Familienstammbaum Diehl » Lambert I "Met de baard" van Leuven Graaf van henegouwen (± 950-1015)

Persönliche Daten Lambert I "Met de baard" van Leuven Graaf van henegouwen 


Familie von Lambert I "Met de baard" van Leuven Graaf van henegouwen

Er ist verheiratet mit Gerberga van Neder-Lotharingen.

Sie haben geheiratet im Jahr 990.


Kind(er):

  1. Hendrik I van Leuven  1000-> 1038
  2. Mathilde van Leuven  1001-1070 


Notizen bei Lambert I "Met de baard" van Leuven Graaf van henegouwen

Lambert I, bijgenaamd met de Baard (ca. 950 – https://nl.wikipedia.org/wiki/Florennes">Florenneshttps://nl.wikipedia.org/wiki/12_september">12 september https://nl.wikipedia.org/wiki/1015">1015), was de oudste met zekerheid bekende https://nl.wikipedia.org/wiki/Graven_van_Leuven_en_hertogen_van_Brabant">graaf van Leuven en stamvader van de Leuvense gravendynastie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Giselbert_II">Giselbert II was zijn oudoom die een kleinzoon was van de dochter van keizer Lotharius.

dden; border-bottom: 1px solid #a2a9b1; font-weight: normal; font-family: 'Linux Libertine', Georgia, Times, serif; line-height: 1.3; background-color: #ffffff;">Levenor: #0645ad; background: none;" title="Reinier III van Henegouwen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_III_van_Henegouwen">Reinier III van Henegouwen en https://nl.wikipedia.org/wiki/Adela_van_Leuven">Adela van Leuven. Samen met zijn broer https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_IV_van_Henegouwen">Reinier zou hij door aartsbisschop https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruno_de_Grote">Bruno de Grote verbannen zijn geweest. Na de dood van https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Otto_I">keizer Otto I keerden ze terug om het kasteel van "Bussud" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bossut">Bossut?) te belegeren, maar werden verslagen en opnieuw verbannen door https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Otto_II">keizer Otto II. In 973 zouden beide broers zijn teruggekeerd om Werner en Reinout, die hun vaders land in bezit hadden genomen, te bestrijden en te doden. In 976 deden Reinier en Lambert een tweede poging om hun bezittingen te heroveren. Ze werden op 19 april 976 verslagen bij Bergen maar kregen toen wel hun graafschappen van de koning terug. Lambert werd graaf van https://nl.wikipedia.org/wiki/Graafschap_Leuven">Leuven. Ook uit een andere bron weten we dat in 977 de zonen van Reinier III terug waren in hun vaderland. Door Lamberts huwelijk met https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerberga_van_Neder-Lotharingen">Gerberga (in 991 of later), dochter van hertog https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_van_Neder-Lotharingen">Karel van Lotharingen, kwam hij in het bezit van het https://nl.wikipedia.org/wiki/Graafschap_Brussel">graafschap Brussel.

erif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">In 1003 wordt Lambert voor het eerst vermeld als graaf van Leuven, ter gelegenheid van zijn aanduiding als voogd over de https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Nijvel">abdij van Nijvel. Hij verwierf ook de voogdij over de abdij van https://nl.wikipedia.org/wiki/Gembloers">Gembloers. Door dit voogdijschap moest hij instaan voor de bescherming van de abdijen, maar anderzijds verkreeg hij ook de territoriale controle over de uitgestrekte abdijdomeinen. In 1005 steunde Lambert https://nl.wikipedia.org/wiki/Boudewijn_IV_van_Vlaanderen">Boudewijn IV van Vlaanderen in diens pogingen om het https://nl.wikipedia.org/wiki/Markgraafschap_Valencijn">markgraafschap Valencijn te veroveren. In 1007 wordt vermeld dat graaf Lambert terug in de gratie is gekomen bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Hendrik_II">keizer Hendrik II. In 1012 benoemde de keizer https://nl.wikipedia.org/wiki/Godfried_de_Kinderloze">Godfried de Kinderloze tot hertog van https://nl.wikipedia.org/wiki/Neder-Lotharingen">Neder-Lotharingen. Dit was tegen de zin van Lambert die deze functie zelf begeerde. Deze toewijzing bracht Lambert openlijk in conflict met de graven van de Ardennen. Het kwam zelfs zover dat Godfried de stad https://nl.wikipedia.org/wiki/Leuven">Leuven belegerde maar hij moest die onderneming zonder succes opgeven.

