Groningse doopsgezinden » Christoffer Alberts Wensinck (1659-1703)

Persönliche Daten Christoffer Alberts Wensinck 

  • Er wurde getauft am 8. Mai 1659 in Midwolda (hervormd).Quelle 1
    Spellingvariant: Christoffer Wensing, Christopher Wentzinck, Christoffel Alberts Wensing, Christopher Wenzinck, Christoffel Alberts Wenzing, Christoffer Wentzinck, of Cristopher Wentsinck.
  • (Levensloop) von 1683 bis 1703.Quelle 2
    Christoffel Alberts Wensing (Wenzing) of Groningen, Netherlands, died there 23 August 1703, married in 1682 to Antje Mennes of Appingedam, was a member of the local Groningen Old Flemish congregation. When he began to attend Collegiant meetings he had to answer before the elders of the church (15 February, May, 2 June 1685, 17 January, 25-28 July, 24 October, 1686). In several meetings Wensing defended Collegiant views, particularly on baptism by immersion, denying that the Old Flemish were the only true church, objecting to marital avoidance as practiced by the Old Flemish and the ban in case of marriage with a nonmember. Gradually other members of his congregation also began to worship with the Collegiants. Finally Wensing was banned on 30 May 1687, and the other adherents of Collegiantism soon after. Wensing, who is said to have been highly esteemed by his friends, wrote an account of his relations with the Collegiants and his banning by the Old Flemish; this manuscript is found in the Amsterdam Mennonite Archives.

    Christoffer Wensing (Wensinck) werd geboren in mei 1659 te Midwolda en werd daar ook gedoopt in de Hervormde kerk. Hij overleed op 23 augustus 1703 te Groningen. Vanaf 1688 komt hij voor in de lijst van leden van de Verenigde gemeente, die hun wachtgeld betaalden. Wensinck sloot zich aan bij de Collegianten.

    (Christoffer Alberts) Wensing vervoegde zich namelijk in het laatst van 't jaar 1681 bij de Kerkeraad om een brief van aanbeveling, waarmede hij een huwelijksaanzoek bij een zuster der Oude Vlaamse gemeente te Appingedam, zekere Antje Mennes, wilde doen. Op de man viel niets te zeggen, maar toch heeft men hem de brief geweigerd, omdat zijn vader en Antje's vader neven waren. Men vreesde, dat een huwelijk tussen een achterneef en een achternicht bloedschande zou zijn. Uiteindelijk werd op 13 mei 1683 door 29 gemeenten in meerderheid, na uitvoerig beraad, besloten om toestemming voor het huwelijk te verlenen.

    Later, op 15 Januari 1688, vergaderde men weer. Nu werd de zaak van Tamme Adams behandeld. Deze broeder hield zich op met Christoffer Alberts (Wensing). De Oudste bewees, dat Christoffer's leer lijnrecht tegen de leer van Christus inging, want: Christoffer had beleden, dat hij met ongedoopte personen 's Heren Avondmaal gebruikte en meer grove dwalingen. Deze Tamme Adams zonderde men op 22 Januari 1688 met de ban van de gemeente af tot betering.

    Op 25-27 juli, 24-27 oktober 1686 en tenslotte op 27 mei 1687 disputeerde Derk Alles met de Groninger Oude Vlaming Christoffer Wensing. Een "uitvoerig verhaal en vertoog" is bewaard gebleven in het archief van de Amsterdamse doopsgezinde gemeente. Wensing werd uiteindelijk in 1689 uit de gemeente gebannen.

    Onder Groninger Oude Vlamingen leefde aan het einde van de zeventiende eeuw de opvatting dat een huwelijk tussen achterneef en -nicht niet was toegestaan, zo blijkt uit de problemen waarin Christoffer Wensing (1659-1703) verzeild raakte, toen hij in het huwelijk wilde treden in 1681. De vaders van Wensing en zijn verloofde waren neven van elkaar. Ook na twee vergaderingen met afgevaardigden van naburige geloofsgemeenten konden de Groninger Oude Vlamingen niet instemmen met dit huwelijk wegens gemelde verwantschap. Het voorgenomen huwelijk werd daarom geagendeerd op de sociëteitsvergadering. Een meerderheid van de aanwezigen op deze vergadering besloot, anderhalf jaar later, uiteindelijk ‘met kommer’ in te stemmen met het huwelijk. Aan de instemming was de voorwaarde verbonden dat men in het vervolg altijd dergelijke huwelijken zou afraden en ze in een nader geval van bloedverwantschap nooit zou toestaan, dan na verkregen instemming van alle bij de sociëteit aangesloten gemeenten.

    Christoffer Alberts Wensinck trouwt met Antje Mennes.

    In het seizoen 1688/1689 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christopher Wenzinck, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1689/1690 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christopher Wenzinck, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1690/1691 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christopher Wenzinck, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1691/1692 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christopher Wenzinck, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1692/1693 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Cristopher Wentsinck, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1693/1694 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christoffer Wentzinck, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1694/1695 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christopher Wentzinck, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1695/1696 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christopher Wenzinck, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1696/1697 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christoffer Wenzinks, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1697/1698 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christopher Wenzinck, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1698/1699 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Chrostoph Wenzink, 6-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.

    In het seizoen 1700/1701 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Christopher Wenzing, 8-0-0." Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente te Groningen.
  • Er ist verstorben am 23. August 1703 in Groningen.Quelle 3
  • Ein Kind von Albert Willems und Aeffke Wensincks
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 30. April 2024.

Familie von Christoffer Alberts Wensinck

Er ist verheiratet mit Antje Mennes.

Sie haben in der Kirche geheiratet nach 13. Mai 1683 in Appingedam.Quelle 4

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Christoffer Alberts Wensinck?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Christoffer Alberts Wensinck

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Christoffer Alberts Wensinck

Sijbrichien Roelefs
± 1610-< 1671
Albert Willems
± 1630-< 1671
Aeffke Wensincks
> 1630-< 1669

Christoffer Alberts Wensinck
1659-1703

> 1683

Antje Mennes
????-> 1705


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. "Doopsgezinde families in het Oldambt 1520-1811" van S. H. Abels (deel 3)
  2. www.gameo.org; "Doopsgezinde families in het Oldambt 1520-1811" van S. H. Abels (deel 3); "Huwelijk en vermogen: Een (rechts) historische case study naar de verzorging van de langstlevende echtgenoot in de stad Groningen onder doopsgezinden (1699-1809)" van M.R. Kremer; ‘Dienaren van de doopsgezinde gemeenten in de stad Groningen (16e-19e eeuw)’, deel 2, Willem Stuve; "Menno's volk in Groningen" van H. Dassel senior
  3. ‘Dienaren van de doopsgezinde gemeenten in de stad Groningen (16e-19e eeuw)’, deel 2, Willem Stuve
  4. "Menno's volk in Groningen" van H. Dassel senior

Über den Familiennamen Wensinck

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Wensinck.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Wensinck.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Wensinck (unter)sucht.

Die Groningse doopsgezinden-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I45206.php : abgerufen 4. Mai 2024), "Christoffer Alberts Wensinck (1659-1703)".