Familienstammbaum Wim en Annelies de Leede » Dingeman Boogaard (1762-1840)

Persönliche Daten Dingeman Boogaard 


Familie von Dingeman Boogaard

Er ist verheiratet mit Teuntje Arijsdr Teeuw.

Sie haben geheiratet am 6. November 1789 in Sliedrecht, er war 27 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Klaas Bogaard  1804-1854 


Notizen bei Dingeman Boogaard

Dingeman Boogaard-Bogaard-Bogert-Boogers-Bogers (alle varianten dus) is geboren ca. 1762. Hij trouwde in Hardinxveld 6-11-1789 met Teuntje Ariensdr. Teeuw, een Sliedrechtse. Zij krijgen 4 kinderen in Neder-Hardinxveld en 7 in Sliedrecht. Van Dingeman zoek ik de doop en dus de ouders. In zijn huwelijksinschrijving staat dat hij "jongeman van Hardinxveld" is, in zijn overlijdensakte staat dat hij in Giessendam is geboren. Het één sluit het ander niet uit. Ik heb zijn doop echter noch in Hardinxveld (Boven en Beneden) noch in Giessendam kunnen vinden. Sterker nog: de familienaam Bogaard komt er in die tijd in geen enkele variant voor. Ik sluit dan ook niet uit dat hij van "de overkant", dus bijvoorbeeld uit Werkendam komt, waar de naam juist veel voorkomt, maar een doop van een Dingeman heb ik ook daar niet kunnen vinden. De oudste zoon van Dingeman is overigens gedoopt als: Hendrik Bogers.

1. Hendrik Dingemansz Bogaard, geb. Hardinxveld 19 jan. 1791, begr. Sliedrecht 26 sept. 1809.


2. Arij Dingemansz, volgt IIa.


3. Huijbertje Dingemansdr Bogaard, geb. Hardinxveld 2 dec. 1794, † vóór 11 jan. 1796.


4. Huijbertje Dingemansdr Bogaard, geb. Giessendam 11 jan. 1796, † Sliedrecht 10 juni 1805.


5. Wouter Dingemansz, volgt IIb.


6. Dingena Dingemansdr Bogaard, geb. Sliedrecht 18 dec. 1801, † Giessendam 13 mei 1842, tr. Arie de Ruiter.


7. Klaas Dingemansz, volgt IIc.


8. Jannigje Dingemansdr Bogaard, geb. Sliedrecht 16 nov. 1804, † ald. 3 sept. 1880, tr. Sliedrecht 22 okt. 1835 Hendrik Bastiaansz Rietveld, geb. Sliedrecht 27 nov. 1811, † ald. 19 juli 1859, zn. van Bastiaan en Roka Arijsdr van de Graaf.


9. Huijbertje Dingemansdr Bogaard, geb. Sliedrecht 16 okt. 1806, † vóór 19 okt. 1807.


10. Huijbertje Dingemansdr Bogaard, geb. Sliedrecht 19 okt. 1807, † 4 jan. 1846, tr. Sliedrecht 11 juni 1835 Jan Koorevaar, geb. 10 jan. 1806, † ald. 6 april 1867, zn. van Pieter en Barbera van der Leden.


