Familienstammbaum Boonstra/Boven » Vincent "de Wildebaes" van Schelven (1556-± 1624)

Persönliche Daten Vincent "de Wildebaes" van Schelven 

  • Spitzname ist de Wildebaes.
  • Er wurde geboren im Jahr 1556 in Nieuwpoort, Vlaanderen, Belgie.
  • Titel: meester
  • Berufe:
    • chirurgijn.
    • .
  • Er ist verstorben rund 1624 in Amsterdam, NH.
  • Ein Kind von Cent van Schelven

Familie von Vincent "de Wildebaes" van Schelven

Er ist verheiratet mit Jacomijntje Ingraets.

Sie haben geheiratet rund 1599.


Kind(er):



Notizen bei Vincent "de Wildebaes" van Schelven

Ook vermeld als: Centsz, van der Schelling, van Schelluwe, van Schellingen, van Schelff, van Schelluve, Schelven


Volgens het register van de 10e penning (Belasting) woonde Vincent Schelve in 1576 in het huis van Mr. Vigor Debomere, chirurgijn, in de Langestraat te Nieuwpoort (B). de eigenaar betaalde 20s, wat duidt  op en bescheiden woning (G. Dalle, Topografie van armoede en rijkdom te Nieuwpoort 1576-1601,  Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis, jaargang 124 3-4 1987. pagina 218.). Wellicht was Vincent als 20-jarige in opleiding bij een chirurgijn.


Hij trouwde (1) voor 1588 waarschijnlijk in Nieuwpoort, Belgie of Antwerpen, Belgie met ?.
Hij trouwde (2) op 13-03-1588 in Rotterdam, ZH met Janneke van Maasz.


Handschrift (13.03.1588.Trouwboek Gereformeerde.Gemeente Rotterdam) (zie: documenten):
Vincent Schelven weduwnaar van Nieuwpoort met Jannetie Maasz, weduwe van Ghent woonen beijde aan de Pannekoeckstraet - sijn in Cornelis' boek gerastreerd.


Genoemde Meester Cornelis te Rotterdam is mogelijk Meester Cornelis Meijnaertszn. Boon, rector van de school (vanaf circa 1554), voorman en woordvoerder van de gereformeerden in Rotterdam in 1566.
Hij trouwde (3 in 1598 in Amsterdam, NH met Trijn Jans


Hij trouwde (4) omstreeks 1599 in Amsterdam, NH met Jacomijntje Ingraets (of Van Engelgraven volgens het doopregister bij de doop van Isaack) (zie: stamboom).


 

Attestatie d.d. 10-7-1603
Notaris Jacob Duyfhuysen


“Op huijden den Xen July 1603, comp(ar)eerden voor mijn Jacob Duijffhuijsen not(a)r(i)o publ(ic)o en(de) d’ondergenoem(de) getuijgen:


 


 

Ariaen Mathijsz. out ontrent XLIJ Jaren, Jan Corn(eli)sz. out ontrent veertich Jaren, Cuyenira Ockers huysvrouw van Jan Willemsz. schipp(er), out zessentsestich Jaren, Aeffgen Jasp(er)sdr. jongedochter out 36 Jaren, en Trijntgen Ariens, wede wijlen Jan Ariensz., out ontrent vierenvijftich Jaren, en(de) hebben ten versoecke van Jaquemijna Engelraems huijsvrouwe van Vincent van Schelluve, tegenwoordich gebannen op de galije, voor de gerechte waerheijt getuijcht en(de) gheattesteert dat zij requirante met d’voorn(oemde) Vincent van Schelluve haer man vier achtereenvolgen(de) Jaren voor date dese in Captij(n) Yemants Steechken binnen deser Stat Rott(e)r(da)m als ghebuerluijden te samen gewoont hebben, en(de) dat zij van(den) voorn(oemde) Vincent van Schelluve noyt anders gehoort noch gesien en hebben, dan alle eer en(de) duecht, en(de) dat hij hem in(den) gebuerte altoos gedragen heeft, als een goet, eersaem en(de) vredel(ievend) buijrman behoort en(de) te doen schuldich is, voorts dat zijl(uiden) drye cleyn kinderkens te zamen sijn hebben(de), en(de) dat zij requir(an)te maer de luchter hant en heeft, sulcx dat zij haer selven onder haer kinderkens niet en can behelpen zulcx wel soude vereijsen, ende dat d’voorn(oemde) Vincent van Schelluve, (so veel hun dep(osan)t(e)n dies bekent is) altoos zijn vuyterste naersticheyt en(de) devoir heeft gedaen, omme haer requir(an)te ende zijn kinderkens in eere te onderhouden en(de) generen , eijnden hier mede haer voorsz(egde) depositie, bereijt zijn tselve naeder te verclaren en(de) met eede te bevestygen desnoot(s) en(de) versocht zijn(de). Aldus gedaen te(r) pr(esen)tie vanden E(erzame) Gillis Lodensz. van Bergen en(de) Jacob Quyrijns,

