Vorfahren Henriëtte Gijsbertha de Beer » Bartholomeus Heijndriksz van Dorp (± 1440-1520)

Persönliche Daten Bartholomeus Heijndriksz van Dorp 

  • Er wurde geboren rund 1440 in 's-Gravenzande.
  • Eintrag.
    Bartholomeus Heijndriksz van Dorp, kerkmeester te Naaldwijk (1475, 1477, 1478), rentmeester van de memorie- en kostrijgoederen in Rijnland, Delfland en Schieland van de Abdij van Egmond (1494-1506, 1519), rentmeester van de Heer van Naaldwijk (1496), schepen van 's Gravenhage (1509, 1510, 1514-1516), vroedschap (1516-1517) en weesmeester (1517) van 's Gravenhage, leenman van Hontshol (1477), Lek en Polanen (1475) en de Abdij van Egmond (-1520), zoon van Henrick Bertelmeesz van Dorp, geboren ca. 1440 te 's Gravenzande, overleden 16 mei 1520 te ’s Gravenhage

    Gehuwd ca. 1470 met

    34619. Baertgen Willems Hoeck, dochter van Willem Philipsz Hoeck, geboren ca. 1450, overleden 13 maart 1508 te (?) Naaldwijk

    Op 15 juni 1494 huurt Mees Heijnricxz 14 morgen land in de Poeldijck te Monster van de commandeur van Sint Jansklooster te Haerlem voor 10 jaar met ingang van 1 januari 1494 tegen 13 zakken tarwe en 1 hoet gerst. Op 25 maart 1500 oorkonden de schepenen in Monster dat Cornelijs Adriaensz een rente verkoopt aan Bartelmees Heijnricxz van 2 rijnsgulden van 40 groot, verzekerd op Colijns woning te Monster, namelijk 4 morgen land van de Memorij in den Hage. Op 31 maart 1501 verkoopt Bertolmees Henricksz te Naeldwijck deze rente weer aan de heer Sijmon van Zaenen.

    Op 1 maart 1501 verkopen Meester Claes Jacobsz en Barbara Jacobsdochter met hun voogden Dirck Jansz, Mees Henricksz en Willem Dircksz aan Bertolmees Henrijcksz te Naeldwijck een jaarrente van 4 pond hollands, verzekerd op 2 morgen land in het Honterlant, verpacht aan Gerijt Vriesensz. Op 7 mei 1501 verkopen dezelfden aan Bartolmees Henricsz te Naeldwijc 3 morgen land in Honterlant, gelegen tussen de Maesdijck en de Oudendijck. De twee zuidelijkste morgen zijn belast met een jaarrente van 4 pond hollands ten behoeve van de koper en de noordelijkste morgen met een jaarrente van 3 pond hollands, die door Tijeman Willemsz is vermaakt aan de heilige geest van 's Gravenzande. Dit land hebben zij geërfd van hun ouders Jacob Tijemansz en Marijgen en van hun stiefvader Cornelis Buijs. Bezegeld door meester Jacob Hoeck, doctor in de godgeleerdheid en deken van Naeldwijck, en Jan die Burchgraeff Jansz.

    In het testament van Bertelmees Henricsz en Baertgen vermaakt Bertelmees aan het Kapittel te Naaldwijk ten behoeve van het Onze Lieve Vrouwenlof in de parochiekerk van Naaldwijk 53 schellingen Hollands per jaar, waarvan 8 schellingen op een huis en erf gelegen in Naaldwijk, toebehorende aan Jacob Aerntsz en 45 schellingen op twee huizen, erven en geboomten toebehorende aan Gerijt Michiels Snijder en Geertruijt Cronqerts, ook gelegen Naaldwijk. Bij het overlijden van Baertgen, op 13 maart 1508, vermaakt Mees Henricxz voor hen beiden aan het Kapittel een halve morgen, gemeent met Gerijt Claesz' weduwe op Hontsholtredijc, aan de Heilige Geest de helft van de Hogewerff op de geest, groot 14 hond met dezelfde Heilige Geest, bruiker Gerijt Adriaensz, aan het Godshuis 10 schellingen per jaar op een huis en erf van Joost Willemsz aan de rooster van het kerkhog. Voor de eeuwige memorie te houden in de Sint Jacobskerk te 's Gravenhage op Sint Gregoriusdag 1509 ten behoeve van Baerte Mees Heijnricksz wijff bewijst Mees Heijnricksz twee pond Hollands met een schepenbrief op het huis van Claes Klinkaert op de Voldersgracht. Mees vermaakt nog twee pond anno 1520.

