Vorfahren Witteveen, Bode, de Vente, de Bruijn, Schuurman, Sandbergen, van Zuijlen » Chilperik I van Franken (± 534-584)

Persönliche Daten Chilperik I van Franken 

  • Er wurde geboren rund 534.
  • Titel: Koning van Neustrië (Frankrijk)Quelle 1
  • Eintrag von 561 bis 562: begin van de macht.Quelle 2
    Na de dood van zijn vader in 561 legt hij de hand op de koninklijke schat en eist in Parijs het gehele koninkrijk op. Zijn oudere halfbroers dwingen echter een deling af. Chilperic wordt koning van het (kleine) deelkoninkrijk van Soissons. In 562 valt hij Austrasië aan als Sigebert I aan zijn oostgrens de Avaren bevecht, en verovert Reims. Hij moet daarna vluchten als Sigebert in de tegenaanval gaat en Soissons verovert. Uiteindelijk wordt vrede gesloten en belooft hij Sigebert niet meer aan te vallen.
  • Eintrag von vor 567 bis nach 568: Relaties met Fredegonde en Galswintha.Quelle 2
    Fredegonde was een vrouw die vermoedelijk afkomstig was uit de lage adel. Tijdens Chilperiks eerste huwelijk met Audovera, werd zij zijn minnares. Vermoedelijk was dit de oorzaak voor het einde van het huwelijk van Chilperik met Audovera. De status van Fredegonde was toen al zo prominent dat toen Chilperik zijn tweede huwelijk met Galswintha sloot, expliciet werd bedongen dat de relatie met Fredegonde zou worden beëindigd. Kort na dat huwelijk werd de relatie echter openlijk opnieuw begonnen en zodra de gelegenheid zich voordeed werd Galswintha vermoord en trouwden Chilperik en Fredegonde. Zij was een sterke koningin naast Chilperik en zij was van cruciaal belang voor zijn bewind. Chilperik staat toe dat Fredegonde na de dood van haar oudste kinderen, Audovera en haar resterende kinderen doodt of uitschakelt.

    Sigebert was met de Visigotische prinses Brunhilde getrouwd en had daarmee niet alleen politiek voordeel behaald maar ook een spectaculaire bruidsschat gekregen. Chilperik had toen zijn zinnen gezet op een vergelijkbaar huwelijk en trouwde uiteindelijk in 567 met Brunhildes halfzuster Galswintha, die eveneens een rijke bruidsschat meenam. Galswintha was echter diep ongelukkig in haar huwelijk en voelde zich vernederd door de openlijke relatie van Chilperik met Fredegonde. Zij wilde terugkeren naar haar ouders, desnoods zonder haar bruidsschat. Chilperik wilde daar niet van weten omdat hij vreesde dan toch de bruidsschat en de morgengave terug te moeten geven en omdat hij bang was voor de politieke gevolgen. Toen Galswintha's vader overleed en een burgeroorlog onder de Visigoten uitbrak, hoefde hij niets meer van haar familie te vrezen. Galswintha werd in 568 gewurgd in haar bed gevonden, algemeen werd aangenomen dat Chilperik en Fredegonde de verantwoordelijken waren.

