Familienstammbaum Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard) » Jacob Johannesz Bremer (1733-1799)

Persönliche Daten Jacob Johannesz Bremer 


Familie von Jacob Johannesz Bremer

Er ist verheiratet mit Guurtje Boon.

Die Eheerklärung wurde am 16. Dezember 1757 zu Texel, Noord-Holland, Nederland gegeben.

Sie haben geheiratet.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 12. Februar 1758 in Oosterend, Noord-Holland, Nederland.Quelle 3

Geloof: Nederduits-gereformeerd
Datum: "Voor beyde de eerste classe van ƒ60,-"

Kind(er):

  1. Martje Bremer  1764-????
  2. Pieter Bremer  1768-1857 
  3. Dieuwertje Bremer  1770-????


Notizen bei Jacob Johannesz Bremer

In de periode 1766-1786 was Jacob Johannesz Bremer als walvisvaarder commandeur (gezagvoerder) op Groenland. Over zijn jeugd is niets bekend maar het is wel zeker dat hij voor hij commandeur werd, jarenlang in een lagere rang aan boord van één van de Texelse walvisvaarders gevaren zal hebben. Jacob Bremer vaarde, behalve zijn laatste reis, steeds voor de Amsterdamse rederij Hendrik de Haan en tot 1777 telkens op het zelfde schip: "De Vrouw Wyvalda". In 1766 kwam hij op 15 augustus thuis met twee walvissen (50 vaten spek). In 1767 was hij al op 28 mei terug, leeg want het schip had "lekkagie". Ook het jaar daarop was hij zeer onfortuinlijk en kwam hij op 9 september leeg terug. Een jaar later echter zat het goed. Nadat de hele Texelse walvisvloot tussen 5 en 9 maart van Texel was uitgevaren, kwam Jacob Bremer al op 9 juli behouden thuis, met tien walvissen (190 vaten). Hij had samen gevist met de Texelse commandeur Jacob Potter die voor dezelfde rederij voer op "De Vrouw Anna". Uiteraard had Potter dezelfde vangst, want men placht als men samen gejaagd had, de totaalvangst te delen.
In 1770 was Jacob Bremer op 23 augustus terug met vier walvissen (170 vaten). Het jaar daarop was het weer foute boel en hadden Potter en hij elk een halve walvis (18 vaten). Bovendien waren ze pas op 20 oktober terug. In 1772 was Jacob Bremer op 18 augustus terug met vier walvissen (155 vaten), in 1773 op 23 augustus met drie walvissen (65 vaten) en in 1774 op 6 september met zes walvissen (280 vaten). Het jaar daarop kwam "De Vrouw Wyvalda" op 17 september geheel leeg naar Texel terug. Het walvisbedrijf was niet alleen wisselvallig voor wat betreft de vangst maar ook gevaarlijk.
Na een voorspoedige reis in 1776, waarbij Jacob Bremer al op 21 augustus terug was met 9 walvissen (290 vaten), is in het jaar daarop "De Vrouw Wyvalda" met drie walvissen (80 vaten) op 68 graden noorderbreedte "in het ijs gebleven", als één van de zeven Nederlandse schepen die in dit jaar tijdens de walvisvangst vergingen. Jacob Bremer had hierbij het ongelooflijke geluk om niet, zoals de scheepsbemanningen van enkele andere walvisvaarders, op het barre Groenland te hoeven overwinteren of, nog erger, om te komen na een vergeefse dwaaltocht over de mistige ijsvelden. Hij kon, met zijn bemanning, op andere schepen thuis varen evenals de Helderse commandeur Klaas Keuken de Jonge en de Borkummer commandeur Roelof Gerritsz Meyer. Ongeveer driehonderd mannen zijn in dat rampjaar omgekomen. Slechts honderdenveertig man was zo gelukkig te overleven, waarvan de meeste pas na ruim een jaar weer thuiskwamen, doordat ze op Groenland moesten overwinteren.
In 1778 bleef Jacob Bremer thuis, de rederij had nog geen ander schip voor hem ter beschikking. In 1779 voer hij uit met het schip "De Harpoenier", maar op 4 oktober kwam hij onverrichter zaken weer leeg (in het Vlie) terug.
