Familienstammbaum De Klark » Koert Jans van der Sluis (1773-1826)

Persönliche Daten Koert Jans van der Sluis 

  • Er wurde geboren Dezember 1773 in Compagnie onder Jubbega Schurega, grietenij Schoterland, Friesland, Nederland.Quelle 1
    . Extract uit de Minuten berustende ter
    Griffie van de Regtbank van eersten aanleg
    zitting houdende te Leeuwarden.
    De Regtbank van eersten aanleg zitting houdende te Leeuwarden, heeft op de navolgende acte van Bekendheid het daarachter gesteld vonnis gewezen van inhoud als volgt.
    Op heden den zevenden Julij achttienhonderd zes en twintig compareerden voor ons Vrederegter van het Kanton Heerenveen, Provincie Vriesland, geadsisteerd met onzen Griffier in het Lokaal onzer gewone zitting.
    Antje Fekkes, zonder bedrijf, oud acht en zeventig jaren, Baukjen Piers, zonder bedrijf, oud acht en zeventig jaren, Grietje Johannes, zonder bedrijf, oud drie en zestig jaren, Fokjen Jilles, zonder bedrijf, oud zeventig jaren, Hendrina Gerrits, zonder bedrijf, oud zeven en zeventig jaren, alle wonende in de Compagnie onder Jubbega. Jan Brants Klompstra, arbeider, oud zeven en zeventig jaren, en deszelfs huisvrouw Antje Pieters, zonder bedrijf, oud vijf en zeventig jaren, beide wonende te Heerenveen.
    Dewelken verklaarden wel te kennen Koert Jans van der Sluis, veenbaas wonende te Jubbega-Schurega, zoon van Jan Koerts, overleden in de Compagnie onder Jubbega-Schurega voor ongeveer vijf en twintig jaren en van Foekjen Sijttes, mede aldaar overleden, blijkens het Register van Overlijdens; en te weten dat genoemde Koert Jans van der Sluis geboren is in de Compagnie onder Jubbega-Schurega, in de maand December van den jare zeventienhonderd drie en zeventig, zonder den juisten dag te kunnen bepalen; het geen hun bekend is, doordien zij alle tijdens zijne geboorte in de nabijheid van zijne ouders hadden gewoond en eene dagelijksche omgang met dezelven hadden gehad; waardoor hun ook ten volle kennelijk is, dat de Grootouders van genoemden Koert Jans van der Sluis, als van vaderszijde, met namen Koert Jans en Aafke Tjalkes en van moederszijde, met namen Sijtte Sijttes en Martjen Sijtzes sedert eene reeks van jaren in genoemde Compagnie zijn overleden. Voorts verklaarden de getuigen dat meergenoemde Koert Jans van der Sluis in de onmogelijkheid was eene acte van zijne geboorte anders dan deze te kunnen vertoonen, vermits hij niet gedoopt was, en toen geen register van geboorte werd gehouden, gelijk mede er geene Legale aanteekening van het overlijden zijns vaders en van zijne Grootouders bestond.
    Waar van wij deze acte van kennelijkheid hebben opgemaakt, en na voorlezing met ons en onzen Griffier geteekend, verklarende alle de getuigen van niet te kunnen schrijven.
    (get.) G.C.van den Bergh, Vrederegter, R.Biersma, Griffier.
    Geregistreerd te Heerenveen den zevenden Julij achttienhonderd zes en twintig deel dertien folio honderd tien verso vak twee, ontvangen tachtig cents voor hoofdbelasting, tien een tweede cents voor opcenten en tien een tweede cents voor de verhoogingen van het Sijndicaat. De Ontvanger (geteekend) Wielandt.
    Voor Expeditie conform. (was geteekend) R.Biersma Griffier
    Gezien bij ons President van de Regtbank van eersten aanleg te Heerenveen, Provincie Vriesland ter legalisatie der naamteekening van den Heer R. Biersma, Griffier bij het Vredegeregt van het Kanton Heerenveen.
    Heerenveen den 12 Julij 1826.
    (was get.) A.A.Boelens, P.t.B.Wentholt, Griffier.
    No. 720 rec. 3 Augustus 1826.

