Familienstammbaum Diehl » Louise Sophie Blussé (1801-1896)

Persönliche Daten Louise Sophie Blussé 


Familie von Louise Sophie Blussé

Sie ist verheiratet mit Caspar Jacob Christiaan Reuvens.

Sie haben geheiratet am 19. Juli 1822 in Leiden, Nederland, sie war 21 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Louis Abraham Reuvens  1824-1897 


Notizen bei Louise Sophie Blussé

BLUSSÉ, Louise Sophie, ook bekend als D.N. Anagrapheus (geb. Leiden 12-1-1801 – gest. Leiden 1-4-1896), schrijfster en redactrice. Dochter van Abraham Blussé (de Jonge) (1772- 1850), redacteur, en Jeanne Petronella Maizonnet (1773- 1876). Louise Blussé trouwde op 19-7-1822 in Leiden met Caspar Jacob Christiaan Reuvens (1793-1835), buitengewoon hoogleraar archeologie. Uit dit huwelijk werden 2 dochters en 1 zoon geboren.

Opvoeding

Louise werd geboren aan het Leidse Rapenburg, op het huidige nummer 49, als oudste van vier kinderen en als enige dochter. Haar vader, zoon van de uitgever Pieter Blussé, was een veelzijdig man. Hij was redacteur van de Gazette de Leyde, vervulde regelmatig preekbeurten in de Waalse Kerk, was actief als schoolopziener en als bestuurslid betrokken bij de Leidse Spaarbank. Via haar moeder was Louise geparenteerd aan de tekenaar Jean Etienne Liotard. In het familiearchief Blussé bevinden zich huishoudboekjes van Louises moeder, die een goed beeld geven van het dagelijks leven van de familie. Zo valt hieruit op te maken dat haar ouders de jonge Louise met koepokstof hebben laten inenten. Dit is vroeg; het Engelse boek over koepokinenting van Edward Jenner is van 1798 en pas in 1808 verscheen er bij de Maatschappij tot Nut van het Algemeen – waar de familie lid van was – propagandamateriaal over de inenting.

In 1808 kocht Louise’s vader het landgoed Cronesteyn aan de rand van Leiden als zomerverblijf; de zevenjarige Louise ging in dat jaar naar de Nutsschool. Een paar jaar later kreeg ze ook zang-, teken- en naailessen. Tekenlessen zou zij haar gehele leven blijven volgen – later bij het Leidse tekengezelschap ‘Ars Aemula Naturae’. Vanaf 1812 kreeg Louise thuis les van de onderwijzeres Lejeune, die haar vermoedelijk ook Franse les gaf. In 1816 ging zij naar Wijhezicht – het latere Kernheim –, een meisjeskostschool onder leiding van Anna Maria Moens. Later zou zij ook lessen Duits krijgen. Zo werd Louise opgeleid tot een ‘jeune fille rangée’.

Huwelijk

Mogelijk hebben Louise en haar toekomstige echtgenoot elkaar ontmoet bij ‘Ars Aemula Naturae’. De archeoloog Caspar Reuvens was een goed tekenaar. Op vrijdag 19 juli 1822 trouwden zij. Het huwelijksfeest vond op Cronesteyn plaats. Het bruidspaar werd binnengeleid via een geschilderde Korinthische tempelgevel. Reuvens was immers hoogleraar in de archeologie te Leiden en de klassieke wereld vormde een belangrijk onderdeel van zijn leven. Er werden toespraken gehouden en gedichten voorgedragen, terwijl bij lampionverlichting een orkestje speelde. Ook tijdens de huwelijksreis naar Duitsland besteedde het paar veel tijd aan archeologie en kunst, door middel van bezoeken aan musea en gesprekken met collega’s van Reuvens. Na terugkomst betrokken zij een huis aan de Breestraat in Leiden (het huidige nummer 25/27). Hun kinderen werden in 1823, 1824 en 1827 geboren.

Tussen 1827 en 1833 bracht het gezin de zomers door op de Voorburgse hofstede Arentsburg bij Den Haag; hier groef Reuvens de Romeinse stad Forum Hadriani op. Louise maakte een tekening van haar drie kinderen, spelend op het opgravingsterrein tussen Romeinse vondsten. In 1835 waren Louise en Caspar in Londen, voor een veiling van Egyptische oudheden. In juli reisde het paar terug naar Holland. In het mondingsgebied van de Maas werd Reuvens onwel en aan het einde van de maand stierf hij in een Rotterdams ziekenhuis.

