Familienstammbaum Berendsen en Flinkers » Johann Hendrick Gerhardus Blumm "Hendrik" Blom (Blumm) (1752-1818)

Persönliche Daten Johann Hendrick Gerhardus Blumm "Hendrik" Blom (Blumm) 

Quellen 1, 2

Familie von Johann Hendrick Gerhardus Blumm "Hendrik" Blom (Blumm)

(1) Er ist verheiratet mit Geesken Tilligh (Tullich).

Sie haben geheiratet am 26. Mai 1782 in Doetinchem, Gelderland, Nederland, er war 29 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Hendrika Blum  1782-????
  2. Michiel Blumm  1784-????
  3. Barend Blom  ± 1787-1821 
  4. Anna Lisabeth Blom  1792-????
  5. Jan Blom  1794-????
  6. Hermannus Blom  1797-1846 


(2) Er ist verheiratet mit Joanna Maria/van Heeckeren Hekeren.

Sie haben geheiratet am 15. November 1803 in Doetinchem, Gelderland, Nederland, er war 51 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Johann Hendrick Gerhardus Blumm "Hendrik" Blom (Blumm)

Ben ik van Duitschen bloed…..
De familie Blom moet wel een heel interessante familie zijn, er zijn al diverse publicaties gedaan over de Blommen. S. Oosterhaven schreef al over de leidekkers familie, evenals de heer Rijsdorp, die zelfs een deel van de stamboom had uitgezocht. Beide publicaties gingen voornamelijk over de loodgieters en leidekkers tak van de familie. Een deel van de geschiedenis is dan ook uit beide publicaties onttrokken. Maar er is natuurlijk meer dan de loodgieters en leidekkers tak. Op dit moment bestaat de stamboom met al zijn zijtakken al uit ruim 250 personen. Dat moest Henrich Blumm uit Kleef (gedoopt op 1 oktober 1722 te Kleef) eens geweten hebben. Zoveel nazaten en dan nu ook nog eens zijn naam op het wereld wijde web.
Henrich Blumm trouwt in Kleef met Elisabeth Lessing. In 1752 houden ze samen Johann Hendrick Gerhardus Blumm ten doop en deze trouwt een Nederlands meisje. Omstreeks 1780 vestigt Hendrik zich in Nederland en een vertaling van zijn naam is snel gemaakt. Men nam het in die tijd ook niet zo nauw. De burgerlijke stand was er nog niet en inschrijvingen geschieden voornamelijk in de kerkelijke registers. Zo wordt de naam van zijn vrouw stevast in alle registers op verschillende manieren geschreven. Geeske, Geesken, Tillig, Tillich, Tillick, Tilligh en zelfs Tulligh, het kan niet op. Hendrik geeft bij de geboorte van zijn eerste zoon Barent zijn naam op als Johan Gerard Blom, een goede verwijzing naar zijn doopnamen.
De Hendrik die naar Doetinchem komt is van beroep loodgieter en leidekker en maakt snel naam in Doetinchem, zijn bedrijf wordt gevestigd in de hoofdstraat van Doetinchem, de Hamburgerstraat. Volgens het boekje "Hamburgerstraat zakelijk bekeken" van A.K. Kisman is het zelfs het oudste gevestigde bedrijf in deze winkelstraat. Veel kerken en belangrijke gebouwen in de omgeving zijn voorzien van lei door deze ondernemer. Denk daarbij aan de Catharine kerk in Doetinchem en de kerk van Zelhem. Beide zijn voorzien van het loodgieters loodje, waaruit blijkt dat de firma Blom & zoon het werk naar behoren hebben geklaard. Vanaf 1806 staat hij officieel ingeschreven