Familienstammbaum de Haan - Visser » Rorica van der Westerholde (< 1444-1505)

Persönliche Daten Rorica van der Westerholde 


Familie von Rorica van der Westerholde

Sie ist verheiratet mit Diederich IV van der Knippenborch.

Sie haben geheiratet

Baron

Op "Sunte Tyburcius daighe" de 14.4.1453 staven Hinrich van Vonderen, genaamd van der Hoeve, en zijn vrouw Mechtelt door oorkonde, dat zij aan Hiricke van der Knyppenborch en diens moeder Alheyde een vrije doorgangsweg door hun goed en hof "Kaitstede", dat voor het ogenblik door hun pachter Costers en diens vrouw Engel uitgebaat wordt, afgestaan hebben. Deze doorgangsweg zal gebruikt worden ten behoeve van de priesters en kapelaans van Bottrop, hier vertegenwoordigd door de heer Johan Distervelt; zodat de priester, die met het altaar van het "Wedenhof" beleend werd, voor eeuwig een vrije en zekere weg, van het Wedenhof naar de kerk zal hebben.
Als schadeloosstelling ontvangt Hinrich van den Hove van de heren van Knippenburg een gedeelte van de tuin van het "Wedenhof" dat aan zijn "sailstede" (= woonplaats) grenst. Als getuigen wa ren aanwezig: Hinrich Schulte then Nyenhuess en Engelbert op der Scheyde, als kerkmeesters; verder nog Herman Lewenberg en Hinrich Schellertz. (1)
Op 17.2.1460 - ipso die dominica sexagesima - geven Rotgher op den Passche, zijn vrouw Else en hun kinderen Johan, Herman en Else uit hun goed te Bottrop in de vest Recklinghausen , aan de kapellen en kerken te Bottrop een halve schepel bezaaid land, ge legen op de Cruyskampe (2), dat met de beide einden uitkamt op de weg tussen het land van Johan op den Passche en op dat van ridder Johan van de Loe.
Als getuigen waren aanwezig: Francke Cumelduyr van het godshuis te Welheim, de jonkers Dyrych van der Knyppenborch en Hynrych van dei Hoeve, alsmede Johan van Oystervelde, priester en kapelaan te Bottrop, de beide kerkmeesters Engelbert op den Schade en Hans tho Eckynckroede, de broeder van Rotger, Gerret op den Passche, de rechter Herman Slangenhoyl en Heyn tho den Bereket velde. Op verzoek van de partijen heeft de Commanderij van Wel heim haar zegel aangehangen. (3)
Dirick was gehuwd vóór 30.11.1464 met Rorich (Rörich, Rorica) van Wester holte, dochter van Herman van Wester holte en Maria van Dungelen. Zij was een kleindochter van Ida Stecke (+ 1427), een familie die tot de "nobilis viri" behoorde. (4) Westerholt: een geslacht dat genoemd werd naar de Westfaalse plaats van deze naam, gelegen tussen Bottrop en Recklinghausen (14 Km. ten N.O. van Bottrop en 8 Km. ten Z.W, van Recklinghausen.)
Alhoewel Fahne in zijn werken een zeer uitvoerige genealogie geeft over de familie van Westerholt, vinden wij er geen enkel lid van de familie v.Knippenburg in terug. Hij bestrijkt in deze genealogie een periode van 1290 tot 1818.
«u»Wapen«/u»: Een zesmaal tegengedwarsbalkt schild van zwart en zilver, in zes stukken, driemaal over elkaar geschaakt . Op de helm een zwart-zilveren wrong, waarop een zilveren zwaan met open vleugels, waarop de overeenkomstige stukken van het schild zich herhalen. (5)
Tegenover de vrijgraaf van «i»de «/i»vest Recklinghausen verzaakt Dirick, gemeenschappelijk met zijn vrouw Rorich, de 30,11.1464 op de latere erfenis van de ouders Westerholt.
In een oorkonde van 8,5.1467, verkopen de erfgenamen van Dyderich van der Knyppenborch (= vader), nl. de weduwe Aylheit, Dyderich en Wenemar haar zonen, met hun zusters (niet bij name genoemd) en Roerich, de huisvrouw van de oudste zoon Dyderich, een huis en hof gelegen te Essen aan de zuiderzijde van het "Gruythuff", geheten "huff to Lynden" en nu "Knippenborgz Huys" genoemd, aan de eerwaarde priester Johan Ydelwynchell, rector van de kapel van de Heilige Geest. Als onderpand stellen de erf genamen Knyppenborg het hof "Vogelhem"; terwijl de rector, voor zich en zijn opvolgers ten eeuwigen dage, jaarlijks in de kapel van de Heilige Geest,
's Dinsdags vóór het avondrood een vigilie zal lezen en 's morgens een mis voor al de afgestorvenen van het geslacht van der Knyppenborch. (6)
Om het noodzakelijke timmerwerk aan de kerk wan Bottrop te kunnen betalen, verkopen de kerkmeesters van de kerk en de kapellen van Bottrop: Engelbert op den Scheyde en Johan ten Pykenbroick op 25.7.1470 - ipso die Jacobi apli - de eigendom "de Haert", gelegen bij den Passche in de buurschap van Bottrop, aan Johannes Pawes en zijn vrouw Greyte. "De Haert" brengt jaarlijks 10 schepels rogge op volgens de gebruikelijke maat van Bottrop, doch omdat hij tot de dorpsgoederen behoort, zal de verkoop ge schieden met de toelating van de heer Francken van Honeppel, commandeur van Welheim, van Dirix van der Knyppenborgh en van al de parochianen van Bottrop.
Als getuigen waren aanwezig: Johan by der Kerken, Gerret Smyt en Hinrich Planckman. Op verzoek van de partijen worden de zegels aangehangen van de Commanderij en van Dirich van der Knippenborgh. (7)
