Vorfahren Witteveen, Bode, de Vente, de Bruijn, Schuurman, Sandbergen, van Zuijlen » Marcus Vipsanius Agrippa

Persönliche Daten Marcus Vipsanius Agrippa 

  • Er wurde geboren im Jahr 63 BC.
  • Funktion von 42 BC bis 40 BC: praetor / generaal van Augustus.Quelle 1
  • Funktion Ab 38 BC: stadhouder van Galilea.Quelle 1
    Onderdrukte opstand van inheemse leiders.
  • Funktion im Jahr 37 BC: consul.Quelle 1
  • Funktion Ab 33 BC: aedilis plebis.Quelle 1
  • Funktion im Jahr 28 BC: consul.Quelle 1
  • Funktion im Jahr 27 BC: consul.Quelle 1
  • Funktion im Jahr 23 BC: proconsul provincie Syria (Syrië, Libanon, Turkije).Quelle 1
    Waargenomen door zijn legatus, terwijl hij zich schuilhield op het eiland Lesbos, i.v.m. zijn jaloerse neef.
  • Ausbildung: Apollonia, Illyria (Albanië).Quelle 1
  • Eintrag.Quelle 1
    Een van de belangrijkste Romeinse generaals in de overgangsperiode van republiek naar principaat en de beste vriend en rechterhand van de princeps Imperator Caesar Augustus.
  • Eintrag im Jahr 36 BC.Quelle 1
    Verbeterde de haven van Rome, trainde zeelieden om tegen de vijand Sextus Pompeius op te kunnen en versloeg deze meerdere malen in 36 v.C.
  • Eintrag Ab 33 BC: Aedilis plebis.Quelle 1
    Agrippa deed zijn ambtsperiode opvallen door grote structurele verbeteringen aan te brengen in Rome, zoals het herstellen en bouwen van aquaducten, het vergroten en zuiveren van de Cloaca Maxima, het ontwerpen van thermae (thermae Agrippae) en portici (Porticus Vipsania), en de aanleg van horti ("tuinen") (horti Agrippae). Hij gaf bovendien een stimulans aan het publiek tentoonstellen van kunstwerken (zo stelde hij zijn horti Agrippae open voor het publiek). Hoewel het ongebruikelijk was dat een ex-consul het lager ambt van aedilis plebis bekleedde,[28] was het juist kenmerkend voor Agrippa's successen dat ze voortkwamen uit een breuk met de traditie. Zijn jeugdvriend Octavius, intussen Gaius Iulius Caesar genoemd, zou later verklaren dat "hij in marmer naliet, dat wat hij heeft ontvangen in zongebakken steen",[29] wat hij dus deels te danken had aan de grote verdiensten van Agrippa onder zijn regering.
  • Eintrag Ab 32 BC: burgeroorlog waarbij Augustus keizer wordt.
    Toen in 32 v.Chr. de oorlog tussen Octavianus en Marcus Antonius uitbrak, werd Agrippa als bevelhebber van de vloot aangesteld. Nadat hij de strategisch belangrijk gelegen stad Methone in het zuidwesten van de Peloponnesos had ingenomen, zeilde hij naar het noorden, onderwijl de Griekse kust plunderend, en nam Corcyra in (huidige Korfoe), alsook Leukas, Patrae (huidig Patras) en Korinthe. Octavianus bracht vervolgens zijn strijdkrachten over naar Corcyra, dat hij uitbouwde als zijn maritieme basis.[31] Terwijl Marcus Antonius zijn schepen en troepen opstelde bij Aktion (Actium), waar Octavianus hem in de strijd zou ontmoeten, was Agrippa er in geslaagd om Antonius' aanhanger Quintus Nasidius te verslaan in de zeeslag bij Patrae.[32] Cassius Dio verhaalt hoe Agrippa, die onderweg was om Octavianus te ontmoeten bij Actium, op Gaius Sosius, een van Antonius' luitenants, stootte die een verrassingsaanval deed op het regiment van Lucius Tarius, een aanhanger van Octavianus. Agrippa's onverwachte aankomst deed de slag in het voordeel van Octavianus uitvallen.[33]

