Familienstammbaum Hans Castel en Margaret Holmes » Andries Pauwels Leenknecht (< 1662-< 1713)

Persönliche Daten Andries Pauwels Leenknecht 

  • Er wurde geboren vor 22. Januar 1662 in Calishoek ('s-Heerenhoek), Zeeland, Nederland.
    Andries Pauwels Leenknecht, geboren in 1662 in Calishoek ('s-Heerenhoek).en is gedoopt op 22-01-1662 in 's-Heerenhoek.Hij is overleden voor 13-01-1713 in Heinkenszand,ten hoogste 51 jaar oud.

    Hij trouwde ,minstens 25 jaar oud,na 15-11-1687 in Nisse met Maria Cornelisse van de Walle,geboren in 1666 in 's-Heerenhoek,dochter van Cornelis Jacobs van de Walle en Martijntje Marijnis.Zij is gedoopt op 19-09-1666 in 's-Heerenhoek.Maria Cornelisse is overleden na 1713,minstens 47 jaar oud.


    De kinderen van Andries Pauwels Leenknecht zijn zich rond 1720/1725 van de Plasse gaan noemen.Waarom?


    Maria van de Walle is kort na overlijden van Andries Pauwels,op 13-08-1713 te 's-Heer Abtskerke hertrouwd met Deumis Machielsen.Haar oudste dochter Marike was toen al getrouwd,maar de overige kinderen hadden het ouderlijk huis misschien nog niet verlaten.

    Mogelijk heeft Deumis,die weduwnaar was van Elisabeth Jansen waarmee hij 22 jaar getrouwd geweest is ,kinderen uit dit huwelijk meegbracht. Hebben de kinderen van Andries duidelijk willen maken dat Deumis niet hun eigen vader was en kozen zij een familie naam?Waarom van de Plasse?

    Andries had wellicht heel zijn leven onder een patroniem geleefd en was de naam Leenknecht "vergeten"? Ook hebben zij de naam van de moeder van de Walle niet overgenomen maar het juist het tegenovergestelde ervan van de Plasse?


    kinderen van Andries Pauwels en Maria Cornelisse :


    1 Marike Andriesse van de Plasse.


    2 Cornelia Andriesse van de Plasse.


    3 Paulus Andriesse van de Plasse.


    4 Martinke Andriesse van de Plasse.


    5 Jannes Andriesse van de Plasse.


    6 Cornelis Andriesse van de Plasse.


  • Er wurde getauft am 22. Januar 1662 in 's-Heerenhoek, Zeeland, Nederland.
  • (Name Change) .
    Alleen de kinderen van Andries Pauwels zijn zich rond 1720/1725 van de Plasse gaan noemen.

    Marie van de Walle is kort na overlijden van Andries Pauwels ,op 13-08-1713 te 's-Heer Abtskerke hertrouwd met Deumis Machielsen . Haar oudste dochter Marike was toen al getrouwd ,maar de overige kinderen hadden het ouderlijk huis misschien nog niet verlaten. Mogelijk heeft Deumis , die wdnr. was van Elisabeth Jansen waarmee hij 22 jaar getrouwd geweest is ,kinderen uit dit huwelijk meegebracht. Hebben de kinderen van Andries duidelijk willen maken dat Deumis niet hun eigen vader was en kozen zij een familie naam?

    Waarom van de Plasse? Kan het een typisch Zeeuws grapje geweest zijnin de stijl van : Moeder heet van de Walle en onze vader heeft geen familie naam ,laten wij ons van de Plasse noemen. (bron : VZS 124)


    Bij de doop van Andries Paulissen waren de volgende getuigen aanwezig : Pieter Cornelisz en Elisabeth Jansen.



    Andries Paulissen met Matie Jans zijn op 08-09-1680 getuigen bij de doop van Tanneken , dochter van Pieter Marinussen Decker en Adriaentje Joris.



    RAZE 2831, 1711: Aantekeningen Heinkenszand (CD Borssele)



  • Er ist verstorben vor 4. August 1713 in Heinkenszand, Zeeland, Nederland.
  • Ein Kind von Paulus Gillissen Leenknecht und Maijcken Beerens

Familie von Andries Pauwels Leenknecht

Er ist verheiratet mit Maria Cornelisse van de Walle.

Sie haben geheiratet am 15. November 1687 in Nisse, Zeeland, Nederland.


Kind(er):



Notizen bei Andries Pauwels Leenknecht

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naamsverklaring Leenknecht/ van de Plasse.


1-Leenknecht.


 


Leenknecht is een naam die hoofdzakelijk voorkomt in Vlaanderen, er zijn documenten waarin Leen(c)knecht reeds in de 13e en 14e eeuw beschreven wordt als een beroepsnaam "De Leenknecht".


F.Debrabandere geeft in zijn woordenboek de betekenis weer alszijnde hetzelfde als Leenman of een tolbediende.


In de vroege middeleeuwen was een graaf veelal in het bezit van een "Leenhof" zijnde een kasteel met landerijen, de graaf of leenheer stelde leenmannen aan.


Het leenstelsel is al bekend van in de 9e eeuw, wanneer iemand een contract met een vazal afsloot dan schonk hij hem iets in leen, dat konden gronden zijn een bepaald ambt, of financiele rechten als tollen en renten in natura waarover de schenkende partij beschikte. De heer werd "Leenheer"en de vazal werd "Leenman".


