Stammbaum von Pieter & Anne Naucke » Mathijs Thijssen VAN HOVE (± 1565-± 1640)

Persönliche Daten Mathijs Thijssen VAN HOVE 

  • Er wurde geboren rund 1565.
  • Er ist verstorben rund 1640.
  • Ein Kind von Matheus VAN LEENSEL
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 3. Oktober 2023.

Familie von Mathijs Thijssen VAN HOVE

Er ist verheiratet mit Peerke Tuerens VAN DER WEYDEN.

Sie haben geheiratet rund 1590.

Kinderen:
1MargarethaAsten ±1590Asten ±1638
2Maria Asten ±1595Asten ±1640
3Mathijs Asten ±1600Asten 27-06-1674
4BonaventuraAsten ±1605Asten ±1652

Kind(er):

  1. Bonaventura Mathyssen VAN HOVE  ± 1605-± 1652 


Notizen bei Mathijs Thijssen VAN HOVE

Schout te Someren

Er volgt nog een archiefstuk over een nog niet afgeloste rente waarin de namen van de bovengenoemde personen voorkomen:

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 16-02-1628:
Mathijs Thijssen van den Hove, aanlegger contra Gelden Henrix Shaenen, gedaagde.
Op 26-11-1584 heeft gedaagde, voor het gerecht van Asten, opgedragen aan Meester Franssen en Ambrosis van der Weyden, gebroeders, een pacht van ƒ 35,50 per jaar. Onderpand een huis, hof en land in de Wolsberch, zoals door hem bewoond. Gedaagde heeft deze pacht jaren lang betaald aan de voorzaten van aanlegger met uitzondering van "enderdenpacht der voorschreven rente die hij ten achteren heeft laten lopen welke Mathijs was aangekomen bij overlijden van Meester Henrick vander Weyden, priester en broeder van Frans en Ambrosis, nu 13 jaar geleden. Conclusie is dat de achterstallige rente moet worden bijbetaald of anders wordt overgegaan tot procederen.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 10-05-1628:
Weerwoord van gedaagde:
Wijlen Philips Deenen getrouwd geweest met wijlen Willemken Bonaventura is als rentmeester opgetreden voor Meesters Frans en Ambrosis van der Weyden en heeft na moderatie alle achterstellen van de tweederdeparten kwijtgescholden. In aanvaarding van land aen de Waterstraet 5½ lopense. Hetwelk Philips heeft gehad tot zijn dood toe. Aanlegger heeft dit stuk land, bij successie verkregen, over de twintig jaar in gebruik gehad en nog heeft. Conclusie om een proces aan te gaan is niet gefundeert.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 11-10-1628:
Weerwoord van aanlegger:
Van de rente van ƒ 35,- komt ƒ 6,- aan de Scholaster te weten 1⁄3e deel van Meester Willem Brants. Insgelijks 1⁄3e deel aan Philips Denen en Willemken, zijn vrouw uit hoofde van haar broeders, Meesters Frans en Ambrosis en na hun dood toegevallen aan aanlegger. Naast het ander selven 1⁄3e deel en is alhier geen kwestie. Het laatste 1⁄3e deel is aanlegger toebehorende uit hoofde van Meester Henrickvan der Weyden, overleden in 1616 en dat is het deel dat ten achteren is. Philips Deenen heeft den akker in de Waterstraet nooit in labeur of gebruik gehad. Aanlegger ontkent dit stuk land bij successie aangenomen te hebben. Wel heeft hij, met gedogen van gedaagde, na overlijden van Philips de voorschreven akker in labeur genomen. Om via die weg, de betaling van twee delen, te weten 1⁄3e deel van Willemke en het 1⁄3e deel den aanlegger toebehorende, te verkrijgen. Aanlegger persisteert.

Mathijs Thijssen van Hove heeft nog geld tegoed van Tielen Dierxsen Duyssen:

