Familienstammbaum Diehl » Daniel Cassa (1733-1794)

Persönliche Daten Daniel Cassa 


Familie von Daniel Cassa

(1) Er ist verheiratet mit Sophia Regina Spangenberg.

Sie haben geheiratet am 31. Dezember 1775 in 's-Gravenhage, Nederland, er war 42 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Daniel Cassa  1778-1815
  2. Johanna Maria Cassa  1781-????
  3. Sophia Regina Cassa  1785-1787
  4. Anthony Isaac Cassa  1786-1787
  5. Lucia Margaretha Cassa  1787-1861 


(2) Er ist verheiratet mit Frederika Staak.

Sie haben geheiratet am 11. Juni 1775 in 's-Gravenhage, Nederland, er war 42 Jahre alt.


Notizen bei Daniel Cassa

Daniël was de enige die geen academische graad had. Een aantal van zijn nazaten kwam in Indië terecht en bleken een sterke voorkeur te hebben voor een bstaan als militair.

MsoNormal">Daniel is klerk ten kantore van de gemene middelen van Holland en Westfriesland.

elft. Hij is dan 32 jaar oud. Deze opsluiting vindt plaats op verzoek van zijn vader Frederik Abraham aan het Hof van Holland. Voor een beschrijving van dit verblijf zie aan het einde van dit hoofdstuk.

pas op zijn veertigste.

olgens de huwelijksplaccaten van 1666 een weduwnaar een annum luctis van drie maanden in acht moest nemen.

is afkomstig uit Hannover en Luthers.

rs wederzijds niet aansprakelijk zijn voor schulden die voor het huwelijk werden gemaakt. De bruidegom staat dan reeds onder een gedecerneerde curatele en moet 600 gulden per jaar aan de crediteuren betalen. (Een gedecerneerde curatele is een curatele, gevorderd door het Openbaar Ministerie). Daniel Cassa heeft het in financieel opzicht kennelijk heel moeilijk gehad.

3-7-1777 geeft zijn schoonvader Johan Coenraad Spangenberg een promesse af om 166 gulden te betalen voor Daniel Cassa, die in totaal 600 gulden heeft geleend van Joseph Hartogh. Deze promesse wordt verlengd tot 22-4-1778.

en nog in datzelfde jaar, namelijk op 2-10-1778, lenen zij 1.030 gulden van Ezechiel Goldschmidt Michielsz te 's-Gravenhage.

uo; wordt hij prodeo begraven. De oudste dochter van Daniel is bij zijn overlijden pas 10 jaar oud. De kinderen moeten dan wegens geldgebrek worden opgenomen in het burgerweeshuis. Vier jaar later wordt het kind Joh. Theodorus eveneens pro deo begraven.

, 9 maanden oud, kind van Johannes Lodewijk Cassa en Maria Bremer. Johannes Lodewijk is dan van beroep sjouwer.

worden om in zijn onderhoud te kunnen voorzien. Afstammelingen van deze Johannes Frederik worden wegens hun moed onderscheiden met de militaire Willemsorde door de Nederlands regering.

"MsoBodyText">Johannes Frederik Laurens Cassa, geboren op 9-2-1844 te Paramaribo, getrouwd op 17-6-1870 Amboina met Johanna Wilhelmina Rijkschroeff, overlijdt op 13-08-1878 bij een conflict in Atjeh in Oost Indie. Hem wordt postuum de Willemsorde toegekend. Zie brief Hans Cassa 5-1-2000, en zie  http://home.sprintmail.com/~vela92/famall/fam00224.htm

"MsoNormal">Weduwe Spangenberg woont tussen 1823 en 1837 in wijk W op no. 147 en wijk K op no. 110 als rentenierster.

no. 292.

Het verblijf van Daniel in het verbeterhuis de "Drie Taarlingen" te Delft

assa, commies van de Financie van Holland, vader van Daniël Cassa, Clercq ten Comptoire van 's-Lands gemeene middelen, den Hove van Holland bij requeste heeft te kennen gegeven, dat tot des suppliants groote droefheid den voornoemde Daniël Cassa, het ongeluk hadde gehad, om van tijd tot tijd te vervallen in handen van eenige vuylgewin zoekende Jooden, welke denzelve eyndelijk op hunne bedrieglijke wijze hadden debiteur gemaakt van eene merkelijke somme van penningen, waardoor aan de voornoemde Daniël Cassa occasie hadden gegeven om daarvan groot misbruik te maken en die te employeren tot verregaande excessen.