als loodgieter bij de gemeente Doetinchem, de akte hiervan is te zien in de stamboom. Aanvankelijk deed Hendrik zijn werk nog voor fl. 0,90 per dag, maar een vakman kan al snel meer vragen voor zijn diensten. Enkele zonen van Hendrik bekwamen zich ook in het vak, er zouden daarna zelfs nog vier generaties volgen die zich als loodgieter, leidekker of gelijksoortig beroep vestigen. Zelfs tot augustus 1985 was er een winkel in de Hamburgerstraat in gebruik door nazaten van deze Hendrik. Deze woning/winkel was al in 1823 aangeschaft voor het kapitaal van fl. 500,=. Begin vorige eeuw begon de familie Blom zich toe te leggen op het conserveren van groenten in blik, aanvankelijk ging dit nog in de keuken op de Hamburgerstraat maar dit bleek al snel te klein. Er ontstond een grote fabriek aan de Wijnbergseweg in Doetinchem, Conserven Blom, die vanaf 1904 een grote productie draaiden. In topjaren werd zelfs een productie van 160.000 blikken doperwten gehaald!De firma Blom was er al snel bij met een telefoon aansluiting in 1915 hadden ze het telefoonnummer: 42! Naar verluid is de fabriek overgenomen door de firma Hak in 1970.
De familie Blom is een ondernemende familie. De oudste zoon van Hendrik, Barent staat nog als loodgieter bekend, maar zoon Johannes Bernardes wordt landbouwer en ook hierna zouden er enkele generaties het boerenbedrijf blijven uitoefenen. Daarnaast treffen we nu nog een tweetal regionaal bekende architecten, een aannemer en een eigenaar van een notenwinkel in de stamboom aan.
In deze zelfde tak van Barent Blom wordt de zoon van Johan Blom, Hendrik Gerhard zelfstandig kruidenier in Varsseveld. Henri specialiseert zich in de handel in koloniale waren, zoals thee, koffie en specerijen en geeft ondertussen nog enkele ansichtkaarten uit van de gemeente Varsseveld. Op jonge leeftijd overlijdt Henri, zijn zoon Hendrik Gerhard Elias start in april 1932 een assurantiekantoor. Nu drie generaties later is dit kantoor nog steeds gevestigd in Amersfoort. Deze wordt gerund door weer een Hendrik Gerhard Elias. De naam Hendrik blijft daarmee door de eeuwen heen gaan.
Het ondernemende karakter van de Blommen vinden we ook terug in het feit dat diverse familieleden de stap tot emigratie hebben genomen. Begin vorige eeuw zien we al een viertal Blommen naar Batavia, Ned. Indie vertrekken. Midden vorige eeuw zien we daarnaast enkele personen zich definitief vestigen in Canada en Australie.
Toch zijn er nog voldoende Blommen over gebleven, deze stamboom heeft zeker 54 in leven zijnde familieleden. En er moeten er nog veel meer zijn, de speurtocht gaat verder. Volgens onderstaand kaartje uit 1993 waren er destijds 6259 telefoon aansluitingen op naam van Blom. Gelukkig is dat niet allemaal familie....
Zoals goed te zien is zijn er veel Blommen in Amsterdam gevestigd. In juni 2005 zijn een stuk of dertig familieleden terug gevonden die in Amsterdam woonden. Een familie kreeg in bijna 16 jaar tijd maarliefst 13 kinderen, op die manier gaat het natuurlijk wel erg hard.....
Bron: www.eliblom.nl