    Chilperik had zich wel verkeken op de gevolgen van de moord. Hoewel er van de kant van de Visigoten inderdaad geen reactie kwam, was Brunhilde vastbesloten om de dood van haar halfzuster te wreken. Deze vete zou voortduren tot na de dood van Chilperik.
  • Eintrag Ab 567: Conflict na de moord op Galswintha.Quelle 2
    In 567 overlijdt Charibert I en wordt zijn koninkrijk verdeeld. Chilperik ontvangt het nog ontbrekende deel van Neustrië en de omgeving van Bordeaux en Limoges. Parijs blijft buiten de deling en krijgt een aparte status. Sigebert heeft de omgeving van Tours en Poitiers ontvangen, Chilperik probeert deze gebieden te veroveren maar wordt eruit verdreven door Gunthram. Als Chilperik een jaar later zijn tweede vrouw Galswintha doodt, ontstaat er een nieuw conflict met Sigebert. Sigebert is namelijk getrouwd met Brunhilde, de halfzuster van Galswintha, en zij maken aanspraken op de gebieden die Chilperik als morgengave aan Galswintha heeft geschonken: de omgeving van Bordeaux, Limoges en Bigorre. In die regio wordt een aantal jaren oorlog gevoerd.
  • Eintrag von 573 bis 576: Moord op Sigibert I.Quelle 2
    In 573 sluit Chilperik een bondgenootschap met Gunthram tegen Sigebert maar in 575 laat Gunthram hem in de steek. Sigebert kan vervolgens eenvoudig Parijs en een groot deel van het koninkrijk van Chilperik veroveren. Chilperik moet zich helemaal terugtrekken op Doornik. Als de nederlaag onafwendbaar lijkt, stuurt Fredegonde (de derde vrouw van Chilperik en zijn grote liefde) twee vertrouwelingen met vergiftigde messen naar het kamp van Sigebert. Het lukt hen om Sigebert te vermoorden. Chilperik gebruikt dit moment om het Austrasische leger te verslaan. Hij herovert zijn gehele koninkrijk en verovert ook weer de omgeving rond Tours en Poitiers. Ook lukt het om Brunhilde gevangen te nemen. Een jaar later weet Brunhilde met hulp van Merowech, een zoon van Chilperik, te ontsnappen naar Austrasië. Brunhilde neemt de leiding van dat koninkrijk op zich. Merowech wordt kort daarop vermoord. Chilperik heeft nu, naast zijn oorspronkelijke koninkrijk, ook vrijwel het gehele koninkrijk van Charibert in handen. Afgezien van enkele gebieden van Gunthram, regeert hij over geheel Neustrië en Aquitanië.
  • Eintrag Ab 578: Laatste jaren.Quelle 2
    In 578 verovert Chilperik Bretagne na een bloedige veldslag die drie dagen duurde. De kwestie van de erfopvolging in Bourgondië, zorgt voor een tijdelijke diplomatieke toenadering met Austrasië.

    Een opstand tegen Brunhilde in Austrasië geeft Chilperik eindelijk de kans om met haar en met Bourgondië af te rekenen. Hij sluit een bondgenootschap met de opstandelingen en met het Byzantijnse Rijk. De opstand wordt echter neergeslagen en de plannen gaan niet door. In plaats daarvan sluit Chilperik in 583 een defensief bondgenootschap met de Visigoten. Er wordt een huwelijk tussen zijn dochter Rigundis en de Visigotische kroonprins overeengekomen en Rigundis trekt met een grote bruidsschat naar het zuiden.
  • Glaube: Rooms-Katholiek.Quelle 1
  • Wohnhaft von 561 bis 584: Soissons, Frankrijk.Quelle 2
  • Er ist verstorben am 27. September 584 in Chelles, Torcy, Frankrijk, populated place.Quelle 1
    Oorzaak: vermoord tijdens de jacht, door een edelman die zich vernederd voelde
  • Er wurde beerdigt in Parijs, Frankrijk, st. Vincent (st. Germain-des-Près).
  • Ein Kind von Chlotarius I van Franken und Aregonda van Thuringen
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 31. Oktober 2013.

Familie von Chilperik I van Franken

(1) Er ist verheiratet mit Audovera.

Sie haben in der Kirche geheiratet rund 550.Quelle 1


Kind(er):

  1. Merowech van Franken  ± 551-577
  2. Basine van Franken  ± 557-> 590
  3. Clovis I van Franken  ± 560-580


(2) Er ist verheiratet mit Galswintha.

Sie haben in der Kirche geheiratet rund 567 in Rouen, Frankrijk.Quelle 1


(3) Er ist verheiratet mit Fredegunde.

Sie haben in der Kirche geheiratet rund 570.Quelle 1


Kind(er):

  1. Rigundis van Franken  ± 570-> 585
  2. Samson van Franken  ± 575-577
  3. Dagobert van Franken  ± 578-580

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Chilperik I van Franken?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Chilperik I van Franken

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Chilperik I van Franken


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Bernd Josef Jansen
    2. Wikipedia

    Über den Familiennamen Van Franken

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Franken.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Franken.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Franken (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Albert Allema, "Vorfahren Witteveen, Bode, de Vente, de Bruijn, Schuurman, Sandbergen, van Zuijlen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-witteveen/I5108.php : abgerufen 13. Juni 2024), "Chilperik I van Franken (± 534-584)".