Johan Boedicker en zijn vrouw Walburgh verklaren op 6.5.1473 -ipso die Johannis ante portam latinam - dat zij van het land dat zij van de kerkmeesters van de gemeente Bottrop bekomen, hebben, iets mogen verkopen of verpachten, omdat het deel uitmaakt van h et bezit van de kapellen van Bottrop.
Op verzoek wordt aan de oorkonde het zegel van Adriaen van Dort, landscommandeur der Balyen van Westfalen der Duitse Orde en dat van jonker Diriche van der Knyppenborgh, de tegenwoordige drost wan de Horneburg, gehangen. «i»(8)«/i»
Op 14.8.1474 - in profesto nativitatis Marie virg.- zullen de kerkmeesters Johan Pyeckenbroich en Johan oppen Passe te Bottrop overgaan tot een ruiling van kerkgoederen, met de toelating van de heer Wylhem van Craehs, commandeur van het huis te Welheim der Duitse Orde, alsmede van jonker Dirix van der Knyppenborch en van al de parochianen van de kerk van Speicher (= Spyecker).(9)
In 1480 werd Dyrick door de abt van Werden met het hof "Holtkamp beleend.
In "villa Botrop" wordt op 10.5.1481 een notariële akte opgesteld door de notaris Johannes, "clericus"; waarin de gebroeders Engelbertus, Hinricus en Bruno Brunonis het goed de "Scharnhulse alias "Kolkenbroch" geheten, met al zijn toebehorigheden en dat nu bewoond wordt door Mechtildis, dochter van Theoderich Randebrokes, verkopen aan de kerk van Bottrop vertegenwoordigd door Johan Uistervelt, pastori parochialis ecclesie ibidem en de provisoren Herman op den Gumeke en Johan Pasman wan de kerk van Bottrop. De getuigen zijn Johannes Molner van het altaar te Bottrop en Theodericus (= Diedrich) Knippenborch farmiger en Johannes Custodis. (11)
In een oorkonde van het stift Essen wordt Diderich van den Knyppenburg de neef genoemd van Balthazar opdem Berghe en Johan de Suverlicken, diens zwager. Zij treden op in de oorkonde als getuigen, tezamen met Bernt Droste en Herman van Westerholte. In deze oorkonde van 8.7.1482 verzaakt Balthazar opdem Berghe aan de inkomsten van het huis Berghe, voor hem en zijn erfgenamen, ten voordele van de abdis van het stift te Essen. Hij zal genoegen nemen met een derde deel van het vaderlijk en moederlijk erfdeel. Hij zal geen transacties meer doen met roerende en onroerende goederen, en steeds bereid blijven om de bewoners van het stift te helpen verdedigen. Dit alles als dank, omdat hij niet gerechterlijk zal vervolgd worden wegens doodslag, ter oorzake wan een ongeluk in het stift. (12)
Diedrich leende op 8.9.1484 van de vrijgraaf van de west Recklinghausen, Johan van Nesselrode 600 gulden. Dit bedrag had hij ongetwijfeld nodig, voor de bouw van een windmolen op de Knippenburg; want op 23.4.1486 -zondag Cantate - verleende de aartsbisschop Hermann van Keulen toelating aan Diederich van der Knyppenburch voor de bouw van een windmolen, onder voorbehoud wan de herroeping. Moest de aartsbisschop op zijn beslissing terugkomen zouden de bouwkosten vergoed worden; doch Diederich mag geen mulders of molenaarsknechten wegtrekken, die tot de aartsbisschoppelijke molens in de vest Recklinghausen behoren. (14)
In 1488 stelt Johan van Sevendine, rechter te Essen een oorkonde op, waarin de gebroeders Johan, Henrick en Arndt van Merwyck, alsmede hun knecht Henrich Vlaakamp, hun trouw en hulp beloven en zweren aan de abdis en haar opvolgsters in het stift te Essen. Als getuigen traden op: Johan van Dingede, Dirick van der Knyp penborch, Cort van Vitinckhove, genaamd Schele, Bruyn Smelinck en Henrich Scriver van Hattenegh.
Dirick overlijdt in 1491 en van hem en zijn vrouw Rorica van Westerholte kennen wij vier kinderen: Dirick, Wilhelm, Rotger en Rorike.«u»«b»«i»
«/u»«/b»«/i»Volgens Dr.Gerlach in zijn stamreeks Grille was de hogergenoemde Diedrich = Diedrich IV en hij noemt Rorica van Westerholte, als dochter van Bernd van Westerholte (1446, 25.5.1454, 1474, 1474, + 1491) en van Jutte van Dungelen (1491).De door mij aangehaalde ouders, zijn geput uit de Sammlung Spiessen; die niet zo betrouwbaar is als de stamreeks Grillo.
Alleen Dr.Gerlach maakt onderscheid tussen zijn Dierick IV en Dierick V, vooral de andere genealogen zijn beiden identiek. Waarschijnlijk heeft ook hier Dr.Gerlach gelijk, alhoewel er overeenkomst is met de voornaam van de echtgenote en deze«b» «/b»van sommige kinderen.
In het nederlands archief vinden wij zeer verwarrende inlichtingen over de stamopvolging van de verschillende dragers van de voornaam DIRIK.
De Collectie van Rhemen noemt in marge: Dirk v.Kn. overleden 17.3.1541 (wap.b.A.211) en geen voornaam wordt genoemd voor een "Knippenborg toe Knippenborg, gehuwd met xx Suelen van Nyevelt, die de ouders zouden zijn van een Knippenborg (zonder voornaam) gehuwd met dochter (zonder voornaam) van het echtpaar Westerholt en Van Bungelen.
Dezelfde opgave vinden wij ook in de collectie van Haersolte van Yrst. De collectie van Spaen (Archief van de Hoge Raad van Adel) noemt als zoon van Derk Knippenberg, en Aleyt van Hönnepel Johan van Knippenberg, gehuwd met een dochter van het echtpaar Westerholt-van Dungelen (i.p.v. van Bungelen, stellen anderen van Mekeren).

Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Rorica van der Westerholde?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Rorica van der Westerholde

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Graaf Filips II de Schone (Oostenrijks Huis) war von 1494 bis 1506 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1505: Quelle: Wikipedia
    • 28. Januar » Das Fondaco dei Tedeschi, die Niederlassung der deutschen Kaufleute in Venedig, ist nach einem nächtlichen Brand am Morgen eine Ruine. Ein Wiederaufbau wird erforderlich.
    • 2. Juli » Der Jurastudent Martin Luther wird in der Nähe von Erfurt beinahe vom Blitz getroffen und gelobt, Mönch zu werden.
    • 17. Juli » Martin Luther tritt in das Kloster der Augustiner-Eremiten in Erfurt ein und erfüllt damit sein Gelübde.
    • 30. Juli » Auf dem Reichstag zu Köln entscheidet Maximilian I. den Landshuter Erbfolgekrieg: Das Herzogtum Pfalz-Neuburg entsteht.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

  • 1446 » Maria d’Enghien, Gräfin von Lecce, Königin von Neapel, Titularkönigin von Sizilien, Jerusalem und Ungarn, Fürstin von Tarent
  • 1474 » Peter von Hagenbach, burgundischer Vogt im Elsass/Breisgau (hingerichtet)
  • 1480 » Johann, Graf von Nassau-Wiesbaden-Idstein
  • 1488 » Friedrich I., Herzog von Liegnitz und Brieg
  • 1519 » Jodocus Trutfetter, deutscher katholischer Theologe, Logiker, Rhetoriker und Philosoph
  • 1548 » Augustin Schurff, deutscher Physiker und Mediziner

Über den Familiennamen Van der Westerholde


Die Familienstammbaum de Haan - Visser-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Sandie, "Familienstammbaum de Haan - Visser", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-haan-visser/I5124.php : abgerufen 11. Mai 2024), "Rorica van der Westerholde (< 1444-1505)".