Familienstammbaum Wim en Annelies de Leede » Laurentius Knappert (1796-1878)

Persönliche Daten Laurentius Knappert 

  • Er wurde geboren am 21. November 1796 in Schiedam.
  • Er wurde getauft am 21. November 1796 in Schiedam.
  • Beruf: Burgemeester van Schiedam 1854-1866; Lid staten van Holland; Korenwijnstoker; Mouter; Azijnmaker; Distillateur; Bierbrouwer; Directeur Algemeen-Handels-Entrepot; Lid Gemeenteraad; Burgemeester van Kethel en Nieuwland (1850); Lid Provinciale Staten van Zuid Holland; Lid Kamer van Koophandel en Fabrieken; Regent en president-regent Hofje van Belois; Regent Hervormd Weeshuis; Mede-oprichter Genootschap Physica; Lid Kiescollege Ned. Herv. Kerk; Kerkmeester; Rentmeester en secretaris van kerkmeesters der Ned. Herv. Kerk; Ouderling Herv. Gemeente; Mede-oprichter, bestuurslid, voorzitter en president-commissaris van de Nutsspaarbank; Regent en presidentMagistraats Armenkamer en Ziekenhuis; Lid en voorzitter Armbestuur; Directeur bijbelgenootschao.
  • Er ist verstorben am 2. September 1878 in Schiedam, er war 81 Jahre alt.
  • Ein Kind von Simon Cornelis Knappert und Antonia Arnolda du Pont

Familie von Laurentius Knappert

Er ist verheiratet mit Wilhelmina Helena de Groot.

Sie haben geheiratet am 19. Juli 1819 in Schiedam, er war 22 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Laurentius Knappert

SCHIEDAM – De economische malaise zorgde in 1854 voor felle rellen in de stad. Bereden artilleristen en een kanonneerboot herstelden de rust. Het bleek echter nog niet het begin van de bewustwording van de arbeiders.
x; text-transform: none; float: left; color: #212121; text-align: left; font: 11px Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; margin: 0px 9px 0px 0px; letter-spacing: normal; text-indent: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; padding: 0px;">kground-color: #e9e6e1; padding: 0px;">http://www.deweekkrant.nl/images/library/pictures/6d/ae/ce/02/2_11nsj01raama5f.jpg" alt="Oude foto van het Raam in Schiedam waar de onruststokers willicht ook tekeer zijn gegaan." width="235" height="174" />
n class="beeldItemTekst">Oude foto van het Raam in Schiedam waar de onruststokers willicht ook tekeer zijn gegaan.
etica, sans-serif; margin: 0px; letter-spacing: normal; text-indent: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; padding: 0px;">eeuw begon de laatste opleving van de moutwijnindustrie. Die hield tot de jaren zeventig aan en ongeveer in 1890 stond de ondergang vast. De geschiedenis van deze bedrijfstak kan echter niet los worden gezien van de mensen die er hun bestaan in vonden en hun leiders. Arbeidersorganisaties ontbraken nog in die tijd. Wel waren er verschillende toneel- en verenigingen in de stad actief, er was een mannenkoor en de schutterij had een muziekkorps. Op het terrein van de arbeidersorganisaties was er niets van betekenis. Mogelijk dat de afwezigheid van dergelijke organen aanleiding gaven tot de ongeregeldheden in 1854.


Het was reeds enkele avonden onrustig in de stad. Op zes en zeven september braken relletjes uit en bij een aantal bakkers werden de ruiten ingegooid. Gedreigd werd hetzelfde te doen bij grutters en handelaars in aardappelen. De politie en de schutterij stonden machteloos, waarop troepenversterkingen werden aangevraagd, die al snel arriveerden. Het waren zestig man infanterie uit Delft en een groep van twintig bereden artilleristen uit Leiden. Het bleef echter onrustig. Nog meer ruiten sneuvelden, er werd gevochten waarbij een paard van de artilleristen werd doodgestoken. Er kwamen aanvullende hulptroepen uit Delft en Leiden. Op de Maas verscheen een kanonneerboot. Dit machtsvertoon bleek voldoende om de gemoederen tot bedaren te brengen, waarop de troepen weer konden inrukken. De bakkers kregen de geleden schade vergoed terwijl de gemeente Schiedam een kostenpost in haar boeken had van bijna zeven duizend gulden. Uiteindelijk werden vier arrestanten veroordeeld. Voor zijn doortastend optreden werd burgemeester Knappert van Schiedam door de Koning benoemd tot Ridder in de Orde van de Eikenkroon. Het oproer hoorde kennelijk thuis in een lange reeks van hongerrellen. In het licht van de ontwikkelingen op sociaal gebied speelden zij geen rol van betekenis. Die kwam eigenlijk pas bij de staking in de kaarsenfabriek 'Apollo' in 1896.