Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795 » Mr ? Henricus Geerlichsz "Henricus, Hendrik," de Booij (± 1671-± 1743)

Persönliche Daten Mr ? Henricus Geerlichsz "Henricus, Hendrik," de Booij 

  • Spitzname ist Henricus, Hendrik,.
  • Er wurde geboren rund 23. Februar 1671 in Geffen, Noord-Brabant, Nederland.
  • Er wurde getauft am 1. März 1671 in Geffen, Noord-Brabant, Nederland.Quelle 1
    De Nederlandsche Leeuw 21 (1903): 146
  • Berufe:
    • am 15. Oktober 1703 "schoolmeester" vervangt vader "vanwege dipositie" zie Noot in Geffen, Noord-Brabant, Nederland.
      NOOT: Hendrik staat niet genoemd in Roosenboom 1997, want in genoemde periode was Aelbert van Velthuysen of Martinus van Eyck benoemd. Hendrik's vader Geerling A. de Booij was reeds in 1699 overleden. Wellicht heeft de Raad van State een beslissing achteraf genomen om een tijdelijke benoeming mogelijk te maken.

      Henk Beijers Archief
      ARCHIEFBESTAND – toegang 10
      KSM = Kwartiersvergadering van Stad en Meierij
      ventarisnummer 8
      Resoluties van de Staten Generaal 1703 - 1711
      15.10.1703Hendrik de Booij uit Geffen koster en schoolmr. vanwege dispositie van vader

      19 Hendrick van Riemsdijck [tekent: Hendrick Rimsdick] vorster van Geffen, Janneken wed. Gijsbert Peter Tijsen [tekent: dit merck heeft gestelt ofte ges. Jenneken wed. Gijsbert Peter Tijsen] ende Willemke huijsvrouwe van Goris Janssen van Tilborgh [tekent: dit merck heeft ges. Willemke Gorisse Janssen van Tilborgh], alle inwoonderen van Geffen, verklaren ter requisitie van Hendrick de Booij gewesen substituut schoolmeester en soone van den laeste overledene schoolmeester met naeme Geerlingh de Booij, dat den voorn. overledenen schoolmeester op vrijdagh laestleden sijnde geweest 4-9-1699 eeffectieve tot voorde middaghs ontrent de clocke elff uren int leven is geweest ende twee laeste comparanten verclaeren alnogh gesien te hebben dat den voornoemden schoolmeester ontrent de clocke een uren off daer ontrent is komen te overleden des naernoens.
      [tekenen:] Thomas de Leuw; Hendrick vanden Boogaert; Peter Broeck.
      Datering:
      8-9-1699
      Pagina:
      26-27
      Plaats:
      Geffen
      Toegangsnummer:
      7341
      Inventarisnummer:
      79
      Scan:
      Akte inzien
      Bron:
      Schepenbanken
      Geografische namen:
      Geffen
    • bakker, tapper, brouwer, procureur, secretaris en drossaard in Geffen, Noord-Brabant, Nederland.
  • Er ist verstorben rund 6. Mai 1743.
  • Er wurde beerdigt ('Drossaart van Geffen. Laat na: 7 Kinderen.') am 11. Mai 1743 in Geffen, Noord-Brabant, Nederland.Quelle 2
  • Die leiblichen Eltern sind Geerling Aertsen de Booij und Maeijken Cornelisdr de Cruijff
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 3. Mai 2021.

Familie von Mr ? Henricus Geerlichsz "Henricus, Hendrik," de Booij

Er ist verheiratet mit Wilhelmina van Riemsdijk.

De Nederlandsche Leeuw 21 (1903): 146

Sie haben geheiratet am 18. Januar 1698 in Geffen, Noord-Brabant, Nederland.

De Nederlandsche Leeuw 21 (1903): 146

Kind(er):

  1. Jacobus de Booij  1698-> 1724
  2. Geerling de Booij  1702-1741 
  3. Helena de Booij  1703-1793
  4. Swaentje de Booij  1705-1790
  5. Jan de Booij  1718-1778


Notizen bei Mr ? Henricus Geerlichsz "Henricus, Hendrik," de Booij

http://www.egoproject.nl/archief-debooijfamilie/De%20Booij%20-%20van%20Riemsdijk.htm
"De secretaris-drossaard Henricus de Booij (1671-1740)

1 Maart 1671 wordt te Geffen gedoopt Henricus de Booij, die daar zijn loopbaan moet zijn begonnen als broodbakker - zijn oudere broer Arent was te Poortugaal herbergier-bakker - want als dusdanig weigert hij 7 September 1695 voor schepenen de eed af te leggen "dat hij het middel vant gemael direct nogh indirectelijek sal froudeeren nogh door den sijnen doen frouderen oock de Ordonnantie vant voors gemael in allen deelen ponctelijck te sullen onderhouden". Dit belet niet dat hij de laatste jaren der l7de eeuw tevens geweest is pachter van de dranken te Geffen, en over het gemaal en de verzwegen personen van de dorpen Berlicum,Middelrode, Heeswijk en Dinther. Er is opgetekend dat men - evenals bij zijn vader - bij hem spijkers haalt; waar althans het eerste huis dat Geer1ich bewoonde, een smidse rijk is, vermoedelijk dat -beiden de spijkers zelf vervaardigden, temeer daar Geerlich's vader spoormaker was en in een smedenbuurt woonde, waar Geerlich zijn 12 eerste levensjaren doorbracht..