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 19-12-1629:
Aanspraak voor Mathijs Mathijssen van den Hooff, aanlegger contra Tielen Dierxsen Duyssen, gedaagde. Mathijs heeft voor Willemke van der Weyen, moeder van de vrouw van Mathijs, schapen verkocht, ter waarde van circa 64 gulden. Bij successie zijn deze schulden gedevolveerd op de vrouw van Mathijs. Op enige moment was de schuld voor gedaagde nog ƒ 27,-. Op de bruiloft van Margriet, dochter van Mathijs hebben Mathijs en Tielen mondeling afgerekend en Tielen heeft gegeven onderhalff ton biers en voor 27 stuyvers vlesch. Er resten dus nog 19 gulden 13 stuiver. Ook is het notoir dat Tielen heeft gekocht een sekere hypotecq off grondt van Heeren Meester Thomas Verdiesteldonck, onderpastoor te Gemert, die deze hypotheek bij successie had verkregen van Luyt Verdiesteldonck, zijn moeder. Dit voorschreven stuk grond is belast met een rente van 15 stuiver per jaar uit een meerdere rente van 3 gulden per jaar. Van deze rente heeft Willemke Tewens, moeder van de vrouw van Mathijs, na de dood van Merryken, haar moeder, overleden over de 30 jaar geleden, nooit enige betaling gehad. Ter oorzake dat Luyt voorschreven en Merryken, haar moeder, elck besondere te susteneren hebben gehad in die studie eenen student. Zodat Luyt en Meryken claeghden en baeden dat men soude willen wachten totdat dese studenten waeren ghecomen tot den priesterlijcken staet. Ghelijck als Heer Thomas, den lesten student, aen de voorschreven ghedaegde in sulcken obligatie den grondt heeft verkocht dat hij aen aenlegger soude betaelen allen die achterstellen die ten achter sijn gebleven. Gedaagde heeft betaald vijf pachten en nog zes zijn er betaald door de huurders van de grond. Resteren dus nog 19 pachten. Omdat gedaagde niet in minne wil betalen, zowel van de renteachterstand als van de gekochte schapen is de weg van het recht gekozen. Conclusie: Gedaagde zal zonder uitstel moeten betalen de 19 achterstaande pachten en de 19 gulden 13 stuiver van de verkochte schapen. Op 07-03-1630 was echter na menichvuldighen dylayen nog niet betaald.

In de periode 1628-1632 heeft Mathijs Thijssen van Hove te maken met een ingewikkeld stuk jurisprudentie, maar waar ook de relatie met Hendrick van der Weyden (zie Voormalig huis B409) blijkt:

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 16-02-1628:
Mathijs Thijssen van den Hove, aanlegger contra Gelden Henrix Shaenen, gedaagde. Op 26-11-1584 heeft gedaagde, voor het gerecht van Asten, opgedragen aan Meester Franssen en Ambrosis van der Weyden, gebroeders, een pacht van ƒ 35,50 per jaar. met als onderpand huis, hof en land in de Wolsberch, zoals door hem bewoond. Gedaagde heeft deze pacht jaren lang betaald aan de voorzaten van aanlegger met uitzondering van eenderdenpacht der voorschreven rente die hij ten achteren heeft laten lopen welke Mathijs was aangekomen bij overlijden van Meester Henrick van der Weyden, priester en broeder van Frans en Ambrosis, nu 13 jaar geleden. De achterstallige rente moet worden bijbetaald of anders wordt overgegaan tot procederen.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 10-05-1628:
Weerwoord van gedaagde. Wijlen Philips Deenen getrouwd geweest met wijlen Willemken Bonaventura van der Weyden is als rentmeester opgetreden voor Meesters Frans en Ambrosis van der Weyden en heeft na moderatie alle achterstellen van de tweederdeparten kwijtgescholden. In aanvaarding van land aen de Waterstraet 5½ lopense, hetwelk Philips heeft gehad tot zijn dood toe. Aanlegger heeft dit stuk land, bij successie verkregen, over de twintig jaar in gebruik gehad en nog heeft. Een proces aangaan is niet gefundeert.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 11-10-1628:
Weerwoord: van aanlegger. Van de rente van ƒ 35,- komt ƒ 6,- aan de Scholaster, te weten 1⁄3e deel van Meester Willem Brants. Insgelijks 1⁄3e deel aan Philips Denen en Willemken, zijn vrouw uit hoofde van haar broeders, Meesters Frans en Ambrosis en na hun dood toegeval aan aanlegger. Naast het ander selven 1⁄3e deel en is alhier geen kwestie. Het laatste 1⁄3e deel is aanlegger toebehorende uit hoofde van Meester Henrick van der Weyden, overleden in 1616, en dat is het deel dat ten achteren is. Philips Deenen heeft den akker in de Waterstraet nooit in labeur of gebruik gehad. Aanlegger ontkent dit stuk land bij successie aangenomen te hebben. Wel heeft hij, met gedogen van gedaagde, na overlijden van Philips de voorschreven akker in labeur genomen. Om via die weg, de betaling van twee delen, te weten 1⁄3e deel van Willemke en het 1⁄3e deel den aanlegger toebehorende, te verkrijgen.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 25-10-1628:
Volgt weerwoord van gedaagde waarin deze persisteert.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 13-12-1628:
Volgt weerwoord van aanlegger waarin deze de gedaagde leugenachtich vindt.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 17-04-1630:
Flips Peter Slaets wordt gedaagd tot resumptie door aanlegger tegen de gedaagde.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 19-06-1630:
Verzoek in materie van resumptie voor Flyps Peter Slaets, gedaagde contra Mathijs Thijssen, aanlegger. Flyps heeft kennelijk de akker gekocht van nu wijlen Gelden Hendrix en wordt nu aangesproken om de achterstellen te betalen.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 02-08-1630:
Philips wordt toch weer aangesproken.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 17-09-1630:
Om de verschillen op te lossen wordt, voor schepenen voorgesteld, om goede mannen te kiezen. Benoemd worden Silvester Coppens te Liesselt voor Mathijs Tijssen van Hooff en Marcelis Peter Jacops voor Phlips Peeter Slaets. En zij kiezen weer Jan Gortssen van Geldrop en Dierick Dierick Duyssen. Was getekend Vester Wilborts en Jan Goyaerts Coppens. Dit is 't merck Dierock Dierick Duyssen.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 19-10-1630:
Eén van deze mannen, zal door het lot worden aangewezen, om aan te vangen de geschillen te beslechten. Marcelis Peeter Jacops treft dit lot. Hij stelt voor dat gedaagde drie achterstallige pachten zal betalen en dat daarmee alle achterstellen van de questieuse renthe zijn betaald. De aanlegger zal restitueren het coren hem vuyt crachte van sekeren vonnisse van den Hove van Brabant, ontrent voirleden oighst verkreghen van gedaagde en gewassen op de akker van gedaagde in de Wolsberg.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 11-07-1631:
Aanspraak en conclusie voor Mathijs Mathijssen, aanlegger contra Philips Peeter Slaets, gedaagde. Mathijs weet dat de gedaagde op 8 mei 1618 heeft verkocht aan hem de goederen die gedaagde waren aangekomen van wijlen Peeter Slaets, zijn vader na scheiding en deling met zijn andere broers en zusters. Bij de koop waren de lasten en schulden inbegrepen. De verkoper heeft tot zijn last genomen 2 pointen de aanlegger heeft er tenminste geen kennis van. Het eerste, het maken van een rekening van de scheiding en deling. Het andere punt was, een actie van Maes Lenarts, die enige achterstallige pachten opeiste. Aanlegger verklaart datseer blynt was hij zou kost- en schadeloos gehouden worden. Maes Lenarts heeft zijn actie verkocht aan Gerart van den Wiel, rentmeester van den Heilighe Gheest te 's Hertogenbosch. Deze heeft hem, aanlegger, herhaaldelijk gemaand en ook met processen gedreigd. Aanlegger en gedaagde zijn diverse malen naar Helmond gereisd om te akkorderen met Gerart van de Wiel en zijn uiteindelijk overeengekomen op ƒ 12,- die aanlegger heeft voorgeschoten aan gedaagde. Dit isexclusief verteer en vacatie van ƒ 3,- samen. Omdat hij kost- en schadeloos gehouden zou worden, vraagt hij om de gedaagde te vonnissen om deze ƒ 15,- terug te betalen.

Asten Rechterlijk Archief 33-52; 03-02-1632 copy van 08-05-1618:
Wij Willem van Beke, Anthonis Canters, Jan Hendricx, Jan van Rest, Michiel Colen, Franssoys Verrijt en Geldolph Gielissen, schepenen, verklaren dat Philips Peeter Slaets heeft verkocht aan Thijs Mathijssen zijn deel in huis, hof, hofstad, land gelegen te Asten. Zoals achtergelaten door zijn ouders.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Mathijs Thijssen VAN HOVE?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Mathijs Thijssen VAN HOVE

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Mathijs Thijssen VAN HOVE

Mathijs Thijssen VAN HOVE
± 1565-± 1640

± 1590

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Mathijs Thijssen VAN HOVE



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen VAN HOVE

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen VAN HOVE.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über VAN HOVE.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen VAN HOVE (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Stefan Naucke, "Stammbaum von Pieter & Anne Naucke", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-pieter-en-anne-naucke/I5711.php : abgerufen 25. Mai 2024), "Mathijs Thijssen VAN HOVE (± 1565-± 1640)".