Nakomelingen boerderijen Schoneveld in Overijssel » Johanna Margaretha Apon (1880-1954)

Persönliche Daten Johanna Margaretha Apon 


Familie von Johanna Margaretha Apon

Sie ist verheiratet mit Johannes Bomhof.


Johanna Margaretha Apon was op 09-02-1942 weduwe geworden van Gerrit Kooren, geboren op 11-02-1880 te Rotterdam en gehuwd op 06-01-1904 te Rotterdam. Zij kregen een zoon en een dochter.

Johannes Bomhof wilde graag onderwijzer worden, maar zijn moeder vond dat maar niks en zette door dat hij bakker werd. Hij was bakkersknecht in Leiderdorp, waar hij Gerritje van Leeuwen leerde kennen. Zij hebben een bakkerij/winkel gehad in Wezep, schuin tegenover de Hervormde Kerk aldaar. Na het overlijden van Gerritje in april 1936 overlegde de familie op de begrafenis hoe het nu verder moest met de zaak en het gezin van 7 kinderen. Ome Reindert Bomhof uit Rotterdam kon zorgen voor een baan bij de brood- en banketfabriek van de Meer en Schoep in Rotterdam. Deze firma zag wel wat in een gezin met zoveel aankomende arbeidskrachten. De bakkerij in Wezep werd opgeheven en na later werd verteld met nog veel geld onder de klanten. Na een half jaar verhuisde Johannes met 6 kinderen naar Rotterdam, waar de oudste dochter Geertje het gezin runde. Jasper werkte reeds in Rotterdam. Hilda was een maand eerder al naar Rotterdam vertrokken om de opleiding verpleegkundige te volgen

De volgende informatie over de Bomhofs is ontleend aan het familie boek "Het Geslacht Bomhof" - tak Zwolle gemaakt door H. Flower in 1988 woonachtig in Doorwerth.
Hij schrijft over de Geschiedenis van het Geslacht Bomhof het volgende:

Naast de Bomhofs, die hun oorsprong in Zwolle of oude Ring gemeente Zwollerkerspel hebben, is er ook een tak Bomhofs, die rond 1685 in Windesheim is 'ontstaan'.
Via het archief onderzoek vond ik een zekere Berend Berends, dat is de zoon van Berend omdat familienamen nog niet zoveel in gebruik waren in de niet adellijke kringen in het Oosten van het land.
Deze Berend Berends, geboren rond 1650 in Wijhe, trouwt op 18-10-1685 in Windesheim met Jennigje Jans (dochter van Jan) uit Harculo. Harculo is dat gedeelte van Zwolle Zuid, waar nu de IJsselcentrale staat. Deze wordt daarom ook wel de Centrale-Harculo genoemd.
Deze Berend Berends en Jennigje Jans kochten of bouwden een boerderij, die zij "Bomhof" noemden. In het Oudnederlands wordt boom ook wel bom geschreven.
Dit echtpaar kreeg twee dochters en de jongste, Asseltje Berends, trouwt met Jannes Jacobs uit Harculo.
Na de dood van Asseltje's vader, Berend Berends, nemen Jannes en Asseltje de boerderij over en zij worden na verloop met de toevoeging Bomhof aangeduid, zoals gebruikelijk in het Oosten van ons land. Dus Jannes Jacobs Bomhof.
Dit zelfde herhaalt zich met hun dochter Harmina, die in 1753 in Windesheim trouwt met Hendrik Lucas. Dit stel neemt later de boerderij over en krijgen ook de naam Bomhof. Hendrik Lucas wordt bij de doop van het 6e kind, zoon Asjen, geregistreerd als Hendrik Lucas Bomhof.
Daarna zwermen deze Bomhof's uit over de Veluwe met concentraties in Oene, Epe, Vaassen en Apeldoorn; later Ermelo en Barneveld en ook uit deze lijn in Voorst, Twello en Deventer.
In Epe 'ontstaat' uit het geslacht Bomhof ook de lijn Bonhof en Bomhoff, door verschrijvingen van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand, die opschreef, zoals hij het hoorde. Leden van deze takken komen verspreid over het gehele land voor.
Twee Bomhof's uit Oene emigreerden naar Duitsland en trouwden daar. In Münsterland wonen van de ene reeds 4 generaties, met nog steeds de Nederlandse nationaliteit. De tweede keert rond 1920 naar Nederland terug en vestigt zich in Zuid Limburg.
De aansluiting van de 'Windesheim Bomhof's met de 'Zwolle-Bomhof's' kan mogelijk voor 1685 zijn, maar hoe precies is nog niet duidelijk.