11. Hendrik Dingemansz Bogaard, ged. Sliedrecht 7 febr. 1810, † ald. 31 aug. 1828.

Notitie bij Dingeman: Het verhaal gaat dat Dingeman Bogaard een vondeling zou zijn! Er is een zekere relatie met Hendrik Jansz Benders, gehuwd met Huijbertje Cornelisse Steenhoven te Hardinxveld. Dingeman vernoemt kinderen naar bovengenoemde Hendrik (2x) en Huijbertje (4x). Bij de eerste Hendrik is Lijsbeth Bent doopgetuige en bij de eerste twee Huijbertjes is Jannigje Bent of Benders (geb. 1767 te Hardinxveld) doopgetuige. Om welke relatie het gaat is niet duidelijk. Dingeman zou een pleegkind, een onecht of aangenomen kind van Hendrik Benders kunnen zijn. Er is tot nu toe slechts bekend dat een tante van Teuntje Teeuw, Jannigje Andriesdr. Teeuw is gehuwd met Johannes Pieterszn. Benders. Er zijn meer mensen die naar zijn afkomst op zoek zijn; zie onderstaand voorbeeld: Dingeman Boogaard-Bogaard-Bogert-Boogers-Bogers (alle varianten dus) is geboren ca. 1762. Hij trouwde in Hardinxveld 6-11-1789 met Teuntje Ariensdr. Teeuw, een Sliedrechtse. Zij krijgen 4 kinderen in Neder-Hardinxveld en 7 in Sliedrecht. Van Dingeman zoek ik de doop en dus de ouders. In zijn huwelijksinschrijving staat dat hij "jongeman van Hardinxveld" is, in zijn overlijdensakte staat dat hij in Giessendam is geboren. Het één sluit het ander niet uit. Ik heb zijn doop echter noch in Hardinxveld (Boven en Beneden) noch in Giessendam kunnen vinden. Sterker nog: de familienaam Bogaard komt er in die tijd in geen enkele variant voor. Ik sluit dan ook niet uit dat hij van "de overkant", dus bijvoorbeeld uit Werkendam komt, waar de naam juist veel voorkomt, maar een doop van een Dingeman heb ik ook daar niet kunnen vinden. De oudste zoon van Dingeman is overigens gedoopt als: Hendrik Bogers.


IIa. Arij Dingemansz Bogaard, geb. Hardinxveld 9 dec. 1792, † Sliedrecht 6 maart 1860


 


In onze familie is al lang geleden onderzoek naar onze stamboom gedaan en ook wij kwamen niet verder dan Dingeman Bogaard, geboren ca. 1762. Uit een brief van de gemeente Sliedrecht uit 1953 blijkt, dat de voorouders waarschijnlijk afkomstig zijn van Tholen, maar hierover is nooit iets gevonden.


 


Opmerkelijk is wel dat Dingeman Boogers en Teuntje Teeuw een zekere relatie hadden met Hendrik Bent of Benders. Deze was gehuwd met Huibertje van Steenhoven en zij hadden drie kinderen: Elisabeth (Lijsbeth), Jannigje en Cornelis.


 


Dingeman Boogers vernoemt kinderen naar bovengenoemde Hendrik (2x) en Huibertje (4x).


 


Bij de eerste Hendrik is Lijsbeth Bent doopgetuige en bij de eerste twee Huibertjes is Jannigje Bent (Benders) doopgetuige.


Welke relatie er is (pleegkind, onecht of aangenomen kind) is niet duidelijk. In onze familie ging het verhaal (voor wat dat waard is) dat wij van een vondeling afkomstig zouden zijn. Bogaard zou duiden op de vindplaats (een boomgaard) en Dingeman op het feit dat hij gevonden is (vindeman).

Voorgeschiedenis


De Amerikaan John Albert Bogart schrijft in het boek The Bogart Family dat zijn voorouders in 1652 uit Heicoop naar Brooklyn waren geëmigreerd en hij vond de lijn terug tot ca. 1540. Het intrigeerde me of de familie waar ik uit kom ook terug te voeren is naar Hei- en Boeicop.


 


Het was niet zo'n probleem om vast te stellen dat de familie waartoe ik behoor uit Meerkerk afkomstig was, uit de buurtschap Meerkerks Broek, waar nu ook nog een Boogert-tak woont. Ik had ook al gauw door dat de schrijfwijze van de naam al snel niets meer betekende:


 


alle vormen werden door elkaar gebruikt, Bo(o)g(a)(a)(e)r(d)t(man).


 


De eerste Bogaert die in Meerkerk was gaan wonen, was Jasper Abramse. Hij was getrouwd in Nieuwland en woonde in Ottoland en Polsbroek, waar zijn kinderen werden gedoopt. In 1769 vertrok hij met attestatie naar Schoonrewoerd, maar in 1771 werd zijn volgende kind gedoopt in Meerkerk. Door het vertrek naar Schoonrewoerd dacht ik al bijna het verband met Hei- en Boeicop te hebben gevonden.


