Mennoniten aus Groningen » Boele de Nijs (1665-????)

Persönliche Daten Boele de Nijs 

  • Er wurde geboren im Jahr 1665 in Groningen (doopsgezind).Quelle 1
    Spellingvariant: Boele Denijs, Boele de Nyssen of Boelo Denijs.
  • (Levensloop) bis 1723.Quelle 2
    Boele de Nijs was koopman, wonend aan de Vismarkt, diaken en boekhouder van de Vlaamse en Waterlandse Gemeente (= doopsgezind) te Groningen. Hij was een oom en voormond van de doopsgezinde koopman Gerrit Lamberts Knijpenga. Boele de Nijs was getrouwd met Susanna Torringa. Gerrit Lamberts Knijpenga was getrouwd met Hester de Booser, een dochter van Willem Jans de Booser en Grietje Torringa (= een zuster van Susanna Torringa).

    Boele Denijs is op 3 augustus 1693 in Groningen aanwezig bij het afsluiten van het huwelijkscontract van Barbara Waeijers en Peter Dijck. Hij is dan een neef van de bruid. Barbara is de weduwe van luitenant Jacob Munninck blijkt uit de registratie van ondertrouw op 5 augustus in het huwelijksboek van Groningen. Barbara Boelens Weijer wordt op 4 oktober 1674 ingeschreven na belijdenis gedoopt en ingeschreven als lidmaat in Bellingeweer / Ranum. Daarbij wordt aangetekend dat ze een dochter is van de mennist Sijuwert Boelens uit Groningen en 20 jaar oud is.

    Koopmans- en kramersgilde: 1691, 25 november -- inschrijving gilde: Boele Denijs, soon van gildebroer Joost Denijs (blz. 524).

    Koopmans- en kramersgilde: 1695, 17 januari -- inschrijving als leerknecht: Eppo Botterman bij gildebroer Boele Denijs (blz. 538).

    Koopmans- en kramersgilde: 1728, 14 juni -- inschrijving als leerknecht: Meijnardus Hagenauw bij wed. Boele Denijs (blz. 754)

    IIIx 86 fol.185 - 13 januari 1693 - 1 maart 1709 - Jan Geerts Koel en Fieke Roelefs (ehel.) verklaren schuldig te zijn aan Boele Denijs en Susanna Torringa (ehel.), Lambert Gerrits en Geertruit Denijs (ehel.), Harmen Abels Storck en Prijntijn Denijs (ehel.) en Gesien Denijs 720 car. gld. à 3½, aan ieder 180 gld., wegens geleverde winkelwaren. [In de marge: 18 april 1738 is de origineel dezes alhier ter stadssecretarie met dorsale kwitantie vertoond].

    IIIx 72 fol.191 - 4 mei 1694 - Gosen Berents en Aeffien Jans (ehel.), Sophia Glimmers, weduwe Torringa, als legitima tutrix van haar minderjarige dochter Gerrichien Torringa, Jan Alberts Torringa, mede namens Egbert Mabe en Grietien Torringa (ehel.) en Peter Claesen Bleecker en Annichien Torringa (ehel.) , Eettien Alberts Torringa, Boele Denijs en Susanna Torringa (ehel.) en Willem de Boser en Grietien Torringa (ehel.) verkopen aan Derck Jans en Annegien Jans (ehel.) een behuizing staande bij de Craene op stadsgrond, waar de Bonte Hont uithangt. Zoals koper bewoont. Ten noorden de opslag, ten oosten brouwer Luidens, ten zuiden drie kamers zoals verkopers hebben bezeten en ook aan de kopers zijn verkocht, ten westen Eeuwe Tjaerts weduwe. Koopsom 1.150 car.gld. Tevens worden verkocht 3 kamers achter dit verkochte huis staande op eigen grond. Ten noorden het verkochte huis, ten oosten de brouwer Luidens, ten zuiden Achter de Muijre, ten westen gesworen Lijffers. Koopsom 50 car.gld.

    IIIx 83 fol.122 - 4 juni 1705 - 28 december 1705 - Annegien Pauwels, weduwe van Adriaen de Roo, leent van de koopman Boele Denijs, als boekhouder van de Vlaamse en Waterlantse Gemeente alhier, 50 car. gld. à 5%. [In de marge: 14 juni 1709 is de origineel dezes ter stadssecretarie gecancelleerd en gekwiteerd vertoond].