De naam Bomhof
In enkele kranten in Twente en Salland werd onlangs de volgende informatie gegeven naar aanleiding van een vraag hierover.
De familienaam Bomhof komt vrijwel alleen voor in Oost Nederland.
Overijssel telt momenteel (1987) 54 personen met die naam, verdeeld over Enschede 14, Deventer 33, Hengelo 13 en Zwolle 70.
In Gelderland is het aantal 248 waarvan in Apeldoorn 130, Epe 45, Ermelo 21 en Voorst 30.
N.B. De schrijver was nog niet geheel op de hoogte want er wonen ook nog Bomhof's in Heerde, Vaassen, Oene, Twello, Elspeet en Barneveld.
Een variant van Bomhof is Bomhoff, die in Gelderland nog eens 32 personen telt, waarvan in Apeldoorn al 23. Ook de verschrijving Bonhof komt veelvuldig voor en van deze naam zijn er diverse concentraties in Oene, Epe en Apeldoorn (32).
Er is een Erve van die naam in het buurtschap Rande bij Deventer en één in Ambt Delden, waarvan uit de historie niets bekend is. Dit is wel het geval met Erve Boomhuis in Lattrop in de gemeente Denekamp. Dit Erve heet in 1386 Bomhues, in 1475 Boemhus en in 1620 Bomhus. In het buurtschap Notter, in de gemeente Wierden, komt een erve Boomkate voor, dat in 1475 Bomkate genoemd wordt. Hieruit volgt dat 'bom' een ander woord voor boom was. Waarom stond een boom bij een hof, hues, hus, huis of kate (=klein huisje op een boeren erf)? Het zou een z.g. sluitboom geweest kunnen zijn, waar men 'boomgeld' moest betalen. Dat was het geld dat op waren, als in- en uitvoerrechten geheven werd. Maar dan zouden Bomhof, Boomhuis en Boomkate bij een stad of bij een grens gestaan hebben en dat is niet het geval in Delden, Lattrop en Notter.
Een boom had echter ook nog een ander functie nl.een rechtszitting werd
onder een boom gehouden, of zoals men het toen noemde: 'in den boome'. In 1475 woonde op de Deldener Esch ene Johan Voir den Boome, die mogelijk bij zo'n rechtzitting betrokken was.

De informatie van de voorouders van Gerritje van Leeuwen is ontleend aan een stencil getiteld:"Geslachtsregister van Arie van Leeuwen, geboren op 7 februari 1790 en overleden op 28 april 1858", uitgegeven in Leiderdorp, december 1979, Referentie P.v. L.M.( Pieternella van Leeuwen-Molenaar?).

Informatie over het leven in het Rijnland van 1844 tot 1914 is ontleend aan: "AANTEKENING BOEK van A. van Leeuwen', welke gedurende zyn leven de voornaamste gebeurtenissen tussen 1844 en 1914 heeft geboekt. Het is uitgegeven in twee delen door Piet (Pzn.) en Elly van Leeuwen, Leiderdorp, december 1978, tweede druk september 1980.

De informatie van de familie van Leeuwen van Willem (1250-1323) tot en met Ary van Leeuwen (1844-1914) en Jacob van Leeuwen (1835-1924) is ontleend aan twee artikelen in Geslacht en Wapenkunde (Nav. LXVII, 311 en ?) getiteld " Het Geslacht VAN LEEUWEN en zijne leengoederen in het oude Rhijnland" door W.S.G.A. van Leeuwen en Jac. van Leeuwen.

