Kwartierstaat Scheijven-Koch » Dielis Gielis Dirck de Hoppenbrouwer (± 1470-± 1530)

Persönliche Daten Dielis Gielis Dirck de Hoppenbrouwer 


Familie von Dielis Gielis Dirck de Hoppenbrouwer

Er ist verheiratet mit Margriet Houbraken.

Sie haben geheiratet rund 1505.Quelle 3


Kind(er):

  1. Jan de Hoppenbrouwer  ± 1513-1557 


Notizen bei Dielis Gielis Dirck de Hoppenbrouwer

http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I8746.php dd 12-04-2013

Transcripties van Jan Toirkens
Woont herdgang Straten in de Castaert.
Schepen van Oirschot: 1504, 1512, 1521, 1524, 1527.
Sch. v. O. d.d.: 6-7-1536 341
Jan en Dirk, broers en wettige kinderen van Gielis die Hoppenbrouwer verwekt diens vrouw Margriet dochter van Willem Houbraken, hebben met elkaar een boedeldeling gemaakt van het bezit dat ze van wijlen hun moeder Margriet hebben geerfd en hen in de deling met hun vader was toebedeeld.
Genoemde Jan krijgt de oude hofstad, met huis en tuin en het daarbij gelegen laar (plek in bos voor bewoning, JT) behalve 3 lopenzaad land die er achter liggen, alles gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. diens broers Henrick en Gijsbrecht, eenweg, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij een klein beemdje ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Willem die Cort, Heijmerick Scepens, de weg daar. Nog krijgt hij een akker, zijnde Hertogenland (chijnsplichtig aan de hertog, JT),genoemd de Sleebosch, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Gerart Henrik Gerarts, Goijaert Sroijen, de weg daar. Hieruit jaarlijks aan de erfgenamen van meester Jan de Crom anderhalf mud rogge per jaar te moeetn betalen, nog een rente van twee gulden per jaar aan Jacop van den Scoet, nog een mud rogge per jaar aan hun broers Henrick en Gijsbrecht. Verder krijgt hij het aflossingsrecht van de vermelde 3 lopenzaad land.
Genoemde Dirck krijgt een weiland genoemd de Vorste Castaert, met het gebruikelijk recht van overpad daar, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Rut Staijakkers, Geerlack en Dirck Hoppenbrouwers, genoemde Gijsbrecht en Henrick kinderen van Gielis Hoppenbrouwers, Pauwels van Zeelst. Er moet zelf ook overpad aan anderen worden verleend. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Schoordonk, 'rijdend' met Dirck Stans, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. b.p. heer Gerard van der Schaut, Jan Joerden Sbrouwers en anderen.
Hieruit moet jaarlijks 4 lopen rogge worden betaald en nog 3 stuivers en3 oort als grondchijns. Verder krijgt hij een rente van 4 gulden per jaar die men heft op Adriaen van den Doeren en diens bezit.
Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze deling altiijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen of afhandelen dat het erfdeel van de anderen daarvoor gevrijwaard blijft. Indien er op iemands erfdeel meerlasten blijken te drukken, dan zullen ze die gezamenlijk betalen. Datum 6 juli 1536, getuigen Esch en Scoet die het aandroegen.

Sch. v. O. d.d.: 21-11-1536 294
Gielis de Hoppenbrouwer verkoopt hierbij de pacht van 3 en een half mud en een lopen rogge per jaar te ontvangen van Celen Dirck Celen, nog 3 mud per jaar te heffen van de erfgenamen van Dirck Corstiaens van den Velde, nog een mud rogge per jaar te heffen van de erfgenamen van Aert van Zeelst. Verder verkoopt hij een akker genoemd de Venakker, nog een akker genoemd de Straatakker, nog een hopveld, nog 4 mud rogge per jaar te ontvangen van Henrick, Jan, Dirck en Gijsbrecht zijnde zijn wettige kinderen. Dat bezit was Gielis in de deling tussen hem en zijn kinderen toebedeeld, waarvan hij zelf het vruchtgebruik kreeg. Het bezit is vrij van lasten en hij verkoopt dat bezit nu samen met de verdeelbrief ervan aan zijn wettige zoon Jan samen met alle vervallen en de lopende termijnen van de pachten, waarvan Jan zolang zijn vader Gielis leeft daarvan het vruchtgebruik krijgt. Gielis belooft alle lasten daarin van zijn kant af te handelen. Datum 21 november 1536, getuigen Goessen en Scoet.

295 Jan wettige zoon van Gielis de Hoppenbrouwer uit de vorige akte heeft beloofd om aan zijn vader zolang die leeft die op eerlijke wijze te zullen onderhouden, in eten, drinken, kleding, schoenen, geld etc., en alles dat die nodig heeft. Daarvoor verbindt Jan zijn persoon en bezit. Actum als boven.
Henrick Gielis Dircks Hoppenbrouwers en Gijsbrecht Gielis Dirck Hoppenbrouwers en Jan Gielis Dirck Hoppenbrouwers, gebroeders, verkopen hierbij de drie vierde delen van een jaarlijkse pacht van 3 mudden rogge, Oirschotse maat en ook daar te leveren op onderpand van de herberg genoemd de Zwaen, gelegen in Oirschot en nog uit meer onderpanden, conform diverse schepenbrieven van Den Bosch. Ook verkopen ze nog het drie vierde deel van een jaarlijkse pacht van een mudde rogge, Oirschotse maat en daar ook te leveren, op onderpand van een stuk land genoemd den Belen Hof, gelegen in Oirschot herdgang Straten, groot ca. 2 lopenzaad g.... geluckt ( ? ), conform schepenbrieven van Oirschot en van Den Bosch. Ze verkopen deze pachten nu aan hun broer Dirck Gielis Dirck Hoppenbrouwers en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen ieder voor wat betreft zijn deel daarvan. Datum 8 februari 1545, getuigen Schoet en Esch.