Werk

Louise Reuvens-Blussé bleef met haar kinderen aan de Breestraat wonen. Financiële moeilijkheden had zij niet, maar de grote bibliotheek van Reuvens moest in 1838 worden verkocht om de erfenis voor de kinderen liquide te maken. Bij de veiling kocht Louise zelf 109 nummers terug: boeken van filologische, geografische, historische en archeologische aard. Toen uitgeverij Blussé een Engels-Nederlands zakwoordenboek wilde uitgeven, hielp Louise de auteur van de woordenboekjes – T. Hooiberg, de voormalig archeologisch tekenaar van haar man – met de selectie van de op te nemen woorden. Twee jaar later, in 1845, verscheen het deel Nederlands-Engels.

In 1892 – ze was toen 91 jaar – publiceerde Louise Reuvens-Blussé onder het pseudoniem D.N. Anagrapheus (‘hertaler’) de door haar bewerkte autobiografische notities van Maria Leer (1788-1866), een van de leiders van de Zwijndrechtse Nieuwlichters. Dit waren sektarische christenen die in 1816 een beweging hadden opgericht in de (volgens Cas Reuvens ‘minkundige’) overtuiging daarmee de eerste christengemeentes na te volgen. Tot 1818 was de beweging verboden, maar mede door interventie van enkele Leidse hoogleraren werd dit verbod door koning Willem I opgeheven. Louise had kennis gemaakt met Maria Leer toen deze rond 1860 in het Bethlehemhofje te Leiden kwam wonen: een ‘merkwaardige vrouw, die, terwijl zij geheel tot den geringen stand behoorde, een kloeken en onafhankelijken geest in zich omdroeg’. In een ‘commonplacebook’; (een aantekeningenboek) van Louise is een foto van Maria Leer ingeplakt, met haar nieuwjaarswens voor het jaar 1864. Hierbij staat de aantekening van een kleinzoon van Louise dat zijn grootmoeder de auteur D.N. Anagrapheus was. Louise overleed in 1896 in Leiden, op 95-jarige leeftijd.


Archivalia

  • Stadsarchief Dordrecht: Familiearchief Blussé.
  • Collectie antiquariaat A.G. van der Steur, Haarlem: Commonplacebook [een verzameling losse aantekeningen en tekstjes] van Louise Reuvens-Blussé, daterend van na 1835.

Publicaties

D.N. Anagrapheus, De Zwijndrechtsche nieuwlichters (1816-1832) volgens de gedenkschriften van Maria Leer (Amsterdam 1892).

Literatuur

  • T. Hooiberg, De geschiedenis van een ruim tachtigjarig leven uit herinneringen samengesteld (Epe 1893).
  • Maurits Verhoeff, ‘Zuster Dientje en Broeder A.J.G. Staffhorst; Twee Zwijndrechtse Nieuwlichters’, De Negentiende Eeuw 19 (1995) 109-121.
  • Arianne Baggerman, Een lot uit de loterij. Familiebelangen en uitgeverspolitiek in de Dordtse firma A. Blussé en Zoon, 1745-1823 (Den Haag 2000) 362.
  • J. Ayolt Brongers, Een vroeg begin van de moderne archeologie; Leven en werken van Cas Reuvens (1793-1835) (Amersfoort 2002).

Illustratie

Ongedateerde foto (Stadsarchief Dordrecht). Uit: Baggerman, Een lot uit de loterij.


