Groningse doopsgezinden » Simon Cool (1804-1864)

Persönliche Daten Simon Cool 

  • Er wurde geboren am 15. Juli 1804 in Amsterdam (doopsgezind).Quelle 1
  • (Levensloop) von 1831 bis 1864.Quelle 2
    Simon Cool (Amsterdam, 15 juli 1804 - Amsterdam, 9 oktober 1864) was een Amsterdams doopsgezind commissionair, regent en politicus.

    Simon Cool was de zoon van de oorspronkelijk Groningse commissionair Gerrit Cool en de Zwolse Imke Menalda. Hij volgde in de voetsporen van zijn vader, en werd zelf ook commissionair te Amsterdam. In 1851 werd hij gekozen als lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Ook was hij luitenant van de Amsterdamse schutterij, regent van de gasthuizen en was hij thesaurier van de Inrichting toevlucht voor behoeftigen, bestuurslid van de Maatschappij tot werkverschaffing aan den spaarzamen ambachtsman, lid van de commissie van administratie over de gevangenissen van Amsterdam (vanaf 1850), voorzitter van het College van regenten van het collegianten weeshuis De Oranje-Appel en penningmeester van het Nederlandsch Genootschap tot zedelijke verbetering van gevangenen (rond 1862).

    In 1854 en 1856 was hij verkiesbaar voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal, maar uiteindelijk werd hij in 1860 als derde voor het kiesdistrict Amsterdam gekozen met 50,6% van de stemmen. Hij was weliswaar staatkundig liberaal, maar op godsdienstig gebied was hij orthodoxer, waardoor hij kon rekenen op de steun van de kleine groep antirevolutionairen in Amsterdam. In de Tweede Kamer sprak hij onder andere over handel, financiën, koloniën, spoorwegen en het gevangeniswezen. In 1860 behoorde hij tot de meerderheid van de Kamer die tegen de begroting van Koloniën van Minister Rochussen na diverse eerdere schandalen, wat het ontslag van de Minister betekende.

    In 1864 bracht Cool samen met de Kamerleden Heemskerk Bz., Blom, Kappeyne van de Coppello en Van Heukelom een initiatiefwet tot stand inzake de schadevergoeding aan slaveneigenaren in West-Indië (Sint Maarten). In 1864 werd hij hij met 64% van de stemmen als eerste herkozen voor het kiesdistrict Amsterdam. Hij overleed echter voor hij opnieuw als Kamerlid kon worden beëdigd.

    Cool was getrouwd op 12 oktober 1831 met Johanna van Coppenaal, met wie hij 3 zonen en 5 dochters kreeg. Ze woonden aan de Amsterdamse Keizersgracht (tenminste omstreeks 1851).

    Simon COOL, geboren Amsterdam 15-07-1804, gedoopt Kerk Lam en Toren Amsterdam, overleden Amsterdam 09-10-1864. Doopgezind commissionair.
    Hij is getrouwd Amsterdam 12-10-1831 met Johanna van COPPENAAL, geboren Amsterdam 28-03-1807, gedoopt Kerk Lam en Toren Amsterdam, overleden Amsterdam 12-08-1848, dochter van Hendrik van COPPENAAL en Suzanna SIJTSEMA. Simon woonde rond 1851 aan de Keizersgracht in Amsterdam.

    Hij was commissionair, lid van de gemeenteraad van Amsterdam en lid van de Tweede Kamer van 1860 tot 1864.
  • Er ist verstorben am 9. Oktober 1864 in Amsterdam, er war 60 Jahre alt.Quelle 1
  • Ein Kind von Gerrit Wouters Cool und Imke Thomas Menalda
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 4. April 2022.

Familie von Simon Cool

Er ist verheiratet mit Johanna van Coppenaal.

Sie haben geheiratet am 12. Oktober 1831 in Amsterdam, er war 27 Jahre alt.Quelle 1

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Simon Cool?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Simon Cool

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Simon Cool

Vorfahren (und Nachkommen) von Simon Cool


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Familie Cool, "Nederlands Patriciaat", deel 17, pag. 129; Jo Strijbosch
  2. Familie Cool, "Nederlands Patriciaat", deel 17, pag. 129; Jo Strijbosch; Wikipedia

Über den Familiennamen Cool

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Cool.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Cool.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Cool (unter)sucht.

Die Groningse doopsgezinden-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I46880.php : abgerufen 4. Mai 2024), "Simon Cool (1804-1864)".