    Aan de Regtbank van eersten aanleg te Leeuwarden.
    Exhibeert met gepasten eerbied Koert Jans van der Sluis, veenbaas te Jubbega-Schurega vorenstande acte van bekendheid met gedienstig verzoek dat dezelve moge worden gehomologeerd. Qf.vc. (was geteekend)R.Attema, Procr.
    Zij deze gecommuniceerd aan den Heer Officier. Leeuwarden den 3 Augustus 1826. (was get.) T.S.Tromp.
    De Officier concludeert tot homologatie dezes.
    Leeuwarden den 3 Augustus 1826. (was get.) A.DeKett, Subst.
    De Regtbank. Gezien de vorenstaande acte van notoriteit.
    Gezien mede de conclusie van den Heer Officier strekkende tot homologatie diens.
    Gelet op art 71 en 72 van het Burg. Wetboek
    Overwegende dat deze acte is ingerigt in den vorm bij de wet voorgeschreven, Dat voorts de verklaringen der getuigen voldoende zijn, gelijk mede de aangevoerde redenen waarom geene acte van geboorte voorhanden is
    Verklaart de opgemelde acte van notoriteit te homologeren.
    Aldus gedaan ter Raadkamer te Leeuwarden den derden Augustus eenduizend achthonderd zes entwintig, present de Heeren T.S.Tromp, president, Jonkhr. Speelman Wobma en N.Fockema, regters.
    (was geteekend) T.S.Tromp, S.Ferwerdfa jr., Com Griff.
    Voor Extract Conform
    S.Ferwerda jr. com. Griffi
    Geregistreerd te Leeuwarden den vierden Augustus 1826 Del 25 folio 113v C 3. Ontvangen zes guldens zeventien en een halve cent met de opcenten. (was get.) onleesbaar
  • Berufe:
  • Glaube: Nederduits Gereformeerd.Quelle 4
    Geertje en Femke Bonnes en hun echtgenoten Koert Jans en Klaas Luitjes, allen van Compagnie, deden belijdenis van hun geloof op 3 april 1800 in de kerk te Schurega.
  • Er ist verstorben am 18. August 1826 in Marrum, grietenij Ferwerderadeel, er war 52 Jahre alt.Quelle 5
    Het overlijden van Koert van der Sluis werd aangegeven door Frans Gerrits van Tuin, ouid 37 jaar en Jan Jansens Smit, oud 30 jaar, arbeiders wonende te Marrum, buren van de overledene. Smit verklaarde niet te kunnen schrijven.
    Koert is overleden ten zijnen huize Marrum nr. 106.
    Tijdstip: 03:00
  • Sterberegister am 19. August 1826.Quelle 6
  • Ein Kind von Jan Koerts van der Sluis und Fo(E)kje Syttes
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 24. Mai 2014.

Familie von Koert Jans van der Sluis

(1) Er ist verheiratet mit Geertje Bonnes.

Sie haben geheiratet.

In het trouwboek staan Koert en Janke als Koert Jans en Kekke Bonnes, beiden van de Compagnie.
Sie haben in der Kirche geheiratet am 12. Mai 1793 in Schurega, er war 19 Jahre alt.Quelle 7


Kind(er):

  1. Bonne van der Sluis  1794-1860


(2) Er ist verheiratet mit Saeske Cornelis Koopmans.

Sie haben geheiratet am 5. August 1826 in Ferwerderadeel, er war 52 Jahre alt.Quelle 8

Het voorgenomen huwelijk van Koert Jans van der Sluis en Saeske Koopmans werd afgekondigd te Ferwerderadeel en Schoterland op 23 en 30 juli 1826.
De moeder van de bruid was aanwezig en verleende haar toestemming.
Getuigen waren Jan Hendriks Miedema, oud 24 jaar, herbergier te Marrum, neef van de bruid, Tjalling Hendriks Miedema, oud 27 jaar, landbouwer te Nijkerk, neef van de bruid, Durk Hendriks Miedema, oud 24 jaar, landbouwer te Nijkerk, neef van de bruid en Gerben Johannes de Vries, oud 42 jaar, landbouwer te Marrum, zwager van de bruid. Daar de eerste drie door ziekte verhinderd waren, kwamen als plaatsvervangers opdraven Eildert Duijff, oud 51 jaar, deurwaarder-executeur te Westernijkerk, Antoon Willems de Jong, oud 38 jaar, veldwachter te Ferwerd en Allert Jelles Staphorstius, oud 32 jaar, meester-broodbakker te Hallum, neef vande bruid.

Notizen bei Koert Jans van der Sluis

Naamsaanneming:
Voor ons Lid in het Gemeente Bestuur van Schoterland, Canton Heerenveen, arrondissement, Departement Vriesland, gecompareerd zijnde, Coert Jans, wonende te Jubbega, heeft dezelve verklaard, dat hij aanneemt de naam van van der Sluis voor familienaam, dat hij heeft één zoon, en het volgende getal dochters; te weeten: Bonne oud 17 Jaren, Sijtske, oud 14 Jaren, en Janke, oud 8 Jaren, alle bij hem inwonende; en en heeft deze met ons vertekend, te te Jubbega den 11 December 1811.
(get.) Koert Jans Sluis, H.Tjeerds

Op 7 maart 1817 stelt Jan Wytzes van der Sluis te Hoornsterzwaag zich borg voor Koert Jans van der Sluis te Jubbega-Schurega, die een schuld heeft aan de Staat der Nederlanden. Akte verleden voor notaris W.B. Kool van Heerens te Heerenveen. Hoogte van de schuld niet vermeld.

Op 1 october 1817 koopt Koert Jans van der Sluis 2 morgen bouwland te Jubbega van Jeen Tjeerds Peper te Lippenhuizen voor 400 gulden. Akte verleden voor notaris G.T. de Jongh te Langezwaag, gemeente Opsterland.