niël Cassa met goedvinden van 't Hof te loogeren op eene versekerde plaats waar om de supplient zig keerde tot dezen Hove ootmoedig verzoekende, dat het Hof de suppliant gelieve te authoriseren, om den voornoemde Daniël Cassa te confineeren in eene der verbeterhuysen binnen deze provintie. Zo is het dat het Hof geexamineert hebbende den inhoud van de vorenstaande requeste, mitsgaders gezien het Declaratoir van Frederik Abraham Cassa, Anthony Isaac Cassa, Cornelia Cassa, geboren de Reus en Johan Samuel Cassa, waarbij dezelve verklaren, dat betreffende de woorden van verregaande excessen in de requeste aan den Hove den 19e (maart) deezer gepresenteerd, uitgedrukt, dezelve daarin bestaan, dat Daniël Cassa weinig jaren geleden een grote schuld door onderhandelingen met Jooden gecontracteerd hebbende, die eerst onlangs ten volle afbetaald is, na menigvuldige getrouwe en hartelijke vermaningen en door hen op de stelligste wijze gedane beloften, zig nu wederom op nieuw in importante schulden, insgelijks als voren door onderhandelingen met Jooden etc. heeft ingewikkeld, die hij self erkend niet regt te weten dog veele duyzenden te bedragen; dat hij wijders geheele dagen uithuyzig is geweest, 's avonds laat dronken buiten staat is thuis gekomen, waardoor gedurige alteratiero en gegronde vrees voor brand als andersints veroorsaakt zijn; alsmeede dat hij door het gedurig bezoeken van slegte huyzen zijn lichaam en gezondheid grotelijks benadeeld heeft; dat deze en verdere gevallen die met geen mogelijkheid kunnen gespecificeerd worden, gevolgd bij zijn sorgelijke humeur van die dangereuse gevolgen zijn, dat men uit ware affectie voor zijn persoon bedugt is, dat hij indien niet zodra mogelijk op een versekerde plaats bezorgt wordende, tot verdere uiterste zal overslaan, waardoor hij of zelf in een onherstelbaar ongeluk vervallen of anderen ongelukkig maken zal, tot verder chagrijn van ouders en nabestaanden.

eft en authoriseert hem mits dezen, om den voornoemde Daniël Cassa te confineeren in eene der verbeterhuysen binnen deze provintie tot nader dispositie van den Hove”.

al">Gedaan in den Raade den 20 Maart 1765.

ldquo;Verder hebben wij voor ons doen komen Daniël Cassa op authorisatie van den Hove in dat 20 maart 1765 aldaar geconfineert, dewelke seer ontstelt en met seer veel aandoening heeft betuigt gevoelig te zijn aan het ongeluk waarin hij zich bevond; dat hij zeer tevreden was over de behandelingen van de Casteleyn; geen ander verzoek aan ons Commissaarissen had te doen als dat hij niet kunnende zijn sonder occupatiën, aan hem mogte werden geaccordeerd enige boeken en schrijfbehoeftens om zich te kunnen besig houden alsmede de wandelinge in de thuyn. Waarop de Casteleyn gehoord zijnde sig heeft gerefereerd ter dispositie van den Hove nopens beide de verzoeken, mits dat aan hem wierden geaccordeerd, schrijfbehoeftens ook gelijk aan hem een lessenaar of bureau mogt werden gezonden om deselve te kunnen opsluyten.

deerd werden enige boeken en schrijfbehoeften om sig te kunnen besig houden alsmede de wandelinge in de thuyn. Heren Commissarissen te versoeken om met zijn vader daer over te spreken”.

class="MsoNormal">Op de jaarlijkse rondgang van de Commissarissen in 1766 wordt Daniël aangetroffen "komende uit een zware ziekte in een zeer zwakke toestand hebben bevonden". De Casteleyn heeft gezegd zeer wel tevreden te zijn over zijn gedrag. Ook vraagt Daniël enig werk te mogen verrichten. Op dit verzoek volgt het volgende besluit:

het verzoek van Daniël Cassa dat aan hem eenig werk mogt worden gegeven, om daardoor gelegenheid te hebben zo om zich besig te houden als om door die weg te kunnen verdienen om te strekken tot zijne recreatie: goedgevonden dat daarover zal worden gesproken met de procureur De Bije om zijn familie van dat verzoek kennis te geven”.

mmissarissen zijn familie te vragen om weer in "dezelver gunst ter geraken". Daarnaast verzoekt hij "om protectie in geval enige van zijn crediteuren verzoeken mogten komen doen om hem op een min kostelijke plaatse te logeren". Ook wordt gemeld door de commissarissen "dat Daniël Cassa ondertussen door zijne crediteuren ter executie van eenen sententie van den Hove in gijzeling is gebragt op de voorpoorte van dezen Hove". Tijdens datzelfde bezoek meldt de Casteleijn dat Daniël "melancholiek van humeur was maar over zijn gedrag zeer te spreken was". (Bron: ARA; Verbalen Hof van Holland; toegangnummer 3.03.01.01 archiefnr. 6086).