 


Toch bleek hij niet geboortig uit Schoonrewoerd, maar uit Rumpt, in de West-Betuwe. Dat maakte het onderzoek ook niet makkelijker, want nu moest ik naar het Rijksarchief in Arnhem om meer te weten te komen. In Rumpt liep ik vast: Jasper zijn vader heette daar bij zijn trouwen Abraham Jasperse Graaf (zo was het overgeschreven). Ik kwam er niet verder mee, totdat het Kwartierstatenboek no. XV van Prometheus uit kwam. Daar vond ik ook deze Abraham, Grote Abram geheten, Abraham Jaspersz. Bogaert, zoon van Jasper Augustinusz. en Mayke Dircksdr. Bogaert. Nu bleek dus dat de naam Bogaert van de moeder van Abram kwam, die in Schoonrewoerd was gedoopt. Daar had ik dus waarschijnlijk het verband met Heicoop wat ik zocht, maar wel anders dan ik had verwacht.


 


De vader van Abraham had dus nog geen familienaam en wat geschreven stond als Graaf kon evengoed Gaard zijn, door de onduidelijke schrijfwijze. En Gaard zit al dichtbij Boogaard o.i.d. Kennelijk zocht hij een naam die hem paste.


 


Stand van zaken


Inmiddels kom ik ook met de patroniemen in de kerkboeken niet meer verder en moet ik het dus hebben van notariële en gerechtelijke archieven. Dat heeft nog maar weinig opgeleverd en is zeer tijdrovend, maar de aanhouder wint. Ook moet ik nog het nodige doen om de vele gegevens van de genealogie vanaf Grote Abram te verwerken.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Dingeman Boogaard?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 6. November 1789 war um die 7,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1789: Quelle: Wikipedia
    • 1. April » In New York City wählt das US-Repräsentantenhaus mit Frederick Muhlenberg aus Pennsylvania seinen ersten Sprecher.
    • 10. Juli » Rund um Paris beginnt man, vier Tage vor dem Sturm auf die Bastille, Zollhäuser in Brand zu stecken.
    • 17. September » Der Astronom William Herschel entdeckt jenen Saturnmond, der später als Mimas bezeichnet wird.
    • 25. September » Der US-Kongress beschließt zehn Zusätze zur Verfassung. 1791 erlangen sie nach Ratifizierung durch eine ausreichende Zahl von Bundesstaaten als Bill of Rights gesetzlichen Status.
    • 6. Oktober » Der am Vortag aufgebrochene Zug der Poissarden stürmt das Schloss Versailles und erzwingt die Rückkehr König Ludwigs XVI. und seiner Familie nach Paris.
    • 22. Dezember » Per Gesetz werden im Frankreich der Revolutionszeit an Stelle der historischen Provinzen die Départements eingeführt.
  • Die Temperatur am 30. Dezember 1840 war um die 2,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken regen. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1840: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 10. Januar » Isaac Pitman bietet den ersten Fernunterricht an. Seine Schüler können per Post die von ihm erfundene britische Kurzschrift erlernen.
    • 20. Januar » Eine von Jules Dumont d’Urville angeführte französische Antarktisexpedition entdeckt Adélieland.
    • 7. Mai » Der Great Natchez Tornado tötet in Natchez, Mississippi, 317 Menschen. Er ist damit der zweitschlimmste Tornado in der Geschichte der Vereinigten Staaten.
    • 17. Juli » Fünf Tage vor der offiziellen Eröffnung des Teilabschnittes Köthen–Halle der Bahnstrecke Magdeburg–Leipzig erreicht eine erste Dampflok Halle (Saale).
    • 12. September » Der Komponist Robert Schumann heiratet in Schönefeld bei Leipzig mit gerichtlicher Zustimmung Clara Wieck, deren Vater jeden Kontakt der beiden verbot und das Eingehen dieser Ehe ablehnte.
    • 7. Oktober » In den Niederlanden dankt König Wilhelm I. ab. Sein ältester Sohn Wilhelm II. wird neuer Regent.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Boogaard

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Boogaard.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Boogaard.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Boogaard (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Annelies de Leede, "Familienstammbaum Wim en Annelies de Leede", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I29585.php : abgerufen 5. Juni 2024), "Dingeman Boogaard (1762-1840)".