Mennoniten aus Groningen » Fredericus Gaykinga (1329-1350)

Persönliche Daten Fredericus Gaykinga 

  • Er wurde geboren im Jahr 1329.Quelle 1
    Spellingvariant: Frederik Gaykinga of Fredericus Gayckinga.
  • (Levensloop) von 1329 bis 1350.Quelle 2
    Van groot belang voor dit gebied is de persoon van abt Fredericus Gaykinga (1329-1350) geweest. Zelf uit deze contreien afkomstig (hij kwam van de borg Gaykinga aan de Gaykingadijk bij Dorkwerd) heeft hij zich voor deze landstreek zeer ingezet. Zo liet hij ten behoeve van zijn conversen (lekebroeders) een kapel bouwen op Lagemeden en op Langeweer. Eerstgenoemde kapel zou later tot parochiekerk worden gepromoveerd. Van de kapel op Langeweer is niets bekend, ook niet wanneer die is verdwenen. In elk geval in of vóór 1514. De kapel op Lagemeden zou echter een belangrijke rol vervullen in het middeleeuwse geestelijke leven.

    Abt Gaykinga namelijk begaf zich op reis naar de Paus (naar Rome zou men denken, maar waarschijnlijker is Avignon!) ten einde de heiligverklaring te bewerkstelligen van twee voormalige Aduarder kloosterlingen, namelijk de bisschop van Cremona, Emanuel genaamd, en de Parijse professor Richard de Busto, aan wie bijzondere genezingskracht werd toegeschreven. Voor deze heiligverklaring bleek echter (te) veel geld benodigd. Al keerde abt Frederik terug zonder zijn doel in dezen te hebben bereikt, toch kreeg hij van de Paus ter compensatie een arm van de heilige Margaretha mee. Die plaatste hij in de kerk te Lagemeden. Eeuwenlang is deze relikwie vereerd op deze stille plaats. Helaas wachtte de stichter (van de kerk in Lagemeeden), abt Fredericus, deze typisch Groninger landedelman, een droevig einde. Een zware pestepidemie, de zwarte dood, velde hem in 1350 en met hem 44 monniken, 120 conversen en 29 inwonende kloosterstudenten.
    _______________________________________________________________

    De Gaykingaheerd was een heerd met steenhuis aan de Gaaikemadijk ten westen van de Nederlandse stad Groningen binnen het toenmalige kerspel Wierum. Het was het oude stamhuis ven de familie Gaykinga of Gaykema, waarnaar ook de dijk genoemd is. Van deze familie was ene Frederik tussen 1329 en 1350 abt van het klooster van Aduard.
    _______________________________________________________________

    De vijftiende abt van dit klooster was ook een Frederick Gaayckinga geweest. In zijn testament had hij de verplichting op het convent gelegd, elk jaar op de dag van de beroemde heilige (St. Bernard), de mannelijke leden van zijn stamhuis aan de dis te nodigen.
  • Er ist verstorben im Jahr 1350, er war 21 Jahre alt.Quelle 1
    Oorzaak: pestepidemie
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 11. Oktober 2015.

Familie von Fredericus Gaykinga

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Fredericus Gaykinga?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. "Hoge- en Lagemeden, het verhaal van de stilte" van Evert Westra
  2. "Hoge- en Lagemeden, het verhaal van de stilte" van Evert Westra; Wikipedia (Gaykingaheerd); "Tussen Hunze en Lauwers" van G. H. Ligterink

Über den Familiennamen Gaykinga

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Gaykinga.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Gaykinga.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Gaykinga (unter)sucht.

Die Mennoniten aus Groningen-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Mennoniten aus Groningen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I28410.php : abgerufen 5. Juni 2024), "Fredericus Gaykinga (1329-1350)".