013 Jan en Dirck, broers en kinderen van Gielis Dirck Hoppenbrouwers verkopen hierbij twee vierde delen van een jaarlijkse pacht van 3 mudden en 7 lopen rogge, Oirschotse maat en ook daar te leveren die nu wordt betaald door Marcelis Jan Coolen danwel door Henrick Jacob Sbrouwers conform diverse schepenbrieven van Den Bosch.
Ze verkopen deze pacht nu aan Henrick en aan Gijsbrecht, broers en kinderen van Gielis Dirck Hoppenbrouwers en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, ieder voor wat betreft zijn deel daarvan. Datum en getuigen als boven.

014 Dirck Gielis Hoppenbrouwers heeft aan Jan Gielis Hoppenbrouwers een stuk hei en weigrond verkocht met de houtopstand erop, genoemd de Castaert, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Henrick Joerden Hoppenbrouwers, Jan Gerits, Jacop Dirck Hoppenbrouwers, de erfgenamen van Henrick Stadeckers, samen met het recht van overpad zoals dat bestaat. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve een jaarlijkse grondchijns van 3 stuivers 3 oort. Datum en getuigen als boven.

015 Henrick, Dirck en Gijsbrecht broers en kinderen van Gielis Dirck Hoppenbrouwers verkopen het drie vierde deel van een weilandje genoemd het Straetakkerken, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. het erf van de koper, Lauwereijns van der Hoeven, Peter Henrick Gerits, de lopende straat. Ook verkopen ze nog het drie vierde deel van een stuk land genoemd dat Hop Veldeken, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Gerit Cuijpers, de gemeijnte, Gerit die Wit. Ze verkopen deze percelen nu aan hun broer Jan Gielis Hoppenbrouwers en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen ieder voor wat betreft zijn deel, behalve de grondchijns daarvan. Datum en getuigen als boven.

016 Henrick, Jan, Dirck en Gijsbrecht broers en kinderen van Gielis Dirck Hoppenbrouwers hebben aan Frans Eijmbrecht Scepens een stuk akkerland verkocht, genoemd 't Voorakkerken, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Jan Huiskens, Wouter Alaerts, Jan Huijskens en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Datum en getuigen als boven.

017 Franchois zoon Eijmbrecht Scepens heeft beloofd aan Gijsbrecht Gielis Hoppenbrouwers een bedrag van 39 gulden te zullen gaan betalen per a.s. Maria Lichtmisdag en wel als hernieuwde schuld. Datum en getuigen als boven.

018 Jan Gielis Hoppenbrouwers heeft beloofd om aan Dirck Gielis Hoppenbrouwers per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar een bedrag van 56 gulden te zullen gaan betalen en wel als hernieuwde schuld. Datum en getuigen als boven.

019 Jan Henricks van der Lusdonck junior heeft beloofd om aan Dirck Gielis Hoppenbrouwers voortaan een jaarlijkse rente van 4 gulden te gaan betalend, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag, op onderpandvan een een stuk land deels hei groot in totaal ca. 7 lopenzaad, genoemd 't Vreijlaer, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, ... Reijnderen Henrick Lupprechts van den Schoot, Zebrecht Janszoon van Cuijck, het Beersveld. Datum 8 februari 1545, getuigen Cort en Esch.
De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar, mits er voorafgaand met Kerstmis is opgezegd tegen betaling van 66 gulden en de achterstallige termijnen.
In marge : Deze rentebrief is opnieuw onder de gebruikelijke voorwaarden uitgeschreven ( in grosse ) en ook bezegeld.

Sch. v. O. d.d.: 1-3-1553 175
Henrik, Jan en Dirck gebroeders, wettige kinderen van wijlen Dielis Hoppenbrouwers voor henzelf handelend en ook voor hun broer Gijsbert hebben als schuldenaars beloofd om aan Philips Claessen ten behoeve van de armen van heer Amelrijck ( er staat hier Ambracht, JT ) Boots die een bedrag van 40 gulden te zullen gaan betalen per a.s. Maria Lichtmisdag. Datum 1 maart 1553, getuigen Leenaert en Lauwer.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Dielis Gielis Dirck de Hoppenbrouwer?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Dielis Gielis Dirck de Hoppenbrouwer

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Dielis Gielis de Hoppenbrouwer

Hadewich Cremers
± 1410-± 1480
Jan van Baest
± 1391-± 1460
Liesbeth die Cromme
± 1400-± 1470
Oeden van Baest
± 1435-± 1510

Dielis Gielis de Hoppenbrouwer
± 1470-± 1530

± 1505

Margriet Houbraken
± 1480-± 1545


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I8746.php dd 12-04-2013
    2. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I8746.php
    3. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I9002.php dd 12-04-2013

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Über den Familiennamen De Hoppenbrouwer


    Die Kwartierstaat Scheijven-Koch-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Rens Scheijven, "Kwartierstaat Scheijven-Koch", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-scheijven-koch/I4237.php : abgerufen 21. Juni 2024), "Dielis Gielis Dirck de Hoppenbrouwer (± 1470-± 1530)".