Groningse doopsgezinden » Tonniske Sijmens (> 1722-1795)

Persönliche Daten Tonniske Sijmens 

  • Sie ist geboren nach 1722 in Vliedorp (doopsgezind).Quelle 1
    Spellingvariant: Tunneske Sijmens, Tonniske Sijmons, Tonnisje Sijmens, Tonje Simens, Tonje Symons, Teunje Simins, Tunneske Symens Jans of Teunje Simens.
  • (Levensloop) im Jahr 1739.Quelle 2
    Tunneske Sijmens is een dochter van Sijmen Jans en Martje Derks, die op Vlakkeriet 6 te Houwerzijl woonden. Ze had nog 2 broers, Jacob en Pieter. Pieter Sijmens (Noordhoff) is voor 1769 getr. (1) met Aukje Tonnis. In 1769 (2) trouwde hij met Itje Izebrants. In 1786 (3) trouwde hij met Trijntje Jans. En (4) in 1797 trouwde hij met Ida Tonnis Saaxema. Het was de gewoonte van doopsgezinden, dat de vrouw niet alleen achter bleef. Het was beter om te trouwen en dat deden ze dan ook veel. Over broer Jacob Sijmens weet ik verder niets. Tunneske Sijmens heet ook wel Tonje of Tunje. Haar kleindochter noemt zich Teunje.
    _______________________________________________________________

    In het boek 'De boerderijen in de Marne' van I. H. Zijlma komt een ooggetuigenverslag voor over een brand op 17 mei 1760 van de Hollemaheerd te Houwerzijl. Het zijn aantekeningen van de boerin Tonniske Sijmens, de vrouw van Jacob Jans, vermaner van Houwerzijl. Die brand was het gevolg van een blikseminslag in de schuur tussen 23.00 en 24.00 uur.

    "Wat heeft de Heere ons land niet al te lang besogt met die sterfte onder het runtvee en wat hebben wie in het jaar 1760 niet geseen op een piensterdag dat die Heere met zwaare donder en blissum, reegen en haagel van den heemel liet koomen dewelke veel menschen verschrickte en nog hebben wie in hetzelve Jaar eens in die nagt een zwaar onweeder ondervonden dat menschen en vee verschrickt waren, maar deeze schrickt koomt den mensch maar uterlik aan het gemoedt zoo dat het ons niet beeter gaadt als eertids den koning van Faraos doe die Heere sin landt besogte met sprinkhaanen en ander wilt gedierte doe was hie verslaagen en badt tot Mooses dat hie den Heere sou bidden dat die plaagen van sin landt mogten weggenomen worden, maar wanneer dat die Heere met zin oordeel of liet zoo was Faraos herte weder om verstockt en zoo gaadt het ons ok wanneer die Heere ons maar zeegent, dan zin wie wel gerust en wie kennen het dan zoo buiten den Heere herden. Wat zin eer niet veel menschen die haar vertrouwen op het aarse goedt setten en dat dog niet meer is aals eb en vlodt daar hebben wie blikken van geseen op den 17 maai hoe dat die Heere saavens met donder en blissum van den heemel liet koomen en snagts om 11 a 12 uir als met een glenne straal uit den heemel in die oosterstie uilgeevel van onse schuir heeft geschooten, zoodat het in een oogenblik in glenne brandt stondt, zoodat wie en veel menschen toe ons zeer verschrickt en bevreest waaren.

    Wie hebben van het huismans gerietschap dat in die groote schuir en in het karhuis was niet behouden. Al het koopergoedt dat hebben sie er nog met haken uitgehaaldt, maar het was al vrie wat beschadigt. Die kleine schuir en het binhuis zin nog overgebleeven die wiendt was doe vrie afhankelijk doe hebben onze naabuiren met groote kragdt en moeite de schuir nog behouden; daar waaren nog 2 waagens en nog 2 wipkaaren en 2 eyden, een drifhoudt wie hebben onze ploegen ok oover houden, 2 schuifkaarenmaar dat het binhuis nog is staande gebleeven, dat is een groodt woonder, overmidts die windt daar reegt op aan waaide en die vlaam daar oversloeg, maar Godt die alle dingen in Zijn handt heef, heeft ok magdt over die winden om die selve te wenden na Zin wil, die windt draaide doe wat om, zoodoende hebben wie met groote kragdt zoo veel waater gooten, dat wie het nog hebben behouden, mar doe die brandt eerst ontstak, waaren wie zeer verslaagen en ontsteldt. Wie wisten haast geen raadt van verschrikkinge, zoo dat onze Huisvaader in het naakende hemt eer is uitgesprongen en Eelske mue ook en onze eene meidt Tenje Hindriks ook, maar onze moej en die eene meidt Fenje Jans en die beide venten Jan Waalkes en Jan Ripkes zin door Godts kragt zooonderstunt, dat wie er nog in bleeven en het goedt dat in het binhuis was er nog met uidt bragten. Die kinder zin er maar bena nakkent uitgelangt.