    Bartholomeus zegelt met drie afgerukte leeuwekoppen. Zij wonen tot circa 1509 te Naaldwijk, nadien in 's Gravenhage. Er zijn aanwijzingen dat Baertgen behoort tot de tak van de familie Egmond. Op de eerste plaats is haar man en later ook haar zoon rentmeester van de abdij van Egmond. Daarnaast blijkt Jacob Willemsz van Dorp, een van hun kleinkinderen, als schepen en burgmeester van 's Gravenhage het Van Egmondwapen te voeren. Hij zegelt met een gevierendeeld wapen, waarvan het eerste en het vierde kwartier het familiewapen weergeven, namelijk in zwart de roodgetonde zilveren leeuwekoppen. Het derde kwartier komt wisselednd voor, te weten doorsneden van goud en zwart en een in twee rijen van rood en zilver geschaakt Sint Andrieskruis daaroverheen (Van der Dussen) of in goud een zwarte dwarsbalk en een in twee rijen van rood en zilver geschaakt Sint Andrieskruis over allen heen (Van IJsselsteijn). Het tweede kwartier geeft het Van Egmondwapen weer, gekeperd van goud en rood van twaalf stukken.

    Uit dit huwelijk:

    1. Machtelt Meesen van Dorp

    2. Maarten van Dorp (alias Martinus Dorpius), Nederlands humanist, dichter en theoloog, hoogleraar Wijsbegeerte op het Leliecollege te Leuven, pastoort te Overschie (vanaf 1511-1512), kapelaan van een kapelanie gevestigd op het altaar van de Heilige Jeroen in de parochiekerk van Noordwijk (vanaf 1513-1514), doctor in de theologie (1515), president van het Heilige Geestcollege (4 september 1515), hoogleraar Theologie aan de Universiteit van Leuven (30 september 1515), decaan aan de Theologische faculteit (1517), rector van de Universiteit van Leuven (1523), geboren 1485 te Naaldwijk, overleden 31 mei 1525 te Leuven, begraven in het Karthuizerklooster te Leuven

    2. Willem Bartholomeusz van Dorp, tesorier (1514-1516), vroedschap (1525-1526), weesmeester (1521-1523, 1526) te 's Gravenhage, ontvanger van het Hoogheemraadschap van Delfland (1510-1516), rentmeester van het Sint Nicolaasgasthuis te 's Gravenhage (1513-1524, 1526), rentmeester van de Abdij van Egmond (1510-1520, 1526), rentmeester van de Heer van Naaldwijk (ca. 1516), leenman van de Abdij van Egmond, geboren te (?) Naaldwijk, overleden 2 februari 1526 te (?) 's Gravenhage. Gehuwd met Beatris Jan Doezns, overleden < 28 april 1526
  • Er ist verstorben am 16. Mai 1520 in 's-Gravenhage.
  • Ein Kind von Henrick Bertelmeesz van Dorp und N.N Machteld
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 6. März 2018.

Familie von Bartholomeus Heijndriksz van Dorp

Er ist verheiratet mit Baertgen Willems Hoeck.

Sie haben geheiratet im Jahr 1470.


Kind(er):

  1. Machtelt Meesen van Dorp  ± 1475-1524 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Bartholomeus Heijndriksz van Dorp?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Bartholomeus Heijndriksz van Dorp

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Bartholomeus Heijndriksz van Dorp

Bartholomeus Heijndriksz van Dorp
± 1440-1520

1470

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) war von 1515 bis 1555 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
    • Im Jahr 1520: Quelle: Wikipedia
      • 16. April » In der Residenzstadt Toledo bricht unter der Führung von Juan de Padilla der Comuneros-Aufstand gegen die Herrschaft des Habsburgers KarlsI. in Spanien los. Die Aufständischen wollen Karls Mutter Johanna auf den Thron setzen.
      • 15. Juni » Papst Leo X. droht Martin Luther in seiner Bulle Exsurge Domine den Kirchenbann an.
      • 30. Juni » Der in Gefangenschaft der Spanier befindliche aztekische Herrscher Moctezuma II. wird durch den Steinwurf eines Azteken tödlich getroffen. Aufruhr zwingt die Spanier unter Hernán Cortés in der darauffolgenden Nacht, der sogenannten Noche Triste, Tenochtitlán unter schweren Opfern zu verlassen.
      • 15. Juli » Acht Jahre nach einem verheerenden Brand wird die renovierte und gotisierte Kirche St. Zeno in Bad Reichenhall – die größte romanische Basilika Altbayerns – durch Bischof Berthold Pürstinger neu geweiht.
      • 21. Oktober » Auf seiner Weltumsegelung sichtet Ferdinand Magellan ein Kap, das er nach dem Tag der Entdeckung Cabo Virgenes nennt. Das Jungfrauenkap liegt in der heutigen Región de Magallanes y de la Antártica Chilena am Eingang der später nach ihm benannten Magellanstraße.
      • 4. November » Nach seinem Sieg über den schwedischen Reichsverweser Sten Sture den Jüngeren wird der dänische König ChristianII. zum König von Schweden gekrönt. Den Anhängern Sten Stures wird eine Generalamnestie versprochen. Christian II. ließ aber etwa hundert Oppositionelle beim Stockholmer Blutbad hinrichten.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Bartholomeus Heijndriksz van Dorp


    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Henriëtte Gijsbertha de Beer, "Vorfahren Henriëtte Gijsbertha de Beer", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-henriette-gijsbertha-de-beer/I11696.php : abgerufen 14. Mai 2024), "Bartholomeus Heijndriksz van Dorp (± 1440-1520)".