als getuijgen handmerken van Arien Mathijss., Jan Corn(eli)sz., Cuenira Ockers, Trijn Ariensdr., Aeffgen Jasp(er)ss. en Jacob Crijnen; handtekeningen van Gillis van Berghen en notaris Jacob Duijfhuijsen.

En dan de vertaling in modern Nederlands:


vrouw van Vincent van Schelluve, welke laatste een straf uitdient op het galei (tegenwoordich gebannen op de galije). Zij verklaarden dat Jaquemijna met haar man Vincent van Schelluve vier achtereenvolgende jaren in Captij(n) Yemants Steechken binnen Rotterdam als hun buren hebben gewoond. Van genoemde Vincent van Schelluve hebben zij nooit anders gehoord of gezien, dan alle eer en deugd: hij heeft zich in de buurt altijd gedragen als een goed, eerzaam en vredelievend buurman. Omdat zij drie jonge kinderen hebben (drye cleyn kinderkens), terwijl Jaquemijne bovendien slechts één hand heeft (de linkerhand), kan zij zich met haar kinderen niet goed behelpen. Bovendien verklaarden zij, dat Vincent van Schelluve, (voor zover hun bekend) altijd zijn uiterste best heeft gedaan, om Jaquemijna en zijn kinderen eerzaam te onderhouden en de kost te winnen. Alle vijf zetten een handmerk (konden niet schrijven).



 


 


 


 


 


 


 

Uit bovenstaande akte kunnen een aantal conclusies worden getrokken:


Vincent van Schelven was (vermoedelijk kort voor juli 1603) gestraft met een diensttijd op een galei. Wat hij heeft gedaan om dit te verdienen is (nog) onbekend. De Staten van Holland hadden een galei in de vaart, waarop met name buitenlanders een straf moesten uitdienen. Er moet een Criminele Sententie zijn, waarin vonnis en reden voor de straf worden beschreven (hiernaar wordt nog gezocht).


Doel van de bovenstaande notariële verklaring was ongetwijfeld een gratieverzoek. Gelet op het feit, dat op 4 maart 1604 een dochter Sara werd gedoopt in Amsterdam, was Jaquemijna in juli 1603 vermoedelijk al zwanger. Het is dus niet duidelijk of Vincent bij de doop van 1604 al aanwezig was en of het gratieverzoek is ingewilligd. Archiefstukken van het gratieverzoek moeten bewaard zijn (hiernaar wordt nog gezocht).


Puur speculatief: Het ontbreken van de rechterhand van Jaquemijna is geen goed teken. In sommige streken werd de hand afgehakt na een veroordeling wegens diefstal. Een ongeluk of oorlogsverwonding is uiteraard ook goed mogelijk: het was tenslotte midden in de Tachtigjarige Oorlog.


 

Vincent van Schelven en Jaquemijna (Jacomijntien) Engelraems (Ingraets) woonden in 1603 al vier jaar in Rotterdam (m.a.w. waren ca. 1599 getrouwd) en hadden drie kinderen (waaronder hoogstwaarschijnlijk Isaak Centen van Schelven). Opmerkelijk is, dat Vincent een jaar eerder, in 1598, in Amsterdam trouwde met een zekere Trijn Jans, weduwe van Gerrit Garbrantsz. Dit huwelijk heeft dus maar kort geduurd.


De Kapitein Imansteeg (in vele variaties gespeld) heeft nog lang bestaan, is weggebombardeerd in 1940 en liep van de Nieuwehaven naar het Groenendaal. De originele (vrij kleine) bierbrouwerij De Oranjeboom lag in de 17e eeuw aan deze steeg.


Het duurt tot 1611 wanneer zijn Vlaamse herkomst nogmaals wordt bevestigd, in een te Dordrecht opgemaakte akte, waarin gerefereerd wordt aan een afspraak met "eenen Mr .Vincent van Schelven geboren van den Lande van Vlanderen", waarbij het achter de naam oorspronkelijk geschreven woord "Vlaminck", weer is doorgehaald. Men kan zich afvragen wat de betekenis hiervan is. Was hij wel afkomstig uit Vlaanderen, maar niet daar geboren?