Auteur: J. Ayolt Brongers

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Louise Sophie Blussé?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Louise Sophie Blussé

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Louise Sophie Blussé


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 12. Januar 1801 war um die 1,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Südosten zu Osten. Charakterisierung des Wetters: betrokken mist. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1801: Quelle: Wikipedia
    • 9. Februar » Der Friede von Lunéville zwischen Frankreich und Österreich beendet den Krieg der zweiten Koalition. Frankreich erhält die von ihm beanspruchten linksrheinischen Gebiete. Österreich muss außerdem drei französische Tochterrepubliken, die Batavische, die Helvetische und die Ligurische Republik, anerkennen.
    • 21. März » Britische Truppen unter Ralph Abercromby besiegen die Franzosen unter Jacques-François Menou bei Alexandria. Napoleons Ägyptische Expedition ist damit praktisch gescheitert, auch wenn die Franzosen noch bis August in Ägypten bleiben.
    • 2. April » In der Seeschlacht von Kopenhagen zerstören die Engländer unter Hyde Parker und Horatio Nelson die Flotte des im Zweiten Koalitionskrieg zwar neutralen, aber mit Frankreich sympathisierenden Dänemark und verhindern damit eine antibritische nordische Koalition zwischen Russland, Schweden und Dänemark.
    • 24. April » Joseph Haydns Oratorium Die Jahreszeiten (Hob. XXI:3) wird im Wiener Palais Schwarzenberg uraufgeführt. Das Werk wird ein Erfolg, doch wird das Libretto von Gottfried van Swieten als nicht überzeugend kritisiert.
    • 7. November » Alessandro Volta stellt die erste Batterie der Öffentlichkeit vor.
    • 19. Dezember » In Columbia (South Carolina) wird die University of South Carolina gegründet.
  • Die Temperatur am 19. Juli 1822 war um die 22,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: betrokken regen. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1822: Quelle: Wikipedia
    • 18. Mai » Agustín de Iturbide wird zum Kaiser von Mexiko ausgerufen. Die Krönung als AgustínI. erfolgt am 21. Juli.
    • 26. Mai » Beim Brand der Stabkirche im norwegischen Grue sterben am ersten Pfingsttag mindestens 113 Menschen.
    • 19. Juni » Im griechischen Unabhängigkeitskrieg zerstört Konstantin Kanaris mit zwei Brandern einen Teil der osmanischen Flotte im Kanal von Chios. Der Kapudan Pascha Kara-Ali und 3000 seiner Leute kommen bei diesem Unternehmen ums Leben.
    • 7. September » Brasilien erklärt seine Unabhängigkeit von Portugal.
    • 20. Oktober » Der beginnende Veroneser Kongress der Großmächte befasst sich mit der politischen Situation in Europa, in erster Linie mit einer Intervention im Spanien des Trienio Liberal.
    • 22. November » Nach der Flucht der Regencia de Urgel ins grenznahe Puigcerdà infolge der Niederlage der royalistischen Truppen in Spanien wird beim Veroneser Kongress in einem Geheimvertrag der europäischen Großmächte die französische Invasion in Spanien zur Beendigung der entstandenen republikanischen Verhältnisse vereinbart.
  • Die Temperatur am 11. April 1896 war um die 9,0 °C. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 87%. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 9. Mai 1894 bis 27. Juli 1897 regierte in den Niederlanden das Kabinett Roëll mit Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1896: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
    • 3. April » 3 Tage vor Beginn der ersten Olympischen Spiele der Neuzeit erscheint in Italien erstmals La Gazzetta dello Sport, herausgegeben von Eugenio Camillo Costamagna. Es handelt sich damit um die älteste Sportzeitung der Welt.
    • 7. Juni » In Mannheim wird die Komische Oper Der Corregidor von Hugo Wolf nach einem Libretto von Rosa Mayreder mit großem Erfolg uraufgeführt.
    • 21. Oktober » Am Théâtre de la Gaîté in Paris wird die Opéra-comique La poupée von Edmond Audran uraufgeführt.
    • 2. Dezember » In Berlin wird Gerhart Hauptmanns Märchendrama Die versunkene Glocke uraufgeführt.
    • 14. Dezember » Als dritte U-Bahn der Welt wird die Glasgow Underground Railway, die heutige Glasgow Subway, eröffnet.
    • 30. Dezember » Der philippinische Schriftsteller José Rizal wird wegen Anstiftung zur Rebellion und zum Verrat von einem Exekutionskommando der spanischen Kolonialmacht hingerichtet.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Blussé

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Blussé.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Blussé.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Blussé (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Diehl-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
C.C.E.D. Diehl, "Familienstammbaum Diehl", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diehl/I832.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Louise Sophie Blussé (1801-1896)".