Familienstammbaum Boas-Bianchi-Baaij-Happee e.v.a. » Bernardus (Barnhardus) "Barend" Moorrees (1780-1860)

Persönliche Daten Bernardus (Barnhardus) "Barend" Moorrees 

  • Spitzname ist Barend.
  • Er wurde geboren am 13. August 1780 in Cuyk (L).Quelle 1

    Waarschuwing Pass auf: War älter als 65 Jahre (67), als Kind (Bernardus Marius Moorrees) geboren wurde (27. August 1847).

  • Berufe:
    • von 1809 bis 1851 predikant.
      * van 6 september 1807 tot en met 29 april 1809 Hervormd predikant te (Lage) Vuursche.
      * van 29 april 1809 tot en met 13 augustus 1815 Hervormd Predikant te Bovenkarspel.
      * van 13 augustus 1815 tot en met 13 oktober 1816 Hervormd predikant te Wijk (Noord-Brabant).
      * van 13 oktober 1816 tot en met 1830 Hervormd predikant te Nijkerk.
      * van 7 augustus 1831 tot en met 1 juli 1851 Hervormd predikant te Wijk (Noord-Brabant).
    • Ab 1. Juli 1851 emeritus predikant.
      ten tijde van het huwelijk van zijn zoon Jan Gerrit Gabriel
  • Ausbildung: bis 1807 studeerde te Utrecht.
  • Tatsache: oorlog.
    Behoorde eerst tot het korps door prins Frederik der Nederlanden in het Osnabruckse opgericht tot verdediging des vaderlands, doch nam bij de opheffing van hetzelve en gedeeltelijke overgang daarvan in Oostenroijkschendienst zijn ontslag.
  • Er ist verstorben am 19. August 1860 in Wijk bij Heusden, Noord-Brabant, Nederland, er war 80 Jahre alt.Quelle 2
  • Ein Kind von Johannes Gerhardus Gabriel Moorrees und Johanna Mr. Bernardusdochter de Jongh
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 10. Januar 2024.

Familie von Bernardus (Barnhardus) "Barend" Moorrees

Waarschuwing Pass auf: Ehegatte (Jeanne Henriette Elisabeth de Pineda) ist 37 Jahre jünger.

(1) Er ist verheiratet mit Everharda Maria Kemink.

Sie haben geheiratet am 28. September 1807 in Utrecht (UT), er war 27 Jahre alt.


Kind(er):



(2) Er ist verheiratet mit Jannetje Kreulen.

Sie haben geheiratet am 21. Oktober 1824 in Nijkerk (GLD), er war 44 Jahre alt.Quelle 3


(3) Er ist verheiratet mit Jennetje (Nennetjen) van der Flier.

Sie haben geheiratet am 17. Dezember 1833 in Wijk bij Heusden, Noord-Brabant, Nederland (Wijk en Aalburg), er war 53 Jahre alt.Quelle 4


Kind(er):

  1. Martha Moorrees  1836-1878 
  2. Johanna Moorrees  1837-1860


(4) Er ist verheiratet mit Jeanne Henriette Elisabeth de Pineda.

Sie haben geheiratet am 28. Oktober 1846 in Wijk bij Heusden, Noord-Brabant, Nederland ook: Wijk en Aalburg, er war 66 Jahre alt.Quelle 5


Kind(er):



Notizen bei Bernardus (Barnhardus) "Barend" Moorrees

Ds. Bernardus Moorrees is geboren te Kuik bij Nijmegen op 1 augustus 1780. Hij verloor reeds op 4jarige leeftijd zijn moeder. Evenals zijn vader was hij al jong een felle en vurige voorstander van het Oranjehuis. Na een tijd als cavalerist te hebben rondgezworven, volgde hij de Latijnse school en studeerde daarna aan de hogeschool te Duisburg. Daarna kreeg hij een aanstelling als cadet sergeant van de erfprins van Oranje, de latere koning Willem I;
keert in 1801 terug, en gaat zich voorbereiden op de studie in de godgeleerdheid. Daartoe vestigt hij zich in 1804 te Utrecht om er de colleges te gaan volgen.