Op 20 maart 1818 stelt Jan Wytzes van der Sluis te Hoornsterzwaag zich opnieuw borg voor Koert Jans van der Sluis te Jubbega-Schurega, die een schuld heeft aan de Staat der Nederlanden. Akte verleden voor notaris W.B. Kool van Heerens te Heerenveen. Hoogte van de schuld niet vermeld

Op 27 februari 1822 wordt bij notariis G.T. de Jongh te Gorredijk, gemeente Opsterland en pachtcontract opgemaakt, waarbij Koert Jans van der Sluis te Juibbega-Schurega een perceel heideveld en bos verpacht aan Theunis Simons Brinksma te Jubbega-Schurega voor 2 gulden per jaar.

Op 23 februari 1825 wordt bij notaris G.T. de Jongh te Gorredijk het testament van Koerts eerste vrouw, Geertje Bonnes, geopend in aanwezigheid van Koert Jans van der Sluis en zijn dochter Sytske en haar man Luizen Klazes Bies. De vraag blijft waarom de beide andere kinderen van Koert hierbij niet aanwezig waren.

Op 24 maart 1825 laat Koert Jans van der Sluis zijn testament opmaken bij notaris Dominicus Suringar te Beetsterzwaag, gemeente Opsterland.

Op 17 augustus 1826 (één dag voor zijn overlijden) laat hij een nieuw testament opmaken door notaris Jan Albarda Hzn te Marrum, gemeente Ferwerderadeel. Waarschijnlijk ten gunste van zijn tweede vrouw.

Op 14 september 1826 vindt voor notaris W.B. Kool van Heerens te Heerenveen de verkoop plaats van roerende goederen (boelgoed) op verzoek van de erven van Koert Jans van der Sluis. De opbrengst is 294 gulden.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Koert Jans van der Sluis?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Koert Jans van der Sluis

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Koert Jans van der Sluis


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Akte van bekendheid.
    2. Overlijdensakte Geertje
    3. Trouwakte dochter Janke
    4. Naamrolle der ledematen van Oude Horne cum annexis, blz. 36.
    5. Overlijdensakte grietenij Ferwerderadeel. Akte folio 26
    6. Overlijdensakte.
    7. Tresoar.
    8. Huwelijksakte gemeente Ferwerderadeel. Akte nr. 38.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 5. August 1826 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1826: Quelle: Wikipedia
      • 15. Januar » In Paris erscheint die Erstausgabe von Le Figaro. Das Blatt wird vierzig Jahre später zur Tageszeitung.
      • 11. Februar » Die University of London entsteht als Alternative zu den religiös geprägten Universitäten von Oxford und Cambridge.
      • 17. Februar » Papst Leo XII. erkennt die Regularkleriker der Oblaten, die Eugen von Mazenod als missionierende Gemeinschaft gegründet hat, an.
      • 24. Februar » Das Reich Arakan in Südostasien unterstellt sich britischem Schutz. Es wird in Britisch-Indien integriert.
      • 27. Februar » Der österreichische Offizier und Amateurastronom Wilhelm von Biela entdeckt einen Kometen, der später nach ihm benannt wird. Bei einer Wiederkehr rund zwanzig Jahre später wird der Zerfall des Kometen in zwei Teile beobachtet.
      • 9. April » Der Rabbiner Isaak Mannheimer weiht den von Joseph Kornhäusel erbauten Stadttempel in Wien ein. Die Synagoge wird ein wichtiges Zentrum des jüdischen Lebens in Wien.
    • Die Temperatur am 18. August 1826 war um die 20,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1826: Quelle: Wikipedia
      • 24. Februar » Das Reich Arakan in Südostasien unterstellt sich britischem Schutz. Es wird in Britisch-Indien integriert.
      • 27. Februar » Der österreichische Offizier und Amateurastronom Wilhelm von Biela entdeckt einen Kometen, der später nach ihm benannt wird. Bei einer Wiederkehr rund zwanzig Jahre später wird der Zerfall des Kometen in zwei Teile beobachtet.
      • 10. April » Die Einwohner der in der Griechischen Revolution seit einem Jahr von osmanischen Truppen belagerten Stadt Mesolongi versuchen in der Nacht die Flucht aus der Stadt. Der Plan wird jedoch verraten und führt zu einem Massaker an der Bevölkerung. Mesolongi wird in der Folge in Griechenland zu einem Mythos.
      • 1. Juli » Georg Christian Kessler gründet in Esslingen am Neckar gemeinsam mit Heinrich August Georgii die Firma G. C. Kessler & Co., die erste deutsche Sektkellerei.
      • 25. Juli » Uraufführung der komischen Oper Rolands Knappen von Heinrich Dorn in Berlin.
      • 14. Dezember » Bei einem Vortrag in Berlin verwendet der Wissenschaftler Carl Ritter erstmals die Worte Orografie (Höhenbeschreibung) und Hypsometrie (Höhenmessung), die sich als Fachbegriffe durchsetzen.

    Über den Familiennamen Van der Sluis


    Die Familienstammbaum De Klark-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    J. de Klark, "Familienstammbaum De Klark", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I9770.php : abgerufen 9. Juni 2024), "Koert Jans van der Sluis (1773-1826)".