Familienstammbaum Bus-vanden Elsen » Dirk VI van Holland (1114-1157)

Persönliche Daten Dirk VI van Holland 


Familie von Dirk VI van Holland

Er ist verheiratet mit Sophia van Rheineck.

Sie haben geheiratet.


Kind(er):

  1. Sophia van Holland  1139-????
  2. Otto I van Bentheim  ± 1140-± 1209 
  3. Dirk van Holland  1142-1197


Notizen bei Dirk VI van Holland

Dirk VI (?, 1114 - bij Utrecht, 5 augustus 1157) was graaf van Holland vanaf 1122, aanvankelijk onder het voogdijschap van zijn moeder.


Huwelijk en kinderen


Omstreeks 1125 huwde hij met Sophia van Rheineck, dochter van Otto van Rheineck en Geertruid van Northausen. Door dit huwelijk kwam de graafschap Bentheim in handen van graven van Holland. Sophie overleefde haar man met ruim 19 jaar. Ze stierf in 1176 tijdens een bedevaart in Jeruzalem.


Samen kregen ze negen kinderen:


Geertruid


Petronilla


Hadewig die non werd


Floris die later zijn vader opvolgde als Floris III,


Otto die als Otto IV graaf van Bentheim werd


Boudewijn die bisschop werd


Dirk die eveneens bisschop werd


Sophia die abdis van Rijnsburg werd


Peregrinus die op jonge leeftijd (12 jaar) overleed


Dirk had ook een buitenechtelijk kind, genaamd Robert.



Het regentschap van Petronilla.


Toen zijn vader Floris II in 1122 stierf, was Dirk VI nog te jong om het bestuur op zich te nemen, waarop zijn moeder Petronilla van Saksen deze taken waarnam. In 1123 hielp Petronilla haar halfbroer hertog Lotharius in zijn strijd tegen keizer Hendrik V. Nadat Lotharius in 1125 zelf koning van het Heilige Roomse Rijk werd, voegde hij Rijnland en Leiden, (formeel sinds 1064 Utrechts bezit), bij Holland. In 1133 stichtte Petronilla de abdij van Rijnsburg. Omdat ze geen vertrouwen had in de nogal ambitieloze Dirk, rekte Petronilla haar regentschap, zodat haar zoon Floris het graafschap kon overnemen.


Floris de Zwarte


Deze Floris (bijgenaamd de Zwarte) bezat wel de ambities die bij zijn oudere broer leken te ontbreken. Hij kwam openlijk in opstand tegen zijn broer en werd van 1129 tot 1131 ook als graaf van Holland in oorkonden genoemd. Zelfs Rooms-koning Lotharius en bisschop Andries van Utrecht erkenden Floris als de rechtmatige graaf van Holland. In maart 1131 werd Dirk VI echter weer officieel graaf van Holland genoemd en lijken de broers zich te hebben verzoend. Zo’n 6 maanden later (augustus 1131) stonden de broers alweer tegenover elkaar, nadat de opstandige Westfriezen Floris de heerschappij over heel West-Friesland hadden aangeboden. Floris accepteerde dit maar al te graag, en ook de Kennemers sloten zich daarna bij de opstand aan. Een jaar later in augustus 1132 kwam Rooms-koning Lotharius tussenbeide, en werd de broedertwist wederom bijgelegd, ook al had dit weinig invloed op het verzet van de Friezen. In 1133 werd Floris de Zwarte vlakbij Utrecht vermoord door Herman en Godfried van Kuyk. Lotharius liet als straf het kasteel van Herman en Godfried vernietigen, en ze werden bovendien verbannen.


De bedevaart van Dirk.


In 1138 ondernam Dirk VI samen met zijn vrouw een pelgrimstocht naar Jeruzalem. Tijdens deze tocht werd hun zoon Peregrinus (Pelgrim) geboren. Op de terugreis bezocht Dirk Paus Innocentius II, en droeg de abdij van Egmond en het door zijn moeder gestichte abdij van Rijnsburg aan hem op. Hiermee onttrok hij de abdijen aan het kerkelijk gezag van het Aartsbisdom Utrecht.


De burcht van Leiden.


Tijdens het graafschap van graaf Dirk VI werd de houten Burcht van Leiden vervangen voor een stenen. De burcht stond op een motte en bestond uit een ronde muur met daarin een donjon. Vanuit deze burcht (waarvan de resten nog steeds in het centrum van Leiden staan) zouden de graven van Holland het gebied voortaan besturen.


De Echternachse kwestie.


In 1156 loste Dirk VI de slepende kwestie rond de Echternachse kerken op. Rond 923 had Dirk I in Egmond een klooster gesticht. Deze Abdij van Egmond kreeg de kerkelijke rechten over het gebied, in plaats van de door Willibrordus gestichte Abdij van Echternach. De abdij van Echternach ondernam herhaaldelijk pogingen het verloren bezit terug te krijgen; dit had tot gevolg dat in 1063 de bisschop Willem I van Utrecht de kerken in het gebied over beide abdijen verdeelde. De abdij van Egmond wilde deze verdeling uiteraard niet accepteren. Dirk VI loste het conflict op door de abdij van Echternach, in ruil voor de gebieden, land op Schouwen en de inkomsten van de grote kerk in Vlaardingen te schenken. Dat de abt van Egmond, die bij de overdracht aanwezig was, weinig gecharmeerd was van deze oplossing, bleek wel toen hij Dirk VI en zijn zoon Floris kort erop in de ban deed. Deze ban is er waarschijnlijk de oorzaak van dat Dirk VI niet in Egmond maar in de Abdij van Rijnsburg werd begraven.

Dirk VI, zoon van Floris II en Petronella van Saksen, aanvaardde onder voogdij van zijn moeder de

grafelijkheid in 1122. Petronella nam deel aan de opstand van haar halfbroer hertog Lotharius


tegen keizer Hendrik V (1123). In 1125 werd Lotharius zelf Duits koning. Vermoedelijk is het aan


hem te danken, dat Rijnland en Leiden, sinds 1064 Utrechts bezit, bij Holland werden gevoegd. In


1132 beoorloogde Dirk de Westfriezen, die zich echter onder Dirks broer Floris stelden en de


Kennemers in hun opstand meesleepten. De broedertwist werd door Lotharius bijgelegd, doch dit


betekende niet dat de Westfriezen hun verzet staakten. In 1140 droeg Dirk het tot nieuwe bloei


gekomen klooster Egmond en het door Petronella in 1133 gestichte klooster Rijnsburg aan de paus


op en onttrok ze aldus aan het gezag van de Utrechtse bisschop. In 1150 voerde Dirk de door hem


gesteunde kandidaat Herman van Horn als bisschop naar Utrecht en wist hem met steun van koning


Koenraad III te doen erkennen. Dirk werd opgevolgd door zijn zoon Floris III.,

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Dirk VI van Holland?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Dirk VI van Holland

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.



Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Holland

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Holland.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Holland.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Holland (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Bus-vanden Elsen-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Hans Bus, "Familienstammbaum Bus-vanden Elsen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bus/I4295.php : abgerufen 10. Mai 2024), "Dirk VI van Holland (1114-1157)".