    IIIx 85 fol.61v - 23 juli 1707 - Boele Denijs en Susanna Torringha (ehel.), Willem de Boser en Grietien Torringha (ehel.) en Gerrichien Torringha, erfgenamen van wijlen Sophia Glimmers, weduwe Torringha, verkopen aan gezworene Regnerus de Cock en Anna Geersema (ehel.) hun mandelige behuizing, hofje en kelder daaronder, op vrije en eigen grond, met een mandelige gang en put, staande en gelegen in de Pelsterstraete, zoals zij van hun moeder hebben geërfd. Volgens contract op 26 juli 1706 daarvan gemaakt. Koopsom 3.500 car. gld.

    IIIx 87 fol.32 - 3 mei 1708 - 5 juli 1709 - Jan Geerts Kool en Feijke Roelefs [= Fieke Roelefs] (ehel.), in de Nieuwe Ebbingestraate, zijn schuldig aan Boele Denijs en Susanna Torringa (ehel.) 1.500 car.gld. à 5%, vanwege geleverde winkelwaren. [In de marge d.d. 18 april 1738 is de dorsale kwitantie vertoond].

    IIIx 87 fol.123 - 16 november 1709 - Vrouw Barbara Andrae, weduwe van medicinae doctor Swijghuijsen, en juffer Emerentia Andrea, verkopen aan Boele Denijs en Susanna Torringa (ehel.) een kamer met een stalling ten oosten, alsmede het hof groot ca. 66 roeden, alles eigen grond, in de Rosenstrate. Ten noorden de Rosenstrate, ten oosten Jacob Lammerts Clemmius, ten zuiden Isaac Frericks en Popko Valcke, ten westen Derk Jans Kossema en Jan Hindricks. Verkoopsters hebben het geërfd van wijl hun vader hopman Annaeus Andrae. Koopsom 800 car.gld.

    In het seizoen 1691/1692 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Boele de Nijs, 12-0-0". Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente in Groningen.

    In het seizoen 1692/1693 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Boele de Nyst, 12-0-0". Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente in Groningen.

    In het seizoen 1693/1694 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Boele de Nijst, 12-0-0". Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente in Groningen.

    In het seizoen 1694/1695 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Boele de Nijs, 12-0-0". Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente in Groningen.

    In het seizoen 1695/1696 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Boele de Nyssen, 12-0-0". Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente in Groningen.

    In het seizoen 1696/1697 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Boele de Nyssen, 12-0-0". Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente in Groningen.

    In het seizoen 1697/1698 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Boele de Nyszen, 12-0-0". Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente in Groningen.

    In het seizoen 1698/1699 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Boele de Nyszen, 12-0-0". Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente in Groningen.

    In het seizoen 1700/1701 betaalt hij de gemeentelijke belasting voor de burgerwachten in de stad Groningen. Hij wordt dan vermeld als: "Boele de Nyszen, 12-0-0". Hij is dan lidmaat van de gecombineerde Waterlandse en Vlaamse gemeente in Groningen.
  • Er ist verstorben.
  • Er wurde beerdigt am 19. Januar 1723 in Groningen.Quelle 3
    1723, 19 januari -- begraven: Boele de Nijs (blz. 717). Bron: Koopmans- en kramersgilde.
  • Ein Kind von Joost de Nijs und Diewertien Boelens
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 18. Juli 2023.

Familie von Boele de Nijs

Er ist verheiratet mit Susanna Torringa.

Sie haben geheiratet.


Kind(er):

  1. Willem de Nijs  ????-1748

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Boele de Nijs?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Boele de Nijs

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Boele de Nijs

Boele Lamberts Weijer
± 1600-> 1650
Geertruit Sijwerts
± 1600-????
Joost de Nijs
± 1635-1691
Diewertien Boelens
± 1635-< 1701

Boele de Nijs
1665-????


Susanna Torringa
± 1675-????


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. "Huwelijk en vermogen: Een (rechts) historische case study naar de verzorging van de langstlevende echtgenoot in de stad Groningen onder doopsgezinden (1699-1809)" van M.R. Kremer
  2. Alle Groningers; Godwin Zwanenburg; Schuldprotocol IIIx; Huwelijkscontract 29-5-1692 te Groningen van Harmen Abels van der Storck en Prientien Denijs; Koopmans- en kramersgilde; Roelof van der Velde; “Doopsgezinde bewonerslijsten van de stad Groningen 1634-1798” van W. G. Doornbos en F. M. Veenstra
  3. Koopmans- en kramersgilde

Über den Familiennamen De Nijs

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Nijs.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Nijs.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Nijs (unter)sucht.

Die Mennoniten aus Groningen-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Mennoniten aus Groningen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I36782.php : abgerufen 10. Juni 2024), "Boele de Nijs (1665-????)".