    Toen de beslissende slag naderde, zou, aldus Cassius Dio, Octavianus hebben opgevangen dat Marcus Antonius en Cleopatra van plan waren om door de vlootblokkade te breken en aldus te ontsnappen. Octavianus was eerst de mening toegedaan de vlaggenschepen door te laten. Hij meende immers dat hij hen makkelijk kon inhalen met zijn lichtere schepen en dat bovendien de vijandelijke vloot zich zou overgeven wanneer ze de lafhartige vlucht van hun generaal zouden zien. Agrippa wierp hier echter tegenin dat Antonius' schepen, hoewel ze groter waren, de lichtere schepen van Octavianus achter zich konden laten eens ze de zeilen hesen. Derhalve moest Octavianus nu aanvallen omdat Antonius' vloot onlangs door een storm was overvallen. Octavianus zou het advies van zijn vriend volgen.[34]

    Op 2 september 31 v.Chr. werd aldus de slag bij Actium uitgevochten. Octavianus' overwinning, die hem meester van Rome en de wereld maakte, was voornamelijk te danken aan Agrippa's vaardigheid.[35] Bij zijn terugkeer naar Rome in 30 v.Chr., beloonde Octavianus, nu Augustus genoemd, hem met een vexillum caeruleum of zeegroene vlag alsook een corona rostrata of "scheepsboegkroon".
  • Eintrag im Jahr 27 BC: pantheon.Quelle 1
    Bouwt de voorganger van het huidige Pantheon. Dit werd in 80 verwoest. Het huidige Pantheon is in aangepast ontwerp gebouwd door keizer Hadrianus.
  • Eintrag im Jahr 19 BC: Gallië.Quelle 1
    In 19 v.Chr. ging Agrippa naar Gallia. Hij paci­ficeerde de turbulente inwoners en legde vier grote viae aan. Daarnaast zou hij dat jaar nog het aquaduct Aqua Virgo laten afwerken. Datzelfde jaar bouwde hij voor zijn zonen Gaius en Lucius een tempel in Nemausus, die bekendstaat als het Maison Carrée. Van daaruit ging hij door naar Hispania en onderwierp de Cantabriërs na een korte, maar bloedige en hardnekkige strijd. Maar, in overeenstemming­ met zijn gebruikelijke voorzichtigheid, kondigde hij zijn overwinningen noch aan in pompeuze brieven aan de senaat, noch aanvaardde hij de triomftocht die Augustus hem aanbood.
  • Eintrag von 18 BC bis 12 BC: palestina en Panonia.Quelle 1
    Aan het eind van het jaar nam hij een uitnodiging van Herodes de Grote aan en ging naar Jeruzalem. Hij stichtte de militaire colonia Berytus (Beiroet), van daaruit ging hij in 16 v.Chr. door naar de Zwarte Zee en dwong de Bosporani om Polemon I als hun koning te aanvaarden en om de Romeinse adelaars terug te geven die door Mithridates VI van Pontus waren veroverd. Bij zijn terugkeer bleef hij enige tijd in Ionië hangen, waar hij privileges toestond aan de Joden wier zaak was bepleit door Herodes.[41] Hij keerde dan terug naar Rome, waar hij in 13 v.Chr. aankwam. Nadat zijn tribunicia potestas voor vijf jaren was verlengd, ging hij naar Pannonia om de rust te herstellen in die provincia. Hij keerde in 12 v.Chr. terug, nadat hij, zoals gewoonlijk, zijn opdracht tot een goed einde had gebracht, en trok zich terug in Campania.
  • (signalement) .Quelle 1
    Een hoog voorhoofd, dikke neusbrug, geprononceerde wenkbrauwen en volle lippen
  • Er ist verstorben MAR 12 BC in Campanië, Italië.
  • Er wurde beerdigt in Rome, Italië, Mausoleum van Augustus.
  • Ein Kind von Lucius Vipsanius Agrippa
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 24. August 2013.

Familie von Marcus Vipsanius Agrippa

(1) Er ist verheiratet mit Caecilia Attica.

Sie haben geheiratet im Jahr 38 BC.Quelle 1

Kleindochter van keizer Augustus, dus met onmetelijk rijke ouders.

Kind(er):



(2) Er ist verheiratet mit (Nicht öffentlich).

Sie haben geheiratet im Jahr 28 BC.Quelle 1


(3) Er ist verheiratet mit Julia Caesaris maior.

Sie haben geheiratet im Jahr 21 BC.Quelle 1


Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Marcus Vipsanius Agrippa?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Wikipedia

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Albert Allema, "Vorfahren Witteveen, Bode, de Vente, de Bruijn, Schuurman, Sandbergen, van Zuijlen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-witteveen/I5731.php : abgerufen 17. Mai 2024), "Marcus Vipsanius Agrippa".