Sie haben geheiratet am 19. April 1944 in Rotterdam, sie war 64 Jahre alt.Quelle 3

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johanna Margaretha Apon?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Johanna Margaretha Apon

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Johanna Margaretha Apon

Johanna Margaretha Apon
1880-1954

1944

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. CBG persoonskaart
  2. CBG persoonskaart
  3. CBG persoonskaart

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 13. Februar 1880 war um die 1,2 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Westen. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 90%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1880: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 10. Februar » In seiner Enzyklika Arcanum divinae sapientiae verteidigt Papst Leo XIII. die Ehe als Sakrament, das alleine der kirchlichen Vormacht unterstehe, und verwahrt sich gegen das Instrument der Zivilehe.
    • 14. März » Durch den Zusammenschluss mehrerer lokaler Hilfsvereine entsteht die Österreichische Gesellschaft vom Rothen Kreuze. Kaiser Franz Joseph I. unterschreibt die Gründungsurkunde und übernimmt gemeinsam mit seiner Gattin Elisabeth die Schirmherrschaft über die neue Organisation.
    • 24. April » Der schwedische Polarforscher Adolf Erik Nordenskiöld kehrt mit seinem Schiff Vega nach seiner erfolgreichen Durchquerung der Nordostpassage nach Stockholm zurück, wo ihm ein triumphaler Empfang bereitet wird. Ein tief beeindruckter Zuschauer ist der 15-jährige Sven Hedin.
    • 1. Oktober » Zwischen den beiden Gemeinden Kleinblittersdorf und Großblittersdorf, die seit dem Deutsch-Französischen Krieg beide zum Deutschen Reich gehören, wird erstmals eine Bogenbrücke für Fußgänger über die Saar eröffnet.
    • 30. Oktober » Tegucigalpa wird endgültig Hauptstadt von Honduras.
    • 5. November » Der Berliner Ruder-Club entsteht in Treptow an der Spree.
  • Die Temperatur am 19. April 1944 lag zwischen 0.8 °C und 17,4 °C und war durchschnittlich 9,4 °C. Es gab 12,6 Stunden Sonnenschein (89%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1944: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,1 Millionen Einwohner.
    • 14. April » Der unter anderem mit Sprengstoff und Munition beladene britische Frachter Fort Stikine explodiert im Hafen von Bombay. Die Folgen sind 1500 Tote und Vermisste, 3000 Verletzte, die Zerstörung von 13 Schiffen und ein Gesamtschaden von rund einer Milliarde US-Dollar.
    • 15. Juni » Im Pazifikkrieg beginnt die Schlacht um die Marianen-Inseln. Die Kampfhandlungen setzen mit der Schlacht um Saipan ein.
    • 5. August » Ein schwerer alliierter Luftangriff auf Magdeburg kostet 683 Menschenleben und führt zum Verlust von Wohnungen für etwa 13.000 Einwohner.
    • 5. August » Warschauer Aufständische befreien 348 jüdische Zwangsarbeiter aus einem Arbeitslager.
    • 29. August » Beim zweiten großen Bombenangriff der Royal Air Force auf Königsberg wird die historische Altstadt durch einen Feuersturm weitgehend zerstört.
    • 27. November » Bei Burton upon Trent explodiert das Munitionslager Fauld der Royal Air Force.
  • Die Temperatur am 13. März 1954 lag zwischen 1,3 °C und 6,3 °C und war durchschnittlich 3,1 °C. Es gab 4,2 Stunden Sonnenschein (36%). Es war halb bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 2. September 1952 bis 13. Oktober 1956 regierte in den Niederlanden das Kabinett Drees II mit Dr. W. Drees (PvdA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1954: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 10,6 Millionen Einwohner.
    • 4. März » Der Starfighter absolviert seinen Erstflug
    • 19. Juli » Elvis Presleys erste Single That’s All Right wird veröffentlicht.
    • 9. September » Ein Erdbeben der Stärke 6,8 in Orléansville, jetzt Ech Cheliff, Algerien fordert ca. 1.250 Menschenleben.
    • 11. Oktober » Die Việt Minh übernehmen die Kontrolle über den Nordteil Vietnams und bilden die kommunistische Demokratische Republik Vietnam.
    • 3. November » Der erste einer Reihe von bisher 28 Godzilla-Filmen wird in Japan uraufgeführt.
    • 4. November » Am Majestic Theatre in New York City wird das Musical Fanny von Harold Rome uraufgeführt. Das Libretto stammt von Samuel Nathaniel Behrman und Joshua Logan nach einer Dramentrilogie von Marcel Pagnol.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Apon

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Apon.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Apon.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Apon (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Schoneveld, "Nakomelingen boerderijen Schoneveld in Overijssel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/nakomelingen-boerderij-schoneveld-colmschate/I4862.php : abgerufen 22. Juni 2024), "Johanna Margaretha Apon (1880-1954)".