Op 6 september 1807 wordt hij als predikant van Lage Vuurse bevestigd. Enkele weken later trouwt hij met Everdina Maria Kemink, de dochter van de bekende Utrechtse uitgever Kemink.
Na een verblijf van 19 maanden verwisselt hij genoemde gemeente met Bovenkarspel, welke gemeente hij 6 jaar en 3 maanden dient, om daarna te vertrekken naar de gemeente Wijk bij Heusden.
Voor de tweede maal volgt hij de bekende ds. D.A. Detmar in een gemeente op. Hij blijft er slechts kort. Al na een jaar volgt hij de roeping op naar Nijkerk op de Veluwe. Die gemeente dient hij ruim 14 jaar. Zoals daar in de 18e eeuw onder ds. Ger.
Kuypers een geestelijke opwekking plaatsvond, zo gebeurde dit nu ook onder de prediking van ds. Moorrees. Zelf getuigt hij daarvan: "Ik heb ruim veertien jaar in de belangrijke en de mij onvergetelijke gemeente van Nijkerk op de Veluwe gearbeid, ene godsdienstige opwekking bijgewoond, die de hele gemeente bijna in beweging bracht".
Dat er ook veel onder gevonden werd, wat geen ware grond mocht heten, blijkt uit zijn opmerking: "Ik heb het onderscheid tussen hartstochtelijke opwindingen en godsdienstige geestdrift leren kennen, zoals van achteren kenbaar wordt tussen het
ware werk des Heiligen Geestes".
Waren de Nijkerkse jaren voor hem een gezegende tijd, toch bleven hem drukwegen niet bespaard. Hier verloor hij kort na elkaar, én zijn vrouw én zijn dochter. In 1824 hertrouwt hij met Jannetje van K(r)eulen.
Wegens zijn zwakke gezondheid moest hij in 1830 emeritaat aanvragen. Maar slechtsvoor een korte tijd. Want na het overlijden van de Wijkse predikant kreeg hij te geloven daar weer predikant te moeten worden.
Op een wonderlijke manier werd een beroep op hem uitgebracht. Van plan en al onderweg om de predikant van Oldebroek te gaan beroepen, kwamen de Wijkse broeders bij ds. Moorrees terecht, en... beriepen hem! Het beroep nam hij
op staande voet aan, daar de zaak hem reeds van 's Heerenwege bekend was. Op 7 augustus 1831 doet hij intrede in zijn oude gemeente.
Hier verliest hij, in oktober 1832, zijn tweede vrouw. Hij trouwt in november 1833 voor de derde maal, n.l. met Nennetje van der Flier, die hem op 15 januari 1845 weer door de dood ontvalt. Opnieuw is ds. Moorrees weduwnaar, en dat voor de derde maal. Zelf leidt hij de begrafenis van zijn vrouw met de woorden uit Johannes 11: 42. Hierover is door zijn tegenstanders veel te doen geweest. Zelfs verscheen er een geschrift van een gemeentelid tegen deze woorden.
18 Maanden later trouwt hij voor de vierde maal, en wel met Jeanette de Pinéda die hem zou overleven.
Op zondag 19 augustus 1860 werd ds. Moorrees afgelost van zijn aardse post, na meer dan een halve eeuw in dienst te zijn geweest van zijn Meester. Nu mocht hij het loon ontvangen van de getrouw dienstknecht des Heeren.
Zowel in zijn gezin als in het kerkelijke leven zijn naast vele zegeningen aan ds. Moorrees zware beproevingen niet gespaard gebleven. Als Hervormd predikant heeft hij zich verheven en zijn stem laten horen tegen het grote verval in de Vaderlandse
kerk, die hem lief en dierbaar was. In zijn dagen vond de Afscheiding plaats, en in tegenstelling met velen onder zijn collega's zoals b.v. ds. W.C. Pape, 'n kerkelijk gezaghebbend man in het Land van Neusden en Altena, heeft ds. Moorrees zich nooit
uit de hoogte uitgelaten over degenen die heengingen. Ds. Moorrees zelf bleef, terwijl van de zijde van de officiële kerk ervoor gevreesd werd, dat hij ook zou gaan. De Wijkse predikant verstond zijn roeping. Dat komt ook tot uiting in zijn geschriften en protesten die hij telkens liet uitgaan. Uit zijn eigen kerkverband werd hij door velen beschuldigd, o.a. door een anonieme schrijver in een pamflet: "Ds. Moorrees beschuldigt de Ned. Herv. Kerk en daarmede zijn ambtgenoten van vrijdenkerij, zonder het te bewijzen". Ds. Moorrees reageerde daarop met een door hem geschreven verklaring, die hij als
titel meegeeft: "Afgeperste zelfverdediging tegen de beschuldigingen van een ongenoemde schrijver", 1833. Zoals de titel al verraadt, staat hij in dit geschrift zijn tegenstander duidelijk te woord. Daarin voert hij een warm pleidooi voor het behoud
en de handhaving van de aloude belijdenisgeschriften.
In 1838 verschijnt er een leerrede van zijn hand betreffende de belijdenis. Daarin pleit hij voor het behoud van de Formulieren van enigheid, tot instandhouding van de zuivere leer in de Gereformeerde Kerk.
In 1841 geeft hij zijn bekendste werkje uit, getiteld "Adres aan mijn Gereformeerde geloofsgenoten in ons Vaderland". Dat geschrift werd mede ondertekend door een vijftal collega's, en verder door 8790 lidmaten.
In 1842 schrijft hij opnieuw een protest aan de Synode, ook nu weer medeondertekend door ambtsdragers en gemeenteleden. Ondanks alle protesten kreeg men geen bevredigend antwoord van de Synode, alles bleef vruchteloos. De eis van ds. Moorrees en de zijn, om handhaving van de kerkelijke Formulieren en Belijdenisgeschriften in alles..., had de Synode afgewezen.
Uit de geschriften van ds. Moorrees blijkt, dat hij de ere Gods en de Waarheid van harte liefhad. Graag gaf hij aan allen (dus zowel aan hen die heengingen, als aan degenen die bleven!), die de oude waarheid liefhadden en door het ware, beproefde
geloof verenigd waren... de hand, en wenste dat de liefdeband hersteld en bestendigd mocht worden.
Dat komt ook uit in zijn omvangrijke boekje, dat hij in 1837 uitgaf onder de sprekende titel: "Een eenvoudig Maar ernstig woord aan al mijn geloofsgenoten in deze donkere en treurige dagen, zowel aan degenen die zich van de bestaande kerk hebben afgescheiden, als aan degenen die nog in de kerk gebleven zijn".
Ds. H. Harkema, Hervormd predikant te Brakel, begint zijn beschrijving van ds. Moorrees' leven als volgt: "Een van de markantste figuren van "Hen die bleven" is ongetwijfeld ds. Bern. Moorrees. Hij is een van degenen die de belijdenis liefhadden, enz.
In prediking, verschillende geschriften en adressen aan de Synode roept hij de dwalende Hervormde kerk op tot wederkeer tot het geloof der vaderen" (Uit: "Zij die bleven", Nijkerk, Callenbach, 1981.)
In de u hierbij geboden levensbeschrijving, die grotendeels van Moorrees' eigen hand is, getuigt deze predikant van het werk Gods, dat in de ziel der uitverkoreen verheerlijkt wordt. Met droefheid getuigt hij van zijn "Treurige eertijds", maar met liefde en blijdschap mag hij ook door genade getuigen van het krachtige werk Gods in zijn bekering, zijn rechtvaardigmaking en zijn roeping tot het ambt.