De Leenman had bepaalde verplichtingen op zich genomen , nl. raad en bijstand te verlenen aan de leenheer, en dat kon ook militaire hulp zijn.


Door het in leen geven van gronden, ambten , rechten , tienden enz. kon de vorst zich omringen door veel vazallen of leenmannen en kon zo ook een militaire macht opbouwen.


Grote leenmannen, in het bezit van belangrijke lenen, gingen op hun beurt zelf leenheer spelen t.o.v. andere leenmannen, het is niet ondenkbaar dat hierdoor wellicht ook de uitdrukking "de Leenknecht"ontstaan is.


 


 


2- van de Plasse.


 


Zoals het Meertensinstituut aangeeft is het woord plas een algemene benaming voor stilstaand water. Het komt in zowat alle dialecten voor, wat zijn alomtegenwoordigheid verklaart in de toponomie en in familienamen als Plas, van de Plasse, van de Plassche, Plasmans en Plasschaert.


Bij het genealogisch onderzoek naar afkomst van de Zeeuwse familie van de Plasse bleek dat deze naam omstreeks 1713-1720 aangenomen is en dat de voorouders de naam Leenknecht droegen en afkomstig waren uit Vlaanderen. In deze tijd was het zeer eenvoudig om een naam te wijzigen, ook de parochie geestelijkheid , de klerken van de schepenbamken en notarissen waren niet steeds nauwgezet wat de familienamen betreft.


In Vlaanderen zijn rond 1250-1300 erfelijke familienamen in gebruik genomen , in de Noordelijke Nederlanden waaronder de Zeeuwse eilanden was dit veel later het geval, hier werden veelal de patroniemen toegepast dus verwezen naar de voornaam van de vader , ook in de doop- en trouw registers werd vaak slordig omgesprongen met de familie namen er werd vaak het patroniem genoteerd en geen familienaam.


De oorzaak van de naamswijziging van Leenknecht naar van de Plasse moet gevonden worden in het overnemen van het 's-landsgebruik van de patroniemen waarbij de oorspronkelijke familienaam vergeten werd.


Warom van de Plasse? Na het overlijden van Andries Paulissen (Leenknecht) trad echtgenote Marie Cornelisse van de Walle in het huwelijk met Deumis Magielsen op 13-08-1713, hij nam ook 6 kinderen mee uit zijn vorig huwelijk , hebben de nog 4 thuis wonende kinderen van Andries en Marie duidelijk willen maken dat zij geen Magielsen heetten en daarom een nieuwe naam gekozen hebben, ook opzettelijk afwijkend aan van de Walle de moedersnaam.


Wellicht woonden zij te Heinkenszand ook in de buurt waar een "Plasse" lag.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Andries Pauwels Leenknecht?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Andries Pauwels Leenknecht

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Andries Pauwels Leenknecht


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1662: Quelle: Wikipedia
      • 1. Februar » Die Republik der Sieben Vereinigten Provinzen verliert die Insel Formosa nach 38 Jahren Kolonialherrschaft an die Streitmacht des chinesischen Armeeführers und Piraten Koxinga.
      • 6. Februar » Im Vertrag von Montmartre erlangt der französische König Ludwig XIV. Einfluss auf das Herzogtum Lothringen.
      • 7. Februar » In Paris findet die Uraufführung der Oper Der verliebte Herkules von Francesco Cavalli statt.
      • 18. März » Blaise Pascal gründet in Paris das Pferdedroschkenunternehmen Les carrosses à cinq sols und markiert damit den Beginn des Personennahverkehrs weltweit.
      • 26. September » Die Uraufführung des musikalischen Dramas Antiopa giustificata von Johann Caspar Kerll findet in München statt.
      • 26. Dezember » In Paris wird die erste Vorstellung von Molières Die Schule der Frauen gegeben.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1687: Quelle: Wikipedia
      • 8. Januar » Beim Dirigieren einer neuen Motette rammt sich Jean-Baptiste Lully den Taktstock in den Fuß. Es entwickelt sich Wundbrand und weil er es ablehnt, eine Zehe amputieren zu lassen, stirbt der Komponist einige Wochen später daran.
      • 19. März » Nach dem Untergang seines letzten verbliebenen Schiffes La Belle wird der französische Entdecker Robert Cavelier de La Salle beim Versuch, Hilfe zu holen, von meuternden Mitgliedern seiner Expedition im heutigen Texas ermordet.
      • 12. August » Das kaiserlich-österreichische Heer gewinnt die Schlacht bei Mohács gegen das Osmanische Reich, was den Habsburgern den Zutritt nach Ungarn und der Slowakei ermöglicht.
      • 26. September » Bei einem venezianischen Angriff auf Athen während der osmanischen Zeit wird der Parthenon schwer beschädigt.
      • 9. Dezember » Der Habsburger Joseph I. wird König von Ungarn.
      • 31. Dezember » Die ersten aus Frankreich wegen der dortigen Hugenottenverfolgung und des Edikts von Fontainebleau emigrierenden Hugenotten reisen auf dem Schiff Voorschotten von den Niederlanden aus an das Kap der Guten Hoffnung ab.

    Über den Familiennamen Leenknecht

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Leenknecht.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Leenknecht.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Leenknecht (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Hans Castel, "Familienstammbaum Hans Castel en Margaret Holmes", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-castel-holmes/I1410.php : abgerufen 23. Juni 2024), "Andries Pauwels Leenknecht (< 1662-< 1713)".