van 1768 komt hij in dat verbeterhuis niet meer voor). Een oom van Daniël, Anthony Isaaq Cassa, de broer van zijn vader, heeft eveneens in de Drie Taarlingen opgesloten gezeten in 1732. Een verslag daarover is opgenomen bij Anthony Isaaq.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Daniel Cassa?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Daniel Cassa

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 18. März 1733 war um die 9,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1733: Quelle: Wikipedia
    • 2. Januar » Die französische Zeitung Courrier d’Avignon wird erstmals herausgegeben.
    • 1. Februar » Der Tod von König August dem Starken führt zu Thronfolgestreitigkeiten, die noch im selben Jahr in den Polnischen Erbfolgekrieg münden. Im Kurfürstentum Sachsen übernimmt sein Sohn Friedrich August II. die Regentschaft.
    • 12. Februar » Der englische General James Oglethorpe gründet mit 114 Personen die Stadt Savannah und damit die Kolonie Georgia.
    • 13. Juni » Die Dänische Westindien-Kompanie erwirbt von Frankreich die Insel Saint Croix in der Karibik. Mit Zuckerrohranbau und Sklavenhandel erzielt die Gesellschaft Einnahmen.
    • 28. August » Am Teatro San Bartolomeo in Neapel wird die Opera buffa La serva padrona (Die Magd als Herrin) von Giovanni Battista Pergolesi uraufgeführt.
    • 10. Oktober » Frankreich erklärt dem römisch-deutschen Kaiser Karl VI. wegen des polnischen Thronfolgestreits den Krieg.
  • Die Temperatur am 11. Juni 1775 war um die 23,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken regen. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1775: Quelle: Wikipedia
    • 21. Januar » In Moskau wird der Kosake Jemeljan Pugatschow als Führer eines Volksaufstandes gegen die russische Zarin Katharina die Große hingerichtet.
    • 23. März » Der Rechtsanwalt Patrick Henry hält eine Rede, die mit dem Satz „Give me Liberty, or give me Death!“ endet. Er sichert damit die Unterstützung Virginias in der Vorbereitung des Amerikanischen Unabhängigkeitskriegs.
    • 10. Mai » In der Schlacht von Ticonderoga wird die 52 Mann starke britische Besatzung des gleichnamigen Forts von aufständischen Kolonisten unter Ethan Allen und Benedict Arnold im Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg gefangen genommen. Es fällt nur ein einziger Schuss, und niemand wird beim Kampf ernsthaft verletzt.
    • 25. August » Die barocke evangelische Ludwigskirche in Saarbrücken wird eingeweiht.
    • 29. August » Die Uraufführung der Oper L'incontro improviso (Die unverhoffte Zusammenkunft) von Joseph Haydn findet in Esterház statt.
    • 31. Dezember » Die Briten besiegen in der Schlacht von Québec amerikanische Truppen und verhindern damit die Eroberung Kanadas im Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg.
  • Die Temperatur am 14. Juli 1794 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1794: Quelle: Wikipedia
    • 26. Februar » Das erste Schloss Christiansborg brennt in Kopenhagen nieder.
    • 24. März » Jacques-René Hébert und seine Anhänger fallen ihrem eigenen Ruf nach Verschärfung der Terrorherrschaft in der Französischen Revolution zum Opfer. 19 von ihnen werden nach nur viertägigem Prozess auf der Guillotine hingerichtet.
    • 13. Juni » Friedrich Schiller fordert Johann Wolfgang von Goethe zur Mitarbeit an der Zeitschrift Die Horen auf und erhält eine Zusage. Damit beginnt ihre nähere Verbindung und bis zum Tode Schillers währende Freundschaft und die Zeit der Weimarer Klassik.
    • 27. Juni » Der französische Schriftsteller Simon Nicolas Henri Linguet wird in Paris hingerichtet, weil er „den Tyrannen zu London und Wien geschmeichelt“ habe.
    • 26. August » Die Uraufführung der musikalischen Komödie Le astuzie femminili (Die weiblichen Listen) von Domenico Cimarosa findet am Teatro dei Fiorentini in Neapel statt.
    • 24. Dezember » Der Weberaufstand gegen das Verlagssystem in der Freien Reichsstadt Augsburg wird durch den Einsatz württembergischer Truppen niedergeschlagen.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Cassa

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Cassa.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Cassa.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Cassa (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Diehl-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
C.C.E.D. Diehl, "Familienstammbaum Diehl", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diehl/I215.php : abgerufen 1. Mai 2024), "Daniel Cassa (1733-1794)".