In 1780 was hij nog juist voor het uitbreken van de vierde Engelse oorlog uitgevaren en kwam hij op 4 september met dertien walvissen (170 vaten) op Texel terug, maar in 1781 en 1782 mocht hij, vanwege de oorlog niet uitvaren. In de loop van 1783 werden de verhoudingen met de Briiten al wat beter en voer een deel van de walvisvaarders weer uit, al werd de vrede pas in het vroege voorjaar van 1784 getekend. Jacob Bremer kwam op 27 september 1783 weer binnen met drie walvissen (65 vaten). Het jaar daarop echter was het goed fout: op 24 april zat het schip De Harpoenier, "onder de Vlieter in de grondt, vol water, en alle zijn masten gekapt, door storm. Het volk geborgen door de loodsschuyten". In de Oprechte Haarlemsche Courant van 20 mei 1784 stan dat Commandeur Jacob Bremer met zijn schip gestrand was voor de rede van Oosterend. (Schip was verloren en de hele inboedel en schip werden verkocht) Misschien was het schip reddeloos verloren want in 1785 is Jacob Bremer niet uitgevaren. Misschien hield de rederij het (met hem) voor gezien, in elk geval voer Jacob Bremer in 1786 uit voor de rederij Lourens Brandligt en zoons te Amsterdam, op het schip "De Prinses van Pruisen". Op 13 september was hij op Texel terug met één walvis (45 vaten). In elk geval hield hij het voor gezien, waarschijnlijk had hij "zijn schaapjes op het droge". Terwijl de lagere bemanning een vast maandgeld ontving (circa 20 gulden) voeren de commandeur en officieren "op part": behalve een vast bedrag van circa 150 gulden bij het uitvaren kreeg de commandeur doorgaans 25 gulden per gevangen walvis. In 1795 werd Jacob Johannesz Bremer met enkele andere patriotten in de "municipaliteit" van Texel gekozen. Bron: Drs. J.T. Bremer, Jacob Jansz Bremer (1733 1799), Commandeur ter Walvisvaart. Historische Vereniging Texel, no.4 1987.
De walvisvaart zou Jacob Bremer geen windeieren hebben gelegd. Hij was zeer vermogend en heeft als schepen deel uitgemaakt van de Texelse vroedschap. In de 19e eeuw waren zijn afstammelingen bakkers en boeren in en rond Oosterend (bron: Texelse geslachten).
Tekst uit de Oprechte Haarlemsche Courant van 20 mei 1784: Denys ten Teye, R. Boevink en G. Altius, Makelaars, zullen op Maadag, den 24 Mai, 1784, 's avonds ten 6 uuren, t'Amsterdam in het Nieuwezyds Heeren-Logement op de Haarlemmerdyk, publicq verkoopen: By Nommers, Ankers, Touwen, Zeylen, Scheeps-Gereedschappen; alsmede Walvisvangers-Gereedschappen, Harpoenen, Lensen, Walvis-Lynen, Yzer- en Houtebandsquardeelen, Sloepen en verder Vleeds-Goederen, Fictnaly, Boter, Vlees, Spek enz., zo gezond als beschadigt; alles geborgen uit het Fluit-Schip genaamd de Harpoenier, Commandeur Jacob Bremer, gedestineerd geweest na Groenland, alles op den Verkoopdag te zien in de Pakhuisen op de Zoutkeesgragt. Wyders zal op vrydag, den 21 Mai op Tessel publicq verkogt worden: Het WRAK van het FLUIT-SCHIP genaamd de Harpoenier, zo als hetzelve Masteloos na by Oosterend op Tessel in de Grond zit, volgens Conditie te zien by den Geregten van Burg en 't Oude Schild op Tessel.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jacob Johannesz Bremer?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jacob Johannesz Bremer

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jacob Bremer

Harmen Bremer
± 1667-1706

Jacob Bremer
1733-1799


Guurtje Boon
1731-????

