduceerd. Zo redden zij de zaak, hoewel veel werknemers in de loop der jaren afvloeiden, zodat slechts zo'n vijf (van de pakweg 25) arbeidsplaatsen overbleven. Eind jaren zestig werd Anton ziek. Als hartpatiënt moest hij oppassen. Toch werkte hij door tot Ad begon te denken aan "vervroegd pensioen". In 1983 werd een opvolger gezocht. Helaas was in de naaste familie niemand geïnteresseerd in overname van de zaak, zodat de aandelen op 15 maart 1984 werden verkocht aan een bedrijfsleider van een concurrent. Op die datum werd het levenswerk van Ad en Anton na bijna 38 jaar in handen gelegd van niet-Dondersen. Na het overlijden van de opvolger werd de zaak in het jaar 2000 beëindigd.

      Dominique Donders (GS 494)

      (Artikel in "Het Tilburgse Geslacht Donders", uitgave Tilburg 1996, blz. 294;
      GS = Gezinsstaatnummer)
    4. Het Tilburgse Geslacht Donders, Boek000001, 296, GS 496
      GS betekent: Gezinsstaat.
      In 2007 is een nieuwe herziene en uitgebreide uitgave verschenen bij Stichting Familiearchief Donders, waarnaar eventueel verwezen wordt met "uitg. 2007".
      Es gibt verknüpfte Bilder
    5. BS Geboorte, BSG000284 Es gibt verknüpfte Bilder
    6. BS Huwelijk, BSH000180 Es gibt verknüpfte Bilder
    7. BS Overlijden, BSO000208, 3. August 1958 Es gibt verknüpfte Bilder
    8. Trouwboekje, TRB000001 Es gibt verknüpfte Bilder
    9. BS Overlijden, BSO000292 Es gibt verknüpfte Bilder

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 27. Mai 1925 lag zwischen 9,7 °C und 15,9 °C und war durchschnittlich 12,7 °C. Es gab 10,1 mm Niederschlag. Es gab 0.4 Stunden Sonnenschein (2%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 19. September 1922 bis 4. August 1925 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck II mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Von 4. August 1925 bis 8. März 1926 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn I mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1925: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,3 Millionen Einwohner.
      • 1. Januar » Auf der Jahrestagung der American Astronomical Society stellt Edwin Hubble seine Erkenntnisse über den Andromedanebel M31 als Galaxie außerhalb der Milchstraße vor.
      • 3. Januar » Benito Mussolini übernimmt in einer Parlamentsrede die „volle moralische, politische und historische Verantwortung“ für den Mord an dem Sozialisten Giacomo Matteotti am 10. Juni des Vorjahres und fordert seine politischen Gegner auf, ihn anzuklagen.
      • 16. September » Der HC Rotterdam wird gegründet, der inzwischen größte Hockeyclub der Niederlande.
      • 15. Oktober » In Genf wird von Vertretern ethnischer Minderheiten aus zwölf europäischen Staaten der Europäische Nationalitätenkongress gegründet.
      • 21. Dezember » Der propagandistische Stummfilm Panzerkreuzer Potemkin von Sergej Eisenstein mit der Musik von Edmund Meisel wird aus Anlass des 20-jährigen Jubiläums der Revolution von 1905 im Moskauer Bolschoi-Theater uraufgeführt.
      • 31. Dezember » In São Paulo wird erstmals der internationale Silvesterlauf Corrida Internacional de São Silvestre ausgetragen.
    • Die Temperatur am 3. Mai 1949 lag zwischen 6,3 °C und 21,5 °C und war durchschnittlich 13,6 °C. Es gab 13,5 Stunden Sonnenschein (90%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 7. August 1948 bis 15. März 1951 regierte in den Niederlanden die Regierung Drees - Van Schaik mit als erste Minister Dr. W. Drees (PvdA) und Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • Im Jahr 1949: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 9,9 Millionen Einwohner.
      • 8. März » Frankreich erkennt die Unabhängigkeit Vietnams unter der antikommunistischen Regierung von Bảo Đại an.
      • 8. Mai » Nach achtmonatigen Beratungen beschließt der Parlamentarische Rat mehrheitlich gegen die Stimmen von CSU und KPD das Deutsche Grundgesetz (GG), das jedoch vorläufig nur für die Westzone Rechtsgültigkeit erlangt.
      • 9. August » Im Rahmen der Salzburger Festspiele wird in der Felsenreitschule Carl Orffs Vertonung der Tragödie Antigonae des Sophokles in der deutschen Übersetzung von Friedrich Hölderlin uraufgeführt.
      • 12. August » In Genf wird eine Modifizierung der Genfer Konventionen von 18 Staaten am Ende einer diplomatischen Konferenz unterzeichnet. Unter dem Eindruck von Erfahrungen im Zweiten Weltkrieg werden vier Abkommen vereinbart, wobei jenes über den Schutz von Zivilpersonen in Kriegszeiten die wichtigste Erweiterung darstellt.
      • 14. August » Bei der Wahl zum ersten Deutschen Bundestag wird die CDU/CSU stärkste Fraktion.
      • 17. September » Der kanadische Passagierdampfer SS Noronic brennt über Nacht im Hafen von Toronto ab, 122 Menschen sterben.
    • Die Temperatur am 28. Oktober 1986 lag zwischen 9,9 °C und 14,2 °C und war durchschnittlich 12,3 °C. Es gab 3,1 mm Niederschlag während der letzten 9,4 Stunden. Es war fast komplett bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) war von 30. April 1980 bis 30. April 2013 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von Donnerstag, 4 November, 1982 bis Montag, 14 Juli, 1986 regierte in den Niederlanden das Kabinett Lubbers I mit Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) als ersten Minister.
    • Von Dienstag, 4 November, 1986 bis Dienstag, 7 November, 1989 regierte in den Niederlanden das Kabinett Lubbers II mit Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1986: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 14,5 Millionen Einwohner.
      • 24. Januar » Die Raumsonde Voyager 2 passiert den Uranus und entdeckt dabei zwei weitere Ringe des Planeten.
      • 1. Februar » In Freiburg im Breisgau wird die Oper Hunger und Durst von Violeta Dinescu nach dem gleichnamigen Drama von Eugène Ionesco uraufgeführt.
      • 20. Februar » Der Medienunternehmer Silvio Berlusconi erwirbt die Aktienmehrheit am Fußballverein AC Mailand und wird dessen Präsident.
      • 3. März » Die Heavy-Metal-Band Metallica veröffentlicht ihr Album Master of Puppets, das als Meilenstein des Thrash Metals gilt.
      • 1. November » In Afghanistan verliert Babrak Karmal auch das Amt des Präsidenten des Revolutionsrates und damit seine Funktion als Staatsoberhaupt.
      • 18. Dezember » In Deutschland wird das erste Opferschutzgesetz verabschiedet.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Donders

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Donders.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Donders.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Donders (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    D.F.A. Donders, "Familienstammbaum Donders-Antonis", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-donders-antonis/I1107.php : abgerufen 8. Mai 2024), "Antonius Norbertus Alphonsus "Anton" Donders (1925-1986)".