18 Januari 1698 trouwt te Geffen na de 3 proclamaties Henricus de Booij met Willemina, de te Ravenstein geboren dochter van den Geffensen vorster Hendrick Reymidts van Riemsdijck uit diens derde huwelijk met Hester Jans Pelters. (De vader van Hendrick Reymidts is Rombout Aertsz van Riemsdijck. Hij wordt beschouwd als de stamvader van de familie van Riemsdijk die in Nederlandse Adelsboek is opgenomen. De schoonmoeder Sophie van Riemsdijk behoort tot deze familie. Dit betekent dat mijn vrouw en ik dezelfde voorouders hebben).

In 1701 wordt Henricus voor het eerst vermeld onder de schepenen van Geffen, in 1702 als procureur. Zijn vrouw komt als Willemina de Booij voor op de lijst der tappers en in 1714 wordt zijn alsdan 16 jarige zoon Jakobus koopbrouwer en jeneverstoker genoemd, in 1716 wordt gesproken over de brouwerij van zijn 14 jarigen zoon Geerling wanneer Henricus in 1743 zijn. huis te Nuland verhuurt aan den Geffenaar Peter Guerds de Haas, is een der voorwaarden dat deze geen bier mag tappen als van den heer verhuurder.

Ziek te bed liggend verklaart hij 12 Juni 1737 yoor schepenen van Geffen zijn vrouw tot universeel erfgenaam - toch overleed zij voo hem, 1 Mei 1740, en werd de 7de in de kerk te Geffen begraven - en legateert aan Geffen's huisarman een halve mergen in de Nulandse gemeenhoeve , en benoemt 5 December zijn zoon Jakobus tot geautoriseerd drossaard; na diens overlijden in 1739 wordt George Hendrik met de functie belast gedurende zijn indispositie, maar hijzelf is eerst 11 Mei 1743 in de kerk te Geffen begraven, waarvan hij evenals Geerlich verscheiden keren kerkmeester is geweest en waar hij in 1695, zijn vrouw in 1697, werden aangenomen tot ledematen. Ook de weduwe van Geerlich staat genoteerd in de kerkrekeningen: "gelt -aan de huisarmen-Jaerelijcks een pont paijement betaelt wordende met seeven stuijvers komt in de drie Jaren de somme van eena gl eene,struijt een stuck tuelant groot een 100pensaeten vier roijen ter plaetsen opden Engh"•

Feitelijk is hij reeds in 1705 begonnen het drossaardsambt·uit te oefenen, wat hem 24 Augustus 1706 een acte van insinuatie der schepenen op de hals haalde, waarin dezen zich beklaagden dat hij wederrechtelijk handelde tegen de oude gebruiken en privilegien, en bovendien in zijn persoon verenigde de incompatibele ambten van secretaris en drossaard*). Hij ging ongestoord door. Henricus wordt 29 Januari 1711 aangesteld tot drossaard, dijkgraaf en secretaris der heerlijkheid Geffen, alsmede tot stadhouder en griffier van het leenhof van Geffen te Nuland.

Als slot voor dit hoofdstuk haal ik aan uit H.N. Ouwerling's "Geschied&nis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden" (Helmond,1933) wat deze over het bestuur vermeldt, daar dit in het algemeen evenzeer geldt voor Geffen en Nuland, dus voor Henricus, zijn zoons en schoonvader.

"De aanzienlijkste ambten in de heerlijkheid waren die van drost en drossaard, terwijl daarnaast de schepenen genoemd kunnen worden. De naam drossaard of drost hier het eerst in gebruik in 1651, vóór dat jaar spreekt men van schout of' scholtis- afgekort tot sts staat het achter de handtekening van Henricus de Booij. De functie van drost of schout was hoofdzakelijk een rechterlijk ambt en wel tweeledig. Bij de schout behoorden eigenlijk de civiele, bij de drost de criminele zaken thuis. Maar gewoonlijk werden die werkzaamheden door een persoon verricht. Deze was dan in het rechterlijke de Officier van Justitie, in het burgerlijke had zijn ambt nogal veel overeenkomst met het tegenwoordige ambt van burgemeester. Hij was de vertegenwoordiger van den heer en de gevreesde man in het dorp; zijn ambt was er een van aanzien en gewicht en werd in den regel door de heren die- het te begeven hadden, niet voor en paar .vriendelijke woorden weggeschonken; de dignitaris moest er meestal jaarlijks recognitie voor betalen. Hoe groot het inkomen van den drost was is niet bekend. 't Is trouwens ook niet na te gaan want het bestond niet alleen uit een vast traktement,. maar ook -en vooral- uit emolumenten. Die laatste klommen vaak tot aanzienlijke bedragen. Zij bestonden uit vacatiegelden, boeten, vereringen, recognities, opbrengsten uit nevenbetrekkingen, enz".