Martje Bremer
1764-????
Pieter Bremer
1768-1857

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Jacob Johannesz Bremer



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. klapper, krk119
    2. otr12
    3. trouw klapper, krk13

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 13. September 1733 war um die 14,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: regen geheel betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1733: Quelle: Wikipedia
      • 2. Januar » Die französische Zeitung Courrier d’Avignon wird erstmals herausgegeben.
      • 1. Februar » Der Tod von König August dem Starken führt zu Thronfolgestreitigkeiten, die noch im selben Jahr in den Polnischen Erbfolgekrieg münden. Im Kurfürstentum Sachsen übernimmt sein Sohn Friedrich August II. die Regentschaft.
      • 12. Februar » Der englische General James Oglethorpe gründet mit 114 Personen die Stadt Savannah und damit die Kolonie Georgia.
      • 13. Juni » Die Dänische Westindien-Kompanie erwirbt von Frankreich die Insel Saint Croix in der Karibik. Mit Zuckerrohranbau und Sklavenhandel erzielt die Gesellschaft Einnahmen.
      • 28. August » Am Teatro San Bartolomeo in Neapel wird die Opera buffa La serva padrona (Die Magd als Herrin) von Giovanni Battista Pergolesi uraufgeführt.
      • 10. Oktober » Frankreich erklärt dem römisch-deutschen Kaiser Karl VI. wegen des polnischen Thronfolgestreits den Krieg.
    • Die Temperatur am 20. November 1799 war um die 4,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Osten bis Süden. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1799: Quelle: Wikipedia
      • 20. März » Im Rahmen seines Ägyptenfeldzuges im Zweiten Koalitionskrieg beginnt Napoleon Bonaparte mit der Belagerung der syrischen Stadt Akkon, die er nach 61 Tagen ergebnislos abbrechen muss.
      • 14. Mai » Die in Bau befindliche Gasco-Talsperre am Fluss Guadarrama bei Galapagar nahe Madrid in Spanien bricht. Zum Zeitpunkt des Einsturzes ist die Mauer 53m hoch, wobei sie insgesamt eine Höhe von 93m erreichen sollte. Der Stauinhalt wäre 22,5 Mio.m³ gewesen. Der Bau wird danach aufgegeben, die Ruinen sind heute noch vorhanden.
      • 8. Juni » Die französische Malerin Adélaïde Labille-Guiard heiratet als bereits 50-Jährige ihren Jugendfreund, den Maler François-André Vincent.
      • 30. August » Durch die Kapitulation im Vlieter wird das letzte kampfstarke niederländische Marinegeschwader an die britische Royal Navy ausgeliefert.
      • 9. Oktober » Das Schiff Lutine strandet während eines starken Nordweststurms auf einer Sandbank bei Terschelling. 240 Seeleute lassen beim Untergang ihr Leben, nur einer kann sich retten. Eine Fracht aus geladenem Gold und Silber im damaligen Wert von 1,2 Millionen Pfund versinkt im Meer.
      • 24. Dezember » Die in Kraft getretene Verfassung des Jahres VIII legitimiert die faktische Alleinherrschaft Napoleon Bonapartes als Erster Konsul. Damit ist verfassungsrechtlich das Ende der Französischen Revolution nachvollzogen. Der Machtwechsel auf das Konsulat ist bereits am 10. November erfolgt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Bremer

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Bremer.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Bremer.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Bremer (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Matthijs Bremer, "Familienstammbaum Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard)", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bremer-watertor/I29.php : abgerufen 26. Mai 2024), "Jacob Johannesz Bremer (1733-1799)".