 


Uit de genoemde Dordtse akte van 1611 blijkt ook, dat hij met een meestertitel door het leven ging en gezien zijn interesse voor "het gesaemen te maecken en vercoopen van sekere roode salve met de daarin genoemde comparant", zal deze titel toch wel wijzen op zijn beroep van chirurgijn.


 


Een bewijs hiervan is nog niet geleverd, omdat hij niet als zodanig in een of andere (gevonden) beschrijving voorkomt.


 

Op heden den IX Meerte Ao XVIc en elleff is voor mij Pauwels Eelbo als openbaer notar. in Dordrecht/ etc./ gecompareert / d'eersamen Jan Cornelisen out omtrent L jaeren Wirdt in T'Hiel / op den Riedtdijck binnen deser stede / en Quintijn Pieters van der Velden oudt ontrent XLII jaeren backer mede inwoonder alhier / mij Notaris wel bekent d'welke ter Instantie en verzoeke van Mr. Anthonij Stoffelsen / absent / Requirant hebben verclaert. geattesteert en geaffinneert mits desen presenterende 't selve rechtens te verclaren des versocht sijnde / warachtich te sijn, dat sij deponenten den voorn.requirant gekent hebben over veele jaeren te weten den voorsz. Jan Cornelisz / over ontrent derthien jaeren ende den voorn. Quintijn Pieters over ontrent den achthien jaeren / verclaerende den voorn. deponenten dat sij luden den voorn. requirent den voorsz. vergaende tijt altoos gekent hebben voor een man met eere / ende gedurenden den selven tijt / mechtig is geweest / om sijne nootdruft met eere te bannen / ende tot den dach van huijden noijt anders van den selve te hebben gehoort noch vernomen / verclarende voordts den voorn. Jan Cornelissen particulierlijck dat geleden ontrent twee jaeren sonder den preciese dach onthouden te hebben / den voors. requirant ten huijse van hem deponent voorsz. geaccordeert is met eenen Mr. Vincent van Schelven / (-Vlaminck- doorgehaald) geboren van den Lande van Vlanderen / belangende sekere wetenschappen omme van gesamen te maecken en vercoopen sekere roode salve / sluijtende hijer mede haere despositie aldus gedaen in Dordrecht voorn ter presentie van Cornelis Bastiaens en Jan Aertsz Schippers inwoonders alhier als getuijghen -09.03.1611 -not. Pauwels Eelboo/inv.nr.10-JDg. 295 (ONA Dordrecht)


 


 

Op 09-12-1611 laat hij notarieel vastleggen om zijn dochter te onderhouden tot haar mondige jaren voor ƒ 23 per maand (zie: documenten).


Op 06-02-1612 laat hij notarieel vastleggen dat hij een boerenzalf heeft leren maken (zie: documenten)


Hij trouwde (5) omstreeks 1615 in Amsterdam, NH met Anna Solders.
Hij trouwde (6) kort na 21-11-1620 in Amsterdam, NH met Maergarite Van Hardenzeel van Olderzaal (geboren rond 1600). Zij hertrouwt 14 september 1624 Amsterdam (Trouwboek Amsterdam) als sedert driekwart jaar  weduwe van Vincent, onder de naam Grietje Heijndrix van Onderzeel met Jan Claaszn., beurzenmaker te Amsterdam. Hierdoor wordt vastgesteld dat Vincent is overleden rond de jaarwisseling van 1623-1624.


 

21-11-1620 te Amsterdam:
OT Pui van Vincent van Schelff, van nieuwpoort, oud 64 Jaren, wonende in het Jan Cockssteegje & Anna Margarite Verhardenzeel (van Hardenzeel) van Oldenzale, 20 Jare, wonende als voore.


OT Pui staat voor Ondertrouw voor de Pui (voor het gerecht). Personen die geen lidmaat waren van de gereformeerde kerk en er ook voor kozen niet in deze kerk te huwen, konden voor het gerecht trouwen. Vaak betrof het hier katholieken of leden van een ander  verboden geloof.


 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Vincent "de Wildebaes" van Schelven?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Vincent "de Wildebaes" van Schelven

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Vincent van Schelven

Cent van Schelven
± 1530-1574

Vincent van Schelven
1556-± 1624

± 1599

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van Schelven

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Schelven.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Schelven.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Schelven (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Boonstra/Boven-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Karel Boonstra, "Familienstammbaum Boonstra/Boven", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boonstra-boven/I409.php : abgerufen 11. Juni 2024), "Vincent "de Wildebaes" van Schelven (1556-± 1624)".