De kinderen van Henricus worden ingeschreven in het doopregister van de Gereformeerde kerk van Geffen-Nuland, behalve Geerligs die in Rosmalen wordt ingeschreven Henricus krijgt een zoon Jacobus, die 21 september wordt gedoopt in Geffen. Zijn vrouw sterft 1 mei 1740. Henricus wordt 11 mei 1743 begraven in Geffen. Hij was in leven: bakker, tapper, brouwer, procureur, secretaris en drossaard."

De Ned. Leeuw 1903 p 81/170 [kolom 145-146]:
"Aanteekeningen uit de doop- en trouwboeken van Geffen en Nieuwlandt (Nuland) thans berustende in de pastorie der Hervormde Gemeente te Oss.
De gebouwen waarin de Hervormden van Geffen en
Nuland hun dienst waarnamen, zijn sinds lang verdwenen.
Van de eersten was het slechts een kerkschuur, van de
laatsten had het kerkgebouw de bijzonderheid, dat een
schip als windwijzer dienst deed. De registers van de
eene en de andere gemeente zijn gelukkig gedeeltelijk bewaard gebleven.
De Bo(o)y x (van) Riemsdijk.
T r o u w b o e k ,
den 18 Jan. 1698 Hendrik de Boy (1) j . m. van Geffen
en Willemijntje van Riemsdijk j.d. van Ravensteyn, en na drie proclamatien getrout tot Geffen.
D o o p b o e k
den 21 Sept. 1698 ged. het zoontje van Hendrik de Boy
'en Willemijntje van Riemsdijk engeheeten Jaeobus. (1) den 14 Maart 1700 tot Geffen ged het dochterke van Hendrik de Boy en Willemijntje Riemsdijk en
geheeten Anna Geertruid.
den 4 Nov. 1703 ged. het kind van Hendrik de Boy
en Wilhelmijna Riemsdijk en is genaamd Helena. den 13 Sept. 1705 ged. het kind van Hendrik de Booy en Willemijntje Riemsdijk, is genaemt Swaentje, Johannes Verspieck en Swaentje zijn huisvrouw zijnde
de peeters en meeters.
den 13 Nov. 1707 tot Geffen ged. het dochterken van
Hendrik de Booy en Willemijna van Riemsdijk en is genaamd Maria Dorothea. Meeter is Juffrouw Johanna Maria Cramer.
den 14 Febr. 1712 is ged. het dochterken van Hendrik de Booy e n Wühelmina Riemsdijk e n i s g e n a a m d t Wihelmina Regina. — Peetje van dit kind is Juffr. Wilhelmina Regina Cramer.
3 Nov. 1715 tot Geffen ged. het zoontje van Hendrik de Booy en Willemina van Riemsdijk en is genaamdt
George Hendrik. Peeter was Johan Lodewijk Cramer. Peetje was: Johanna van Riemsdijk.
den 11 Dec. 1718 tot Geffen ged. het zoontje van Hendrik de Booy e n Willemijna Riemsdijk e n g e n a a m d Jan. (Peeten van dit kind is: Jan van Laar en Johanna van Riemsdijk zijn vrouw).
Deze Jan de Boy huwde te Geffen l Juli 1753 met Jacoba Malherbe, j . d , geb. te Sprang en woonachtig te Berlicum. — Waaruit 6 k., allen gedoopt te Geffen.
1. Hendrik de Booy, ged. 10 Juli 1754. 2. Geerloff de Booy, „ 12 Juni 1757. 3. Ida Helena de Booy, „ 31 Dec. 1758. 4. Jaeobus de Booy, „ 19 Oct. 1760. 5. Willem de Booy, „ 30 Sept. 1763. 6. Leonardus de Booy, „ 7 Sept. 1766."

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Mr ? Henricus Geerlichsz "Henricus, Hendrik," de Booij?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Mr ? Henricus Geerlichsz "Henricus, Hendrik," de Booij

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Henricus Geerlichsz de Booij


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. NG doopboek 1649-1808, arch.1436, Geffen, 3 / fol.6 nr 1, 1. März 1671
    2. NG Begraafboek 1699-1795, Geffen, 4 / 66r, 11. Mai 1743

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Über den Familiennamen De Booij

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Booij.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Booij.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Booij (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Louk Box, "Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/schoolmeesters-in-de-meierij/I2774.php : abgerufen 27. April 2024), "Mr ? Henricus Geerlichsz "Henricus, Hendrik," de Booij (± 1671-± 1743)".