Nagelaten documenten Bernardus Moorrees 1780-1860
Dictaat ‘Analysis Psalmorum Hebraïcorum’, z.d., mogelijk 1816 1 deel
Aantekeningen en dictaten ter voorbereiding van examens, z.d. 2 deeltjes in 1 omslag Rapport van de predikanten van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Nijkerk op aanmaning ingezonden bij het classicaal bestuur te Harderwijk n.a.v. de “Nijkerkse Beroerten”, z.d. (c. 1830). 1 katern
Zes Leerredes en preken van ds. B. Moorrees met onder meer die gehouden bij zijn intrede voor de tweede keer bij de gemeente van Wijk en Aalburg, c. 1830-1849.
5 stukken in 1 omslag NB: Zie ook de gedrukte documentatie inv. nrs. 145 - 147
Afschriften uit het archief van de kerkeNraad te Wijk bij Heusden betreffende ds. B. Moorrees, vervaardigd door mevrouw C. E. Gerretson-Harmsen, c. 1925-1930.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Bernardus (Barnhardus) "Barend" Moorrees?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Bernardus (Barnhardus) "Barend" Moorrees

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Bernardus (Barnhardus) "Barend" Moorrees

Der Zugriff auf die Bilder der Publikation ist vom Autor eingeschränkt.


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Bernardus (Barnhardus) "Barend" Moorrees



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Boek Nederlands Patriciaat 1961 pagina 238
  2. RANB (Brabantsarchief) inventnr. 55, kantoor Heusden memorienummer 93
  3. Gelders Archief, toeg 0207, invent 3564, huwelijk Nijkerk akte nr 31
  4. Gelders Archief + Regionaal Archief Noord Brabant invnr 9246 wijk en Aalburg, huwelijk aktenr. 7
  5. RANB (Brabantsarchief) inventnr. 9247, BS akte 6