yle="margin: 0.5em 0px; color: #202122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Lambert kwam daarna in botsing met https://nl.wikipedia.org/wiki/Balderik_van_Loon">Balderik van Loon, bisschop van https://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsbisdom_Luik">Luik. Deze had besloten een burcht te bouwen te https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoegaarden_(gemeente)">Hoegaarden. Dit was niet naar de zin van Lambert I, die de burcht als een bedreiging beschouwde. Toen de bisschop weigerde de bouwwerken stop te zetten, deed Lambert een inval in het Luikse gebied. De bisschop wist slechts met toegevingen zijn vazallen ertoe te bewegen hem bij staan in de strijd, maar in 1013 werd die te Hoegaarden dan toch beslecht. Mede door desertie van een deel der Luikse troepen wist Lambert de bisschop een bloedige nederlaag toe te brengen. Deze overwinning stelde Lambert in staat ook het graafschap https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruningerode">Bruningerode (ten zuidoosten van het https://nl.wikipedia.org/wiki/Graafschap_Leuven">graafschap Leuven) te annexeren. In 1015 kwam het opnieuw tot een conflict met hertog Godfried. Lambert trok samen met zijn broer Reinier tegen hem op, maar sneuvelde https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Florennes">bij Florennes (1015).

d-color: #ffffff;">Om de vrede te herstellen tussen de Reiniers (graven van Leuven en Bergen) en het huis van Verdun werden huwelijksallianties aangegaan. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambert_II_Balderik_van_Leuven">Lambert II Balderik van Leuven huwde https://nl.wikipedia.org/wiki/Oda_van_Verdun">Oda van Verdun (dochter van https://nl.wikipedia.org/wiki/Gozelo_I_van_Verdun">Gozelo I van Verdun), en https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_V_van_Bergen">Reinier V van Bergen trouwde met een dochter van https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_van_Verdun">Herman van Ename (die omstreeks die tijd graaf van Brabant was).

ground-color: #ffffff;">De kroniekschrijvers schetsen een zeer negatief beeld van de oorlogszuchtige Lambert I. Ze verwijten hem geen respect te hebben voor vrouwen, kinderen en heiligdommen. Niet alleen dankzij de Karolingische bruidsschat van zijn echtgenote Gerberga (het graafschap Brussel), maar ook door geweld en intriges wist hij zijn territorium uit te breiden.

px 0.25em; padding: 0px; overflow: hidden; border-bottom: 1px solid #a2a9b1; font-weight: normal; font-family: 'Linux Libertine', Georgia, Times, serif; line-height: 1.3; background-color: #ffffff;">Huwelijk90 met https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerberga_van_Neder-Lotharingen">Gerberga van Neder-Lotharingen, dochter van koning https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_de_Vogelaar">Hendrik I de Vogelaar en zuster van keizer https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Otto_I_de_Grote">Otto I ontsproten vier kinderen:

1.6em; padding: 0px; color: #202122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">ckground: none;" title="Hendrik I van Leuven" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_I_van_Leuven">Hendrik I van Leuven, oudste zoon en opvolger van Lambert I0.1em;">https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambert_II_Balderik">Lambert II Balderik van Leuven, gehuwd met Oda van Verdunound: none;" title="Boudewijn IV van Vlaanderen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Boudewijn_IV_van_Vlaanderen">Boudewijn IV van Vlaanderenedirect" title="Mathilde van Leuven" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Mathilde_van_Leuven">Mathilde van Boulogne, gehuwd met https://nl.wikipedia.org/wiki/Eustaas_I_van_Boulogne">Eustaas I van Boulogne 1.3; background-color: #ffffff;">Voorouders0px; border: 1px solid #a2a9b1; font-family: sans-serif; text-align: center;" width="50%">r: #dddddd; text-align: center;" colspan="9">Voorouders van Lambert I van Leuvenhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_I_van_Henegouwen">Reinier I van Henegouwen
(850-916)

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Alberada&action=edit&redlink=1">Alberada (854-na 919)a9b1; padding: 0.2em 0.4em;" colspan="2" width="25%">?
(-)

?
(-)∞
?
(-)id #a2a9b1; padding: 0.2em 0.4em;">Grootouderskground: none;" title="Reinier II van Henegouwen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_II_van_Henegouwen">Reinier II van Henegouwen
(890-932)

?
(-)le="border: 1px solid #a2a9b1; padding: 0.2em 0.4em;" colspan="4">?
(-)

?
(-)f="https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_III_van_Henegouwen">Reinier III van Henegouwen (920-973)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Adela_van_Leuven">Adela van Leuven (929-961)em 0.4em;" colspan="9">Lambert I van Leuven (950-1015)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Lambert I "Met de baard" van Leuven Graaf van henegouwen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Lambert I "Met de baard" van Leuven Graaf van henegouwen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Lambert I van Leuven


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Leuven

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Leuven.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Leuven.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Leuven (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Diehl-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
C.C.E.D. Diehl, "Familienstammbaum Diehl", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diehl/I6307.php : abgerufen 16. Juni 2024), "Lambert I "Met de baard" van Leuven Graaf van henegouwen (± 950-1015)".