Zeitbalken Johann Hendrick Gerhardus Blumm "Hendrik" Blom (Blumm)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Johann Hendrick Gerhardus Blumm Blom (Blumm)

Anthon Blum
????-1752

Johann Hendrick Gerhardus Blumm Blom (Blumm)
1752-1818

(1) 1782
Hendrika Blum
1782-????
Michiel Blumm
1784-????
Barend Blom
± 1787-1821
Jan Blom
1794-????
(2) 1803

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Johann Hendrick Gerhardus Blumm "Hendrik" Blom (Blumm)



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. eliblom.nl
    2. site van eli blom
    3. Huwelijksregister
    4. Bron type: BS
      Archief: 0207
      Deel/Akte: 1
      Inventarisnr.: 5583
      Archiefnaam: Gelders archief Arnhem
      19. März 1814

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 8. Oktober 1752 war um die 10,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Ost-Südost. Charakterisierung des Wetters: helder omtrent helder. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1759 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1752: Quelle: Wikipedia
      • 20. Januar » Am Geburtstag von König Karl III. erfolgt in Caserta die Grundsteinlegung für den Bau des königlichen Palastes, der zukünftigen Residenz der Bourbonen im Königreich beider Sizilien. Architekt des Bauwerks ist Luigi Vanvitelli.
      • 31. Juli » Der Tiergarten Schönbrunn in Wien wird eröffnet. Er ist damit der weltweit älteste noch bestehende Zoo.
      • 14. September » Das Britische Weltreich führt den Gregorianischen Kalender ein. Auf den 2. September folgt in diesem Jahr der 14. September.
      • 18. Oktober » Die Uraufführung des Intermezzos Le devin du village (Der Dorfwahrsager) von Jean-Jacques Rousseau im Schloss Fontainebleau ist ein großer Erfolg und verschafft der französischen Opéra comique gesellschaftliches Ansehen.
      • 11. November » Am Teatro San Samuele in Venedig erfolgt die Uraufführung der Oper I portentosi effetti della madre Natura von Giuseppe Scarlatti.
      • 18. November » Im Château de Berny findet die Uraufführung der Oper Le Jaloux corrigé von Michel Blavet statt.
    • Die Temperatur am 15. November 1803 war um die 5,0 °C. Es gab 44 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1803: Quelle: Wikipedia
      • 23. Januar » Die französische Gelehrtengesellschaft Académie des Beaux-Arts entsteht als eigenständiges Institut.
      • 2. April » Das heute nur noch selten aufgeführte Trauerspiel Die natürliche Tochter von Johann Wolfgang von Goethe hat im Hoftheater zu Weimar seine Uraufführung.
      • 11. April » Der französische Senator François Barbé-Marbois bietet den US-amerikanischen Diplomaten Robert R. Livingston und James Monroe, die eigentlich nur nach Paris gekommen sind, um über den Erwerb von New Orleans zu verhandeln, die gesamte Kolonie Louisiana an. Das Angebot für den Louisiana Purchase betrifft somit alle französischen Besitzungen westlich des Mississippi River.
      • 26. Juni » Schweden verpfändet Wismar für 100 Jahre an das Herzogtum Mecklenburg-Schwerin.
      • 23. Juli » Irische Aufständische unter der Führung von Robert Emmet versuchen, das Dublin Castle einzunehmen. Der schlecht vorbereitete Aufstand wird rasch niedergeschlagen.
      • 4. Oktober » Die Uraufführung der Ballett-Oper Anacréon, ou L’Amour fugitif (Anakreon oder Die flüchtige Liebe) von Luigi Cherubini findet an der Grand Opéra Paris statt.
    • Die Temperatur am 18. Mai 1818 war um die 12,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Norden. Charakterisierung des Wetters: betrokken regen. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1818: Quelle: Wikipedia
      • 16. März » Die Überraschung von Cancha Rayada im chilenischen Streben nach Unabhängigkeit bringt den Spaniern einen Sieg über die von José de San Martín befehligte Andenarmee. Wegen höherer Verluste der siegreichen kolonialen Truppen im Vergleich zur Rebellenarmee gilt die Schlacht als Pyrrhussieg.
      • 26. Mai » Bayern unter König MaximilianI. Joseph erhält per Edikt seine zweite Verfassung, welche jene aus dem Jahr 1808 ablöst und die Bildung einer Volksvertretung enthält.
      • 26. Mai » Mit dem neuen Zollgesetz werden die unterschiedlichen Akzisen in Preußen durch einen einheitlichen Außenzoll ersetzt. Preußen beginnt in der Folge mit der Suche nach Partnern zum Aufbau von Zollvereinen.
      • 3. August » Die russische Rurik-Expedition geht nach drei Jahren ohne die erhoffte Entdeckung der Nordwestpassage, aber mit einer ganzen Reihe anderer Entdeckungen und Forschungsmaterialien im Gepäck zu Ende. Der Expeditionsteilnehmer Adelbert von Chamisso verarbeitet seine Erfahrungen später in seinem Werk Reise um die Welt in den Jahren 1815–1818.
      • 12. Oktober » Das Nationaltheater München wird eröffnet.
      • 8. Dezember » Nach dem Tod von Großherzog Karl Ludwig Friedrich übernimmt sein Onkel Ludwig I. die Regentschaft im Großherzogtum Baden.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Blom (Blumm)

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Blom (Blumm).
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Blom (Blumm).
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Blom (Blumm) (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Berendsen en Flinkers-Veröffentlichung wurde von Geert Berendsen erstellt (Kontakt ist nicht möglich).
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Geert Berendsen, "Familienstammbaum Berendsen en Flinkers", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-berendsen-en-flinkers/I4861.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Johann Hendrick Gerhardus Blumm "Hendrik" Blom (Blumm) (1752-1818)".