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 13. August 1780 war um die 18,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Ost-Nordost. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1780: Quelle: Wikipedia
    • 8. Januar » Täbris und die umgebende Region werden von einem schweren Erdbeben völlig verwüstet. Mindestens 50.000 Menschen sterben durch die Naturgewalt.
    • 7. April » In Bordeaux wird das Grand Théâtre eröffnet, das von Zeitgenossen als größtes und schönstes Theater in Frankreich bezeichnet wird. Gespielt wird bei der Festveranstaltung Jean Racines Drama Athalie.
    • 16. April » Die Universität Münster in Münster wird von Freiherr Franz von Fürstenberg feierlich eröffnet. Ziel der Einrichtung ist die universitäre Ausbildung begabter Einheimischer an den Fakultäten Theologie, Philosophie, Rechtswissenschaft und Medizin, um diese anschließend an die Universität zu Köln zu berufen.
    • 12. Mai » Nach mehrwöchiger Belagerung muss der amerikanische General Benjamin Lincoln kapitulieren und die Stadt Charleston in South Carolina an die Briten unter Henry Clinton übergeben. Es handelt sich um die schwerste Niederlage der Amerikaner im Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg.
    • 23. September » Die Uraufführung der Oper Adelheit von Veltheim von Christian Gottlob Neefe findet in Frankfurt am Main statt.
    • 12. November » In Wolfersdorf, einem Ort in der Hallertau, missachten vier Bauernburschen ein Tanzverbot. Der Volkstanz Zwiefacher wird deshalb im Gerichtsprotokoll erstmals dokumentiert.
  • Die Temperatur am 28. Oktober 1846 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: helder dampig. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1846: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 21. März » Der Belgier Adolphe Sax erhält in Frankreich das Patent für das Saxophon.
    • 28. März » In Zagreb findet die Uraufführung der Oper Ljubav i zloba (Liebe und Arglist) von Vatroslav Lisinski statt.
    • 14. Juni » 33 US-amerikanische Siedler gründen in Unkenntnis des ausgebrochenen Mexikanisch-Amerikanischen Krieges in Sonoma die Republik Kalifornien. Der als Bear-Flag-Revolte bezeichnete Aufstand hat seinen Namen von der geplanten Nationalflagge. Der Staat wird kurze Zeit später von den Vereinigten Staaten annektiert.
    • 26. August » In Stuttgart findet die Uraufführung der Oper Lichtenstein von Peter Joseph von Lindpaintner statt.
    • 23. September » Johann Gottfried Galle, dem Heinrich Louis d’Arrest assistiert, entdeckt den Planeten Neptun an der von Urbain Le Verrier vorausberechneten Position.
    • 16. Oktober » Geburtsstunde der Anästhesie: William Thomas Green Morton führt in Boston erstmals öffentlich eine Narkose mittels seiner Ätherkugel bei einem chirurgischen Eingriff durch, nachdem er die Methode bereits am 30. September erstmals erfolgreich angewandt hat.
  • Die Temperatur am 19. August 1860 war um die 13,7 °C. Es gab 7 mm Niederschlag. Der Winddruck war 13 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 92%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 18. März 1858 bis 23. Februar 1860 regierte in den Niederlanden die Regierung Rochussen - Van Bosse mit als erste Minister J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) und Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Von 23. Februar 1860 bis 14. März 1861 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Van Heemstra mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • Im Jahr 1860: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 4. Februar » Im Spanisch-Marokkanischen Krieg besetzen spanische Truppen die marokkanische Stadt Tétouan.
    • 3. April » Auf Initiative von William Hepburn Russell nimmt in den USA der Pony-Express zur Postzustellung seinen Betrieb auf. Das Unternehmen wird ein finanzielles Desaster, entwickelt sich jedoch zu einem nationalen Mythos.
    • 4. April » In Palermo auf Sizilien bricht ein Volksaufstand gegen die Herrschaft von FranzII. aus. Dieser wird zwar rasch niedergeschlagen, breitet sich aber rasch über das gesamte Königreich beider Sizilien aus, sodass Giuseppe Garibaldi mit dem Zug der Tausend das Königreich einen Monat später fast ohne Gegenwehr einnehmen und damit den Risorgimento vorantreiben kann.
    • 21. August » Im Zweiten Opiumkrieg nehmen Briten und Franzosen die Taku-Forts ein.
    • 31. August » Der Oberländische Kanal in Ostpreußen, der wegen der hydraulisch angetriebenen Rollberge („Geneigte Ebenen“) zur Überwindung von 99 Metern Höhenunterschied eine technische Innovation darstellt, wird eröffnet.
    • 15. Dezember » Die Bürger-Sänger-Zunft München präsentiert in München erstmals die Bayernhymne, heute die Hymne des Freistaats Bayern.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Moorrees

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Moorrees.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Moorrees.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Moorrees (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Kees Boas, "Familienstammbaum Boas-Bianchi-Baaij-Happee e.v.a.", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boas/I10999.php : abgerufen 11. Mai 2024), "Bernardus (Barnhardus) "Barend" Moorrees (1780-1860)".