    Barbertje Jacobs was doe in het aggte jaar, Martin Jacobs was doe in het vifte jaar, Jan Jacobs was doe in het tweede Jaar. Alles wat in het Binhuis was hebben wie eer uitgebragdt. Linnen en Woollen kisten en kasten, Tavels, Stoelen en banken en kooper en Tin al wat daar maar in was. Wie waaren doe zeer bevreest en verslaagen in het herte, maar ock hadden wie dat geluck dat wie daar door opgeliedt wierden tot die regte vreese des Heeren dat die in het binnenste van onse herte mogte plaas hebben en dat wie in opregtigheid des herten met den stock bewaarder konden uitroepen en zeggen: Lieve Heere, wat en wie doen om zaalig te werden, wat zoude onze geluck dan uitnemendie groodt en dijrbaar zin, dat wie onse toevlugt zoo regt tot die volzalige Heere Jeesus konden neimen, wandt die staadt nog met uitgebreide Armen en lat nog door zijne dienstknechten en leeraars uitroepen: Wendet u na mie toe ende wordet behouden alle die einden der Aarden. Den 26 Junius is onze Plaas wer opgerigdt en is gemakt van Lammert Lutjens van Uldersom"

    Bron:
    http://nettys-weblog.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=48428
    "De boerderijen in de Marne" van mevr. I. H. Zijlma
  • Sie ist verstorben am 21. Dezember 1795 in Ulrum.Quelle 3
    Overlijden: 21-12-1795 Ulrum
    Begraven: Ulrum
    Geregistreerd: Ulrum
    Overledene Tonniske Sijmens, weduwe, nalatende onbekend aantal kinderen
    Geslacht v

    Relatie Jacob Jans

    -

    Bron Overlijdensboek 1788-1808 Kerkelijke gemeente - Ulrum
    Collectie DTB (toegang 124)
    Inventarisnummer 466, folio 51
  • Ein Kind von Sijmen Jans und Martjen Derks
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 10. August 2019.

Familie von Tonniske Sijmens

Sie ist verheiratet mit Jacob Jans.

Sie haben in der Kirche geheiratet im Jahr 1739.Quelle 4


Kind(er):

  1. Jantjen Jacobs Rietema  > 1739-????
  2. Menne Jans Rietema  > 1739-????
  3. Barber Jacobs  ± 1752-1814 
  4. Martin Jacobs Rietema  ± 1755-????
  5. Jan Jacobs Rietema  1759-1851 
  6. Geeske Jacobs Rietema  1765-1843 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Tonniske Sijmens?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Tonniske Sijmens

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Tonniske Sijmens

Sijmen Jans
± 1702-????
Martjen Derks
± 1702-????

Tonniske Sijmens
> 1722-1795

1739

Jacob Jans
1711-1780

Barber Jacobs
± 1752-1814

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Haar huwelijksjaar minus 20 jaar
  2. "Doopsgezinden in de Ommelanden" van P. Coolman; http://nettys-weblog.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=48428; "Gaat, Krijgt Een Boek of Pen in Hant En Ofent Daarin U Verstant: Drie Generaties Teenstra En de Verlichting Op Het Groninger Platteland (1775-1825)" van IJ. Botke; "De boerderijen in de Marne" van mevr. I. H. Zijlma
  3. Overlijdensboek 1788-1808 Kerkelijke gemeente - Ulrum, DTB 124, inv. nr. 466
  4. My Heritage; "De boederijen in de Marne" van mevr. I. H. Zijlma

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:


Die Groningse doopsgezinden-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I19016.php : abgerufen 1. Mai 2024), "Tonniske Sijmens (> 1722-1795)".